Философијата на животот

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Se ragash, ziveesh, umirash ... zar ima nekoja posebna filozofija?!
Veruvam deka site treba da se drime do ova, se kazuva:
"Ne prepustajte im se ocajot i bolkata i ne dozvoluvajte pogledot da ti bide zamaglen od iluziite i stravot. Zivej go svojot zivot srekno, sega i ovde, uzivajki intenzivno vo sekoj mig sto ti go daruva toj."

:helou: Ne gi odlozuvaj rabotite, ne bidi konfuzen vo razgovorite, ne lutaj so mislite, ne dozvoluvaj dusata nitu da ti e sosema nasocena kon sebe, nitu da bide zavedena.Neka nikogas ne ti nedostasuva slobodno vreme.Velis:" Ne ubivaat, ne raskinuvaat ne prokolnuvaat i ne progonuvaat". No, dali seto toa e vazno ako dusata ostane cista,razumna, mudra, pravedna.Zamisli covek doaga do kristalno cist izvor i pocne da go pogani, izvorot i ponatamu ke dava ubava i pitka voda. Kako da poseduvas takov izvor a ne nekoj bunar bez voda? Taka sto sekoj cas ke se :smir: pottiknuvas sebe si na sloboda i vedrina, ednostavnost iskromnost.:smir: :smir:

~*~

Se ragash, ziveesh, umirash ... zar ima nekoja posebna filozofija?!
Veruvam deka site treba da se drime do ova, se kazuva:
"Ne prepustajte im se ocajot i bolkata i ne dozvoluvajte pogledot da ti bide zamaglen od iluziite i stravot. Zivej go svojot zivot srekno, sega i ovde, uzivajki intenzivno vo sekoj mig sto ti go daruva toj."

Никој не може да биде среќен додека зад себе има оставено премногу гробови, освен ако живее без бремето на совеста.

Личниот напредок, низ калпите, строго утврден од Законот е цел на секоја личност.

единствено нешто што апсолутно го поседуваме е нашиот ум,она што секој индивидуално треба да го направи е насочување и хранење на умот со позитивна мисла само тоа е вистинскиот пат до квалитетно живеење па дури до душевниот мир до атараксијата!!!

Џабе е да барате филозофија...нема да ја најдете.Може некад ќе ја дознаеме...т.е сигурно.Ова е време каде што треба животот да го проживееме максимално и се да искористиме..а што треба да дознаеме ќе дознаеме.

Според мене филозофијата на животот е да знаеш како да го живееш животот.

Живеем в трудно и динамично време, ежедневно сме подложени на всев'зможни стресогенни фактори.
УМЕЕМ ЛИ ДА РЕЛАКСИРАМЕ след теж'к ден, след натоварена седмица..... след целогодишен упорит труд???
Познаваме ли методите за максимална релаксација????
Музика, танци, мечти, романтика, лјубов, с'н, фантазија, пречистваштата сила на водата и ог'нја, природата, цветјата, картините.... това са нјакои от средствата за релакс.
Всеки човек релаксира по различен начин в зависимост от индивидуалните качества, темперамент, интереси , мироглед.

13 фpази на живота !!!!

1. Обичам те, не затова как'в си ти, а за това как'в с'м аз, когато с'м до теб.

2. Никој не заслужава да лееш с'лзи за него, а този којто заслужава това, никога нјама да те разплаче.

3. Само заштото нјакој не те обича, както на теб ти се иска, не значи, че не те обича от все с'рце.

4. Истински пријател е този, којто ти подава р'ка и докосва с'рцето ти.

5. Нај-много ти липсва този, којто е до теб, но ти знаеш, че никога нјама да е твој.

6. Никога не се разделјај с усмивката си, дори и когато ти е т'жно, ... отк'де да знаеш, може нјакој в тоз момент да се влјуби в неја.

7. За света ти може да си един човек, но за един човек може да си целија свјат.

8. Не си губи времето с човек, на когото му е все едно дали си до него.

9. Може би Бог иска да срештнеш нјаколко неподходјашти личности, преди да срештнеш човека за теб, за да б'деш на јасно с'с себе си.

10. Не плачи, когато всичко св'рши, усмихни се, че нешто ти се е случило.

11. Винаги ште има хора, които ште те наранјават, но, за всеки случај, трјабва да прод'лжиш да вјарваш в хората.

12. Стани по-доб'р човек, и гледај да си најасно с'с себе си, преди да срештнеш нјакого с надеждата, че тој ште разбере што за човек си ти.

13. Не си давај много-много зор, нај-хубавите работи се случват, когато нај-малко ги очакваш.

"Повеќето луѓе мислат дека е борба -- но не е борба, животот е игра.
Игра е, која што не може да е играна успешно без знаењето на
духовниот закон, Старите и Новите закони ги даваат правилата, правилата на И г р а т а со совршена јасност. Исус не научи дека е тоа голема игра на Давање и Примање.
"Whatsoever a man soweth that shall he also reap." Ова значи дека она што човекот го прави преку збор или дело, ќе му се врати него; она што тој дава, тоа ќе го добие.
Ако даде омраза, омраза ќе добие; ако даде љубов, ќе добие љубов; ако повредува, ќе биде повреден; ако лаже ќе биде лажен; ако мами ќе биде измамен.
Не научи и на тоа, дека можноста на замислување е водечки дел во Играта на животот.
"Чувајте го срцето чисто (или имагинацијата) со сите сили, во него се правилата на животот."
За мене е игра, како што вели Флоренс Сковел Шин во истоимената книга, игра во која победуваат искрените, чистите по срце, истите оние за кои и не е важна победата, важен е патот, оној по кој чекорејќи ќе паднат, а падовите ќе ги научат на нешто што нe знаеле пред тоа, на она што сакаат да бидат, она за што срцето извикува со силен глас !!

Не знам колку се вклопува во темата но има една приказна во Дамарите на Антони де Мело што баш не ја сфатив, можеби ќе ми помогнете.
Господ и Свети Петар играле голф. Прв удрил Петар и топчето од прва влегло во дупката.
- Еден нула - се израдувал Петар.
Господ удрил и топчето отишло далеку од дупката, некој зајак го зел во устата и почнал да трча со него кон дупката, меѓутоа се спуштил јастреб од височините, го зграбил зајакот и одлетал со него. Ловец го забележал јастребот и го застрелал, јастребот го испуштил зајакот, зајакот го испуштил топчето од уста и тоа влегло право во дупката.
- Еден еден - се насмеал Господ.
- Што е сега ова - се намуртил Петар, - сакаш да играш голф или ќе се зафркаваш!?

Наместо поука пишува - а ти читателе, си решил да го прифатиш и живееш животот таков каков што е, или повеќе сакаш да се забавуваш со чуда?
Кој е неозбилен овде?

Не знам колку се вклопува во темата но има една приказна во Дамарите на Антони де Мело што баш не ја сфатив, можеби ќе ми помогнете.
Господ и Свети Петар играле голф. Прв удрил Петар и топчето од прва влегло во дупката.
Господ удрил и топчето отишло далеку од дупката, некој зајак го зел во устата и почнал да трча со него кон дупката, меѓутоа се спуштил јастреб од височините, го зграбил зајакот и одлетал со него. Ловец го забележал јастребот и го застрелал, јастребот го испуштил зајакот, зајакот го испуштил топчето од уста и тоа влегло право во дупката.
- Што е сега ова - се намуртил Петар, - сакаш да играш голф или ќе се зафркаваш!?

Наместо поука пишува - а ти читателе, си решил да го прифатиш и живееш животот таков каков што е, или повеќе сакаш да се забавуваш со чуда?
Кој е неозбилен овде?

тешко да се каже навистина, јас тоа го разбирам дека Мело сакал да каже дали после ова човекот ќе избере да го живее животот како што Бог му го дал, почитувајќи ги тие закони на животот, или ќе пробува да надмудри некој, или можеби самиот себе. Сепак ние сме само луѓе и ничие срце не е чисто како тоа на нашиот Бог, ние треба да следиме едноставни правила на игра, кои се веќе поставени од Него, а не ние да се обидуваме да ги поставиме правилата, не останува тоа на нас, Тој ги поставил сите тие и на нас само останува да ги почитуваме, само така знаеме дека играме искрено и дека с р ц е т о останало чисто:smir:.

Кој е неозбилен овде?

jas mislam deka toa se odnesuva na onoj tip na luge koi se zarobeni vo opshtestvenite pravila i normi...go ziveat zivotot bez da gi zabelezuvaat magicnite momenti koi postojat sekoj den..momenti vo koi nashiot zivot moze da se promeni.....tie se plashat da sonuvaat..da go sledat svoeto srce..za niv cuda ne postojat...navikata e taa shto im go diktira tekot i intenzitetot na zivotot...
barem jas taka go sfakam toa

smislata na zivotot e da zivees, a jasno e deka mnogu raboti ne zavisat od nas. Ne sme go birale sopstvenoto telo, polot, oblikot na zivot, vremeto i mestoto na raganje, rasata, verata, nacionalnosta i sto se ne.Zivotot ke pomine i ke bide kako da ne bil no treba da se zivee, bidejki mora da se zivee. So samoto ziveenje nie ja izbirame nasata smisla na zivotot.No otkako ke se izzivee, zivotot nema smisla.Nikoj nema da se seti na nas, nitu ke ne krene od mrtvite, oti da e taka smisleno, nemase sega da bideme prepusteni na tolku banalnosti, lokalni moknici i stihijni sili.

Кој е неозбилен овде?

E ova veke tera na mislenje kolku tolku :)

Daj postavuvaj pak vakvi pricici i zagatki ...

A spored mene ima razni patista vo zivotot a cudni se patista bozji ... nekad doagame do celta i so verba vo nestata ( Petar ) a nekad i na zaebancija ( Gospod ) Znaci se e mozno najbitno vo pricata e sto i dvajcata imale cel DUPKATA samo sto nekoj ozbiljno go sfaka zivotot ko Petar nekoj malce poopusteno ( Gospod ) .

Ova Dupkata moze se svati i kako krajnata destinacija ili nekoe sovrshenstvo kon koe tezneeme no nema garancii deka bilo koj pat e pravilen , nekad i najneverojatniot pat e vozmozen .

Dakle ako se ima cel vo zivotot togas se e mozno.

Voedno se nasetuva tuka deka ako nesto e pisano da bide ke bide a toa ne zavisi od nas nego nestata sami od sebe se redat... a se redat najmnogu za onie koi ne mu ja mislat mnogu i ne ja blokiraat potsvesta da im pomogne da dojdat do celta

ZNaci poenta na zivotot e da se IMA NEKOJA CEL , a najgolemata skriena poenta na pricava e da poentata na zivotot e DA SE ZIVEE ( igra golf ) !

Ziveo govornik :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom