Филолошки факултет - Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата JeCILaDy
  • Време на започнување Време на започнување
Петар погоре ме збуни и ме натера да се замислам.Јас сакам да одам на италијанска книжевност, за потоа да изберам насока како преведување или слично.А баш сега убаво погледнав, има посебна катедра за тоа.Значи моето разбирање за начинот на студирање е погрешно или?

Да bebush, посебни катедри се.
Не можеш прво да избереш да го изучуваш јазикот па да одиш на превод и толкување.

Петар погоре ме збуни и ме натера да се замислам.Јас сакам да одам на италијанска книжевност, за потоа да изберам насока како преведување или слично.А баш сега убаво погледнав, има посебна катедра за тоа.Значи моето разбирање за начинот на студирање е погрешно или?

Види, постојат Катедра за италијански/англиски/француски/германски јазик и книжевност и Катедра за Преведување и толкување. На првава учиш и книжевност и во II година се одлучуваш дали сакаш да продолжиш за професор или преведувач, на истата катедра, а на втората учиш само за преведувач, немаш книжевности и сл.

@petar_joker, минатата година со 88 влегов во приватна квота на англиски јазик и книжевност... примаа по 80 во државна и 80 во приватна, а за оваа година не знам. А конкуренција има на двете катедри.

Me interesirase dali bi mi dozvolila profesorkata da slusam predavanja po portugalski?
planiram da ja prasam anyway, ama aj da vidam so ke kazete vie...
ne sum na filoloski zatoa prasuvam...

Me interesirase dali bi mi dozvolila profesorkata da slusam predavanja po portugalski?
planiram da ja prasam anyway, ama aj da vidam so ke kazete vie...
ne sum na filoloski zatoa prasuvam...

Би ти дозволила мислам , од отворен тип се сите предавања само кажи и кој си и од кај си :wink:

Imam 2 prasanja do kolegite:
1.Koga se upsite za studentite sto ne se 1va god, znaci za tie od 2,3 i 4. god?
2.Dali nekoj znae koga ke se polaga Knizevnost 2 na Germanski jazik i knizevnost?
Odnapred blagodaram :)

Чек,чек малко.. не ми е јасно нешто .. можеби глупо ке звучи ама сакам да си питам.. Значи кога ке тргнеш 1 ва година на филолоскиот факултет дали има премногу за учење на македонскиот јазик, лингвистиката, бла бла.... ? или се учат само англискиот и оние изборните ? Стјупид квешчн ај ноу:tapp:

Другар ми кажа колку часови ќе имаме англиски а колку македонски преку годината ,разликата беше голема.

Чек,чек малко.. не ми е јасно нешто .. можеби глупо ке звучи ама сакам да си питам.. Значи кога ке тргнеш 1 ва година на филолоскиот факултет дали има премногу за учење на македонскиот јазик, лингвистиката, бла бла.... ? или се учат само англискиот и оние изборните ? Стјупид квешчн ај ноу:tapp:

На македонски имаш само еден предмет: Македонски јазик. :pos2: И тоа само еднаш, во петок, предавање и вежби. (Кај Стојка Бојковска :) ) Лингвистики такви работи нема. Другите предмети ти се на англиски.

Dunno ,нешто како 30 со 180 ама не сум сигурен.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom