Time of the Gypsies (1988)
Dom za vesanje
Култен филм на Емир Кустурица, највеќе познат по Едерлези односно Џурџевдан песната. Мислам дека самиот култ кон филмот е највеќе заслужен баш по изведбата на Бјело Дугме иако во филмот песната е на ромски јазик во изведба на некоја Васка Јанковска, македонка. Бабава на сликава е истотака македонка, филмот е снимен во Шутка.
Трубачи, цигани, Емир Кустурица и Горан Бреговиќ е добитна комбинација.
Емотивна љубовна драма сместена во едно циганско семејство каде Перхан кој живее со својата баба, полухендикепирана сестра и проблематичен чичко се заљубува во Азра (Синоличка Трпкова, добра цицка) и сонува за голема свадба со неа. Судбината ќе го спои со Ахмед, богат циган, кој ќе и вети на баба му дека ќе ја однесе малата Данира на операција во Љубљана, Перхан и Ахмед одат во Италија и тука неговиот живот започнува драстично да се менува. Цигански работи, кражби, превари, лажги, сиромаштија. Драми се циганите, не можеш да им најдеш крај.
Кустурица опасно ги работи овие работи, голем режисер е човекот, иако филмов е малце повеќе просечен сепак станува збор за едно големо остварување, има некоја тежина, има емоции. Не знам од кај му е опседнатоста со циганите, ама добри ги вози.
На песнава би се шлогирал од пиење, со трубачи околу мене, со искината кошула, мокар, со цигара у уста, распарчен од алкохол и емоции, главење и себепосрамотување со сите нишани.
Има еден коментар на летербокс кој вели вака, Столе Попов е Кустурица од Али Експрес. Истово го помислив, поготово кога го гледав Отац на службеном путу, многу ме потсети на Среќна Нова 49та. Нашиов ко да го копира у двата филма, мада што знам, за мене Џипси Меџик засекогаш ќе остане број еден цигански филм, што поради песната на Влатко а највеќе поради беспрекорната глума на Мики Манојловиќ, ваљда и затоа што го имам гледано 10 пати можеби, а и полабав и посмешен е некако.
Џипси Меџик > Црна мачка бели мачор > Дом за вешање, вака би изгледало моето циганско рангирање.
Ако се симне Сечаш ли се Доли Бел до утре задутре ќе се обидам и него да го изгледам, ако не, тоа е тоа од Босна а Филмовизија за мене се надевам ќе заврши до 1 Октомври пошто оцд-то замара со Шкотска
7.5/10 oценка за Саорома бабо бабо.