Феноменот гастербајтер/ка

• Креатор на темата Креатор на темата Nostalgia
  • Време на започнување Време на започнување

Дали би се омажиле со гастербајтер

• Да, за пари или за да емигрирам и јас

Гласови: 21 23,9%
  • Да, од љубов, убајни...

Гласови: 30 34,1%
  • Не

Гласови: 30 34,1%
  • Друго, ќе елаборирам во темата

Гласови: 7 8,0%

• Вкупно гласачи
    88
Нормално. Главен воџа вемеровец е директор. Ако е директор и неа ќе ја напраи заменик директор или ,,помлад помошник на инспекторот на соработникот за административни работи''.

И на одмори ќе одат по Мајорка. И она ќе го ,,сака'' него.

@Crazy in Love не знам што е тешко да признаеш дека тоа е реалноста. Не гледам што е смешно. Секоја (пак, не сите) што ќе и се стават 5-6 истовремено, ќе се дигне до небо, ќе се вообрази и ќе почне да си калкулира, СЕ ПОЧЕСТО ВО ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ(не сите), со кој ќе и биде најудобно. Ако нема некоја голема разлика помеѓу додворувачите ќе го одбере тој што стварно и се допаѓа. Ако има, сигурно нема да избере некој фин, искрен, вработен со солидна плата, што одвај врзува месец со месец што се вика, на сметка на некој што има кола од 30 000 евра, два стана и го спремаат за работа во министерство.

Не гледам која е потребата да браниш голем процент од користољубивите. Не ти се обратив тебе лично.

Еве и овде успеавте партиите да ги внесете во муабетот :pos:

И кога се тоа го знаеш сеуште мислиш дека 3 месеци во Македонија, твојот оригинален план е добра идеа?
Не губам ништо. 3 месеци ќе сум на одмор, малку по журки малку ово оно, ако успее арно, ако не никому ништо, сум бил на одмор.

eeee ubao bese u maalo koa doagaa na gosti na leten odmor kaj babi dedovci od stranstvo devojcinja kao klinci 16 17 god ke fatevme neso strasnko pa cice mice ne znaevme deka deka se gasterbajterki xexe ama ubao ni bese

Која глупа тема човече:facepalm:

Феноменот гастарбајтер/ка кај Македонците е изумрена уште пред 20-30 години. Таа традиција Македонци/Македонки да доаѓаат од дијаспора и тука да се женат/мажат е сведена на мал број примери. Таа традиција и табите како и одговори можете да добиете од Албанци, Турци, Босанци, Цигани. Кај нив цела дијаспора е преку лето тука во Македонија за свадби особено женската популација. Која Македонка денес се мажи со некој наш од дијаспора жити се? Еден куп Македонки ја збришаа од тука со странци после второ кафе. Каква дијаспора, какви бакрачи. Тоа се смешни приказни.

Децата од дијаспората веќе втора и трета генерација кај Македонците многу и ретко стапуваат во брак меѓу себе освен во Австралија каде што колку-толку пак се држат, но и таму веќе тоа е сменето за разлика од пред 20-30 години. Ние практично нема ни да имаме Македонци во дијаспората за 15 години, а што е најстрашно ќе нема ни во Македонија. Премногу сме модерни ние и отворени. Само во моја околина знам 10-15 девојки што ги пумпаат рандом Индијци, Црнци, Турци, Кинези, Мексиканци, Шваби, Швеѓани и други.
А вие мужите што сте една поштеноќа , лудило . Цури поштеност од вас, кутрите вие со тасето во рака си седите додека жените биле распуштеници . Бре бре . Да не те има жена ти оставено за некој рандом Црнец или Турчин ?

Не збориме за селани или селанки, селјани или селјанки, баш селата се попривлечни места за живеење од градовите.

Идејата е што тенденцијата на девојките е да се насочат кон типците што им нудат удобен живот. Секоја втора се продава во живо и на фб, со тагнувања дека била којзнае каде, купачи, фенси телефони, фенси облеки, фризури, глупирања. Ако извесно машко поседува изглед, пари и добрина, факт е дека може да ги бира како лубеници. Посебно ако е од некоја метропола, а девојкиве едвај чекаат да се шетаат по нејзините трговски центри, мислејќи дека тоа ќе ги направи прави госпоѓи(ци).

Пошо на повеќето не им е битно што додатно има типот, на пример љубов кон природа, кон деца, кон животни, способност за анализирање, специфичен вкус за музика и филмови, специфичен став за оптштеството.

Еве и овде успеавте партиите да ги внесете во муабетот :pos:
Не можеш да не ги спомнеш во Македонија. Членот бара мислење, јас му пишувам мое мислење базирано на повеќе искуства и дека прилична голема е шансата да биде со него од корист.
И ја да заштедам некој денар и да стекнам некое искуство во работата, под итно бегам за 4-5 години, најмногу поради тој примитивизам, се да зависи од партија. Знаат дека си неопределен и ти се јавуваат од штаб за кој ќе си гласал. Ако ги отераш упм ќе ти дојде инспекција и ќе ти најдат некоја неправилност и ќе те затворат. На денот на избори ти се јавуваат пак истите, кога точно ќе си одел да гласаш. Кога нема да те видат како излегуваш во тоа време, пак ќе ти се прејават. Па иди фрли се од некој мост ти еам...

Така почнуваат. Прво се занесуваат дека се многу убави, со 500-600 лајка на фб. После случајно ќе се ,,сакаат'' со најбогатите во градот (знаеме кои се на позиција денес)

Кога нашиве парајлии ќе ги исшутираат, благо речено, она не се откажува уште е само 22 години, пробува фотошоп убавината да му ја протни на некој гастербајтер. Како наеднаш некој бил восхитен од убавината и сакал да и подари ајфон. Роденден ти иде изгледа викам? Не бе, онака сакал да дојде и да ми подари, не дека мене ми е до парите и колите што ги има.
Нормално дека не ти е, си викам. Ти верувам :D :D :D

Кога и гастербајтерот од Швицарска ќе дојде, ќе се разочара од фотошопираната слика, ќе и даде некој фенси подарок и ќе ја искористи е тогаш јас небогатиот, финиот, џентлменот идам на ред.

Откако ќе ја шутне и гастербајтерот, обавезно идат тажни статуси на фб, па наеднаш те вика на кафе и се жали како немало љубов т.е си ја врти водата на своја воденица, време и било некој фин да најде. Со тебе без обврски не иде во предвид, не не, никако. Веќе наполнила 25-26 и кога веќе не може да ги фати парајлиите, мисли дека ти си секогаш тука, лесен плен, кога тогаш и време и е да се заозбили. Те потценува, мисли дека пичка не си видел ако те корпосала еднаш пред 4-5 години. Како светот да се врти околу неа. И ја да држам за рака некоја таква?

Останува уште да се спуштиш на ниво на тие што ја искористиле и ја шутнале и да глумиш љубов додека не ти здосади.

@Gricko_ кога читам вакви мислења искрено ми се сере не дека не си во право, може и си ама до толку ако е дојдена работата ебате државата и народот во неа. Мило ми е што сум надвор и што со се тоа немора да се замарам независно дали или во колкав процент тоа е вистина. Врти сучи пак ќе дојде дека е подобро да си надвор и со мирна глава.

Истите муабети цел живот ќе се вртат таму. Се нема ништо сменето, нема напредок, абе 25 години исто па исто. Како тргнало и за првата брачна ноќ нека ви воведат некој данок ко турците на времето па бар и за време на свадбите да има за што друго да зборите...

Во Македонија сигурен сум дека има добри и поштени луѓе само дали сето ова вреди е друга работа. Во Австралија секој гледа да си земе некој од својата нација ама од она што е веќе во Австралија, поретко идат во МКД по маж/жена мада ете знам неколку што го направиле и сите се сеуште заедно и си имаат оформено фамилии, така да работи. Интересен феномен што го гледам почесто последните години е свадби меѓу македонски дијаспорци од други држави кој углавно се запознале во МКД во Охрид или Битола. Знам 2 пара каде девојката е македонка растена во Шведска а дечкото нашинец од Австралија. 2та пара живеат во австралија и добро им оди...[DOUBLEPOST=1408864275][/DOUBLEPOST]
Ja ijam dobitok I neam decko, a seljanka :oops:

Тебе најлесно ќе те омажиме ако решиш да дојдеш во австралија и тоа за милјонер ич не му се секирај.

Последно уредено од модератор:
toa so dijasporcite megju sebe ima logika...zosto nekoj bi zemal od poniska kasta(MKD pasos),ako moze da si najde od svojata kasta(stranski pasos a sepak mkd poteklo)?
inaku imam slusnato za primer,malce poodamna vo 90tite...mkd par idat so godini 8/9..brak aber nema,oskudacija...edno leto,doagja nasinka od svedska 19 gosini,nashiov ja zapoznava vo letnive diskoteki,za 3 nedeli brak.makedonkava vrishtenje pred zgrada kaj deckoto nejzin,pa onesvestuvanje pa brza pomos...koj rece deka ne postoi "ljubov na prv pogled"?

Гастербајтерка? :pos:
Не штима ни на кино.

toa so dijasporcite megju sebe ima logika...zosto nekoj bi zemal od poniska kasta(MKD pasos),ako moze da si najde od svojata kasta(stranski pasos a sepak mkd poteklo)?
inaku imam slusnato za primer,malce poodamna vo 90tite...mkd par idat so godini 8/9..brak aber nema,oskudacija...edno leto,doagja nasinka od svedska 19 gosini,nashiov ja zapoznava vo letnive diskoteki,za 3 nedeli brak.makedonkava vrishtenje pred zgrada kaj deckoto nejzin,pa onesvestuvanje pa brza pomos...koj rece deka ne postoi "ljubov na prv pogled"?
Преку радио Милева знам за 2 примери кога веќе верени прават свадба со друг и тоа за нецела недела. Едната со странец, другата со гастербајтер. хехе, златна провинција во зима.[DOUBLEPOST=1408874856][/DOUBLEPOST]
Не можеш да не ги спомнеш во Македонија. Членот бара мислење, јас му пишувам мое мислење базирано на повеќе искуства и дека прилична голема е шансата да биде со него од корист.
И ја да заштедам некој денар и да стекнам некое искуство во работата, под итно бегам за 4-5 години, најмногу поради тој примитивизам, се да зависи од партија. Знаат дека си неопределен и ти се јавуваат од штаб за кој ќе си гласал. Ако ги отераш упм ќе ти дојде инспекција и ќе ти најдат некоја неправилност и ќе те затворат. На денот на избори ти се јавуваат пак истите, кога точно ќе си одел да гласаш. Кога нема да те видат како излегуваш во тоа време, пак ќе ти се прејават. Па иди фрли се од некој мост ти еам...

Така почнуваат. Прво се занесуваат дека се многу убави, со 500-600 лајка на фб. После случајно ќе се ,,сакаат'' со најбогатите во градот (знаеме кои се на позиција денес)

Кога нашиве парајлии ќе ги исшутираат, благо речено, она не се откажува уште е само 22 години, пробува фотошоп убавината да му ја протни на некој гастербајтер. Како наеднаш некој бил восхитен од убавината и сакал да и подари ајфон. Роденден ти иде изгледа викам? Не бе, онака сакал да дојде и да ми подари, не дека мене ми е до парите и колите што ги има.
Нормално дека не ти е, си викам. Ти верувам :D :D :D

Кога и гастербајтерот од Швицарска ќе дојде, ќе се разочара од фотошопираната слика, ќе и даде некој фенси подарок и ќе ја искористи е тогаш јас небогатиот, финиот, џентлменот идам на ред.

Откако ќе ја шутне и гастербајтерот, обавезно идат тажни статуси на фб, па наеднаш те вика на кафе и се жали како немало љубов т.е си ја врти водата на своја воденица, време и било некој фин да најде. Со тебе без обврски не иде во предвид, не не, никако. Веќе наполнила 25-26 и кога веќе не може да ги фати парајлиите, мисли дека ти си секогаш тука, лесен плен, кога тогаш и време и е да се заозбили. Те потценува, мисли дека пичка не си видел ако те корпосала еднаш пред 4-5 години. Како светот да се врти околу неа. И ја да држам за рака некоја таква?

Останува уште да се спуштиш на ниво на тие што ја искористиле и ја шутнале и да глумиш љубов додека не ти здосади.
Батуле нешто си грешка, можеби е точно тоа што го пишуваш ама некаде грешиш. не ми се навлегува што и како ќе си увидиш сам најверојатно.[DOUBLEPOST=1408875142][/DOUBLEPOST]
Интересен феномен што го гледам почесто последните години е свадби меѓу македонски дијаспорци од други држави кој углавно се запознале во МКД во Охрид или Битола. Знам 2 пара каде девојката е македонка растена во Шведска а дечкото нашинец од Австралија. 2та пара живеат во австралија и добро им оди
Ова мислам дека е идеалнa комбинација, компатибилноста е баш на ниво.
Само што многу малку нашинки од странство доаѓаат. Од 100 женски во кафиќ една дали ќе е. Ако има човек среќа да налета на такво нешто супер.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom