Феноменот гастербајтер/ка

• Креатор на темата Креатор на темата Nostalgia
  • Време на започнување Време на започнување

Дали би се омажиле со гастербајтер

• Да, за пари или за да емигрирам и јас

Гласови: 21 23,9%
  • Да, од љубов, убајни...

Гласови: 30 34,1%
  • Не

Гласови: 30 34,1%
  • Друго, ќе елаборирам во темата

Гласови: 7 8,0%

• Вкупно гласачи
    88
Нормално дека ниедна девојка не би отишла да живее во ненаселена вукојебина без никаква инфракструктура и без основни услови за живот. Тоа не значи дека е спонзоруша, се работи за здрав разум, никој со здрав разум не би отишол да раѓа и одгледува деца
во пустелија без луѓе, без патишта, без амбуланта, без водовод, без училишта, без продавници.

Сигурна си? :rolleyes:[DOUBLEPOST=1408818818][/DOUBLEPOST]
По 2-3 излегувања се повеќе се отварате и си кажувате а нормално за доплнителни информации тука се другарите,нејзините другарки,пријателите,комшиите и 1-2 недели додека да видите дали целосно си одговарате.

Едно е некој сам да ти каже, друго е ти да го прашаш.

Сигурна си? :rolleyes:[

Не сум сигурна, можно е да има и такви случаи, не знам.
Поентата ми беше дека ако некоја бара минимални услови за живот за себе и своето потомство, тоа не ја прави спонзоруша, стварно е смешно во 21 век да тврдиш дека некоја е спонзоруша затоа што не планира да пере гаќи на селскиот поток или да се породи во амбарот.

Инаку познавам девојки од Скопје и тоа со факултет кои отишле да живеат на село, но се работи за села кои сепак имаат основни услови за живот, а примерот на Natural беше за село од 5 жители.

Удобен живот?
Што ти подразбираш по удобен живот?
Живот во заедница со свекор и свекрва, во двособно станче со мебел купен во 70-тите, спиење во дневна на двоседи и троседи и чекање ред насабајле за во ВЦ?
Затоа што пола, ако не и више од младите македонски парови живеат буквално вака.
Да беше вашите тврдења точни, овие мажи никогаш немаше ни девојка да фатат, а не па да се оженат. А ете сепак се ожениле.
.

Ја ќе ти кажам што е. Тоа е одење на одмори секоја година, добра кола, добра плата, статус во општеството. Секоја малку поубава си има 5-6 резерви во секое време и секој од нив може и текне да го ,,сака'' најчесто поради статусот во општеството, партиските врски и удобноста. Погоди кој ќе го одбере? Секако дека има и по некој исклучок, немој сеа со тоа.

Е тие понеатрактивните не можат многу многу да бираат, мада и они ќе пробаат. Кога ќе начукаат 30тина години, ќе почнат и они да ,,сакаат''. Нормално и тука има исклучоци.
Е тие се со свекрвата и станчето од 60 квадрати и зошто се ожениле некои мажи.

Последно уредено од модератор:
Сигурна си? :rolleyes:[DOUBLEPOST=1408818818][/DOUBLEPOST]

Едно е некој сам да ти каже, друго е ти да го прашаш.
Подобро е сам да прашаш отколку некој да ти каже зашто губиш време барајќи ја сродната душа.

И што има толку лошо во тоа да ја прашаш девојката која штотуку си ја запознал која очекуваш да ти биде партнер во животот со заедничките примањата да го планирате животот се разбира без претходно некој да падне на друг тест.

Сега некоја по еден месец се оладила зашто ете ти тоа го опиша, а демек нема мажи кои се оладуваат после месец дена, чисто така?
Настрана некои други фактори, сигурно не му е битно колку е богата и со врски девојката? Или ако има такви, да речеме се двајца на 1000, а за жени, сама направи ја проценката.

Машките најчесто се оладуваат кога ќе добијат тоа што го сакаат.
И тоа е океј, нели?
По 2-3 излегувања се повеќе се отварате и си кажувате а нормално за доплнителни информации тука се другарите,нејзините другарки,пријателите,комшиите и 1-2 недели додека да видите дали целосно си одговарате.
А бе по 2-3 излегувања, уште сте на стадиум на тресење зелени и посрамотување еден пред друг од типот на истурање нешто врз себе, какви бре примања, какви бакрачи, каква фамилија, какво друштво, со друштво евентуално имаш муабети од типот на кој што кажал и што му значело и дали имало меѓу редови. ПРИМАЊА бе.
Реков и во првиот пост, ова што ти го опишуваш постоело пред 100 години, денес речиси не постои.

Удобен живот?
Што ти подразбираш по удобен живот?
Живот во заедница со свекор и свекрва, во двособно станче со мебел купен во 70-тите, спиење во дневна на двоседи и троседи и чекање ред насабајле за во ВЦ?
Затоа што пола, ако не и више од младите македонски парови живеат буквално вака.
Да беше вашите тврдења точни, овие мажи никогаш немаше ни девојка да фатат, а не па да се оженат. А ете сепак се ожениле.

Долниот пример ти е крајно екстремен.
Нормално дека ниедна девојка не би отишла да живее во ненаселена вукојебина без никаква инфракструктура и без основни услови за живот. Тоа не значи дека е спонзоруша, се работи за здрав разум, никој со здрав разум не би отишол да раѓа и одгледува деца
во пустелија без луѓе, без патишта, без амбуланта, без водовод, без училишта, без продавници.
А не ми е јасно и како воопшто би се запознале девојка од Скопје со невработен сточар од село со 5 жители, тоа се два различни света и тие тешко би функционирале заедно без разлика на финансиска состојба.

Па удобен живот е оној со снаа и свекрва, ем децата ти ги чуваат колку-толку, ем споделувате некои базични трошоци.
Ја би отишла у било каква вукојебина, ако типот ми е сродна душа.

@Crazy in Love ме извади тотално од контекст. :) Само ќе кажам, хамбургери и пици се добра работа, не лоша. :)

Не сум сигурна, можно е да има и такви случаи, не знам.
Поентата ми беше дека ако некоја бара минимални услови за живот за себе и своето потомство, тоа не ја прави спонзоруша, стварно е смешно во 21 век да тврдиш дека некоја е спонзоруша затоа што не планира да пере гаќи на селскиот поток или да се породи во амбарот.

Инаку познавам девојки од Скопје и тоа со факултет кои отишле да живеат на село, но се работи за села кои сепак имаат основни услови за живот, а примерот на Natural беше за село од 5 жители.
Ти па со примериве веќе аман. Скоро никој не живее така ниту во Македонија. Зборуваш за работи од 40 и некоја.
Дури и за стан не е проблем како што опиша погоре. Не сум слушнал некој од младиве веќе така да живеат, можеби пред 40 години, денес не е така. Секогаш се наоѓа некоја уштеѓевина, нешто наследнено од баби дедовци од двете страни.

Примања немаат никаква врска. Зборуваме за врска дијаспорец - Македонија. Партнерот од Македонија во 99% од случаевите заработува тривијална сума за уопште некој од надвор и да се интересира за тоа. Ако веќе нешто ме интересира би прашал/гледал дали знае јазик, дали има струка што е призната (бар делумно) и дали е адаптабилен тип...

Ја ќе ти кажам што е. Тоа е одење на одмори секоја година, добра кола, добра плата, статус во општеството. Секоја малку поубава си има 5-6 резерви во секое време и секој од нив може и текне да го ,,сака'' најчесто поради статусот во општеството, партиските врски и удобноста. Погоди кој ќе го одбере? Секако дека има и по некој исклучок, немој сеа со тоа..
Види вака, сето тоа набројано е прашање дали може и просечна германска фамилија да си го приушти. Можеби на филм инаку тоа се луксузи. Крај краева оди види ги колите на гугл стрит ќе видиш дека и не се баш некои луди коли пошо не се будали да фрлаат на коли и скапи одмори.

А таквите со статус се 1%. Не се сите.[DOUBLEPOST=1408820043][/DOUBLEPOST]Инаку сеа заприметив. ПАртиски врски спомна некој, дека женските оделе по партиски врски. Знам дека е надвор од темата, ама да прашам. Стварно постои и ова чудо??:confused::vozbud:

И баш така е... Колку и да има пари да се помине цел живот со некого ради тоа е чиста глупост. Жално е што ете има такви материјалисти во сиромашните држави (се повеќе и во Македонија) и затоа секој што иде во МКД од надвор со таа намера @Nostalgia треба сериозно да рамисли што и како прави.
Пред некоја година имав средба со едни шведи не е битно кој како, али беа онака ок образовани шетани, баш супер дечки. Ми рекоа отприлика вака. ,,Вие од Балканот сте премногу песимисти, на се гледате како на проблем, како да нема решение на проблемот. Ние на пример поопуштено гледаме на работите и знаеме дека се се може со желба.,,
Очиглено западњациве со тек на време и мене делумно ме асимилирале и исто како шведиве и јас тоа што ми го рекоа го гледам како голема маана на балканот. Другото е лесно.
Бај д веј и на форумов е истиот тој менталитет.

ПАртиски врски спомна некој, дека женските оделе по партиски врски. Знам дека е надвор од темата, ама да прашам. Стварно постои и ова чудо??:confused::vozbud:
Нормално. Главен воџа вемеровец е директор. Ако е директор и неа ќе ја напраи заменик директор или ,,помлад помошник на инспекторот на соработникот за административни работи''.

И на одмори ќе одат по Мајорка. И она ќе го ,,сака'' него.

@Crazy in Love не знам што е тешко да признаеш дека тоа е реалноста. Не гледам што е смешно. Секоја (пак, не сите) што ќе и се стават 5-6 истовремено, ќе се дигне до небо, ќе се вообрази и ќе почне да си калкулира, СЕ ПОЧЕСТО ВО ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ(не сите), со кој ќе и биде најудобно. Ако нема некоја голема разлика помеѓу додворувачите ќе го одбере тој што стварно и се допаѓа. Ако има, сигурно нема да избере некој фин, искрен, вработен со солидна плата, што одвај врзува месец со месец што се вика, на сметка на некој што има кола од 30 000 евра, два стана и го спремаат за работа во министерство.

Не гледам која е потребата да браниш голем процент од користољубивите. Не ти се обратив тебе лично.

Пред некоја година имав средба со едни шведи не е битно кој како, али беа онака ок образовани шетани, баш супер дечки. Ми рекоа отприлика вака. ,,Вие од Балканот сте премногу песимисти, на се гледате како на проблем, како да нема решение на проблемот. Ние на пример поопуштено гледаме на работите и знаеме дека се се може со желба.,,
Очиглено западњациве со тек на време и мене делумно ме асимилирале и исто како шведиве и јас тоа што ми го рекоа го гледам како голема маана на балканот. Другото е лесно.
Бај д веј и на форумов е истиот тој менталитет.

И кога се тоа го знаеш сеуште мислиш дека 3 месеци во Македонија, твојот оригинален план е добра идеа?

Која глупа тема човече:facepalm:

Феноменот гастарбајтер/ка кај Македонците е изумрена уште пред 20-30 години. Таа традиција Македонци/Македонки да доаѓаат од дијаспора и тука да се женат/мажат е сведена на мал број примери. Таа традиција и табите како и одговори можете да добиете од Албанци, Турци, Босанци, Цигани. Кај нив цела дијаспора е преку лето тука во Македонија за свадби особено женската популација. Која Македонка денес се мажи со некој наш од дијаспора жити се? Еден куп Македонки ја збришаа од тука со странци после второ кафе. Каква дијаспора, какви бакрачи. Тоа се смешни приказни.

Децата од дијаспората веќе втора и трета генерација кај Македонците многу и ретко стапуваат во брак меѓу себе освен во Австралија каде што колку-толку пак се држат, но и таму веќе тоа е сменето за разлика од пред 20-30 години. Ние практично нема ни да имаме Македонци во дијаспората за 15 години, а што е најстрашно ќе нема ни во Македонија. Премногу сме модерни ние и отворени. Само во моја околина знам 10-15 девојки што ги пумпаат рандом Индијци, Црнци, Турци, Кинези, Мексиканци, Шваби, Швеѓани и други.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom