Феминизам!

• Креатор на темата Креатор на темата Птичји Грип
  • Време на започнување Време на започнување
Точно. А сепак, на крајот, некој мора да работи таму. Тие кои работат се 100% мажи.
Мажите исто така не сакаат да идат во војна, а сепак некој мора и таму да биде. Кој е таму?
Не сакаат ни на нафтени платформи у сред океан, но и таму на крајот од денот ќе се пополнат работните места. Со кого?
Ајде да бидеме искрени и реални, ти седиш во канцеларија зад тастатура исто колку и ние. Срамота е да ја присвојуваш маката на луѓето што стварно гинат по рудници само за да извадиш евтин аргумент на форум. Ако веќе така лесно си ги препишувате колективните машки жртви, ајде да збориме и за другата страна на статистиката. Колку од мажите во светот се натепани, силувани или убиени од нивните сопруги и партнерки? Или тие реални статистики не се толку згодни за фалење? Зошто не ја превземете одговорноста и за насилниците кога веќе ја превзимате за рударите?

Мислев дека во 21ви век каде информациите ти се достапни на рака, сите знаат за пост-породилна психоза, ама не било така.
Небитно...
Така де, се останато е битно, само тоа тоа што браниш и оправдуваш убиец на три мали деца со оправдување пост-породилна депресија е најнебитно.

Ајде да бидеме искрени и реални, ти седиш во канцеларија зад тастатура исто колку и ние. Срамота е да ја присвојуваш маката на луѓето што стварно гинат по рудници само за да извадиш евтин аргумент на форум. Ако веќе така лесно си ги препишувате колективните машки жртви, ајде да збориме и за другата страна на статистиката. Колку од мажите во светот се натепани, силувани или убиени од нивните сопруги и партнерки? Или тие реални статистики не се толку згодни за фалење? Зошто не ја превземете одговорноста и за насилниците кога веќе ја превзимате за рударите?
Има повеќе жртви на машко насилство, и тоа се статистики кои немаат место во вакви разговори, бидејќи насилството нема врска со еднаквост на работни места и pay gap. Apples and oranges, колку да се изврти пак не за да сте во право а да се заташка муабетот. Ова што го кажуваш е друга нишка, и плус, за насилство има затвор, ако функционира државата, значи има еднаквост и еднакви мерки на теорија, зашто на теорија ако ти ме претепаш мене и те пријавам и ја те претепам тебе и ме пријавиш во функционална држава, двајцата би требало да сме еднакво третирани. Само да не идеме у насока: „Ама во авганистан нема права“, затоа што мојот став е јасен, идете и објаснете се со талибаните за тоа, прелиминарно да спречам друга релативизација. Е сега ако се вратиме за работни места, ако двајцата фер аплицираме, има ли смисла да се создаваат бесмислени квоти за да влезат и жени кои не биле подобри кандидати, туку само поради квота, не звучи многу еднакво. Имаш и паралела во Македонија, сигурно не ти се свиѓа тој факт со рамковните што влегле негде само поради квота? А каква е и впрочем таа еднаквост кога се залага само за една индустрија? Ко што кажав треба да биде all in или nothing.

Идење у рудник и на фронт е право на избор (на фронт дури и не е), силување и претепување не се дешава по избор, туку е резултат на криминално дејство.
Избери наместо у канцеларија да идеш у Злетово на работа.

И не, не седам у канцеларија пред тастатура уопште. Другачија ми е работата.

Има повеќе жртви на машко насилство, и тоа се статистики кои немаат место во вакви разговори, бидејќи насилството нема врска со еднаквост на работни места и pay gap. Apples and oranges, колку да се изврти пак не за да сте во право а да се заташка муабетот. Ова што го кажуваш е друга нишка, и плус, за насилство има затвор, ако функционира државата, значи има еднаквост и еднакви мерки на теорија, зашто на теорија ако ти ме претепаш мене и те пријавам и ја те претепам тебе и ме пријавиш во функционална држава, двајцата би требало да сме еднакво третирани. Само да не идеме у насока: „Ама во авганистан нема права“, затоа што мојот став е јасен, идете и објаснете се со талибаните за тоа, прелиминарно да спречам друга релативизација. Е сега ако се вратиме за работни места, ако двајцата фер аплицираме, има ли смисла да се создаваат бесмислени квоти за да влезат и жени кои не биле подобри кандидати, туку само поради квота, не звучи многу еднакво. Имаш и паралела во Македонија, сигурно не ти се свиѓа тој факт со рамковните што влегле негде само поради квота? А каква е и впрочем таа еднаквост кога се залага само за една индустрија? Ко што кажав треба да биде all in или nothing.
Значи кога вие ги мешате рударите во океан и војниците во дебата за канцелариски плати тоа е легитимен аргумент, ама кога ние ќе ги спомнеме насилниците и реалните статистики одеднаш е apples and oranges? Не можеш да си бираш кога ќе користиш колективни машки примери, а кога ќе се криеш зад пазарна логика.

Ама, пак ќе кажам домашно воспитување. Ситни и глупи шовинистички коментари од моето секојдневие:

Претпоставен тргнува да ми каже нешто, и оддеднаш се предимислува и вика чекај нека дојде колегата па ќе му кажам. Wtf?

Или седиме во канцеларија, и пак претпоставениот “да не беше колешкава, сега ќе ти кажев нешто”. Тоа џентлменство е замена за професионално исклучување. Ми е гајле ако си сакал да бидеш безобразен, јави му се по телефон и кажи му, а не мене да ме “заштитуваш” од твоето сељачко однесување и да ме дискредитираш за најбанална работа уште во старт.

Значи кога вие ги мешате рударите во океан и војниците во дебата за канцелариски плати тоа е легитимен аргумент, ама кога ние ќе ги спомнеме насилниците и реалните статистики одеднаш е apples and oranges? Не можеш да си бираш кога ќе користиш колективни машки примери, а кога ќе се криеш зад пазарна логика.

Ама, пак ќе кажам домашно воспитување. Ситни и глупи шовинистички коментари од моето секојдневие:

Претпоставен тргнува да ми каже нешто, и оддеднаш се предимислува и вика чекај нека дојде колегата па ќе му кажам. Wtf?

Или седиме во канцеларија, и пак претпоставениот “да не беше колешкава, сега ќе ти кажев нешто”. Тоа џентлменство е замена за професионално исклучување. Ми е гајле ако си сакал да бидеш безобразен, јави му се по телефон и кажи му, а не мене да ме “заштитуваш” од твоето сељачко однесување и да ме дискредитираш за најбанална работа уште во старт.
Значи пак ќе кажам, рударите беа спомнати во мемето како екстремен случај на немање еднаквост и nobody's giving 2 fucks што нема еднаквост таму, прашањето е зашто повеќето индустрии и работни места се под радарот за квотирање? И зашто е apples and oranges ќе ти објаснам сега. Кога збориш за насилство, никој не ги брани насилниците, не бара помали квоти, демек зашто 90% уапсени за силување и насилство се мажи, зашто не 50-50 со жените, додека некои таму назад во времето мрзливи кокошки се сетиле дека има индустрии каде што ќе седат на столче под клима и ќе зимаат поголеми пари неголи у маркет, арно ама не биле доволно реално конкуретни, мажите ги надминувале на точно тие вештини, ко што кажа ликот од гугл, особено нердовите. И они решиле, на мала врата нека е, да лобираме и протестираме за да има квота, а тоа за тебе е фер избор ли, ајде одговори, да мора да ја земам жената иако мажот е поквалификуван? Ова не го измислувам, ова е реалноста. Исто ко црнците, ви кажав ја и поназад дека имате многу прилики со црнците, коа глупиот црнчо не го зимаат негде на работа, не е до него, што отишол по рамбовка на интервју, до расизмот е. Ете затоа е apples and oranges.
А на тоа другото, дека те екслудирале, дур работев у канцеларија, и беше баш нешто ко пола мажи пола жени, излезе колешка на пауза со нас, го направивме истиот коментар што го направиле кон тебе, рејџна зашто ја исклучуваме, била со висока толеранција на машки муабети според неа. Можам да ти кажам дека на крај на муабетот она сама си замоли веќе да не кажуваме такви нешта пред неа :D
П.С. ако коментираш гледај да ми ги опфатиш и прашањата, иначе селективно одговарање на само тоа што ти е полесно не е толку продуктивно, освен ако целта не е да излезеш/те прави.

Така де, се останато е битно, само тоа тоа што браниш и оправдуваш убиец на три мали деца со оправдување пост-породилна депресија е најнебитно.
Ајде вака, гледам дека поспоро процесираш...

Најфасцинантни ми се луѓето што со огромна самодоверба дискутираат за нешто за кое очигледно не ги знаат ни основните поими.

Постпородилна депресија и постпородилна ПСИХОЗА се два различни поими. Кај психозата може да дојде до губење контакт со реалноста, заблуди, халуцинации и сериозно нарушено расудување.

Да се објасни причината за нечие дело не е исто со и оправдување на делото.
Има огромна разлика меѓу „ова што го направила е страшно“ и „ајде да разбереме во каква психичка состојба била кога го направила“.
Ама за таа разлика треба прво да ја разликуваш психозата од депресијата.

која црна постпородилна депресија, тоа се дешава после пораѓај, ова најмалото имало скоро година дена, а другите биле постари. Убица сака да се вади ради тоа што се дешава после пораѓај кај некои жени.

Ајде вака, гледам дека поспоро процесираш...

Најфасцинантни ми се луѓето што со огромна самодоверба дискутираат за нешто за кое очигледно не ги знаат ни основните поими.

Постпородилна депресија и постпородилна ПСИХОЗА се два различни поими. Кај психозата може да дојде до губење контакт со реалноста, заблуди, халуцинации и сериозно нарушено расудување.

Да се објасни причината за нечие дело не е исто со и оправдување на делото.
Има огромна разлика меѓу „ова што го направила е страшно“ и „ајде да разбереме во каква психичка состојба била кога го направила“.
Ама за таа разлика треба прво да ја разликуваш психозата од депресијата.
Значи пак доаѓаме до тоа дека релативизираш и бараш оправдување за постапката, додека да беше обратна ситуацијата, ќе бараше бесилка за мажот. Едноставно признај си дека си со двојни стандарди, и на сите работи гледаш низ призмата на тоа дали одговара или не одговара на наративот.

Тешка година за да си мало дете, не знаеш дали некоја немормална ќе те убие додека си во стомакот или надвор од него. И што мислиш овие дечиња, кого ќе одберат мечката или мајката?

која црна постпородилна депресија, тоа се дешава после пораѓај, ова најмалото имало скоро година дена, а другите биле постари. Убица сака да се вади ради тоа што се дешава после пораѓај кај некои жени.
Психоза. Не депресија. Но, дури и да била непресметлива, нема да биде ослободена, ќе се лекува во лудница.

Партнерот треба да биде најголемата потпора на жената после пораѓај.
Не викам дека за секоја трагедија автоматски е виновен партнерот. Но, ако знаеме дека постојат постпородилна депресија и психоза и дека можат сериозно да влијаат врз однесувањето и расудувањето на жената, тогаш не можеме да се правиме дека тоа не е ничија одговорност.

Ако една жена е очигледно психички нестабилна, ако се однесува поинаку, ако има симптоми што укажуваат дека не е добро, луѓето околу неа имаат морална обврска да реагираат и да побараат стручна помош. Особено партнерот, кој е најблиску до неа и најмногу време поминува со неа.
Во таква состојба не можеш да очекуваш од жената секогаш сама да сфати дека ѝ треба помош и рационално да ја побара. Токму затоа постојат семејството, партнерот и здравствениот систем.
21 век е, сите знаат за овие состојби после пораѓај.
Не мислам дека е фер автоматски да се бара виновник во партнерот. Ако зборуваме за постпородилна депресија или психоза, тоа си е медицинска состојба и нормално е најблиските да помогнат ако забележат дека нешто не е во ред. Ама не можеме секоја трагедија однапред да ја сведеме на тоа дека „мажот потфрлил“. И зошто толку често се размислува само од перспектива на мајката? Тој период е нов и за таткото. И тој првпат станува родител, и тој се соочува со непроспиени ноќи, стрес, финансиски притисок и огромна промена во животот. Ако мајката е на породилно и добива надоместок, таткото во повеќето случаи има само неколку дена слободно, а потоа мора да се врати на работа затоа што некој треба да ги заработи парите за семејството.

Не можам да разберам зошто за правата и одговорностите понекогаш се однесуваме како да сме на шведска маса – ќе ги земеме само тие што ни одговараат. Еднаквоста меѓу мажот и жената не значи дека мора идентично да ги прават сите работи, туку дека треба еднакво да се трудат и да придонесуваат со тоа што најдобро можат и со она што природно полесно го поднесуваат. Поентата не е кој што прави, туку дали двајцата даваат максимум за семејството.

Ете ти ја @Artemisia Vulgaris, она ја брани дека била во пост-породилна депресија, мислиш се работи за стање во мозокот каде што жената нема начин како да се исконтролира, па успат земала и ги убила трите деца, упс, my bad. Според исландскава феминистка, држење штрафилица е еднаквост, исто како што и мажот на оваа ненормалнава е еднакво виновен за убиствата, државата е виновна, универзумот е виновен само таа што ги убила децата не е. Превземање одговорност за своите постапки ЕДНА ОГРОМНА НУЛА. Се прашувам да беше обратна ситуација, дали во тој случај и жената ќе беше виновна, или мажот веќе одамна ќе висеше на јаже обесен? Не ми се верува какви луѓе има, да оправдуваат убиство на три деца и да бранат убиец само затоа што е жена.
edno e da se diskutira za prava i pozicii a drugo e da se brani ludaca, ocigledno odreden del od lugeto ne se vo sostojba da se snosat so ogromnata sloboda koi gi imame vo 21 vek p pravat vakvi sranja kade posle se bara pravda zatoa sto si crnec pederce ili zena. Ja bi gi obesil i dvajcata sega, bas od pricinite koi gi kazav pogore i za tatkoto barem od toa so gi vidov po socijalnite mrezi. Ocigledno onoj rusinot trebalo da ne se misli i da go stgne crvenoto kopce za vreme na studenata vojna, da se zgrozi covek do kade sme stignati kako opsetva koga istava ludaca ima 1 milioni evra donacii za da ja oslobodat i se organiziraat sobiri so poddrska za nea. Dobro e ne zaostanuve pozadi svetot i fucking best contry in world USA, i nie imame advokati za odbrana na vakvi grozomorni ubistva.

Back
На врв Bottom