Феминизам!

• Креатор на темата Креатор на темата Птичји Грип
  • Време на започнување Време на започнување
А што е целта? Цело време го тупите со тие рудници, а никој, па ни вие самите не сакате да работите таму, или пак на други работни места со одвратни услови каде што животот ти е загрозен.
За да не изгледаат благо ретардирани жените ко род, убаво е да проверат во речник што е еднаквост пред да ја бараат. Или all in или nothing. Мажите не протестираат и не повикуваат на еднаквост ако во некоја поголема корпорација има рецимо 60 проценти жени. Точно нејќам да работам у рудник, но исто така и не цмиздрам по протести ако не ме земат во канцеларија под клима. Така да ако ве интересира 50 проценти во секоја индустрија застапеност па ко воли нек изволи. Еднаквоста губи смисла ако е селективна.

За да не изгледаат благо ретардирани жените ко род, убаво е да проверат во речник што е еднаквост пред да ја бараат. Или all in или nothing. Мажите не протестираат и не повикуваат на еднаквост ако во некоја поголема корпорација има рецимо 60 проценти жени. Точно нејќам да работам у рудник, но исто така и не цмиздрам по протести ако не ме земат во канцеларија под клима. Така да ако ве интересира 50 проценти во секоја индустрија застапеност па ко воли нек изволи. Еднаквоста губи смисла ако е селективна.

Се согласувам.

Attachments

• 20260820_113937.jpg
    20260820_113937.jpg
    1,4 MB · Прегледи: 22
Отсекогаш сум бил против државно пропишани квоти. Ако се способни нека се и 100% од било која демографска група (мажи, жени, Македонци, Албанци, белци, црнци) во еден колектив.
А за рудниците добра е поентата на Артемисиа во смисла на тоа дека огромно мнозинство од мажите попрво би работеле канцелариска, отколку тешка физичка работа. Речиси секој човек би избрал канцелариска работа, без разлика на пол.

Отсекогаш сум бил против државно пропишани квоти. Ако се способни нека се и 100% од било која демографска група (мажи, жени, Македонци, Албанци, белци, црнци) во еден колектив.
А за рудниците добра е поентата на Артемисиа во смисла на тоа дека огромно мнозинство од мажите попрво би работеле канцелариска, отколку тешка физичка работа. Речиси секој човек би избрал канцелариска работа, без разлика на пол.
Абе они би работеле во офис, ама ако не бива, ќе си иде во рудник ко попче.
Во Саса и Добрево нешто не гледам жени рудари, геометри, минери...

Во однос на борбата за еднаква плата за иста работа, според мене треба, и потполно е нормално и фер иста плата да земаат директор и директорка на фирма, доктор и докторка, професор и професорка итн.
Но, разликата во платите помеѓу спортистите и спортистките е целосно оправдана и нема никаква врска со мизогинија и сексизам.
На пример, во фудбалот приходите зависат меѓу другото и од гледаност, реклами, популарност итн.
Едноставно, разликите во платите се должат на тоа што машкиот фудбал е многу попопуларен и погледан во светски рамки од женскиот.

Google и останатите такви имаат women in tech или women in procurement, marketing итн, зависно од дејноста на компанијата или што сакаат во фокус, ама имаат многу такви women in Х семинари и работилници кои промовираат жени, се нетворкинг за жени, и си се најмуваат по истите бидејќи се жени. Барав јас за мене да најдам мажи во tech или finance, но не ми се појавија многу резултати, можеби ти ќе можеш да ми кажеш зошто? Бидејќи кога има отворени денови никогаш не е за МАЖИ во рударството, туку е семинар за начини на вадење руда, без разлика на полот. Има и по некоја плава жена, но тие мислат е за бркање во нос. Го злоупотреувам шовинистичкиот пас додека не истече, морав. Јас имав менаџерка која ми вработуваше само жени и не беше политички коректна со тоа бидејќи бевме блиски и после неколу шотеви сме ги имале со неа и други муабетите на долго и широко, особено кога знаат дека нема да правам драма околу тука туку дека само менталната гимнастика ми е интересна. Жените можеби ќе се предадат една со друга во прва прилика, но секогаш ќе го имаат мажот како заеднички непријател и ќе си го чуваат грбот бидејќи сеуште мислат дека ако немаат успех во качување позиции е оти се жени а не некомпетентни, сеуште мислат дека не заработуваат како мажите на исти позиции бидејќи се жени, што исто така не е точно бидејќи имам увид во сите плати, и сеуште мислат дека не ги вработува некој поради ризикот за да не останат на породилно, но и тоа не е повеќе причина бидејќи јас имам повеќе месеци за породилно од жена ми и ќе сум повеќе време на одмор од неа. Еве самиот аплицирав во Google годинава и не пишам по социјалните мрежи како Google не вработува мажи како што некоја жена би напишала само оти не поминав понатаму. Но, исто знам дека и Google и останатите кои се грижат за инклузивности, ако ти е жена на интервју нема да и бидеш добар тим фит ако на прашањето што мислиш е добар тим билдинг евент кажеш да пиете пиво на отворено, тие сакаат да слушнат како ќе го запишеш тимот на курс по правење свеќи од восок, да везете гоблени или недај боже повторно јога за да подобри соработувањето меѓу вас. Давам простор за такви сфаќања кај жените бидејќи на некое елементарно ниво сметам дека мажи И не треба да ги имаат таквите полесни работи со стискање ентер, пример ти е @Stefan-kobe кој урла по канцеларија и зема место за две вработени жени, поради што нема мајстор плочка да ти залепи, фасада да ти реновира, покрив да ти смени деновиве. Мажите треба од џентлментски причини да продолжат во таквите професии како вадење гориво на oil rig во сред океан а тоа да биде дебело платено без споредување колку другиот пол заработува, наместо да трачарат со жени кои ги викат зад грб сиси бојс бидејќи се во CC за да само форвардираат мејлови и одобрат по некој АИ генериран код на продукција. И не е шовинизам да сакам да можам да ја пензионирам жена ми да си седи дома со деца и одмара како што било порано бидејќи треба и она да тоа го сака како прво, но бидејќи сме во доцен капитализам исто така немам проблем да седнам јас дома и ги растам ако таа успее да заработува за сите нас, бидејќи освен што е поубавата моја страна е и попаметната. Помина возот за дали некој ви должел нешто. Сега сте на експресната лента од 9-5 и не заборавајте да се отчекирате. И не го пишувам ова зајадливо, само аматери веруваат во тоа дека жените се на ова дереџе денес оти сами си го барале.
Постов
Sport Who Cares GIF

Се согласувам.
Симболиката е јасна, во рака го држиш алатот на маж ти. :sneaky:
други работни места со одвратни услови каде што животот ти е загрозен.
Првата недела ми беше страв да одам на работа. Дури и доживеав повреда. :D

на погрешно место проверив, се извинувам ваше височество, продолжи со манџата
Zosto sekogas izbrzuvas? Vo sekoja tema kako prle pred magare si, pa posle se pravdas "ama ja ne rekov taka, ja mislev vaka, toa ti e isto ama razlicno kazano".. epten impulsivno postapuvas, ja da bev maz ti ke ti gi crveneev obravcinjata za sekoe izbrzuvanje..
Автоматски споено мислење:

Majkava ubiec ista faca Emili Rouz.. potreben ì e egzorcist podhitno..

Последно уредено:
Партнерот треба да биде најголемата потпора на жената после пораѓај.
Не викам дека за секоја трагедија автоматски е виновен партнерот. Но, ако знаеме дека постојат постпородилна депресија и психоза и дека можат сериозно да влијаат врз однесувањето и расудувањето на жената, тогаш не можеме да се правиме дека тоа не е ничија одговорност.

Ако една жена е очигледно психички нестабилна, ако се однесува поинаку, ако има симптоми што укажуваат дека не е добро, луѓето околу неа имаат морална обврска да реагираат и да побараат стручна помош. Особено партнерот, кој е најблиску до неа и најмногу време поминува со неа.
Во таква состојба не можеш да очекуваш од жената секогаш сама да сфати дека ѝ треба помош и рационално да ја побара. Токму затоа постојат семејството, партнерот и здравствениот систем.
21 век е, сите знаат за овие состојби после пораѓај.
Сѐ само да се избегне одговорност. И не знам што се научивте со оваа постпородилна депресија оправдување за сѐ. Колку луѓе има со депресија па не си ги убиваат децата.

Dojdov samo da vidam dali imame i nie imame zenicki i mamicki kaj nas so ja branat zenata ustvari posle takov gnasen cin. Ne znam sto im pravat vo toa amerikite ama definitivno ima najmorbidni luge, tatkovo pa za 6 meseci se ozenil so druga i si trca maratoni posle 3 deca obeseni od strana na zena mu. A inaku se samoubivaat pola naselenie ako gi fane mala depresija. Da ne zvucam kao klise komunjar od titovo vreme ama zapadot e pun ludaci, 0 emocii koga stanuva zbor za najlicni raboti vo koi stanuva zbor za najbliskite luge koi gi imas. Za ovie so ja branat majkata tamu ne vredi ni vreme ni komentar da se trosi realno.

Dojdov samo da vidam dali imame i nie imame zenicki i mamicki kaj nas so ja branat zenata ustvari posle takov gnasen cin. Ne znam sto im pravat vo toa amerikite ama definitivno ima najmorbidni luge, tatkovo pa za 6 meseci se ozenil so druga i si trca maratoni posle 3 deca obeseni od strana na zena mu. A inaku se samoubivaat pola naselenie ako gi fane mala depresija. Da ne zvucam kao klise komunjar od titovo vreme ama zapadot e pun ludaci, 0 emocii koga stanuva zbor za najlicni raboti vo koi stanuva zbor za najbliskite luge koi gi imas. Za ovie so ja branat majkata tamu ne vredi ni vreme ni komentar da se trosi realno.
Ете ти ја @Artemisia Vulgaris, она ја брани дека била во пост-породилна депресија, мислиш се работи за стање во мозокот каде што жената нема начин како да се исконтролира, па успат земала и ги убила трите деца, упс, my bad. Според исландскава феминистка, држење штрафилица е еднаквост, исто како што и мажот на оваа ненормалнава е еднакво виновен за убиствата, државата е виновна, универзумот е виновен само таа што ги убила децата не е. Превземање одговорност за своите постапки ЕДНА ОГРОМНА НУЛА. Се прашувам да беше обратна ситуација, дали во тој случај и жената ќе беше виновна, или мажот веќе одамна ќе висеше на јаже обесен? Не ми се верува какви луѓе има, да оправдуваат убиство на три деца и да бранат убиец само затоа што е жена.

За квотите се согласуваме, ама јбг, ново време, до кај ќе тера ќе видиме.
А за рудниците поентата би била добра кога не би се бунеле и протестирале за инклузивност, но САМО за канцелариските работни места. Работава е не замарај за еднаквост и да влезеш на мала врата, туку пробај фер, па ако не те земат, сакал-нејќел, ко што вика Фенел, ќе си работиш ко попче у рудник, тогаш ќе ја искусат вистинската реалност и еднаквост, во моментов многу жени се одлепени од реалност со тоа што канцелариски цуци ми викаат ние можеме се што и мажите. ОК, wanna bet, ќе идеме ние колективно, сосе мене, у рудник на месец, па да видиме дали можат да ја докажат теоријата. Мислиш ли некоја од нив ќе се нафати, туку да се најдеме у муабет демек еднакви сме. Вака излегува дека борбата за еднаквост кога сакале да гласаат би било нешто у стил, сакаме да гласаме на национални, но не и на локални избори. Сакале и се бореле за целосна еднаквост, а сега се иде преку леб на погача со ова извољевање.
Во однос на борбата за еднаква плата за иста работа, според мене треба, и потполно е нормално и фер иста плата да земаат директор и директорка на фирма, доктор и докторка, професор и професорка итн.
Но, разликата во платите помеѓу спортистите и спортистките е целосно оправдана и нема никаква врска со мизогинија и сексизам.
На пример, во фудбалот приходите зависат меѓу другото и од гледаност, реклами, популарност итн.
Едноставно, разликите во платите се должат на тоа што машкиот фудбал е многу попопуларен и погледан во светски рамки од женскиот.
Во државните инситуции не знам како е, но да, ја би ја израмнил платата онде. За спортистите се согласуваме, носи ли приход, пренос и внимание, нека зимаат, од џеб не ми ги зимаат. Ама на запад и таа шизофренија ја имаш, слепо се бунат за pay gap кај спортистите, ама кажи им иди на женски фудбал и купи реквизити, ти вика нејќам :D Епа тие приходи не се од небо.
За приватните фирми, во време на капитализам, не можеш да ги израмниш платите, затоа за таа цел има опсег демек од 1000-1500 евра, пример, за влезна позиција. Pay gap-от кој што се создал е зашто јас сум мудоња и барам 1400, а жените бараат 900 за да е сигурица и на нив им даваат 1000, зашто барале под опсегот, и се сва среќни. Сва среќни дур не влезат т.е. после веќе се бунат. Еве дур бев менаџер и најмувавме луѓе, оваа тенденција ја видов у живо. Да, чат пат имаше маж да изненади со ниска сума и жена со висока, ама претежно си имаше модел, да речам тренд. Е сеа не е фер они да се плашат да се ценкаат ама да протестираат зашто зимаме ние повеќе, кога ние сме играле шизик на ризик и сме барале повеќе дури и по цена да не ја добиеме позицијата. Еве ја ти кажувам, во приватна фирма ти можеш и 10 и 100 илјади евра месечно да бараш, никој не ти пречи, сеа тоа колку е реално и дали ќе ти дадат е друго питање. Значи ти се ценкаш сам ко индивидуа, не ко претставник на пол.

Zosto sekogas izbrzuvas? Vo sekoja tema kako prle pred magare si, pa posle se pravdas "ama ja ne rekov taka, ja mislev vaka, toa ti e isto ama razlicno kazano".. epten impulsivno postapuvas, ja da bev maz ti ke ti gi crveneev obravcinjata za sekoe izbrzuvanje..
Автоматски споено мислење:

Majkava ubiec ista faca Emili Rouz.. potreben ì e egzorcist podhitno..
Ти можиш само на Рон газето да го поцрвениш, евентуално.

...па ни вие самите не сакате да работите таму, или пак на други работни места со одвратни услови каде што животот ти е загрозен.
Точно. А сепак, на крајот, некој мора да работи таму. Тие кои работат се 100% мажи.
Мажите исто така не сакаат да идат во војна, а сепак некој мора и таму да биде. Кој е таму?
Не сакаат ни на нафтени платформи у сред океан, но и таму на крајот од денот ќе се пополнат работните места. Со кого?

Ете ти ја @Artemisia Vulgaris, она ја брани дека била во пост-породилна депресија, мислиш се работи за стање во мозокот каде што жената нема начин како да се исконтролира, па успат земала и ги убила трите деца, упс, my bad. Според исландскава феминистка, држење штрафилица е еднаквост, исто како што и мажот на оваа ненормалнава е еднакво виновен за убиствата, државата е виновна, универзумот е виновен само таа што ги убила децата не е. Превземање одговорност за своите постапки ЕДНА ОГРОМНА НУЛА. Се прашувам да беше обратна ситуација, дали во тој случај и жената ќе беше виновна, или мажот веќе одамна ќе висеше на јаже обесен? Не ми се верува какви луѓе има, да оправдуваат убиство на три деца и да бранат убиец само затоа што е жена.
Мислев дека во 21ви век каде информациите ти се достапни на рака, сите знаат за пост-породилна психоза, ама не било така.
Небитно...

Back
На врв Bottom