Феминизам!

• Креатор на темата Креатор на темата Птичји Грип
  • Време на започнување Време на започнување
Ова е интересно и точно. Сингл сум, имам 29 години и 2 врски зад себе, никој не ми рекол дека сум ,,истрошен" и ,,со багаж" и дека младоста сум ја поминал во забави и спиење наоколу. А за жени на истата возраст често има баш такви коментари од типови кои себеси се сметаат за ,,алфа мажи". Уште еден класичен пример за двојни стандарди.
Ти друже си тажно инцелче што дозволува некоја твитер глупача да му влијае на мислењето.
Биди маж и намали со читање вакви глупачи, туку почни да градиш свој став на база на здрав разум и интуиција.

Ова е интересно и точно. Сингл сум, имам 29 години и 2 врски зад себе, никој не ми рекол дека сум ,,истрошен" и ,,со багаж" и дека младоста сум ја поминал во забави и спиење наоколу. А за жени на истата возраст често има баш такви коментари од типови кои себеси се сметаат за ,,алфа мажи". Уште еден класичен пример за двојни стандарди.
Батка, ми делува како целосно да си ја попил феминистичката пропаганда. Се надевам дека со време ќе го смениш погледот, ќе најдеш нормална жена и ќе оформиш здраво семејство.
Медицината не го изедначува фетусот со обичен орган, туку го признава како развивачки организам што целосно физиолошки зависи од телото на мајката.
Разликата меѓу нас е што ти го гледаш прашањето исклучиво кроз генетиката, а медицината го гледа низ етиката на согласност и здравјето на пациентката.
Генетиката како научна дисциплина и дел од медицината јасно покажува дека ембрионот е посебен организам со сопствена, уникатна ДНК, различна од онаа на мајката. Од таа перспектива, тешко е да се оправда неговото намерно одземање на животот само затоа што бременоста е несакан исход од претходна одлука.

Кога зборуваш за етика, треба да се постави основното прашање: ако станува збор за човечко суштество во развој, дали е морално неговото убивање? Низ историјата, многу злосторства биле оправдувани со тврдењето дека одредени групи не се целосно човечки или немаат иста морална вредност. Такви аргументи биле користени против Ерменците, Евреите и робовите. Затоа сметам дека прашањето не е дали некој е посакуван или непосакуван, туку дали поседува човечка вредност и право на живот.
Пред да ти стават инекција или вакцина исто така потпишуваш согласност, за тоа. Или пред оперативен зафат сеедно. Никој нема право да ти ја наруши автономијата без да те праша.
А дали ембрионот или фетусот ќе може да даде согласност за да му биде одземен животот?

Или ако е фетусот женски дали тоа може да се гледа како фемицид?

Последно уредено:
Викаш а? Штом жена го пишала, сигурно е точно. Ти викам се сомневам дека си маж со секој следен пост. Таму кај што ти побарав одговорност да ми одговориш како ги гледаш работите, класично женски игнорираш и реплицираш само кај што ти одговара.

Викаш а? Штом жена го пишала, сигурно е точно. Ти викам се сомневам дека си маж со секој следен пост. Таму кај што ти побарав одговорност да ми одговориш како ги гледаш работите, класично женски игнорираш и реплицираш само кај што ти одговара.
Зборувам од искуство. Цело време има вакви коментари, но само за жени.
Навистина се прашувам зошто мене никој не ми забележал дека ѝ давам приоритет на кариерата, одам по забави наместо да се оженам и формирам семејство, а на жените редовно им се забележува за истото?
Мислам дека дел од мажите се бесни што сега жените имаат право да бираат што сакаат да прават во животот и што немаат контрола врз нивниот живот како до седумдесетите години од минатиот век па ова го прават од очај и немоќ.

Последно уредено:
Зборувам од искуство. Цело време има вакви коментари, но само за жени.
Навистина се прашувам зошто мене никој не ми забележал дека ѝ давам приоритет на кариерата, одам по забави наместо да се оженам и формирам семејство, а на жените редовно им се забележува за истото?
Мислам дека дел од мажите се бесни што сега жените имаат право да бираат што сакаат да прават во животот и што немаат контрола врз нивниот живот како до седумдесетите години од минатиот век па ова го прават од очај и немоќ.
Кој им забележува бе брат, кај живееш ти? Бабите и тетките највеќе им забележуваат по мое искуство, а тие се жени. Сите другарки и девојка ми, бивајќи над 30, коа се жалат на тоа поле викаат дека баби, тетки и мајки се тие што им викаат што е ова кучки/мачки, раѓај таму. Не сум чул една да каже како некој маж ја притиска и критикува. Белите мажи си ги искажуваат фрустрациите пасивно, вака по форуми или се имаат целосно откажано, зборам за тие што не се во врска. Или ко што кажав, ко кај црнците, ок е жените да им зборат на жени, но мажите немаа право на тоа? Еве повикувам дамите на форумот да се изјаснат по ова прашање, да кажат дали сум прав или не, но едно нешто е јасно, ти се правиш поголем амбасадор за женски права од жените, која ти е крајната цел не знам.
А и странично прашање, што си сингл коа си толку златен и толерантен? Ви се синхронизирале менструациите, па што требало да купувате многу влошки сте раскинале мирољубиво и цивилизирано за да нема трошок голем ли?
А за другото, мажите нормално да се бесни, тие се немоќни совозачи во ситуацијава додека жените ги бутаат земјите во демографски кризи со нивните малоумни избори. Ок е тук там некоја да сака да се продаде подобро или да не раѓа, не е ок 3/4 резонираат така. Ова од позиција на државност ти го кажувам, не од мојата машка шовинистичка перспектива. И пак, во таа насока, те чекам да ми ја кажеш твојата визија за иднината ако продолжи вака? Никоја од дамите не реагираше на мојата визија за внесување на странци од егзотични земји затоа што се доволно паметни да сконтале и они на кај иде автобусот, само ти контраш за да излезеш во право. Па затоа, по бог знае кој пат, ајде дај ти твое чаре, но вистинско, без тие како треба да се субвенционираат деца и бла бла, тоа го пробуваат западни земји, не работи, што треба да се направи?
Ете, гледав да си го кажам мислењето по сите точки, ајде сега и ти, без да избегнеш директни прашања и без да ми земеш еден ред од ферманов и селективно да одговориш.

Феминизамот некад бил неопходен пошто навистина жените биле дискриминирани и третирани лошо.
Целта за рамноправност е одамна постигната и со тоа феминизмот е анахрона идеологија. Не дека не можат да пропестираат пред Сауди амбасади но тоа не го прават бидејќи имаат нови цели, меѓу кои најбрутален е оној кој се залага за абортус. Абортусот ради силовање или дефектен фетус е прилично ретка појава, но затоа абортусот како задоцнета контрацептивна мерка е навелико присутен. Секоја година на ијадници фетуси во РМ им е ускратена можноста за најважото искуство на планетава а тоа е животот како феномен.
Манијакалната себичност е уште еден фактор. Жените масакрираат фетуси со цел да игледаат добро на инстаграм. Замарање со бебе, доење, лекари ова она, се тоа им е претешко на новите генерации па се решаваат за уништување на потенцијален човеков живот.
Во денешно време дури има ликуши кои се гордеат со убивање на фетуси, една креатура на нет се фалеше дека имала извршено 11 абортуси а имаше околу 30 години.
Феминизмот кој поддржува накарадни и наказни практики треба да отиде на ѓубриштето на историјата а абортусот да се забрани (освен силовање, плод со дефекти или опасност по мајката).
Убивањето на фетуси мора да запре! Во крајна линија постојат многу парови и сопружници кои не можат да имаат свое потомство и на овој начин би се стекнале со бебиња кои го избегнале злочинот кој висел како албатрос на нивниот врат!
Ние како поединци можеме малку, но сепак нешто е подобро од ништо, пример може да се острацизираат жените кои убиваат фетуси како вид на контрацепција, нивно исмевање и неприфаќање во општеството би бил некој прв чекор.

Проблемот е што ако го забраниш абортусот, го забрануваш и за тие што се силувани, со дефектен фетус или било која друга релевантна причина што ја има жената. Ако забрануваш нешто, само го туркаш во илегала.

Наместо да тежнееш кон забрана на тоа право, тежнеј и стреми се кон едукација во кои случаи не треба да се применува истиот, зошто, како итн. Едуцирај ги луѓето за сексуалност, контрацепција, планирање на семејство итн.

Проблемот е што ако го забраниш абортусот, го забрануваш и за тие што се силувани, со дефектен фетус или било која друга релевантна причина што ја има жената. Ако забрануваш нешто, само го туркаш во илегала.

Наместо да тежнееш кон забрана на тоа право, тежнеј и стреми се кон едукација во кои случаи не треба да се применува истиот, зошто, како итн. Едуцирај ги луѓето за сексуалност, контрацепција, планирање на семејство итн.
Да, со забраната само се враќаме во време кога жените се фрлале по скали за да се ослободат од несаканиот плод. Плус страдаат само сиромашните жени од медицински небезбедни абортуси, таа што има пари ќе оди да абортира во земја кај што е легален

Не, секогаш има исклучоци како тие што ги наведов нели. Но абортус како контрацепција, тоа не. Уз милион начини да се избегне зачнување нема никаков аргумент во полза на абортусот.
Тачно е дека ако има забрана би се активирале касапски креатури кои би вршеле абортуси по подруми со несоодветна опрема и за нивно сузбивање би требале промени во законите со што лицето кое врши абортус ќе биде предмет на осуда за убиство, а жената која абортира како соучесник во злочинот.

Не, секогаш има исклучоци како тие што ги наведов нели. Но абортус како контрацепција, тоа не. Уз милион начини да се избегне зачнување нема никаков аргумент во полза на абортусот.
Тачно е дека ако има забрана би се активирале касапски креатури кои би вршеле абортуси по подруми со несоодветна опрема и за нивно сузбивање би требале промени во законите со што лицето кое врши абортус ќе биде предмет на осуда за убиство, а жената која абортира како соучесник во злочинот.
Па да де, јас тоа го пишувам три страни наназад ама вие изгледа не ме читате.

Не треба да се користи како контрацепција, но треба да остане легален. И за таа одлука треба да се прашува бремената жена и докторот. Толку.

Нов ден, ново возење на каруселот...
Lets ride ...

Kој и каде спомна целосна забрана ? А ?
По 32ри пат : абортусот е забранет за мераклики. Строго само за силувани и за здраствени проблеми.
Што не ти е јасно ?

Не треба да се користи како контрацепција, но треба да остане легален. И за таа одлука треба да се прашува бремената жена и докторот. Толку.
Чекам одговор:
Mr Bean Waiting GIF by MOODMAN

Нов ден, ново возење на каруселот...
Lets ride ...

Kој и каде спомна целосна забрана ? А ?
По 32ри пат : абортусот е забранет за мераклики. Строго само за силувани и за здраствени проблеми.
Што не ти е јасно ?
Добро, доколку целосно се одземе слободата на жената да одлучува за својот сексуален живот, кој е панданот кај мажите? Задолжителна вазектомија на 15 годишна возраст?
Апсурдно е. Замисли да си толку огорчен да сакаш да ограничуваш туѓи права и лични слободи само затоа што не се согласуваш со нивниот начин на живот.
Да воведеме и морална полиција како во Саудиска Арабија?
Автоматски споено мислење:

Имаме различни гледишта и дискусијата на оваа тема е беспредметна. Нема потреба повеќе да се расправам.
Секој си има право на свој став.

Последно уредено:
Back
На врв Bottom