- Член од
- 5 април 2013
- Мислења
- 3.431
- Поени од реакции
- 7.184
Ја пишав и пред некое време, не ми е јасно како Лекиќ била најдобар играч на светот. Затоа што ако ова е таа Лекиќ онда да го угасиме ракометот како спорт.
Бирањето на најдобра ракометарка на светот оди по принципот: најди релативно важна ракометарка која во изминатата сезона истовремено била член и на топ 3 тим од лигата на шампиони и на топ 3 тим од европското или светско првенство за жени.
Подебилен метод на бирање за ваков тип на награда не сум сретнал во ниту еден спорт. Реално Лекиќ никогаш не била најдобра ракометарка на светот - веројатно не била ни во во топ 10. Не беше ни приближно најдобар играч на Ѓер кога ја освои наградата (Ѓер беше шамион во ЛШ, Србија освои медал). Последниве неколку години според мене без конкуренција најдобра ракометарка во светот е Горбич. А зад неа во самата светска елита последниве неколку години се Булатовиќ, Неагу, Пенезиќ, Локе, Мерк...
Па и генерално светска класа од оние кои играат за Вардар за својата позиција се само Пенезиќ, Дембеле и голманките. Лекиќ и Радичевиќ се на граница. Малку се претерува во медиумите кај нас дека сите ѕвезди ги имал собрано Вардар а не е ни приближно точно. Ѓер и Будуќност имале и на хартија подобри тимови изминативе 2-3 години...