Би те замолил да си гледаш тоа селскиот клуб што најголем успех им бил да сврзе 3 сезони у ПМФЛ и остани горд на тоа дека вие сте имуни на политика па макар и се влечеле по втори/трети лиги.
Вардар е Ривер Плата за било кој тим у првенствово и тоа е факт.
Очигледно го немаш прочитано мојот пост погоре со аргументирани факти дека НИТУ ЕДЕН ГОЛЕМ УСПЕХ на клуб од Балканов и Источна Европа не е без политичка подршка кон сопственикот на клубот.
И што кур ако тогаш Вардар ја почнеше сезоната од Втора лига?
Што ќе се сменеше? Немаше пак да го земе некој "газда" а да не е поврзан со било која политичка партија?
Каква глупа паралела повлече, не си свесен.
Не ти, кој било овде,МОРА да се соочи со фактот дека ако сака да гледа силен македонски колектив, истиот со сигурност ти тврдам дека ќе биде тесно поврзан со политички спонзори.
Автоматски споено мислење:
А да и ова, Вардар е и те како Ривер Плата, бидејќи стана првиот фудбалски клуб што им се помоча у фаца на сите ко тебе што си набиле комплекси и испиша историја како ПРВ а у догледно време и последен клуб што играл група у Лига Европа.
Знаеш кога твојот селски клуб или било кој друг од вукојебинава ќе го достигне тој левел?
НИКОГАШ.
Затоа е Вардар Ривер Плата, дека бедници ко тебе што им игра клубот у 8-ма лига доаѓаат негативно да коментираат за клуб што испишал историја.
Каков оксиморон еј.
Ми коментира дека клубот не требал да има политичка заднина, а претседател на неговиот клуб е човек кој пред 10год има пунето кутии за политичка партија
.Прегледај го приврзокот 251411
Нема потреба толку да се навредиш, си кажав мое мислење не реков дека тоа ќе биде, секој си има право на свое мислење а на крај одлучуваат фановите на клубот и раководството а не јас.
За навредиве на адреса на мојот клуб нема потреба да коментирам, се гледа колку пратиш македонски фудбал.
Хипотетички што би се сменило ако играл Вардар ВМФЛ е тема која е бунар без дно, но по мое размислување сигурно не би бил така политички злоупотребуван како сега, мое мислење.
Што се однесува до тоа дека на Балканот сите клубови се политика, апсолутно не е точно, Динамо Загреб, Лудогорец, Ријека, Стеауа сегашен FCSB се клубови кои успеваат без да има никаква умешаност со политички партии и политичари во клубот.
Успехот на Вардар значело дека ми се мочале ми е глупост невидена, успесите на самиот клуб не ме засегат, успеале секоја чест, ќе честиташ и толку, што толку ќе ме боли тоа што Вардар играл ЛЕ жити се ?
На крај, јас навивам за клубот а не за управата на истиот, управите се менуваат, а токму поради несогласување со оваа управа не одев на стадион во знак на протест, па кога видов од тоа нема ефект и баталив па оваа сезона повторно сум на сите утакмици на клубот дома и по некој на гости.
Со оглед гледам дека освен навреди нема ни да се свати поентата на постот , можеби и најдобро е и да се избрише па да си продлжите сами да си барате чаре за тоа што вас вие свето.
Шо викаше кенгурот јојо клуб абе ич да не се секирате не сте ривер плата туку клуб на партијата секогаш на власт од 47ма па се до сега без разлика на тоа имате претстава колкав е борчот? свесни сте дека ќе банкротирате ако не ви дај гаранции шилегов абе има да го молите колите оти трета лига не ви бега ако не платите сега спасот вие само пари од град скопје инаку ништо не ве спасува ако бега овај понеделник а ултрас 88 сакаше да кажи дека ако одите втора лига ќе можи да го исчистите клубот постапно од борчот како и од гнидите како овај дир симев каде верувам дека имате повеќе администрација и не фудбалери на платен список од колку играчи сакаше да ви кажи дека ќе си заминат разни местачи мешетари и менаџери околу клубот исто така и играчи што играат само за пари па ќе видите тогаш колку вредите и колку сте ривер плата оти и кај нас скокаа рипаа се колнеја во дресот после пуштаат тужби до уефа мислам на играчи и тренери да не зборам дека се спасивме од блашко местачот ама ете му шанса сега да дојди кај вас и така има четири пет негови играчи кај вас сакав да речам дека далеку е лиценца да земите гледајте да ве спаси пијаницата оти ојдовте курбан
Ако ми го бришите постот како претходно кажете за што?!
Нема потреба толку да се навредиш, си кажав мое мислење не реков дека тоа ќе биде, секој си има право на свое мислење а на крај одлучуваат фановите на клубот и раководството а не јас.
За навредиве на адреса на мојот клуб нема потреба да коментирам, се гледа колку пратиш македонски фудбал.
Дај те молам просветли ме за улогата на твојот клуб у минатото(југославија), кога не бил ни на средина на табела у втора лига, додека Вардар бил шампион у таква конкуренција и исто збори ми дека најголем успех у ПМФЛ ви е на 2 пати вице-шампион од 30(колку и да се) сезони на лигата.
Овој па неписмениов од Битола, прво би го вратил у основно интерпункциски знаци да научи, па после чекор по чекор би го запознал со функцијата на интернетот и неговото влијание.
Сега не знам ни колку сте свесни ни колку размислувате во тој правец, но се покажува зошто таа 2011 година и процесот Миравци, како сакате вие го нарекувајте фузија, рокада, купување на место сеедно е најголемата и најкатастрофалната грешка во историјата на вашиот клуб, година кога вие го изгубивте идентитетот на клубот но не поради самиот чин, туку поради тоа што клубот влезе во политичките игри од кои сега излегувањето ќе биде доста тежок и болен процес.
Самите си знаете дали за тоа бевте свесни или несвесни од ваша страна кога дадовте поддршка на целиот овој проект со паролата Вардар не е Ривер Плата, да точно погодено во центар, Вардар не е Ривер Плата за да испадне туку така, но и Вардар не е Ривер Плата да го водат клубот луѓе кои го сакат и се способни за тоа, Вардар не е Ривер Плата во него да инвестират бизнисмени без да очекуваат никаков поврат од него, Вардар не е Ривер Плата после доживениот срам да се издигне како феникс појак од било кога и да ги испорази и испонижи сите кои му се ситеа на терен , што се вели да им го натолчи јако за век и векови и да ги понижи да немат лице да го погледнат.
Ароганцијата која тогаш но и до скоро ни ја покажувавте на нас од "провинција" или "сељаците" поврзана со целиот тој процес која немаше никаков темел основан сега ви се удара у глава, убаво е да си арогантен но ако има со што да бидеш, а не да си арогантен а си всушност никој и ништо во целата игра.
Дали сега сте свесни колку понекогаш играње во понизок ранг може да му донесе и добро на клубот, да се исчисти од паразити и останати штеточини, да си го заштити идентитетот и да се врати посилен од било кога претходно, со паметна работа и делување.
Сето ова што го говорам и пишам не е поради тоа што имам симпатии кон вас, баш напротив го мразам Вардар, но го мразам како ривал и дека го сакам својот клуб, а не го мразам од комплекс, па затоа најповеќе ми е од корист да се надмине оваа цела криза па да играме јаки и интересни дуели на терен (нормално ако се стабилизираме и ние) па да ве победуваме како порано во јаки дерби дуели.
Единствениот спас според мене од целата оваа ситуација на долг рок е целосен рестарт на клубот, играње од пониска лига па враќање во елитата, да се исчисти клубот од сите они кои се таму само поради интерес и пари , да си останат оние кои искрено го сакат Вардар, па во процес кој би траел две-три години Вардар да застане на здрави нозе и да не зависи од никого, а мислам дека секој што го сака овој клуб со гордост и чест би учествувал во таков процес.
muabetot ne ti drzi voda bidejki zboruvame za makedonija. nasite klubovi nemaat prihodi i nema da imaat vo bliska idnina, ednostavno nema dovolno pari od vleznici i TV prava za nekoj klub samostojno dobro da funkcionira. makedonski klub moze samo da ima dobra perspektiva (i internacionalno da ima sansa) ako ima bogat gazda, a zaradi taja konstelacija sekogas vo igra se i paraziti.
Сега не знам ни колку сте свесни ни колку размислувате во тој правец, но се покажува зошто таа 2011 година и процесот Миравци, како сакате вие го нарекувајте фузија, рокада, купување на место сеедно е најголемата и најкатастрофалната грешка во историјата на вашиот клуб, година кога вие го изгубивте идентитетот на клубот но не поради самиот чин, туку поради тоа што клубот влезе во политичките игри од кои сега излегувањето ќе биде доста тежок и болен процес.
Самите си знаете дали за тоа бевте свесни или несвесни од ваша страна кога дадовте поддршка на целиот овој проект со паролата Вардар не е Ривер Плата, да точно погодено во центар, Вардар не е Ривер Плата за да испадне туку така, но и Вардар не е Ривер Плата да го водат клубот луѓе кои го сакат и се способни за тоа, Вардар не е Ривер Плата во него да инвестират бизнисмени без да очекуваат никаков поврат од него, Вардар не е Ривер Плата после доживениот срам да се издигне како феникс појак од било кога и да ги испорази и испонижи сите кои му се ситеа на терен , што се вели да им го натолчи јако за век и векови и да ги понижи да немат лице да го погледнат.
Ароганцијата која тогаш но и до скоро ни ја покажувавте на нас од "провинција" или "сељаците" поврзана со целиот тој процес која немаше никаков темел основан сега ви се удара у глава, убаво е да си арогантен но ако има со што да бидеш, а не да си арогантен а си всушност никој и ништо во целата игра.
Дали сега сте свесни колку понекогаш играње во понизок ранг може да му донесе и добро на клубот, да се исчисти од паразити и останати штеточини, да си го заштити идентитетот и да се врати посилен од било кога претходно, со паметна работа и делување.
Сето ова што го говорам и пишам не е поради тоа што имам симпатии кон вас, баш напротив го мразам Вардар, но го мразам како ривал и дека го сакам својот клуб, а не го мразам од комплекс, па затоа најповеќе ми е од корист да се надмине оваа цела криза па да играме јаки и интересни дуели на терен (нормално ако се стабилизираме и ние) па да ве победуваме како порано во јаки дерби дуели.
Единствениот спас според мене од целата оваа ситуација на долг рок е целосен рестарт на клубот, играње од пониска лига па враќање во елитата, да се исчисти клубот од сите они кои се таму само поради интерес и пари , да си останат оние кои искрено го сакат Вардар, па во процес кој би траел две-три години Вардар да застане на здрави нозе и да не зависи од никого, а мислам дека секој што го сака овој клуб со гордост и чест би учествувал во таков процес.
WOW... Десет години подоцна, друг газда и сосема друга ситуација биле резултат на нешто што апсолутно нема врска со ова денес. Не биди смешен, те сакам и почитувам како навивач али следниот пат ќе ти одговорам ко на битолчани (што би рекол Комита Ултрас, еве и кирилица ти пишувам )...
Јас не се слагам со тоа Ривер Плата, јас мислам дека за остатокот на МКД ни сме Ривер, Бока, Јуве, Реал, Барса, Ман Ју и Баерн ЗАЕДНО. Колку сме ДАЛЕКУ пред другите покажува последнава сезона кога до дечурлана од подмладокот се прошетавме во прва лига. Колкава ВЕЛИЧИНА сме покажува фактот дека на ТВ меч на колото секоја недела беше ВАРДАР против другиот тим (ако не се лажам само 2 уткамици не беа телевизирани сезонава). Значи МТВ и Арена спорт (или која беше таа другата тв што имаше права) си ги бираше утакмиците на ВАРДАР за да ги пренесува. Крај на приказната... Јасно е, ВАРДАР= МАКЕДОНИЈА. Реално другите сезонава послуживте за тренинг. Фактот што навивачи на второлигаши се ситат на нашата ситуација покажува какви бедници се вашите клубови.
ПС. Сфати еднаш дека ВАРДАР е величина и дека НИКАКОВ процес нема да го оттргне од вниманието и канџите на моќниците. Сите се лепат на него, битка е да дојдеш до него а уште ПОГОЛЕМА битка е да останеш во него. Чистки со пагање во понизок ранк има само кај небитни клубови мада и таму локалните моќници се спремни за акција откако ќе се вратат во прва лига. Најубав пример ти е јојо клубот кој секое враќање во прва лига го дочекува со нова управа и елан за напредок за по 2-3 години скопски малски клубчиња да го вратат на дното и во втора лига... И кај вас е иста ситуација Пинда да ја врати Беласица во прва лига ни П нема да остане од него има бар 2-3 клана што ќе го изедат и ќе бидат наокулу дур пак не нурнете во втора лига.
Убава тема отвори само дали ќе прифати некој добра дискусија, која ќе биде со лични мислења и различни тези а без навреди и препукувања.
Да искажам некое лично мислење можам само со предпоставки оти у 2011 сум имал 11 години така да ни сум го следел толку Вардар, ниту сум го разбирал нашиот фудбал до толку.
Настрана од темата, не е насочено како навреда но мислам дека кај нас тешко дека некој може да го изведе тоа, еве вие на пример никогаш не успеавте да се издигнете.Нема кај нас менталитет за таа работа, барем не сега иако во тоа време барем од тоа што сум слушал и читал можеби оваа твоја теза на подолг план би изгледа подобра и повеќе би се исплатела за секој фан на Вардар.Успехот во Европа си стој но тогаш имало многу повеќе фанови кои биле тука на секоја утакмица од ПМФЛ, денес нема повеќе такво нешто.
Ништо оставам на постарите да видам што ќе кажат, гарант имаат нешто попаметно да напишат.
Единствено нешто ми е жал е тоа што најверојатно оваа сезона нема да прославиме титула како што доликува и како што посакувавме, исто така и за овој тим кој буквално уште еднаш ми докажа зошто навивам и го сакам Вардар.Без разлика на се љубовта кон клубот продолжува и натаму, во било каква ситуација да биде истиот.
Глупаво е да ја дискутираш 2011 ако си бил дете и незнаеш зошто уствари се случи таа 2011.
Ти прашање е дали знаеш дека постоел кампингот позади север а не пак нешто повеќе окулу се тоа.
Како и да е се случи што се случи, потоа бришевме патоси со сите и воопшто нема потреба да се објаснуваме со некој што нема ни 2% постигнато во спортот од тоа што го има направено ВАРДАР.
Шо викаше кенгурот јојо клуб абе ич да не се секирате не сте ривер плата туку клуб на партијата секогаш на власт од 47ма па се до сега без разлика на тоа имате претстава колкав е борчот? свесни сте дека ќе банкротирате ако не ви дај гаранции шилегов абе има да го молите колите оти трета лига не ви бега ако не платите сега спасот вие само пари од град скопје инаку ништо не ве спасува ако бега овај понеделник а ултрас 88 сакаше да кажи дека ако одите втора лига ќе можи да го исчистите клубот постапно од борчот како и од гнидите како овај дир симев каде верувам дека имате повеќе администрација и не фудбалери на платен список од колку играчи сакаше да ви кажи дека ќе си заминат разни местачи мешетари и менаџери околу клубот исто така и играчи што играат само за пари па ќе видите тогаш колку вредите и колку сте ривер плата оти и кај нас скокаа рипаа се колнеја во дресот после пуштаат тужби до уефа мислам на играчи и тренери да не зборам дека се спасивме од блашко местачот ама ете му шанса сега да дојди кај вас и така има четири пет негови играчи кај вас сакав да речам дека далеку е лиценца да земите гледајте да ве спаси пијаницата оти ојдовте курбан
Ако ми го бришите постот како претходно кажете за што?!
Брејјј што кажа.... Бившата држава СФРЈ тоа, С-то било за СОЦИЈАЛСТИЧКА каде СЕ припаѓало на државата вклучувајќе ги и сељачките колективи од провинција. ВАРДАР бил единствен клуб во таа држава без петокрака во амблемот и дур сите понизно си ја ставиле на амблемот вклучувајќи и ги и големите усташки и четнички екипи Вардар одбил... Ама важно бил државен. Тоа што УЕФА го поддржа Вардар за титулата и му даде да игра во ЛШ не беше битно, битно беше што во некој треторазреден српски суд Партизан (клубот на ЈНА) му ја зеде на Вардар титулата во суд а не на терен.... Ама важно државен бил Вардар.
Мочко еден ти немаш поима што зборуваш и што пишуваш. Андон Дончевски кога играл бил повикан да иде на припреми со селекцијата на ЈУ али кога му било кажано дека е само на поширок список одбрал да иде на припреми со ВАРДАР во бугарија место да се ебава со брачата од бившата држава. Истиот ги мотивирал подоцна играчите со слики на Делчев и илинденците. Даре како тазе звездаш одби да влезе во Грција како југословен подоцна... Тоа бил Вардар во таа држава, синоним за МАКЕДОНИЈА и прав репрезент, ВАРДАР = Македонија.
Вашите знаеш каде ручаа во Тетово. Тоа е таа РАЗЛИКА во класи меѓу нас и вас.
Свесен ли си ти дека и лани не добивме лиценца па не банкротиравме? Дај гледај си во својот двор и не се брукај овде. На крај крајева свесен ли си ти дека Шилегов е само пролазна фигура, градоначалник, СКОПЈЕ и ВАРДАР си се вечни, ќе има друг што пак ќе не дигне сеедно дали е овој или некој трет. Едно биди сигурен, да има политика тука. Се се прави за СДСМ да воспостави контрола врз клубот и да го избрка Самс. Нас политичариве и политика не уништува а не не воздига.
Почнавме со историја од бившата држава, да продолжиме со историја во сегашната... Првите 3 години Вардар имаше 40+ професионалци на платен список. Ерата на Васил Гунев и компанија кога по 100+ голови во едно првенство дававме и како деца кога се радувавте на постигнат гол против Вардар. Политика не јеба и тогаш, ради тоа што не бевме признати не игравме евро купови иако имавме ептен јак тим кој ги мачкаше и звезда, партизан, цска софија на пријателски... Кога конечно не пуштија Бордо со Зидан едвај го помина Вардар... Нас тогаш политиката ни еба матер.
Малку подоцна избраа во ФФМ (политички) провинцијалец од кратово за газда.... Типот за Ѕинго Педер по 10 000 марки казна ни лупаше. Има неколку сезони кога по 200-300 000 марки на казни сме платите, таа ера над милјон марки (еден спортски центар) изгубени ради политичари од провнција. Ѕинго го уништи ВАРДАР, го спушти на вашето сељачко ниво за да може да дојде до титула, за да може да ги кради талентите на Вардар и другите клубови. Малку подоцна на сите им ги дадоа локалните стадиончиња за без пари (еве овој у струмица за семки го зедоа, некој 4-5000 евра годнишно кирија) освен на нас. НЕЕЕЕ, градски не го давале зашто ФФМ го сакал. Вардар денес е до гуша задолжен затоа што киријата на НАШИОТ стадион е 10 пати поголема од другите. Политика пак...
Следеше ерата на Брацо и Борко Ристевски, имало и успеси и неуспеси... Каде биле политичарите да помогнат и државата тогаш? Следеа титули на Силекс со Ѕинго, со Слога на Победа (кога нивниот клан дојде на чело на ФФМ)... Следа и на Работнички со Трифун, па Трифун во Вардар, каде беше тогаш политиката?
Вардар е апсолутна жртва на политичките игри окулу него. Никогаш не добил вистинска подршка освен таа 2011 кога клубот го презеде градот и кога конечно нешто малку од малку направи за него. Дури и тогаш се погодија Илчо и ред други луѓе кој од срце сакаа и се бореа да му помогнат на клубот и го дигнаа на нозе со реално мал буџет. Споредено со било кој клуб во МКД тоа што политиката и политичарите направиле за нас е ситница. Вие со години се влечете со општински пари и никогаш ама буквално никогаш нема да најдете асален спонзор ако не се вмеша некаква политика/плацеви курац палац зашто сте у принцип небитни. Доаѓаш од слепо црево на слепо црево каде живее сиромашна и пред се ретардирана раја што ништо не разбира ни цени. Небитни сте.
Nemoj da taguvate moze samo da sme razocarani nisto vise. Neka se sitat neka mudruvaat. Koga ke stavime crta I koga ke izracuname se, dvete veceri so Fener se drasticno pogolemi od sekoja nivna srekja sekoja nivna omraza kon nas. Zatoa strpete se ke dojdat ubavi denovi pak
WOW... Десет години подоцна, друг газда и сосема друга ситуација биле резултат на нешто што апсолутно нема врска со ова денес. Не биди смешен, те сакам и почитувам како навивач али следниот пат ќе ти одговорам ко на битолчани (што би рекол Комита Ултрас, еве и кирилица ти пишувам )...
Јас не се слагам со тоа Ривер Плата, јас мислам дека за остатокот на МКД ни сме Ривер, Бока, Јуве, Реал, Барса, Ман Ју и Баерн ЗАЕДНО. Колку сме ДАЛЕКУ пред другите покажува последнава сезона кога до дечурлана од подмладокот се прошетавме во прва лига. Колкава ВЕЛИЧИНА сме покажува фактот дека на ТВ меч на колото секоја недела беше ВАРДАР против другиот тим (ако не се лажам само 2 уткамици не беа телевизирани сезонава). Значи МТВ и Арена спорт (или која беше таа другата тв што имаше права) си ги бираше утакмиците на ВАРДАР за да ги пренесува. Крај на приказната... Јасно е, ВАРДАР= МАКЕДОНИЈА. Реално другите сезонава послуживте за тренинг. Фактот што навивачи на второлигаши се ситат на нашата ситуација покажува какви бедници се вашите клубови.
ПС. Сфати еднаш дека ВАРДАР е величина и дека НИКАКОВ процес нема да го оттргне од вниманието и канџите на моќниците. Сите се лепат на него, битка е да дојдеш до него а уште ПОГОЛЕМА битка е да останеш во него. Чистки со пагање во понизок ранк има само кај небитни клубови мада и таму локалните моќници се спремни за акција откако ќе се вратат во прва лига. Најубав пример ти е јојо клубот кој секое враќање во прва лига го дочекува со нова управа и елан за напредок за по 2-3 години скопски малски клубчиња да го вратат на дното и во втора лига... И кај вас е иста ситуација Пинда да ја врати Беласица во прва лига ни П нема да остане од него има бар 2-3 клана што ќе го изедат и ќе бидат наокулу дур пак не нурнете во втора лига.
Глупаво е да ја дискутираш 2011 ако си бил дете и незнаеш зошто уствари се случи таа 2011.
Ти прашање е дали знаеш дека постоел кампингот позади север а не пак нешто повеќе окулу се тоа.
Како и да е се случи што се случи, потоа бришевме патоси со сите и воопшто нема потреба да се објаснуваме со некој што нема ни 2% постигнато во спортот од тоа што го има направено ВАРДАР.
Брејјј што кажа.... Бившата држава СФРЈ тоа, С-то било за СОЦИЈАЛСТИЧКА каде СЕ припаѓало на државата вклучувајќе ги и сељачките колективи од провинција. ВАРДАР бил единствен клуб во таа држава без петокрака во амблемот и дур сите понизно си ја ставиле на амблемот вклучувајќи и ги и големите усташки и четнички екипи Вардар одбил... Ама важно бил државен. Тоа што УЕФА го поддржа Вардар за титулата и му даде да игра во ЛШ не беше битно, битно беше што во некој треторазреден српски суд Партизан (клубот на ЈНА) му ја зеде на Вардар титулата во суд а не на терен.... Ама важно државен бил Вардар.
Мочко еден ти немаш поима што зборуваш и што пишуваш. Андон Дончевски кога играл бил повикан да иде на припреми со селекцијата на ЈУ али кога му било кажано дека е само на поширок список одбрал да иде на припреми со ВАРДАР во бугарија место да се ебава со брачата од бившата држава. Истиот ги мотивирал подоцна играчите со слики на Делчев и илинденците. Даре како тазе звездаш одби да влезе во Грција како југословен подоцна... Тоа бил Вардар во таа држава, синоним за МАКЕДОНИЈА и прав репрезент, ВАРДАР = Македонија.
Вашите знаеш каде ручаа во Тетово. Тоа е таа РАЗЛИКА во класи меѓу нас и вас.
Свесен ли си ти дека и лани не добивме лиценца па не банкротиравме? Дај гледај си во својот двор и не се брукај овде. На крај крајева свесен ли си ти дека Шилегов е само пролазна фигура, градоначалник, СКОПЈЕ и ВАРДАР си се вечни, ќе има друг што пак ќе не дигне сеедно дали е овој или некој трет. Едно биди сигурен, да има политика тука. Се се прави за СДСМ да воспостави контрола врз клубот и да го избрка Самс. Нас политичариве и политика не уништува а не не воздига.
Почнавме со историја од бившата држава, да продолжиме со историја во сегашната... Првите 3 години Вардар имаше 40+ професионалци на платен список. Ерата на Васил Гунев и компанија кога по 100+ голови во едно првенство дававме и како деца кога се радувавте на постигнат гол против Вардар. Политика не јеба и тогаш, ради тоа што не бевме признати не игравме евро купови иако имавме ептен јак тим кој ги мачкаше и звезда, партизан, цска софија на пријателски... Кога конечно не пуштија Бордо со Зидан едвај го помина Вардар... Нас тогаш политиката ни еба матер.
Малку подоцна избраа во ФФМ (политички) провинцијалец од кратово за газда.... Типот за Ѕинго Педер по 10 000 марки казна ни лупаше. Има неколку сезони кога по 200-300 000 марки на казни сме платите, таа ера над милјон марки (еден спортски центар) изгубени ради политичари од провнција. Ѕинго го уништи ВАРДАР, го спушти на вашето сељачко ниво за да може да дојде до титула, за да може да ги кради талентите на Вардар и другите клубови. Малку подоцна на сите им ги дадоа локалните стадиончиња за без пари (еве овој у струмица за семки го зедоа, некој 4-5000 евра годнишно кирија) освен на нас. НЕЕЕЕ, градски не го давале зашто ФФМ го сакал. Вардар денес е до гуша задолжен затоа што киријата на НАШИОТ стадион е 10 пати поголема од другите. Политика пак...
Следеше ерата на Брацо и Борко Ристевски, имало и успеси и неуспеси... Каде биле политичарите да помогнат и државата тогаш? Следеа титули на Силекс со Ѕинго, со Слога на Победа (кога нивниот клан дојде на чело на ФФМ)... Следа и на Работнички со Трифун, па Трифун во Вардар, каде беше тогаш политиката?
Вардар е апсолутна жртва на политичките игри окулу него. Никогаш не добил вистинска подршка освен таа 2011 кога клубот го презеде градот и кога конечно нешто малку од малку направи за него. Дури и тогаш се погодија Илчо и ред други луѓе кој од срце сакаа и се бореа да му помогнат на клубот и го дигнаа на нозе со реално мал буџет. Споредено со било кој клуб во МКД тоа што политиката и политичарите направиле за нас е ситница. Вие со години се влечете со општински пари и никогаш ама буквално никогаш нема да најдете асален спонзор ако не се вмеша некаква политика/плацеви курац палац зашто сте у принцип небитни. Доаѓаш од слепо црево на слепо црево каде живее сиромашна и пред се ретардирана раја што ништо не разбира ни цени. Небитни сте.
И самиот го напишав тоа, не си морал да го повторуваш ама ок.
Не ми беше тоа поентата.
И самите сме свесни дека Вардар ја нема таа публика која ја заслужува, нема толкава посетеност колку што треба да има клуб како Вардар, за разлика од таа 2011 година.Сега зборуваме што би се случувало еве ако клубот испаднеше во втора лига, но бројката на навивачите останеше иста, да се создадело таква атмосфера да се привлече публика од цела Македонија и Скопје, на секоја рандом утакмица да имало по 4000, 5000 па и повеќе народ.Да се создадело вистинска конекција кон клубот а за прва лига кога тогаш ќе сме се врателе.Денес имаш навивачи кои се "маваат" од земја, експерти кои пред се мешаат политика, а градски е празен и тоа за жал е реалност.
Можеби ова ќе му донесе на Вардар некои позитивни измени по ова прашање.
Напротив, од комплекс пишуваш и не ти е ни прв пат да тресеш зелени за Вардар. Како кога ни „докажуваше“ дека не сме ја освоиле титулата 1987 иако УЕФА не има официјално признаено како шампиони и таа сезона ние сме претставници на Југославија во КЕШ. Ама не, не било битно тоа, битна била одлуката на партиски, комунистички, белградски суд која УЕФА многу нормално ја има отфрлено тогаш. Еееј, ти големиот македонски патриот и десничар, да се крстиш во режимски антимакедонски суд . Не бате, не е тоа спортско ривалство, тоа е чист комплекс, да погазиш сопствени идеали за да „докажеш“ небулоза.
И што има врска 2011та со денешнава ситуација? Па и да се десеше тоа што ти го збориш пак Самсненко ќе влезеше во клубот во 2014 и пак ќе бевме во оваа ситуација, пак ќе се тужеше за хотелот на плоштад, пак неразумно ќе фрлаше милиони кои ги носеше фудбалскиот клуб на женски ракометарки и кој знае какви не се разни глупости и пак ќе бевме на ова дереџе.
И убаво пишаа погоре, 90% од големите клубови во Источна Европа функционираат со државен апарат позади себе, ама за Вардар не било ок тоа? Една Унгарија не може клуб да пркне, а да не е државно финансиран, кај нас било нефер и арогантно.
А државата колку му има помогнато на Вардар, толку го има и уназадено. Дај боже државата уште кога се одвоила да донесела закон за АД, а не да ги остава клубовите како здруженија на граѓани заради лични интереси на нивни партиски членови кои го исцедија клубот и го напунија со долгови до гуша. Ретко кој денес ја знае приказната, ама за ова лично се има заложено и Ѕинго во тоа време, 91-92 година, зошто негова амбиција на почетокот била да го превземе Вардар, а не да биде претседател на ФФМ, он и во 80ите е еден од главни финансиери на Вардар и он ја гради Јужна, затоа и го добива цел поттрибински простор. Дај боже тогаш он да го преземел клубот, на таа основа и практично најдоброто од двата шампионски тима на Вардар и Силекс од 90тите да било во еден клуб. Ама државата им учинила на партиските потрчковци да ја исцедат „златната кокошка“. Откако не му успева, си го крева Силекс и од позиција на претседател на ФФМ се свети на тие луѓе и на клубот и ни нанесува огромна штета како што погоре објасни Кано. И да не бил Ѕинго, ќе бил некој друг. Речиси сите фирми-гиганти во тоа време имале интерес да го финансираат Вардар. Алкалоид, Пивара, Макпетрол... сите имале интерес зошто такво нешто би носело и заработка и огромен публицитет и добра слика во јавност, па Трифун стана градоначалник само ради успесите на Кометал. Ама освен нешто ситно за клубот да преживее никад не инвестирале поголема сума, зошто никој не е будала некој друг да управува со негови пари.
Зборите за времето во Југославија дека сме биле помагани од државата, па Вардар е најаматерски водениот клуб во таа држава. Кога сите го сфаќале фудбалот како сериозна работа, тука се било гледано од аматерски аспект, забава за народот. Потрчковци и улизувачи на Белград. Само кај нас имало муабети играјте убаво на домашен терен, на гости не мора да се форсирате многу, ако освоите некој бод супер, битно у Скопје кога ве гледаат да им биде интересно. Кога го победуваат Партизан 5-0 во Скопје во 80ите, под казна зошто го посрамотиле воениот клуб им ги заклучуваат соблекувалните, да не можат да се истушираат и пресоблечат и такви ги пуштаат да си одат дома. Денар немаат видено дур не отишле настрана голем дел од играчите. Панчев до пред да си отиде вози стокец без внатрешна каросерија, со отворен џам си отварал вратаод надвор. Теретана и режим на исхрана мисловна именка било. Во 70ите доаѓа играч Драгаш/Драгиќ, не сум сигурен, може постарите на темава ќе се сетат, мислам дека од ОФК и станува најдобар стрелец и голгетер на тимот. Знаеш што се дешава? Фабриката Алумина го вработува кај нив и си продолжува како работник до крај на кариера да си игра во ФК Алумина во општинска лига , ете толку му помагала државата на клубот, најдобриот играч на таков начин сме го изгубиле. Да биле малку заангажирани околу клубот Вардар во 80ите ќе бил еден од најдоминантни клубови во државата. Многу поголеми играчишта и многу повеќе репрезентативци дал Вардар во тие години него ли едни Ријека, Железничар или Раднички Ниш кои оствариле големи успеси во Европа тогаш, а ние немаме ништо. Една сезона во Куп Уефа со Динамо Б. и Данди (и за ова ретко кој знае дека година дена претходно овие два клуба се полуфиналисти во КЕШ и испаѓаат тесно од Рома и Ливерпул) и дуелот со Порто кој го играме со нецелосен состав. Или што би рекол Ќиро Блажевиќ после поразот од 4-0 во Скопје во шампионската сезона на Динамо „Да се овај тим зове Ѕвезда био би првак Југославије са 10 бодова предности“ . Да не зборам дека 1975 год. сме младински прваци на Југославија, а ниту еден од тие играчи кои својот зенит требале да го имаат баш во тие 80ти не стигнува до битна улога во прв тим зошто се оставени онака, може тегла ајвар и сирење добиле од државата за таа титула. Дај боже да се заангажирала малку државата тогаш ко другите републики да го води сериозно клубот, тука било чист аматеризам.
Ние сме свесни дека без политика нема јак Вардар. Единствен проект во ПМФЛ што немал политичко влијание а успеал е Работнички пост Трифун. Другото се е замешано во политика.
Тргнете ги розевите наочари. Вардар изгубил идентитет жими пендраков. Вардар е име во македонскиот и балканскиот спорт. Фузијата ти е само доказ колку сме битни и колку тие што го водат Вардар се благословени со големо влијание во овдешното опкружување. Вардар никако не направил грешка, грешка прават тие што идат против Вардар.
Ние сме свесни дека неможе континуирано да бидеме први и дека ваквата работа нема континуитет ама ај кажи ми Беласица да не има континуитет? Кој друг клуб има подобро поминато од Вардар во годините од осамосојувањето до сега?
Затоа да ти кажам ич не не тангираат тие муабетите за фузија и што ќе каже некој од Битола Прилеп или Струмица затоа што сме на друго ниво и секогаш се наоѓа решение за нашиот Вардар.
ne zaebavaj, vardar so decata od mladinci da igrase ke bese na posledno mesto. vo starten sostav najcesto ima maksimum dvajca od mladincite, cesto i samo eden sto sekoj go pravi zaradi U21 praviloto. vardar e prv zaradi iskusnite i dobro platenite fudbaleri koi gi ima, startniot sostav e megu postarite vo 1. MFL, samo shkendija i renova imaat osetlivo postar starten sostav.
ne zaebavaj, vardar so decata od mladinci da igrase ke bese na posledno mesto. vo starten sostav najcesto ima maksimum dvajca od mladincite, cesto i samo eden sto sekoj go pravi zaradi U21 praviloto. vardar e prv zaradi iskusnite i dobro platenite fudbaleri koi gi ima, startniot sostav e megu postarite vo 1. MFL, samo shkendija i renova imaat osetlivo postar starten sostav.
од слепо црево на слепо црево каде живее сиромашна и пред се ретардирана раја што ништо не разбира ни цени. Небитни сте.
Поентата на постот тие добро позната и која е разликата помеѓу клуб кој е мета на политичари кои сакаат да го финансираат од страна за да добијат некој поен во кампања, до тоа кога целата судбина на клубот зависи од истите нив.
Немам потреба да се ситам кога ваквите политичко дворски игри посебно засилени од луѓе кои си ги почитувал и ценел (во вашиот случај Самосенко) ќе ти ја кројат судбината во лош правец, не треба да одиме долго во минатото, само мало потсетување на целиот наш прогон у трета лига, прво муртинецот кој од инат фрли пари и инвестираше во Тиверија да направи супер тим само и само ние да не влеземе во Втора, па перипетиите со ОФС Штип и судии кои судеа против нас, па два изгубени баражи со продадени играчи, па потоа човек кој бил икона на клубот создава нов и ти допринесува уште една година да заглавиш во трета, па тек потоа да одглавиш и да се вратиш колку толку на некое место кое е достојно за клубот.
Верувај колку ти сакаш јак Вардар, толку сакам и јас, само со мала фуснота , Беласица да е појака од вас , бидејќи какво е задоволството кога би победил мизерен и слаб ривал, целта е секогаш да го победиш ривалот кога е најјак, тогаш и задоволството и сатисфакцијата се на највисоко можно ниво.
Ние сме единствен град и клуб кој може да ви парира во секое поле и тоа добро тие јасно, посебно ако догодина се врати Беласица во прва и се прави повторно оној притисок од струмичани за спојување на Пинда и Пандев во Беласица, каде Пандев би го водел спортскиот дел на клубот, терените и поврзани со неговиот комплекс да создадат една целина, додека Пинда да си ги води неговите објекти кои му се битни од бизнис делот на стадионот, па помогнати со општина Струмица и уште некој локален бизнисмен како спонзор да направиме тим кој би имал амбиции да го повтори и вашиот успех во Европа, со што краткорајното наше ривалство би станало долготрајно, но едно се желбите , друга е реалноста во која живееме.
Само да напоменам единствени клубови кои покрај Шкендија ви се ривали за титула овој период се биле Работнички и Хоризонт Турново со Академија Пандев, двата клуба струмички, не тој правиот но се струмички што потврдува дека мојата теза не е празно јадење слама.
И си зборам за мојот клуб и навивачите на Беласица ама ич не се ситат на ситуацијата на Вардар, баш напротив, штета би било клуб чиј што тим кој беше претходно отпишан, со сите перипетии кои ги имаше со забрани, плати, да не игра во ЛШ, тоа стварно не го заслужува во овој момент Вардар, ние си имаме наши амбиции и желби а тие сигурно верувај не се слаб и мизерен Вардар , ние си гледаме како фанбаза само во нашиот клуб, имаме една и тоа како битна сезона пред нас од многу аспекти, сезона која би можела да биде прсвртница за клубот на долги стази. Едноставно морав да напишам еден ваков коментар за да се спремаме и да го разгориме ривалството за догодина кога ќе сме иста лига, да не е досадно и монотоно како ланската сезона.
За крај убаво е да си ги видиш репликите ваши посветени на мојот коментар и ќе го видиш сам односот кој го имате кон нас и кон битолчани, разлика небо-земја, разликата во нашите ривалства е очигледна.
gi imas rodendenite od site igraci i sostavite. ti kaza: "Колку сме ДАЛЕКУ пред другите покажува последнава сезона кога до дечурлана од подмладокот се прошетавме во прва лига".
od decata od pomladokot samo ali adem igra standardno za vardar, site drugi se rezervisti. napred ibishi i kolevski se rotiraat, nekogas i dvajcata se na klupa. i retko mladenovski koga e starter. statistika e ova, nema sto da se filozofira, vo prosek 1-2 mladinci se vo startniot sostav, a 1 sekako mora da bide zaradi U21 pravilot. toa ne e nisto posebno, i drugite klubovi igraat barem so 1-2 mladinci vo startniot sostav.
zimoska ja izracunav prosecnata vozrast na startnite timovi od site 10 prvoligasi i kako sto kazav samo shkendija i renova imaat osetlivo postari startni sostavi. prosecnata vozrast na celiot tim e niska samo zaradi decana koi dremat na klupa po cel natprevar. da gi trgnes poiskusnite igraci gaca, novak, tosevski, leovigildo, brda, najdovski, micevski, cvetanovski i avramovski i da igras so site ostanati koi se od mladincite ke imas tim koj vo vtorite ligi bi se borel za opstanok, a ne pa da e konkurenten vo 1. MFL.
zaradi toa covek da se nadeva deka nekako ke se resi situacijata bidejki ako zaminat site navedeni poiskusni fudbaleri koi imaat dobri plati togas vardar sportski ke ima golemi problemi. potrebno e barem 5-6 od tie fudbaleri ili slicni na niv da bidat vo timot za klubot da moze sigurno da ostane vo 1. liga.
Поранешниот градоначалник Коце Трајановски на фб за Вардар
Вардар е синоним за спортот во Скопје. Од самиот почеток кога го спасивме од втора лига и го превзема Град Скопје идејата ни беше да направиме од Вардар шампион. Успесите и достигнувањата ги гледавме низ годините и сето тоа беше благодарение на приватниот партнер кој од Вардар направи препознатлив европски бренд.
Некои нови ветришта во последниве години направија се таа успешна приказна да згасне.
Сакам да ви порачам дека Вардар е како пиреј, газете го, кошкајте го тој не умира. Ќе живее се додека не дојдат поубави времиња кога повторно ќе се врати на шампионските патеки.
Многу има што го сакаат, ама сите го одминуваат. Како детенце што проси, сите го жалат, никој нејќе да го скраси и прибере...
Вардаре издржи, си издржал и поголеми кризи и тортури, пак ќе бидеш силен, пак ќе те гледаме во Европа. Нека биде ова еден нов почеток, обединување на сите што барем малку им затреперува срцето кога е во прашање Вардар.
Ајде да почнеме и од 0 ако треба, да раскажеме нова приказна, нови моменти и љубовта наша да биде движечка сила кон се што следи. Не те оставаме, заедно сме во ова и одиме до крај.
... и на врвот и последен, ти си Вардар само еден...
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.