Фан клуб - РК Вардар

Не би рекол дека не може ,за пример ќе го земам Медвешчак од Загреб.Хокеарски клуб од НЕ-Хокеарска земја кој ја има распродадено цела сала до крај на сезона и има еден тон спонзори.

Проблемот е дека би требало да го водиш тимот како бизнис.Кај нас сите спортски структури се навикнати да работат на моделот дај ми пари и ние да си играме.Нека го викнат и најбедниот менаџер од Америка па да видите следната сезона какви се промоции и начини да ти ги извадат парите од џеп би немало цела сезона.Во Македонија може нема многу пари во џеповите али ракомет е релативно ефтин спорт со 3+ милиони буџет би можел да имаш сосема респектабилен тим.Проблемот е што и да го водиш како бизнис лимитот во ракомет ти е да работиш со ептен мала профитабилност додека од друга страна инвестициите кои треба да се направат за воопшто да се работи со таква мала профитабилност се големи.

Не зборев за 400-500 000 навивачи него фанови. Значи луге кој го следат Вадар колку толку. Мислам дека толку не има. 700 000 Скопје тргни шипци и понекој закоравен навивач за помалите клубови остатокот е сепак ВАРДАР. Додај и она малку што остана надвор од СК и имаш цифра горе доле толку. По тоа се водев. Во МКД се тие СД ВАРДАР, обично тој што прати спорт прати и фудбал и ракомет и кошарка. Нормално некој спорт повеќе некој помалку ама кога има успех се се прати.

Иначе БАШ тоа беше целта. Значи не ми беше цел ајде да надуваме цени па некој тука лично се сфатија ко да јас ќе ги бркам од сала или ете управата од мене чека цена :facepalm:. Поентата беше да видиме дали ако се води клубот како треба (како бизнис) дали е изводливо и колку може да сме финансиски независни од газди/главни спонзори. Тоа е она што ни фали добар спортски менаџмент, ние немаме ни основна престава колкав ни е пазарот, колкав процент држиме, како да комуницираме со него. Металург тоа подобро го прави треба и ние да почнеме. Имаме одлична база на навивачи и фанови, гревота е да не го искористиме тоа.[DOUBLEPOST=1394305767][/DOUBLEPOST]
Не не, нормално дека неможе само од карти, јасно ми е тоа. :)

Него, веќе кога сме кај другите спортови, германците во фудбал се класичен пример како треба да се работи. Ниски цени, еден куп бенефиции на навивачите, и затоа имаат 99 посто посетеност. Затоа и најголем дел од клубовите во бундес немаат воопшто долгови(ретка работи за фудбалски клуб).

Значи, они не гледаат да заработат на навивачите, според концептот на Фаранг, туку гледаат да им удоволат на нив. Затоа и самите навивачи се благодарни за тоа, па кореографии и слични ствари, сами си прават, иако клубовите им се нудат дури и за тоа.

А во едно нешто ќе се согласам со него и со другиот член, дека требаше поголема да се направи салата во Аеродром.
Ако за БТ кога ја правеа 2007ма, никој не се ни надеваше дека ке се наполни на било каков настан, сега кога веќе имаме 2 врвни ракометни клуба, МЗТ што учествувава во АБА и Еврокуп, солидни репрезентации во ракомет и кошарка, ЖРК исто така со високи аспирации, дефинитивно имаше потреба за поголем капацитет.

Германскиот модел работи, ама работи и англискиот. Таму карта е 10 пати поскапа од германија и стадионите се исто полни. Потребно е да се дојде од еквалибриум ако ме прашаш мене ни гермаците (можат да качат карта) ни англичаните (треба да спуштат, претераа) не работат правилно. Тука некаде доага она - ШТО САКАМЕ? Дали сакаме успех (англичаните со нивниот модел имаат каде каде повеќе успех во европа овие 20 години) или сакаме стрпливо да се градиме? Дали може да успее едниот или другиот модел кај нас?

Последно уредено од модератор:
Не зборев за 400-500 000 навивачи него фанови. Значи луге кој го следат Вадар колку толку. Мислам дека толку не има. 700 000 Скопје тргни шипци и понекој закоравен навивач за помалите клубови остатокот е сепак ВАРДАР. Додај и она малку што остана надвор од СК и имаш цифра горе доле толку. По тоа се водев. Во МКД се тие СД ВАРДАР, обично тој што прати спорт прати и фудбал и ракомет и кошарка. Нормално некој спорт повеќе некој помалку ама кога има успех се се прати.

Иначе БАШ тоа беше целта. Значи не ми беше цел ајде да надуваме цени па некој тука лично се сфатија ко да јас ќе ги бркам од сала или ете управата од мене чека цена :facepalm:. Поентата беше да видиме дали ако се води клубот како треба (како бизнис) дали е изводливо и колку може да сме финансиски независни од газди/главни спонзори. Тоа е она што ни фали добар спортски менаџмент, ние немаме ни основна престава колкав ни е пазарот, колкав процент држиме, како да комуницираме со него. Металург тоа подобро го прави треба и ние да почнеме. Имаме одлична база на навивачи и фанови, гревота е да не го искористиме тоа.[DOUBLEPOST=1394305767][/DOUBLEPOST]

Ако збориме за СД Вардар еве нека ти кажат тие што идат на се,јас навивам само за РК Вардар па да не се мешам.Али доста сум убеден дека цифрата која ќе ти ја кажат сигурно не е поголема од 10 000 ако и толку.Од тие 700 000 ти што ги спомнуваш повеќе од 300К не ни пратат спорт,а од преостанатите пратењето спорт им е директно поврзано со кладилница и странски клубови.Со тоа што бројката на фанови би варирала и многу според спортот.

Во Скопје немаш ни 300К фанови на спорт тешко па 300К фанови на спортско друштво.Искрено иако може Металург има неспоредливо помал број на навивачи ,во фанови моментално е пред Вардар.Скоро секој кој од пред некоја година почна да прати ракомет дека влезе во мода е за Металург.( ова е само за ракомет секако )

Ако збориме за СД Вардар еве нека ти кажат тие што идат на се,јас навивам само за РК Вардар па да не се мешам.Али доста сум убеден дека цифрата која ќе ти ја кажат сигурно не е поголема од 10 000 ако и толку.Од тие 700 000 ти што ги спомнуваш повеќе од 300К не ни пратат спорт,а од преостанатите пратењето спорт им е директно поврзано со кладилница и странски клубови.Со тоа што бројката на фанови би варирала и многу според спортот.

Во Скопје немаш ни 300К фанови на спорт тешко па 300К фанови на спортско друштво.Искрено иако може Металург има неспоредливо помал број на навивачи ,во фанови моментално е пред Вардар.Скоро секој кој од пред некоја година почна да прати ракомет дека влезе во мода е за Металург.( ова е само за ракомет секако )

Незнам, тоа може е така, сепак тие што се во кладилница знаат за Вардар кој е и што е, тие може и да се вратат. Не зборам за коцкарите него пред се за тие што пратат странски фудбал дека домашниот не е квалитетен, за нив еве шанса да гледаат врвен ракомет. Фановите на металург се углавно помодари со испран мозок. Мислат дека репрезентација гледаат, тие истите во голема мера го и би го гледале Вардар. Не дека ги скам нив во сала со нас ама се сепак потенцијален пазар. Веќе наредната година ако нема 2 места во ЛШ и ако не се квалификуваат полека и тие ќе менуваат табор.

Луѓе, кога ќе сфатите дека фан е англиски збор за навивач? Значењето им е исто и не може да се дели, навивач е тој и тој, а фан е тој и тој.:)

Последно уредено:
Веќе Фаранг кога спомна за финансиска независност на клубот, ако има некој тука запознаен со европскиот ракомет и клубовите, да одговори дали има некој од клубовите во врвот што комплетно работат сами од себе без никакви додатоци од страна.
Мене ракометот ми изгледа како многу непрофитабилен ''бизнис'' со мала публика и заинтересираност и тешко дека до такво нешто може да дојде, али тоа е само мое мислење.

Знам дека @Xsago и @bbbbbb активно следат, па еве ако знаат за ова, нека кажат :)

Фала за комплиментот, далеку од тоа дека до толку следам, има многу поупатени од мене на форумот, ама отприлика колку што знам единствено има неколку машки тима во Германија кои се профитабилни или на 0. Се друго, особено екипите во источна и јужна европа се во дебели минуси, затоа што стандардот на луѓето е многу понизок.

И мал додаток, парите во било кој спорт се заработуваат од три фактори: влезници, merchandise и реални спонзорства (реклами). Кај нас можностите во било која сфера од овие три се исклучително лимитирани заради нискиот стандард во споредба со другите европски држави.

ОК, јас мислам дека е многу повеќе од 150 000, само во СК без проблем треба да не има 400 000+ (значи зборам за фанови не навивачи). Ако е така ко што викаш тогаш како се наполни стадионот со Бате? Ова се работи кој треба да ги знаеме, ние уствари незнаме колкав дал од пазарот имаме. Ако е така ко што викаш тогаш да се сложувам, многу е.

Со Бате имаше ситуација кога се активираа тие 30 000, а овие 30 000 од СД Вардар само ФК може да ги понуди. Поради капацитетите на фудбалскиве стадиони тука нема потреба да се експериментира со високи цени на картите, особено ако проектот е стварно на место и поминување неколку европски кола ќе си носи пари само по себе. По моја проценка ситуацијата со бројките за фановите е таа. Достигнување на таа твоја претпоставена бројка(зошто реална не е во ситуацијава никако) може само ФК Вардар да постигне зошто тоа е фактички атрактивниот спорт што го врти светот, и само зашто не мора да се експеирментира со цената за картите. Ма да и во идеални услови преоптимистичка ми е бројката баш поради тие демографски и културолошки фактори, мотивацијата нели ќе ја има зошто проектот на ФК ќе успее да ја добие довербата.

Веќе Фаранг кога спомна за финансиска независност на клубот, ако има некој тука запознаен со европскиот ракомет и клубовите, да одговори дали има некој од клубовите во врвот што комплетно работат сами од себе без никакви додатоци од страна.
Мене ракометот ми изгледа како многу непрофитабилен ''бизнис'' со мала публика и заинтересираност и тешко дека до такво нешто може да дојде, али тоа е само мое мислење.

Знам дека @Xsago и @bbbbbb активно следат, па еве ако знаат за ова, нека кажат :)

Фала ти и од мене за комплиментот. Не знам точно што подразбираш под тоа “комплетно да работат сами од себе”, па затоа ќе претпоставувам во одговоров.

Ако се мисли на тоа да опстојуваат само од карти и продажбата на фан шоповите, тогаш се чини дека нема во светот таков ракометен клуб кој би дошол на нула во годишниот биланс на успех. Можеби помалите германски клубови би можеле да бидат во позитива, но за големите, работите се веќе отидени премногу далеку.

Понатаму. Ретки се и оние клубови кои доаѓаат до нула дури и при спонзорства од различен тип на компании, локалната заедница, градот итн. Ако клубови од Шлезвиг Холштајн, каде живеат луѓе на кои дефинитивно не им е проблем за викенд да го однесат семејството на ракометен натпревар плаќајќи карта од 20 евра и кои имаат сериозни субвенции од спонзори, немаат позитивен биланс , тогаш за оние од другите делови на Европа и да не зборувам. А токму во минативе неколку недели струјат информации дека не само Хамбург туку и Кил, Фленсбург, Фуксе имаат сериозни финансиски проблеми (за последниве тоа беше познато уште од летово) и ќе уследи редукција на буџетите за следната сезона.

Ова е тренд кој во принцип последниве три години го следи ракометот како спорт и ќе биде потребно подолг временски период за состојбата да се стабилизира, под што подразбирам конјунктурата да се сведе на пониско ниво.

Е сега од каде потекнуваат финансиските проблеми на големите клубови? Нормално дел од овие “финансиски минуси” не се од овие последни три сезони туку се таложени во текот на цела деценија во која овие клубови си дозволуваа да имаат исклучително скапи екипи (првенствено мислам тука на Кил и Хамбург, но и на веќе непостоечките како Сан Антонио, Сјудад Реал, Копенхаген итн.), од кои се очекуваше за неколку сезони да ги вратат парите инвестирани во нив. При тоа цените на пазарот на играчи самите клубови драстично ги кренаа, па дури се потпиша и првиот милионски договор (во евра, а претходно беа познати два во марки), иако сите беа свесни дека треба мноооогу да се направи за ракометарите и реално да може да имаат милионски цени. Но, ова билдање на цените на играчите доаѓаше од едно големо очекување. Имено се очекуваше дека за пет до десет години инвестициите ќе се исплатат бидејќи ЕХФ ќе овозможи ракометот да отвори нов пазар и конкретно европскиот ракомет да се продава и надвор од Европа (главно Лигата на шампиони). Таа стратегија остана само на хартија и обидите да се имплементира се се уште актуелни. ЕХФ е релативно млада организација (постои од 91-ва), со ригидна структура и мал број на службеници (за разлика од УЕФА или ФИБА), кои се далеку од моќни, со капацитетите со кои денес располагаат, тоа да го спроведат. Згора на оваа неможност да се пласира производ, надојде и глобалната криза на која големите ракометни клубови реагираа единствено со редукција на буџетите. За жал ни тоа не се покажа како добра стратегија бидејќи големите расходи од минатото не можеа да се доведат до нула. Се применуваа различни решенија од кои нај(не)популарното беше: подмладување на екипата (во случајот на Памплона и Адемар во Шпанија, или Магдебург и Лемго во Германија). Други се обидоа да се преселат во поголеми градови во потрага по публика (Сјудад Реал), што пак се покажа како “самоубиство” (Мадрид не гледа ништо друго освен фудбал!).

Во целиов случај со финансиската криза во европскиот ракомет ми се чини несомено важи онаа- прво скокни, па кажи оп!

Генерално ова искуство, особено во случајот на шпанските екипи, ни покажува дека ракометот денес е пред се високо ризичен бизнис, кој во Шпанија дефинитивно те носи во голем финансиски минус. Во Германија? Па, до пред некое време се мислеше дека добро им оди- распродадени сали, спонзори, преноси итн, но никој не ги зема предвид големите издатоци и вложувања во претходните екипи, како ни тоа дека сегашниве им вредат од 8 - 10 милиони евра, кои тешко може да се извадат. Од друга страна можеби добар индикатор за тоа дека работите не се сјајни беше предлогот пред почетоков на овогодинешната сезона во ХБЛ, стандардниот термин за ракометни преноси на Шпорт ајнц, во среда/четврток да биде укинат и сменет со пренос од трета (не прва , не втора, туку ТРЕТА) германска фудбалска лига, бидејќи постоел поголем број на гледачи.

Нов (поточно стар, но се поизразен) момент во европскиот ракомет се огромните, милионски спонзорставата од само еден човек на клубови како Вардар, Киелце, ПСЖ, Плок, па и на Веспрем, кои преку ноќ стнаа (или имаат амбиции да стнат) фаворити за фајнл фор и сл. Главно инвестициите во овие клубови може да се сметаат за сега за “чиста филантропија” или, ако не бидеме толку наивни, за крајно ризична инвестиција, а дали ќе донесат приходи останува да се види следниве години. Несоменено ракометот во овие земји е во нагорна линија според популарноста, а до каде може да се оди наскоро ќе видиме.

На 11-ти овој месец, во Виена ќе се одржи состанок на т.н. Professional Handball Board, каде главна тема ќе биде реформата на лигата на шампионите, инаку главниот производ на европскиот ракомет, со која несоменено ќе се цели да се дадат нови назнаки за остварување на стратегијата која ја споменав на почетокот. Каков ќе биде исходот наскоро ќе дознаеме.

Како и да е, ако се гледа на ракометот исклучиво како бизнис, тогаш заклучкот е дека и не треба на него да стави пари некој што сака сигурна добивка. Но за подрските, за оние што имаат визија и пошпекулативен дух, верувам е најинтересно подрачје за инвеситирање, абрем кога е во прашање спортот. Не се сомневам дека производот е квалитетен и атрактивен (дотолку што сметам дека нема поатрактивен), потребно е да се работи на негова дистинкција и на многу маркетинг за да го добие она што го заслужува. Со добра работа, верувам дека може да биде втор светски спорт. Засега многу работи стојат во вис, од финансиски аспект посебно, и се бараат решенија најбзо што може.

Што се однесува до македонските клубови, ова што ни се случува е нешто што не би го ни сонувал. Едноставно сакам само вака да се продолжи и ракометот да биде прогласен за национален спорт, за приоритет број 1 кога е во прашање спортот, кој ќе има посебни субвенции од државата во иднина, особено за клубовите. Мислам дека сега со новава управа во РФМ некои работи посериозно ќе се сфатат и дека стратешки ќе се пристапи на развојот на клубовите.

1000 денари карта за 1/8 финале во ЛШ? Ги разбирам аргументите на ФАРАНГ ама мислам дека тоа би било во случајов злоупотреба на една еуфорија која не треба да престане, туку да прерасне во навика. Со 1000 денари карта ќе бидат одвратени луѓето на кои натпреварите на РК Вардар им се дел од секојдневниот живот, вклучувајќи ме и мене меѓу нив.

Со Бате имаше ситуација кога се активираа тие 30 000, а овие 30 000 од СД Вардар само ФК може да ги понуди. Поради капацитетите на фудбалскиве стадиони тука нема потреба да се експериментира со високи цени на картите, особено ако проектот е стварно на место и поминување неколку европски кола ќе си носи пари само по себе. По моја проценка ситуацијата со бројките за фановите е таа. Достигнување на таа твоја претпоставена бројка(зошто реална не е во ситуацијава никако) може само ФК Вардар да постигне зошто тоа е фактички атрактивниот спорт што го врти светот, и само зашто не мора да се експеирментира со цената за картите. Ма да и во идеални услови преоптимистичка ми е бројката баш поради тие демографски и културолошки фактори, мотивацијата нели ќе ја има зошто проектот на ФК ќе успее да ја добие довербата.

Тргни на стрна ФК Вардар, таму треба друга стратегија со карти затоа што стадионот е адекватно голем сега. За сала со мал капацитет збориме. Она што јас викам ако си навивач на ФК тогаш шансите се дека и за РК ќе си навиваш за Вардар. Јасно дека едниот спорт е доста послабо следен од другиот ама сепак збориме 1/4 финале ЛШ и цека еуфорија што иде со тоа. Значи потенцијално мислам во тие моменти секој фан на СД Вардар би бил потенцијален купец на карта. Дали во таква атмосфера 1000ка е ОК и дали има доволно луге што би платиле?[DOUBLEPOST=1394361182][/DOUBLEPOST]
1000 денари карта за 1/8 финале во ЛШ? Ги разбирам аргументите на ФАРАНГ ама мислам дека тоа би било во случајов злоупотреба на една еуфорија која не треба да престане, туку да прерасне во навика. Со 1000 денари карта ќе бидат одвратени луѓето на кои натпреварите на РК Вардар им се дел од секојдневниот живот, вклучувајќи ме и мене меѓу нив.

Зборевме за 1/4 финале значи да се ПОМИНЕ Хамбург. Зашто би било злоупотреба? Секаде во светот е нормално да се наплаќа повеќе за такви утакмици. Злоупотреба ли е што финалето на светското е 100 пати поскапо него утакмици од квалификации или групи? Тоа е уствари најголемиот проблем што така гледаме на работите. Ајде сфаќам дека 1000ка е може премногу за просечен фан на Вардар, ама зар е премногу и злоупотреба кога станува збор за 1-2 меча од таква важност годишно? Тој дел некако не ми се допаѓа ако така гледаме на работите тешко дека ќе изградиме стабилен клуб некогаш и добро е дур има кој да плаќа.

За прераснување во навика се слагам ама тоа треба да се работи на СЕХА мечевите. За тоа е потребно друга стратегија ова е сепак редок момент кога евентуално би можел клубот да кешира и да ја намали колку толку таа дупка меѓу пари дадени од Самс и собрани од сите други извори.

Иначе одличен пост, за ракометот да просперира мислам дека најбитно е да се најде некој што ќе знае како да ги скоцка и продаде ТВ правата ко што тоа го прави УЕФА. Каде губиме (сите клубови) е тоа што ЛШ нема повеќе спонзори и се остава можноста секој клуб да си бара индивидуално спонзори со тоа што % иде за ЕХФ. Со тоа е потешко да се склучи голем милјонски договор со 5-6 фирми ко што има УЕФА. Затоа и нема пари во ЛШ да стигнеш и до финал форот зимаш некој бедни 200-300 000е.

Последно уредено од модератор:
Тргни на стрна ФК Вардар, таму треба друга стратегија со карти затоа што стадионот е адекватно голем сега. За сала со мал капацитет збориме. Она што јас викам ако си навивач на ФК тогаш шансите се дека и за РК ќе си навиваш за Вардар. Јасно дека едниот спорт е доста послабо следен од другиот ама сепак збориме 1/4 финале ЛШ и цека еуфорија што иде со тоа. Значи потенцијално мислам во тие моменти секој фан на СД Вардар би бил потенцијален купец на карта. Дали во таква атмосфера 1000ка е ОК и дали има доволно луге што би платиле?[DOUBLEPOST=1394361182][/DOUBLEPOST]

Зборевме за 1/4 финале значи да се ПОМИНЕ Хамбург. Зашто би било злоупотреба? Секаде во светот е нормално да се наплаќа повеќе за такви утакмици. Злоупотреба ли е што финалето на светското е 100 пати поскапо него утакмици од квалификации или групи? Тоа е уствари најголемиот проблем што така гледаме на работите. Ајде сфаќам дека 1000ка е може премногу за просечен фан на Вардар, ама зар е премногу и злоупотреба кога станува збор за 1-2 меча од таква важност годишно? Тој дел некако не ми се допаѓа ако така гледаме на работите тешко дека ќе изградиме стабилен клуб некогаш и добро е дур има кој да плаќа.

За прераснување во навика се слагам ама тоа треба да се работи на СЕХА мечевите. За тоа е потребно друга стратегија ова е сепак редок момент кога евентуално би можел клубот да кешира и да ја намали колку толку таа дупка меѓу пари дадени од Самс и собрани од сите други извори.

Иначе одличен пост, за ракометот да просперира мислам дека најбитно е да се најде некој што ќе знае како да ги скоцка и продаде ТВ правата ко што тоа го прави УЕФА. Каде губиме (сите клубови) е тоа што ЛШ нема повеќе спонзори и се остава можноста секој клуб да си бара индивидуално спонзори со тоа што % иде за ЕХФ. Со тоа е потешко да се склучи голем милјонски договор со 5-6 фирми ко што има УЕФА. Затоа и нема пари во ЛШ да стигнеш и до финал форот зимаш некој бедни 200-300 000е.

За волку страници испишани на темава вреди подолг пост : )

Значи сосема ти ја разбирам тезата и се надевам дека еден ден ќе можеме повеќето кои живееме во Македонија да си дозволиме да одиме на ракометни нетпревари каде карта е 1000 денари, што би било од прилог само на ракометот и нашите клубови, но моментлано ситуацијата е далеку од таквата состојба (за најголем дел од луѓето). Ако мислиш дека тоа не така и дека просечниот граѓанин може да си дозволи 1000 денари карта тогаш, мислам дека нема за што да разговараме .

Од друга страна сигурен сум дека салата и со 1000 денари ќе биде исполнета. И нема никаков проблем од економска гледна точка управата на клубот да стави 1000 денари карта. Има луѓе во градов за кои тоа не е проблем и тоа исто така не верувам дека некој би го спорел. Главно тие луѓе одат на сите настани каде картата е над 1000-ка без разлика на тоа за какви настани се работи и дали ги интересира и не. Едноставно таков е нивниот “life style”. Како што јас пијам кафе на тоа и тоа место секој ден, одам на натпревар на РК Вардар секоја недела,итн., така и они секоја недела одат на настани каде картата е над 1000 денари. Е сега ако мислиш дека на 1/8 финале или 1/4 финале на РК Вардар треба да доаѓаат луѓе од клубот “одиме на сВе над 1000-ка” тогаш пак мислам дека немаме за што да разговараме бидејќи мојата концепција за подржувачи и навивачи РК Вардар кои треба да бидат во салата на 22-ри (и камо среќа потоа) е сосема поинаква.

Никој не го негира фактот дека за таквите натпревари треба да се наплаќа повеќе. Тоа го заслужуваат играчите како награда за пласманот, тоа го заслужува и клубот. Но покачувањето на картата за овие натпревари вообичаено е во некој прпорционален сооднос со картата која се плаќала претходно и тоа зависи во која земја според нејзиниот стандард, гледан според куповната моќ на просечниот граѓанин. Се сложувам да биде покачена но нека биде двојно, а не четири пати поголема, барем кога се работи за блоковите (т.е. за најголем процент од картите). За ВИП зоната и околу теренот колку им е мило нека ја кренат.

Не е точно дека овие натпревари се секаде во светот поскапи. Далеку од тоа, тоа не е така ни секаде во Европа. Илустрација на тоа дека не е секаде во Европа пракса овие натпревари да имаат повисоки карти ти е Германија. Таму картата за 1/8 финалето е пониска од онаа за натпреварите во ХБЛ. Така за 1/8 финалниот меч на Кил против Запорожје, картите се од 13 до 47 евра. За мечот на Кил против Магдебург следната недела од 15 до 50 евра. Што се донесува до натпреварот на Вардар со Хамбург, истиот е закажан да се игра во Спорт Хале Хамбург (сала со капацитет до 7000 гледачи), а не во О2 арената. Самиот Андреас Рудолф, директор на Хамбург, за Хамбургер Абенблат пред некое време изјави дека многу повеќе гледачи во Хамбург привлекува еден Ајзенах, кој е на дното на табелата во ХБЛ, отколку да дојде на пример еден Веспрем. Замисли сега што би било они да се водат само по твојата логика дека картите за 1/8 финале треба да бидат автоматски повисоки и дека “така треба да се гледа на работите”.

За крај зошто би било злоупотреба. Ако од економска гледна точка е сосема во ред да се стави карта од 1000 денари, од гледна точка на односот на клубот спрема своите навивачи (под што ги подразбирам во потесна смисла само оние кои имаме сезонски билети и кои одиме на скоро сите натпревари во сезоната на Вардар + членовите на Комити) тоа би било крајно некоректно.

Нешто над 1000 денари плативме за сите 5 натпревари во ЛШ , а сега треба да платам 1000 ка за еден. Јас тоа не би го сфатил на друг начин освен дека не сум повикан од страна на управата, да дојдам да го бодрам мојот клуб. Зошто? Затоа што на управата на клубот добро и е познато која традиција ја има Вардар и која класа на луѓе во најголем број доаѓаат да ги гледаат натпреварите. 1000 денари карта би значело дека клубот го менува својот однос кон навивачите и дека има нова целна група за неговите натпревари која е составена од членови на клубот “1000-ка”. Тоа прво нема да им помине, бидејќи никој не е над Вардар и не може со високи цени да слектира кој ќе дојде, а кој не. Второ постои култура (граѓанска) која сите не врзува со овој клуб и која е дел од културниот идентитет на многу од нас, а според која никогаш Вардар не бил елитистички клуб. Извини, но 1000 денари за натпревари во Македонија може да си дозволи само елита. Можеби е тоа смешно за некој од Германија, Англија , Америка, но за жал такви се работите. И просечен аргат германец, англичанец или што ја знам, може да биде сосема префинет џентлмен во Македонија, барем кога се пари во прашање.

Ако е така можеби нема да издржам (сепак Вардар е во 1/8 финале на ЛШ) и ќе дадам 1000 денари за 1/8 финале или 1500 за1/4 финале. Се разбира од некаде ќе треба да скратам за тоа, иако многумина кои ги знам, а кои редовно доаѓале цела сезона нема да можат од ништо да скратат. Ако ова не е злоупотреба не знам што е. Ама следната сезона на Ловќен, Борац, и компанија, нека не очекуваат моја нога да стапне во сала. А на Ловќен и на Борац не одат “клуб 1000”. Тогаш нека си играат они како си знаат со повеќе гулаби отколку луѓе во салата кои ги серат одозгора, како што беше пред многу години случајот кога играа во Расадник. Јас тогаш ќе протестирам против таквиот Вардар.

Значењето на навивачите на Вардар за пласманот на Вардар во ЛШ (а и за Металург, генерално важи ова за нашите клубови) е огромен. Навивачите го правеа домашниот терен пеколен за сите гостински екипи. И ако на овие за кои клубот знае колку може да си допуштат да издвојат (и согласно на таквите познанија и беа поставени првите цените на сезонските билети и на другите кои беа во продажба) им се стави 1000 денари карта, тоа јас би го читал вака: фала ви многу, ама 1/8 финале не е за ваши очи.

Затоа карта од 1000 денари би бил самоубиствен потег на долги патеки. Од 300- 500, 600 денари е сосема во ред. Но повисока карта од 10 евра ми е илузорно поставување на германски/европски стандарди на карти во состојба кога месечните плати на македонците соодвествуваат на најниските неделни на германците/европејците.

За волку страници испишани на темава вреди подолг пост : )

Значи сосема ти ја разбирам тезата и се надевам дека еден ден ќе можеме повеќето кои живееме во Македонија да си дозволиме да одиме на ракометни нетпревари каде карта е 1000 денари, што би било од прилог само на ракометот и нашите клубови, но моментлано ситуацијата е далеку од таквата состојба (за најголем дел од луѓето). Ако мислиш дека тоа не така и дека просечниот граѓанин може да си дозволи 1000 денари карта тогаш, мислам дека нема за што да разговараме .

Од друга страна сигурен сум дека салата и со 1000 денари ќе биде исполнета. И нема никаков проблем од економска гледна точка управата на клубот да стави 1000 денари карта. Има луѓе во градов за кои тоа не е проблем и тоа исто така не верувам дека некој би го спорел. Главно тие луѓе одат на сите настани каде картата е над 1000-ка без разлика на тоа за какви настани се работи и дали ги интересира и не. Едноставно таков е нивниот “life style”. Како што јас пијам кафе на тоа и тоа место секој ден, одам на натпревар на РК Вардар секоја недела,итн., така и они секоја недела одат на настани каде картата е над 1000 денари. Е сега ако мислиш дека на 1/8 финале или 1/4 финале на РК Вардар треба да доаѓаат луѓе од клубот “одиме на сВе над 1000-ка” тогаш пак мислам дека немаме за што да разговараме бидејќи мојата концепција за подржувачи и навивачи РК Вардар кои треба да бидат во салата на 22-ри (и камо среќа потоа) е сосема поинаква.

Никој не го негира фактот дека за таквите натпревари треба да се наплаќа повеќе. Тоа го заслужуваат играчите како награда за пласманот, тоа го заслужува и клубот. Но покачувањето на картата за овие натпревари вообичаено е во некој прпорционален сооднос со картата која се плаќала претходно и тоа зависи во која земја според нејзиниот стандард, гледан според куповната моќ на просечниот граѓанин. Се сложувам да биде покачена но нека биде двојно, а не четири пати поголема, барем кога се работи за блоковите (т.е. за најголем процент од картите). За ВИП зоната и околу теренот колку им е мило нека ја кренат.

Не е точно дека овие натпревари се секаде во светот поскапи. Далеку од тоа, тоа не е така ни секаде во Европа. Илустрација на тоа дека не е секаде во Европа пракса овие натпревари да имаат повисоки карти ти е Германија. Таму картата за 1/8 финалето е пониска од онаа за натпреварите во ХБЛ. Така за 1/8 финалниот меч на Кил против Запорожје, картите се од 13 до 47 евра. За мечот на Кил против Магдебург следната недела од 15 до 50 евра. Што се донесува до натпреварот на Вардар со Хамбург, истиот е закажан да се игра во Спорт Хале Хамбург (сала со капацитет до 7000 гледачи), а не во О2 арената. Самиот Андреас Рудолф, директор на Хамбург, за Хамбургер Абенблат пред некое време изјави дека многу повеќе гледачи во Хамбург привлекува еден Ајзенах, кој е на дното на табелата во ХБЛ, отколку да дојде на пример еден Веспрем. Замисли сега што би било они да се водат само по твојата логика дека картите за 1/8 финале треба да бидат автоматски повисоки и дека “така треба да се гледа на работите”.

За крај зошто би било злоупотреба. Ако од економска гледна точка е сосема во ред да се стави карта од 1000 денари, од гледна точка на односот на клубот спрема своите навивачи (под што ги подразбирам во потесна смисла само оние кои имаме сезонски билети и кои одиме на скоро сите натпревари во сезоната на Вардар + членовите на Комити) тоа би било крајно некоректно.

Нешто над 1000 денари плативме за сите 5 натпревари во ЛШ , а сега треба да платам 1000 ка за еден. Јас тоа не би го сфатил на друг начин освен дека не сум повикан од страна на управата, да дојдам да го бодрам мојот клуб. Зошто? Затоа што на управата на клубот добро и е познато која традиција ја има Вардар и која класа на луѓе во најголем број доаѓаат да ги гледаат натпреварите. 1000 денари карта би значело дека клубот го менува својот однос кон навивачите и дека има нова целна група за неговите натпревари која е составена од членови на клубот “1000-ка”. Тоа прво нема да им помине, бидејќи никој не е над Вардар и не може со високи цени да слектира кој ќе дојде, а кој не. Второ постои култура (граѓанска) која сите не врзува со овој клуб и која е дел од културниот идентитет на многу од нас, а според која никогаш Вардар не бил елитистички клуб. Извини, но 1000 денари за натпревари во Македонија може да си дозволи само елита. Можеби е тоа смешно за некој од Германија, Англија , Америка, но за жал такви се работите. И просечен аргат германец, англичанец или што ја знам, може да биде сосема префинет џентлмен во Македонија, барем кога се пари во прашање.

Ако е така можеби нема да издржам (сепак Вардар е во 1/8 финале на ЛШ) и ќе дадам 1000 денари за 1/8 финале или 1500 за1/4 финале. Се разбира од некаде ќе треба да скратам за тоа, иако многумина кои ги знам, а кои редовно доаѓале цела сезона нема да можат од ништо да скратат. Ако ова не е злоупотреба не знам што е. Ама следната сезона на Ловќен, Борац, и компанија, нека не очекуваат моја нога да стапне во сала. А на Ловќен и на Борац не одат “клуб 1000”. Тогаш нека си играат они како си знаат со повеќе гулаби отколку луѓе во салата кои ги серат одозгора, како што беше пред многу години случајот кога играа во Расадник. Јас тогаш ќе протестирам против таквиот Вардар.

Значењето на навивачите на Вардар за пласманот на Вардар во ЛШ (а и за Металург, генерално важи ова за нашите клубови) е огромен. Навивачите го правеа домашниот терен пеколен за сите гостински екипи. И ако на овие за кои клубот знае колку може да си допуштат да издвојат (и согласно на таквите познанија и беа поставени првите цените на сезонските билети и на другите кои беа во продажба) им се стави 1000 денари карта, тоа јас би го читал вака: фала ви многу, ама 1/8 финале не е за ваши очи.

Затоа карта од 1000 денари би бил самоубиствен потег на долги патеки. Од 300- 500, 600 денари е сосема во ред. Но повисока карта од 10 евра ми е илузорно поставување на германски/европски стандарди на карти во состојба кога месечните плати на македонците соодвествуваат на најниските неделни на германците/европејците.

Ок тоа беше она што пробував да го кажам, дека може да се наполни и најверојатно ќе се наполни повторно со истите вардарови навивачи кој и до сега оделе плус некој од тие клуб 1000ка што ги викаш ти. Меѓу нив сепак има и вардарци али ајде не е тоа толку битен момент. Зборот ми беше дека ќе се снајде секој ако веќе мора. На страна емоциите за секунд јас повеќе гледав од економски аспект. Интересно дали ќе постапи поголем дел од вардарците така ко што викаш со бојкот на сеха лигата во иднина. Јас лично не би можел колку и да сум лут нa управата.
Иначе да сфаќам 1000ка вака е многу - point taken. Се си мислев дека карта за групите беше 400 денари, ама грешка сум бил.

Моделот кој би сакал да го видам е она што го дискуитравме со @Mr.X каде за Комити + тие што имаат вардарови членски да си има соодветни попусти за карти, реквизити плус привилегии при купувањето на карти (да можат први да купат, да не се тресат дали ќе има за нив карта или не). Ако тоа се спроведе тогаш ќе има и подобра организација и контрола на трибини а и економски ќе биде добро, да имаме 5000 членски на почеток на сезоната па макар биле и 2-3 евра се сепак пари плус.

Иначе да има исклучоци појаките лиги имаат локални ривали кој се имиња со традиција поголема од она во ЛШ.Kај нас натпреварите за титула со Металург треба повеќе да се наплаќаат него ли со Тун и сигурно би имало поголем интерес ама тоа се сепак ретки исклучоци. 1/4 финале е веќе натпревар за фајнал фор и како таков шансите се дека клубовите кој ќе се натпреваруваат се атрактивни и јаки. Со икслучок на германците и чат пат уште некој исклучок во франција на друго место си е така.

Farang аман прочитај го уште еднаш постот на @bbbbbb , многу убаво ти одговори и објасна , не биди тврдоглав кога тоа што го постираш е бесмислено.

ЗАПОЧНА ЗАМЕНАТА НА БЛОК-ВЛЕЗНИЦИТЕ ЗА НАТПРЕВАРОТ ВАРДАР - ХАМБУРГ
Понеделник, 10 Март 2014

vardar%20logo%20pola.jpg

Почитувани,

Ракометниот клуб Вардар ве информира дека од денес 10/03/2014 до 15/03/2014 година, сите кои имаа блок-влезниците за групната фаза од Лигата на шампионите во сезона 2013/14, ќе можат да ги заменат само во Југотон (ГТЦ- 1 кат), со приложување на картичкитеи да ги задржат истите места во Арената.

Воедно Ве информираме дека од сабота 16/03/2014 ќе стартува продажба за билетите за натпреварот со Хамбург кој ќе се одигра на 22/03/2014, во 18.00 часот, во Арената СЦБТ!

Влезниците за натпреварот против актуелниот шампион ќе се продаваат по следниве цени;

- Б7, Б8 и Б9 (горни блокови- југ) по цена од 200 денари

- Б3, Б4, Б5, Б6, Б10, Б11, Б15 (горни блокови - исток и запад) по цена од 400 денари

-М7, М8 и М9 (централни блокови -југ) по цена од 300 денари

-М1, М2, М3, М4, М12, М13, М15 (централни блокови-исток и запад) по цена од 600 денари.

Влезниците за натпреварите на Вардар во Лигата на шампионите се достапни во продажната мрежа наМКтикетс:

Продажните салони на One низ Македонија (Скопје: Рамстор, ТЦ Бисер, ГТЦ, Веро Центар, Скопје Сити Мол; Куманово; Тетово; Гостивар; Битола 01; Охрид; Струга; Неготино; Кавадарци; Прилеп; Штип; Велес; Кочани; Струмица; Гевгелија)

Југотон (Скопје, ГТЦ, прв кат)

Онлајн преку следниот линк: http://www.karti.com.mk/eTickets/TicketList.aspx?pEventID=307.

Со почит,

РК Вардар

Еве, колку да не ви биде на празно претходната дебата за цената на влезниците, сега имаме и официјална информација.

Само да си го кажам и своето мислење околу ова, мене НЕ ми е скапо да го гледам својот Вардар во 1/8 финале во ЛШ по овие цени. Камо среќа само да беа овие цени доволни се да се обезбеди финансиска самоодржливост на клубот. За жал тоа не е така, што значи дека и овие цени се со „субвенционирана вредност“. Денес е пазарна економија, ваљда треба да ви е јасно - цените се формираат на база понуда-побарувачка, а не колку една цена „треба да“ биде висока. Одминат е тој концепт уште во 80тите години. Објаснете му на Тимур Дибиров, кој е во моментов можеби најплатен спортист во земјава, дека „треба да“ зема 500 еур плата, за да ги намали клубот трошоците, затоа што влезниците „треба да“ бидат доволно ниски за нечиј џеб и дека картата за Вардар „треба да“ биде пониска од влезниците за турбо фолк сељандурите што гостуваат во нашиот град. ОК и мене да ме прашаш, повеќе сакам обични луѓе да гледам на трибините отколку снобови и елитисти, ама ручек без пари нема! Ако сакате карта од 100 денари, за тие пари следи клуб како Зомимак, а не клуб што ќе игра рамноправно со најсилните и најбогатите клубови во ЛШ. Колку пари, толку музика.

Еве, колку да не ви биде на празно претходната дебата за цената на влезниците, сега имаме и официјална информација.

Само да си го кажам и своето мислење околу ова, мене НЕ ми е скапо да го гледам својот Вардар во 1/8 финале во ЛШ по овие цени. Камо среќа само да беа овие цени доволни се да се обезбеди финансиска самоодржливост на клубот. За жал тоа не е така, што значи дека и овие цени се со „субвенционирана вредност“. Денес е пазарна економија, ваљда треба да ви е јасно - цените се формираат на база понуда-побарувачка, а не колку една цена „треба да“ биде висока. Одминат е тој концепт уште во 80тите години. Објаснете му на Тимур Дибиров, кој е во моментов можеби најплатен спортист во земјава, дека „треба да“ зема 500 еур плата, за да ги намали клубот трошоците, затоа што влезниците „треба да“ бидат доволно ниски за нечиј џеб и дека картата за Вардар „треба да“ биде пониска од влезниците за турбо фолк сељандурите што гостуваат во нашиот град. ОК и мене да ме прашаш, повеќе сакам обични луѓе да гледам на трибините отколку снобови и елитисти, ама ручек без пари нема! Ако сакате карта од 100 денари, за тие пари следи клуб како Зомимак, а не клуб што ќе игра рамноправно со најсилните и најбогатите клубови во ЛШ. Колку пари, толку музика.
За ова нема дискусија, поштена цена. Плус, добро е што ја поправија грешката и позади головите картите се поевтини. И најголем плус, што како сопственик на блок влезница од групната фаза ќе можам повторно да го купам местото кое го имав.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom