Фан Клуб: Барселона

• Креатор на темата Креатор на темата Serpico
  • Време на започнување Време на започнување
Не знам што срање е овој, само прочитав дека практикува сличен стил на игра. Сигурен сум дека оваа одлука не е донесена сега, уште на пресот се знаеше дека управата после грешката од минатата сезона нема да си дозволи пак големо одсуство на тренерот.

Така да промислена одлука е, само уште да видиме дали добра или лоша. Секако веројатно после Пеп само надолу може да одиме со тренерите.

--- надополнето: 22 јули 2013 во 22:38 ---

Никој не прокоментира за оваа вест. Изгледа решено е кловнот да биде нов голман на Барца

Pepe Reina had a deal with Barcelona, but because Valdes will stay another year, Reina will now first go one year on loan at Napoli.

Еве нешто за тата.ама на српски

Slijedi sedam stvari koje bi trebali znati o ovom čovjeku.
1. Prelazak u Barcelonu nije njegova prva avantura u Evropi i čak šta više, upravo je nastupao na Camp Nou. Na datum 2. mart, 1991 godine, Tata je nastupao za Tenerife u meču protiv Barcelone i zanimljiva je činjenica da je na suprotnoj strani igrao Andoni Zubizaretta, čovjek koji ga je zaposlio kao trenera Barcelone. Ta utakmica je zavrsila sa rezultatom 1 naprema 0, zahvaljujući golu iz penala koji je postigao tada velika zvijezda Hristo Stoichkov.
2. Njegove veze sa Barcelonom ne prestaju ovdje. Zadnji klub za koji je nastupao Tata je upravo Barcelona, ali nije riječ o španskom, nego ekvadorskom timu Barcelona de Guayaquil gdje je završio svoju igračku karijeru.
3. Nekolicina Barceloninih igrača ga pamti kao trenera Paragvaja na Svjetskom prvenstvu 2010. godine. Vodio je svoju ekipu do četvrtfinala gdje je poražen od strane Španije rezltatom 1:0. Na toj utakmici i paragvaj je imao svoju šansu kad im je dosuđen jedanaesterac koji je odbranio Iker Casillas. Nakon toga je David Villa, doskorašnji Barcelonin igrač, smjestio loptu u mrežu Paragvaja i odveo svoju ekipu dalje.
4. Tata je učenik od Marcelo Bielse, stručnjaka koji je odveo Athletic Bilbao do finala Evropske lige i Copa del Rey 2012. godine. Martino je bio ključni igrač u Bielsinom Newell's Old Boys, ranih devedesetih i sam je izjavio da je njegov stil preuzet upravo od Bielse. To je dosta prikladno za Barcelonu jer je i sam Pep Guardiola imao mali izlet u Argentinu gdje je učio od Bielse i gdje je imao svoje prve korake u trenerskom poslu. Kasnije je njegov napadački stil igre iskoristio u revoluciji Barcelonine igre.
5. U sjajnom artiklu o Martinu iz prošle godine, Euan Marshall je analizirao njegov stil igre. Primjetio je velike sličnosti sa Barceloninim stilom. Svi u odbranu i svi u napad , stvari koje je forsirao Pep Guardiola, je prakticirao i Tata, isto kao i brzo iznošenje lopte naprijed.
6. Martino je veličao Barcelonu u prošlosti sa izjavama kako mu se dopada njihov stil igre i da imaju sposobnost da zadrže loptu u malim prostorima što mogu samo rijetki klubovi. Također je rekao kako mu se ne dopadaju nepravedne pritužbe na klub u prošlim godinama.
7. Što se tiče njegove definicije fudbala i kako je podcrtao i u prošlosti, on od svog tima očekuje da budu "protagonisti", da ne čekaju, da budu agresivni u osvajanju lopte i da kreću prema naprijed što više.

Абе очекувано беше да поставите тренер кој нема да бега од филозофијата, сигурно Капело не беше кандидат. Тренер од школата, ко Луси Енрике или тренерот на Б екипата (не знам кој е), али ова ептен неочекувано. А и ептен ќе се поврзува со притисок од Меси, дур и да нема такво нешто (а јас мислам дека има). Шо ќе направи ќе видиме. Во Примера реално нема многу да се одрази, го видовме тоа и со Тито/Роура, во ЛШ ќе биде заебаното. :)

Па Луис Енрике само што беше назначен за тренер на Селта и беше тешко да се донесе по лесен пат. И за нас е ептен неочекувана оваа одлука, но да почекаме и да видиме што ќе покаже!

Tоni
Еве за еден ден го доби доказот, не само што го прашуваат Меси кој играч да го земат, туку и кој тренер. :icon_lol:

Не, не сакам да провоцирам, ама стварно, кој кур братов? Шо е главната причина за негова предност? Познавањето на Меси? Меси ќе биде поефективен со него? Па шо може да биде поефективно од 50 гола у сезона? Ќе го клонира?

Тоа засновање на играта врз Меси веќе ви се удри од глава неколку пати кога не му беше денот или беше добро затворен.

Едино ако го донеле за директен ментор на Нејмар, да го направи „новиот Меси“, но и тоа нема смисла, моеш како помошник не како главен тренер.

Ако се постави овој, очигледна е причината за тоа и е лоша. И официјално е или на шпекулации е уште? Пошто мене не ми е верно уште. :D

Затоа и купија играч кој може да ја користи баш таа ситуација, кога на Меси има играч вишак...

Затоа и купија играч кој може да ја користи баш таа ситуација, кога на Меси има играч вишак...

Затоа и го пишав пасусот подолу.

Искрено не знаев дека и на аргентински, зборот ТАТА имал исто значење како и кај нас. Шо мал бил светот..

"Tata" is a very common name in Argentina. It comes from the gaucho culture and lexicon, which means "Father." It comes from the Quechuan language (Inca) and also the Guaranian language (Guarani indigenous nation,) north east Argentina and Paraguay, which also means "Father."

Тата изгледа дека не практикува многу тики-така, туку доста подиректен напаѓачки фудбал. Идол му бил Биелса, така да ќе видиме што ќе биде.

На спорт.ес пишува дека Тата-мата го преферира Меси како десно крило, наместо централно во напад.
Па, би играле со:

Валдес​
Дани - Пике - Силва - Алба​
Бускетс​
Цеск - Иниеста​
Меси - Санчез - Нејмар​

Одлуката според мене не е случајна..според мене човеков цела година се спремал за ова работно место..Доктор сум по професија, и слободно можам да кажам дека состојбата на Тито одамна била позната...само се одолговлекувало, мислам дека не беше правилен момент да се објави сега..И заминувањето на Тијаго не беше случајно..Мислам дека ќе има успех и од некоја гледна точка е добро што тоа не е европски тренер, па ќе гледаме нов стил на игра, нешто досега невидено, а и голема предност е бидејќи тој е анонимен за останатите клубови...Никој не ги знае неговите адути.Се надевам ќе се движи само во нагорна линија, а на песимизмот ќе одговори со успех...

И “Тата“ би сине !

Нека му е честито!
Се надевам нема да разочара.
--- надополнето: 23 јули 2013 во 03:05 ---
И “Тата“ би сине !

Нека му е честито!
Се надевам нема да разочара.

На спорт.ес пишува дека Тата-мата го преферира Меси како десно крило, наместо централно во напад.
Па, би играле со:

Валдес​
Дани - Пике - Силва - Алба​
Бускетс​
Цеск - Иниеста​
Меси - Санчез - Нејмар​

Не ми се верува дека ќе биде ваква формацијата зашто би се менувало нешто што е веќе докажано, а веќе ако се игра со Меси на крило подобро е да се земе класична 9ка. Сигурно Тата несака уште на старт да си го навлече гневот на сите навивачи пошто мислам дека не постои навивач на Барса што сака да го види Меси на крило.
И нека запнат веќе да донесат класа дефанзивец (Давид Луис, Хумелс, Силва)

Затоа и го пишав пасусот подолу.

Пасусот подоле и не вика баш така...

Едино ако го донеле за директен ментор на Нејмар, да го направи „новиот Меси“, но и тоа нема смисла, моеш како помошник не како главен тренер.

Зборев за тактика, не за развитокот на Нејмар...

Пасусот подоле и не вика баш така...

Зборев за тактика, не за развитокот на Нејмар...

Епа би се развил (секако за краток период) во играч од важност како Меси, односно играч што може да има таков импакт врз играта. Ај да не им замараме тука на дечките.

Ако стварно игра директен фудбал од тоа највеќе би профитирал Фабрегас. Се губи малку во тика-така методот и не успева да ги игра средните пасови што му се една од најсилните страни во неговата игра. Исто и Нејмар ќе има ќар од тоа.

Меси никој не го враќа на крило. Не затоа што он не сака туку затоа што е тешка глупост да не ги користиш неговите плејмејкерски способности.

Најголемиот проблем што ќе го има е истиот проблем што го имаше Тито - одбрантата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom