Факултет за Електротехника и информациски технологии

• Креатор на темата Креатор на темата Демијан
  • Време на започнување Време на започнување
За 4 години неможеш да го завршиш зашто после тие 4 години, после последниот семестар коа ке си испоположиш треба да праиш дипломска која ке ја браниш следниот семестар....така да 4.5 години би било оптимално за 4годишните студии а 5 некој просек да речеме :):)
И аман доста ги бркате лугево, седнете поучете малце за промена :baeh: :)

Мене сега ме интересират колкава е разликата помеѓу ИКИ и ИНФО. Велат ИНФО учеле само програмирање. Ама сепак бе тоа што е 3 години ми е некако... тапа. Има ли некој овде на ИНФО да каже како е што е :)

Мене сега ме интересират колкава е разликата помеѓу ИКИ и ИНФО. Велат ИНФО учеле само програмирање. Ама сепак бе тоа што е 3 години ми е некако... тапа. Има ли некој овде на ИНФО да каже како е што е :)

Па види сеа.Прва година инфо е скоро се програмирање.Имаш структурирано програмирање,вовед во интернет и системска анализа и дизајн.Исто така имаш околу 6 часа мат.Додека на ИКИ ќе се ебаваш со физика, електротехника...Се разбира дека ти е подобро ИКИ, ама и многу потешко.

IKI e vo nekoi pogledi pointeresn smer, ama ima ke momenti koga ke kines nervi :)

Ај сеа да си го бранам смероооот....
Зашто тапа е 3 години ?! Светстките универзитети работат на принцип 3+2 години(се разбира, не сите нели) 3 години студирање и плус 2 за магистратура(значи не 4+1). Значи не е виша школа, ке си правиш дипломска на крај да немаме забуни....
Потешко е ИКИ, да, ФАКТ е, ама потешко е зашо имате Физика, имате Електротехники некој, имате Математика 2 и сл....другите предмети(компјутерските) се истите.

ЕрТ, како што веќе можеше да заклучиш, јас сум ИНФО така да ако имаш некој прашања, пукај.

Едит: Демијан, чекам образложение, зашто мислиш дека ИКИ е подобро :)

И јас го чекам ова :)

Затоа што на дипломата на ИКИ пишува инжинер по информатика и компјутерско инжинерство , додека со ИНФО не ја добиваш титулата инжинер.Треба да ги земеш 2 год пост дипломски за да ја добиеш истата титула.Значи доста при вработување

Ај сеа да си го бранам смероооот....
Зашто тапа е 3 години ?! Светстките универзитети работат на принцип 3+2 години(се разбира, не сите нели) 3 години студирање и плус 2 за магистратура(значи не 4+1). Значи не е виша школа, ке си правиш дипломска на крај да немаме забуни....
Потешко е ИКИ, да, ФАКТ е, ама потешко е зашо имате Физика, имате Електротехники некој, имате Математика 2 и сл....другите предмети(компјутерските) се истите.

ЕрТ, како што веќе можеше да заклучиш, јас сум ИНФО така да ако имаш некој прашања, пукај.

Едит: Демијан, чекам образложение, зашто мислиш дека ИКИ е подобро :)

Значи јас не сум на ИКИ на КСИА сум и зборам неутрално:).Не викам дека ИНФО не е добро или дека не чини да биде ова јасно.Види сеа на ИКИ исто така се обрнува доста внимание и надвор од чисто програмирање,Имаш предмети како: вовед во роботика,машинска интелегенција,компјутерски електроники итн.Добро сеа на ИКИ имаш и многу математика.Разгледај распоред на ИКИ, што предмети имаш,доста е пообемно за разлика од ИНФО. А иначе за идните студенти на ФЕИТ би им препорачал КСИА-најдоброто на електро.

@AirBus
Прво и најосновно коа ке бараш работа џабе ти е дипломата ако немаш знаење, на интервју за работа во нашата област(прогрмирање главно да речеме...) кога ке ги покажеш дипломите ги тргаат и ти даваат компјутер за да покажеш што знаеш.....или ај да не го тупам со тоа, веројатно нема да ве убедам.....или еве HsIlOmEdUs ке ви потврди ако не ми верувате мене
Како второ....на нашата диплома пишува ДИПЛОМИРАН ИНЖИЊЕР по информатика....значи без компјутерско инжињерство.

@Демијан
Има задолжителен предмет Компјутерски Архитектури(дел логички кола дел процесори), има Логичко и Функционално програмирање(Пролог - вештачка интелигенција), Формални Јазици(Конечни автомати, Регуларни изрази, Контексно слободни граматики),ООС-САД(моделирање системи со UML sстандард).....
А и пак џабе пишувам, после 1ва година секој семестар бираш по 2 предмети од 4тири годишните студии, така да, бирај што сакаш.

ОнТопик:
Зашто никој не спомнува ТК ?!?! Кога би ми дале избор ТК или ИКИ јас би избрал ТК(Телекомуникации патем, ако некој незнае), таму има логика да учиш Физика и Електротехника и Математика и сл....многу е тежок смерот ама ке се исплати, плус телефонијата у МК се развива ако сте забележиле, влагаат нови компании, се шират брзо, им треба кадар :):):)

@AirBus
Прво и најосновно коа ке бараш работа џабе ти е дипломата ако немаш знаење, на интервју за работа во нашата област(прогрмирање главно да речеме...) кога ке ги покажеш дипломите ги тргаат и ти даваат компјутер за да покажеш што знаеш.....или ај да не го тупам со тоа, веројатно нема да ве убедам.....или еве HsIlOmEdUs ке ви потврди ако не ми верувате мене
Како второ....на нашата диплома пишува ДИПЛОМИРАН ИНЖИЊЕР по информатика....значи без компјутерско инжињерство.

@Демијан
Има задолжителен предмет Компјутерски Архитектури(дел логички кола дел процесори), има Логичко и Функционално програмирање(Пролог - вештачка интелигенција), Формални Јазици(Конечни автомати, Регуларни изрази, Контексно слободни граматики),ООС-САД(моделирање системи со UML sстандард).....
А и пак џабе пишувам, после 1ва година секој семестар бираш по 2 предмети од 4тири годишните студии, така да, бирај што сакаш.

ОнТопик:
Зашто никој не спомнува ТК ?!?! Кога би ми дале избор ТК или ИКИ јас би избрал ТК(Телекомуникации патем, ако некој незнае), таму има логика да учиш Физика и Електротехника и Математика и сл....многу е тежок смерот ама ке се исплати, плус телефонијата у МК се развива ако сте забележиле, влагаат нови компании, се шират брзо, им треба кадар :):):)

Абе тоа е се ОК.Најдобар смер на феит според мене е ТК.И да се исплати да го учиш,уствари многу пробале да го учат.Треба да го ЗАВРШИШ:).Има многу тешки предмети,многу физики,веројатности такви срања.Секоја чест за тој што ќе го заврши.Иначе имам другари некои што го студираат тоа,ама изгледа незнаат што ги чека. А иначе DUFFY kоја година си?

Duffy,убаво знаеш ти кој студира ТК.
Дечкото од дома не искача и учи по цели денови (јесда исчисти прва),ама кога ќе видам дека таков капацитет со толку учење вади само 6ки на смерот,тогаш одма добивам страхопоштовање за истиот.:)

А да ве прашам, дали е потребно знаење на некој програмски јазик? Ми кажуваат дека основните работи ги раскажуваат на брзина, и дека било тешко бруцошите да се навикнат ако немаат некое основно знаење.

Братучед ми е на ПМФ Програмско инжинерство, знам дека немаше појма од програмирање и како што кажуваше тој, таму почнувале од 0. Немало брзање и слично.

А да ве прашам, дали е потребно знаење на некој програмски јазик? Ми кажуваат дека основните работи ги раскажуваат на брзина, и дека било тешко бруцошите да се навикнат ако немаат некое основно знаење.

Братучед ми е на ПМФ Програмско инжинерство, знам дека немаше појма од програмирање и како што кажуваше тој, таму почнувале од 0. Немало брзање и слично.

Паа... по структурно програмирање со Ц почнавме буквално од нула и основните работи убаво ни беа објаснети, не ни беа раскажани набрзина. Всушност и првиот колоквиум (како што мене ми изгледа) се базира на поосновни работи. Плус, ако имаш учено/учиш Паскал во средно би требало да со вклопиш брзо.

A ima li nekoj so ke napise lista so predmeti za prva godina barem na elektro?:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom