Факултет за Електротехника и информациски технологии

• Креатор на темата Креатор на темата Демијан
  • Време на започнување Време на започнување
А шо мислење имате за ЕРПС? За тоа дека е (нај)тежок од сите го слушнав, а дали имат просперитет во Македонија со него? И дали ќе имам недостаток со тоа шо средно сум завршил гимназија, а не стручно?

Јас сум на ЕРПС.
Ке можеш да најдеш работа многу лесно(ми имаат кажувано за ова).
Епа ако гимназија си бил природно-математички ке имаш многу поголема основа за Математиките (шо ти се голема основа стрикно за ЕРПС),а за тоа дека не си стручно баш и да не те секира затоа што предметите како Основи на електротехника 1 и 2 и потоа понатаму Основи на електроника,Линеарна електроника итн се учат скроз од почеток(да не кажам од нулти степен) и нема да ти користи ако си бил стручно(ти кажувам од сопствено искуство).
Ајде ако се запишуваш на ЕРПС,може и ке се запознаеме,затоа што не сме многубројни.
:)

мислам дека такво нешто има на машински. А за ТК ти треба посолиден просек пошто ТК е еден од поатрактивните смерови (мислам ако сакаш во држзавна квота, а за во приватна имаш секако место)

Јас сум на ТК и ти зборувам од искуство, лани на прв уписен рок во државна влегоа со по 60 поени. Имаше вкупно 80 души запишано на прв рок, а толку и примаа во државна. На ИКИ имаше 300 души (од вкупно 500 на ФЕИТ) и таму беше гужвата. Во државна влегоа тие со над 95,5 поени.

Two strings walk into a bar and sit down. The bartender says, “So what’ll it be?” The first string says, “I think I’ll have a beer quag fulk boorg jdk^CjfdLk jk3s d#f67howe%^U r89nvy~~owmc63^Dz x.xvcu” “Please excuse my friend,” the second string says, “He isn’t null-terminated.”
:pos:
Мало разведрување во овие мрачни колоквиумски денови. :)

Резултат на прекумерено оптоварување на мозокот.

Human &operator mozok(const Human &Hanzo)
{
if (Hanzo.gethoursofsleep()<Hanzo.gethoursofstudying())
cout<<"Ti izgore mozokot!!!";
return Hanzo;
}

абе деца,запишете се на смерот кој ви го прави кеифот,секако нема да најдете лесно работа коа ке завршите.Според мене(искусен електраш)најдобро да се запишете на енергетските насоки,ем лесно ке завршите(полесно е на тие насоки) ем полесно ке најдете работа,бидејки малку ги има на таа насока,а со време ке се бараат инжинери од таа област.Работа најмногу има за програмерите моментално,па размислете си.Али се е срање,работа сигурна не ве чека.Оној кој има врски ке успее некако ама тешко на другите.Сепак срекно во студиите,нека не ве лажат дека факултетот е многу тежок.Доволно да одите на часови и со малку учење не ви бега стипендија верувајте.поздрав

Јас сум на ТК и ти зборувам од искуство, лани на прв уписен рок во државна влегоа со по 60 поени. Имаше вкупно 80 души запишано на прв рок, а толку и примаа во државна. На ИКИ имаше 300 души (од вкупно 500 на ФЕИТ) и таму беше гужвата. Во државна влегоа тие со над 95,5 поени.

На ИКИ со над 95,5 поени?:nesvest:

здраво дечки дали ке можи да ми кажите дали е добар смерот КСИА на електро и дали е тежок и колкави се квотите оваа год фала од напред

здраво дечки дали ке можи да ми кажите дали е добар смерот КСИА на електро и дали е тежок и колкави се квотите оваа год фала од напред

ЈАс сум на КИСА - супер е ксиа ќе се занимаваш бааги со трансформации алии нишо страшно. Добар е перспективен е и шо е најважно професорите и асистетнтите од институтот не убедуваат дека имаме работа веднаш штом завршиме. А за место имаш не се секирај :helou:

90% od studiite ti se gluposti za koi cel zivot ke mislis deka si gi ucel za da gi polozis i nikad nema da gi primenis, se razbira ako ostanes vo makedonija. I veruj brat ima mnogu zamaranje bez vrska. Pa sega kako sto stana Kolemisevska redoven profesor tesko na tie na KSIA nie od erps si pominavme so 1 predmet kaj nea. Sepak ova neka ne te predomisli ako stvarno sakas da go ucis toa.

Pozdrav pa se gledame vo lab E

А шо мислење имате за ЕРПС? За тоа дека е (нај)тежок од сите го слушнав, а дали имат просперитет во Македонија со него? И дали ќе имам недостаток со тоа шо средно сум завршил гимназија, а не стручно?

Kolku pomalku studenti tolki pogolem prosperitet. bidejki nikoj nesaka da ide na ERPS ke ima golem nedostatok na elektronicari pa ke ima dosta rabota. Site idat na IKI i ke gi ima mnogu i brzo ke im padne cenata. Nedostatok od gimnazija ke imas ili ke nemas zavisi od toa kako si go svatil fakultetot. Ama vo sekoj slucaj mozes da uspees. Ke ti treba poveke vreme za da ja svatis sustinata i da razberes so ucis. Ako si od tie so bubaat samo da polozat i dr ic ne im e gajle togas sibaj. Pa se gledame vo lab E, nekoi ja imaa "cesta" da im bidam demonstrator a neki i dogodina ke ja imaat. A tebe bratce moze i asistent ke ti bidam.
Pa ako se zapises pomini vo Lab E da se zapoznaeme

90% od studiite ti se gluposti za koi cel zivot ke mislis deka si gi ucel za da gi polozis i nikad nema da gi primenis, se razbira ako ostanes vo makedonija. I veruj brat ima mnogu zamaranje bez vrska. Pa sega kako sto stana Kolemisevska redoven profesor tesko na tie na KSIA nie od erps si pominavme so 1 predmet kaj nea. Sepak ova neka ne te predomisli ako stvarno sakas da go ucis toa.

Kolku pomalku studenti tolki pogolem prosperitet. bidejki nikoj nesaka da ide na ERPS ke ima golem nedostatok na elektronicari pa ke ima dosta rabota. Site idat na IKI i ke gi ima mnogu i brzo ke im padne cenata. Nedostatok od gimnazija ke imas ili ke nemas zavisi od toa kako si go svatil fakultetot. Ama vo sekoj slucaj mozes da uspees. Ke ti treba poveke vreme za da ja svatis sustinata i da razberes so ucis. Ako si od tie so bubaat samo da polozat i dr ic ne im e gajle togas sibaj. Pa se gledame vo lab E, nekoi ja imaa "cesta" da im bidam demonstrator a neki i dogodina ke ja imaat. A tebe bratce moze i asistent ke ti bidam.
Pa ako se zapises pomini vo Lab E da se zapoznaeme
Никој не сакат на овој смер дека е најтежок??
Штета што не сум бубалица и никогаш не сум сакал да научам колку да добијам оценка, освен допрва ако е морално. Секогаш сум ги учел работите со разбирање (аха, ако ова е вака, значит ова ќе бидит вака...).
Сепак мислам дека вредит да се пробат и мислам дека не е невозможно да се завршит.
Бев јас на отворениот ден, не овој последниов, туку тој шо беше февруари-март и можит се имаме видено, ако си бил тука тогаш. Баш се вратив со другарите уште еднаш да прашам подетално. Поздрав, па се гледаме во лаб. Е :helou:

а да ве прашам нешто. кога треба да се завери семестарот? имате некоја информација?

Поз и фала другар ке се видиме таму
Инаку каде е подобро да се запишеш на КСИА или на ИКИ каде ке имас поголем просперитет

знам дека некој од предметите се без везе но делот каде што е автоматика и роботика има голем просперитет па затоа сакам да одам таму тоа ме влече повеќе и тука е иднината на планетава

а да ве прашам нешто. кога треба да се завери семестарот? имате некоја информација?

До 23 као што кажаа тие од студентски ... Али најбоље е да си прашаш сама ... ја на тие мн. мн. не им верувам , сумњиви се :D

Никој не сакат на овој смер дека е најтежок??

Ауф, и не само тоа. Нема жени, оние што ги има не ги бива, па тоа професорите искомплекирани, мачат, гњават, соборуваат на испити од ќеф, даваат по 5 семинарски ... абе тапа.
Плус, несредени предавања, расипани апаратури, недостапност на наставниот кадар, губење часови, ненаоѓање во пресрет при консултации или пред испит или после испит.
Запиши се, ќе заглавиш....

... I dare you to believe or not to believe on this post! :)

Бате, искрено, 2 години тупиш на темава за ЕРПС. Факт е дека е единствена насока во МК за електроника така да баш и немаш избор. Ако ти се учи електроника, иди и не збори. А ако студирањето ти се сведе на нон-стоп прашување како што овдека правиш 2 години, баш и не сум сигурен на кое ниво ти е ентузијазмот, сигурноста и љубовта дека тоа сакаш да го учиш.

Get real, and get enrolled. Ако те бива, ќе те биде.

А која е главната разлика меѓу ИКИ и КСИА?:smir:

А која е главната разлика меѓу ИКИ и КСИА?:smir:

Понедефиниран смер од КСИА здравје.
Искрено, 4 години поминати на ФЕИТ и сеуште не знам шо се учи таму. Навидум е нешто управување со машини апарати и разноразно ствари. Ама баш во кој домен спаѓа, појма неам.

ИКИ најкратко е Computer Science или IT Science, како сакаш толкувај си го. Програмирање, хардвер/софтвер, мрежи, AI, databases, Information Systems...

На КСИА се учи повеќе нешто како автоматизирано водење на процеси, работи кои повеќе одговараат за работа во фабрика. На ИКИ се учи за програмирање, мрежи и слично.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom