Факултет за Електротехника и информациски технологии

• Креатор на темата Креатор на темата Демијан
  • Време на започнување Време на започнување
еве една задача која замислете ја памтам 21 година!!!! и која никој не ја реши на колоквиумот по физика 2

-Сад(чаша) е полна со жива и се врти со аглова брзина w(омега) околу Z oskata.под дејство на центрифугалните сили во садот се формира вдлабната површина(вител).Паралелно со Z оската(вертикално на горе по средината на чашата) се пушта светлосен зрак насочен кон површината на живата.

Да се најде равенката на кривата што ја образува површината на живата во зависност од агловата брзина така да сите зраци паралени со Z оската да се сечат во една точка(да се добие фокус)

со какви глупости се труени/трујат генерации и генерации.....

ме интересира дали има некој искуство со втор циклус студии па да ми каже на кратко на кој начин функционираат. Кој се условите за упис, дали има секојдневни предавања или предметите се менторски и слични информации.

еве уште еден од `бисерите`кои ги памтам(20 години поминаа од оваа задача кога ја даде асистенката Катерина)

ʃʃʃ[(a1x2+b1y2+c1z2)2.(a2x2+b2y2+c2z2)2 . (a3x2+b3y2+c3Z2)2]dxdydz

овде не излезе како во вордот,двојките после непознатите се степени,исто како и после заградите.после a b и c се редни броеви

Салушнав дека има и почетнички курсеви математика и физика.Од кога почнуваат,дали се плаќа и дали вреди воопшто да се оди.Математика не ми треба за физика ми е.И кој ги држи часовите?

Има ли некој на форумов да студира на некој од енергетските смерови на ФЕИТ да ми даде подетални информации за истите ?

ако ти треба искуство од пред 20 години кажи:vozbud:

Има ли некој од прва година да ми помогне и да ми каже што треба да се учи Физика 1 кај Верка. Слушнав дека дала дополнителна теорија, ја има ли во копирница? Задачите од која збирка?
Фала однапред. :D

На времето задачи за вежбање за почеток беа од збирката `Фукарова`,а после се преминуваше на Димиќ-Митриновиќ:оваа вторава ако ја совладаш нема да имаш проблем со писмениот испит.Малку треба да се внимава на Фукарова,бидејќи голем дел од задачите се со грешки,кај повеќето бројчани,но има и принципиелни грешки:Незнам сега како е,без лажна скромност јас сум ги решил двете збирки и ми е мака што Фукарова негде ја дадов,бидејќи во збирката ги имав корегирано сите грешки.Нешто како безплатна рецензија

На времето задачи за вежбање за почеток беа од збирката `Фукарова`,а после се преминуваше на Димиќ-Митриновиќ:оваа вторава ако ја совладаш нема да имаш проблем со писмениот испит.Малку треба да се внимава на Фукарова,бидејќи голем дел од задачите се со грешки,кај повеќето бројчани,но има и принципиелни грешки:Незнам сега како е,без лажна скромност јас сум ги решил двете збирки и ми е мака што Фукарова негде ја дадов,бидејќи во збирката ги имав корегирано сите грешки.Нешто како безплатна рецензија

и сега е така. Од Димиќ се земаат задачите.
Усното ќе си учиш од скриптата на профсорката. 50% - 50% е однос теорија/задачи на испит + имаме и домашни и тестови
--- надополнето: 7 јули 2013 во 03:05 ---

Усното ќе си учиш од скриптата на профсорката. 50% - 50% е однос теорија/задачи на испит + имаме и домашни и тестови

--- надополнето: 7 јули 2013 во 03:05 ---

фала ви. :D
А дали има теорија надвор од книгата што треба, слушнав дека ви дала да копирате уште нешто дополнително...

Јас имав среќа колешка да ми биде(чао Сашка) која имаше многу добар метод на учење на усното.Имено оние предмети кај кои усмениот дел е релативно голем,а реално неможи све да се научи напамет,тука таа ги пшрераскажуваше написмено лекциите и правеше скратени скриптни.На пример Производство на електрична енергија скриптата ја скрати на околу 60 страни.Ама во тие 60 страни имаше све што треба од форумили,текст,цртежи.И тоа требаше да се научи буквално напамет.Така од скрипта од 300 страни исфрлајќи ги непотребните работи(тие што и неможиш и немораш да ги запамтиш).Така јас( и некои други) само како мршојадци чекавме Сашка да ни ја даде скратената скрипта на тацна.Плус таа ги лицкаше скриптите со пенкала во разни бои и учењето на лекциите беше мала работа.

Многу побрзо го завршив факултетот благодарејќи на овој метод.

ПС:Сашка после стана заменик генерален директор на електростопанство на Чиле:cuc:

фала ви. :D
А дали има теорија надвор од книгата што треба, слушнав дека ви дала да копирате уште нешто дополнително...

мене Кристина ми беше. Имаше таа еден учебник 180 - 200 страни, само теорија. Тој треба да го научиш цел. Освен последната тема де
Задачите од аудиториски обавезно да ги пререшиш 2 пати + да ги видиш задачите од Димиќ.

Добро е што профсоркиве по Физика се добри и не ти бараат напамет да знаеш се тата мата.
Треба да ги знаеш убо 3 - 4 лекции од секоја тема да ги раскажуваш. Можеш и со твои зборови, а и немораш се детаљно да знаеш. Воглавно една лекција да можеш да ја напишеш на најмногу 2 страни А4. Патем Физика 1 ми беше првото 10че. :)
Одамна ми е полаган инаку ќе ти кажев што и кои лекции да им посветиш повеќе внимание

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom