Факултет за Електротехника и информациски технологии

• Креатор на темата Креатор на темата Демијан
  • Време на започнување Време на започнување
Полагав Англиски, Биологија и Хемија и сакам тука да си ја пробам среќата на смерот автоматика, роботика,...но слушнав дека потребно било математика да се полага. Дали има врска ова, затоа што минатата година една другарка се запиша со положени Географија и Социологија :D

Дечки планирам да се запишам на Електроенергетика,Автоматизација и обновливи извори на енергија.Мислам дека правам добар избор.Има некој не овој смер да каже нешто подетално?Слушнав дека има и усно математика.И по некој збор ако може за Верка и Маргарита физика што предаваат ме интересира.Фала однапред :)
--- надополнето: 25 јуни 2013 во 20:38 ---
Дечки планирам да се запишам на Електроенергетика,Автоматизација и обновливи извори на енергија.Мислам дека правам добар избор.Има некој не овој смер да каже нешто подетално?Слушнав дека има и усно математика.И по некој збор ако може за Верка и Маргарита физика што предаваат ме интересира.Фала однапред :)

Изгледа слабо има луѓе на енергетските смерови :)

емилија
не е голем проблем ако не полагаш математика. Голем проблем е ако незнаеш математика.
Автоматика ти е се математика и физика. Прва година стандард математика исто и втора. Трета ти се стручните предмети системи, сигнали, роботика. Овие струучни предмети ти се математика во најразлични форми. Анализата на системи и сигнали ти се базира на лапласови трансформации, фуриеви редови и фуриева трансформација, многу изводи интеграли, фрекфенциски домени. Роботиката ти се базира на кинематика и динамика.
Баш автоматика ти е најматематички смер и не е многу многу поврзан со роботи. Ако не ти оди математика најдобро е да си одбериш друг смер.
dimj
правиш добар избор. Смерот е нов. Така да нема да има колеги од 4 та година да ти кажат нешто. Лани е основан тоа значи дека ти ќе бидиш втора генерација
Математика усно е обавезно исто колку и задачи. Застапеноста во оценката ти е 50%. Т.е. 50% теорија и 50% задачи.
Таму имаш 4 математики значи и толку предмети усно. Сепак зависи од професор до професор.
Маргарита и Верка предаваат физика како што кажа.
физика 1 ти е основна физика кинематика, динамика, бранови, осцилации и тн итн
физика 2 ти е релативистичка физика теорија на релативност, атомска физика, спектри итн итн

Фала на одговорот Петар.Искрено се мислев и за Електроенергетика управување и менаџмент ама овој со обновливи извори ми изгледа поинтересен.Се надевам има перспектива за понатака.Не знам зошто физика 1 ми изгледаат потешко темите од физика 2 ама мора се да се помине :).Само уште да ни се погодат професорите.Поздрав

Фала на одговорот Петар.Искрено се мислев и за Електроенергетика управување и менаџмент ама овој со обновливи извори ми изгледа поинтересен.Се надевам има перспектива за понатака.Не знам зошто физика 1 ми изгледаат потешко темите од физика 2 ама мора се да се помине :).Само уште да ни се погодат професорите.Поздрав

не му се плаши на физиките. Нив можиш да ги влечкаш 4 години, затоа што не се услов за никој предмет. Од друга страна треба да се секираш за математиките пошто тие се услов за едно 90% од понатамошните предмети.
Физика 1 ти е многу обемна гледај на колоквиуми да ја земиш.
Пошто во смерот имаш автоматизација тоа значи дека многу делови ќе користите од Физика 1 понатаму во другите предмети. Пример кинематика, топлинските процеси се многу важни за автоматизација итн итн. Така да гледај да научиш, а не само да положиш.

Дали можи некој накратко да ја објасни разликата на факултетот во однос на 90-тите.Јас дипломирав на овој факултет во средината на 90-тите(генерацијата на Марија Чундева која е сега асистент или професор)

Дали можи некој накратко да ја објасни разликата на факултетот во однос на 90-тите.Јас дипломирав на овој факултет во средината на 90-тите(генерацијата на Марија Чундева која е сега асистент или професор)

јас ги фатив повеќето од професорите пред да заминат во пензија.
Бабата ми предаваше 3 математики. Гавроски ми предаваше Мерна. Сега Колемишевска ќе си оди. Така да јас неможам да се пожалам на квалитет и искуството на професорите
Гавроски си замина лани а сега е Чундева професорка.
Секоја ера си има предности.
Пред 20 години предавале едни од најдобрите професори на факултетот Димировски , Видинчев. Немало ЕКТС систем. Кажуваат било многу потешко да положиш и дипломираш пред 20 години.
Денес пак 10ките не се баш ретки како пред 20 години. Тогаш 10 ки се пишувале само на исклучителни студенти. Денес ако имаш над 90% од поените.

Но денес на пример можи да се кажи дека сне подобри во однос на практичното знаење. Еве на пример денес во автоматика има роботска рака и можи практично да учиме роботика за разлика од пред 20 години кога немало и целото управување се базирало само на замислени теореми и дефиниции

Денес те кошта 300 денари да купиш микроконтролер и да имлементрираш ПИД управување сам, а со тоа да регулираш ниво,темпрература и ќе си добијаш практично знаење истражуваќи сам и за мали пари.
Денес можиш да си купиш за 25долари процесор 8085 преку ибеј и сам да го разработуваш и да го учиш попратно со предавањата.
Денес имаш достапен интернет и имаш е-книги за за буквално се и тоа бесплатно преку пирате бау, со што можеш да учиш на книги напишани од престжни професори на врвни факултети. Немораш да разбаруваш српски книги по библиотеки и да ги изнајмуваш на еден месец.

Материјалот мислам дека отприлика е ист. Јас НСУ учев лани од книгата на Димировски напишана во 1971, попратно со една странска книга.
Интегралите си се стандарни и исти. Едино мислам дека се разликува колку професорите бараат, ама тоа е релативно.

Разликата? Па прилично едноставно е. Порано од ЕТФ искачале квалитетни инженери, со квалитетно знаење, разбрани теории, спремни да бидат инженери. Знаеле што е, како е, зошто е, од каде е. А денес, според мене, ФЕИТ произведува роботи (техничари). Секоја чест на исклучоците (има луѓе кои се мозоци, си ја знаат работата и се доста квалитетни), ама ретки се. После ќе се чудат како на Стојна малиот завршил со сите 10-ки (ууу тој паметниот на мама), а не може да најде работа. Епа не може. Слушнав дека Љубо (техничкиот соработник во лабораторијата за мерења и електротехнички материјали) денешните инженери ги нарекувал "инстант инженери" :).

Љубо Глишиќ е уште таму?Доста беше тешко да се положи писменото(задачи),а на усмено ако се знаеше се пушташе.Во најдобрите во генерацијата беа Марија Чундева,Александар Ристески(мислам дека предава на ТК) и Тони...кој ја доби 11-то Октомвриската награда на РМ.Огромна конкуренција имаше,и нормално многу рестриктивни беа асистентите

За еден од испитните сесии по математика 3 дадоа задачи што мислам дека сега да се соберат 30 души со се асистенти нема да решат 50%.Толев дереше по физика,а асистентите(Маргарита и ....) се натпреваруваа кој ќе дади потешко испитно ливче.

Имавме 42 испита плус дипломска.

Сега е касно,утре ќе напишам нешто повеќе какви задачи даваа на испити

Љубо Глишиќ е уште таму?Доста беше тешко да се положи писменото(задачи),а на усмено ако се знаеше се пушташе.Во најдобрите во генерацијата беа Марија Чундева,Александар Ристески(мислам дека предава на ТК) и Тони...кој ја доби 11-то Октомвриската награда на РМ.Огромна конкуренција имаше,и нормално многу рестриктивни беа асистентите

За еден од испитните сесии по математика 3 дадоа задачи што мислам дека сега да се соберат 30 души со се асистенти нема да решат 50%.Толев дереше по физика,а асистентите(Маргарита и ....) се натпреваруваа кој ќе дади потешко испитно ливче.

Имавме 42 испита плус дипломска.

Сега е касно,утре ќе напишам нешто повеќе какви задачи даваа на испити
мислам дека ги потценуваш асистентите и студентите денес.
Марија Кујумџиева до лани дереше на усно, исто и Гавроски.

катил асистенти има секогаш, од нив нема бегање.
Еве што дала Весна по мат 3
184573_10152019815904616_1769155494_n.jpg

Патем колку студенти се запишувале тогаш? Годинава на ФЕИТ имало негде 250 студенти запишано само.
Што смер заврши?

Нумеричка математика немав јас тогаш,во математика 3 се учеше-диференцијални равенки,редови,матрици(не ги даваа на испит,се мислеше дека се лесни),а во математика 4 се учеше комплексна анализа.Завршив електроенергетика со дипломска од релејна заштита кај царот.

Поентата за асистентите ми беше што тежината на иситното ливче ја прави конкуренцијата од другите факултети и иниверзитети.Сега едноставно од страв студентите да не им избегаат го имаат намалено критериумот.Во мое време ваква состојба беше на машинскиот факултет,каде критериумите за полагање на испит беа доста пониски од кај нас.Ханџиски во тој контекст сакаша да се нашали секогаш со еден виц:

што представуваат тројца студенти од електро и еден од машински-трофазен систем,три фази и една нула

Мислам дека не е намален критериумот, туку многу подостапни се секакви информации, тука е фб, и социјалните мрежи, гугл итн како што напомена другарчето погоре што многу ги олеснуваат работите. Затоа што нема што повеќе и друго?? и потешко да ни дадат тие се работите. А за машински и сега се многу подоле од нас. Уште има многу шали за нив.

емилија
не е голем проблем ако не полагаш математика. Голем проблем е ако незнаеш математика.
Автоматика ти е се математика и физика. Прва година стандард математика исто и втора. Трета ти се стручните предмети системи, сигнали, роботика. Овие струучни предмети ти се математика во најразлични форми. Анализата на системи и сигнали ти се базира на лапласови трансформации, фуриеви редови и фуриева трансформација, многу изводи интеграли, фрекфенциски домени. Роботиката ти се базира на кинематика и динамика.
Баш автоматика ти е најматематички смер и не е многу многу поврзан со роботи. Ако не ти оди математика најдобро е да си одбериш друг смер.

Фала Петар.Го планирам инаку смерот ТКИИ. Што се однесува на математиката вадев 5 и 4 до 4та година но не сум толку сјајна во математиката како некои на кои едноставно им иде но мислам дека ќе се снајдам..Е сега дали ќе имам проблеми за прв круг, бидејќи гледав резултати од минатат година и на овој смер има примени со 60-70 поени, ако не и помалку, а јас сум 5,00 четири години, со 5 ги поминав интерните(несоодветни) ,така да мислам дека со поените сум океј, а очекувам и солидни резултати Англиски и Македонски.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom