Дали можи некој накратко да ја објасни разликата на факултетот во однос на 90-тите.Јас дипломирав на овој факултет во средината на 90-тите(генерацијата на Марија Чундева која е сега асистент или професор)
јас ги фатив повеќето од професорите пред да заминат во пензија.
Бабата ми предаваше 3 математики. Гавроски ми предаваше Мерна. Сега Колемишевска ќе си оди. Така да јас неможам да се пожалам на квалитет и искуството на професорите
Гавроски си замина лани а сега е Чундева професорка.
Секоја ера си има предности.
Пред 20 години предавале едни од најдобрите професори на факултетот Димировски , Видинчев. Немало ЕКТС систем. Кажуваат било многу потешко да положиш и дипломираш пред 20 години.
Денес пак 10ките не се баш ретки како пред 20 години. Тогаш 10 ки се пишувале само на исклучителни студенти. Денес ако имаш над 90% од поените.
Но денес на пример можи да се кажи дека сне подобри во однос на практичното знаење. Еве на пример денес во автоматика има роботска рака и можи практично да учиме роботика за разлика од пред 20 години кога немало и целото управување се базирало само на замислени теореми и дефиниции
Денес те кошта 300 денари да купиш микроконтролер и да имлементрираш ПИД управување сам, а со тоа да регулираш ниво,темпрература и ќе си добијаш практично знаење
истражуваќи сам и за мали пари.
Денес можиш да си купиш за 25долари процесор 8085 преку ибеј и сам да го разработуваш и да го учиш попратно со предавањата.
Денес имаш достапен интернет и имаш е-книги за за буквално се и тоа бесплатно преку пирате бау, со што можеш да учиш на книги напишани од престжни професори на врвни факултети. Немораш да разбаруваш српски книги по библиотеки и да ги изнајмуваш на еден месец.
Материјалот мислам дека отприлика е ист. Јас НСУ учев лани од книгата на Димировски напишана во 1971, попратно со една странска книга.
Интегралите си се стандарни и исти. Едино мислам дека се разликува колку професорите бараат, ама тоа е релативно.