Факултет за Електротехника и информациски технологии

• Креатор на темата Креатор на темата Демијан
  • Време на започнување Време на започнување
ко стар дедо(иако не сум толку стар) ќе ви ја раскажам мојата сторија од моето полагање на физика1 кај Коцарев(сега е нешто во академијата).

Влеговме првите 5 за на усно во лабораторијата(положено писмен преку колоквиум),ни даде секому по 3 прашање да направиме концепт и кога првиот беше спремен излезе на малата табла,ги напиша повторно трите прашања од А до Ш,и Коцарев му вели-браво колега,200 бода од колоквиуми,одговорени трите прашања од усмениот,еве 10-ка.Му ја пиша десетката и му го даде индексот во раце.Овој ладнокрвно му го фрли индексот на катедра и му рече-`не сум овде дојден за 10-ка,дојден сум да го кажам тоа што го знам`.И си продолжи уште еден саат да си зборува за лекциите,па после се вклули и Коцарев во расправијата....

Е сега оди после ова и полагај ако имаш воља:eek:

Каде можам да ги најдам колку поени се потребни за упис на секој од смеровите на феит ?

Имам ли некаква шанса со екстерниве предмети ( Македонски и Англиски ) во ФЕИТ ?

Јас си пресметав имам 97 поени,полагав македонски,математика,физика и географија и проектна математика,верувам дека ке ме примат.Одам на енергетски смер дефинитивно.

Каде можам да ги најдам колку поени се потребни за упис на секој од смеровите на феит ?

Никаде. На факултетиве нема бодовна граница како во средните школи.
Секоја година е различен бројот на поени на последниот примен. Се зависи од конкуренцијата :)

На некој смер може со 90 поени да бидеш одбиен, на некој со 50 примен :)

А, ако ме потспреми некој професор. Тогаш ?

остај ти та работа.
Лето е, а ти че почнуваш да учиш изводи и интеграли. се слушаш шо зборуваш. Че поодиш 2 - 3 недели, само колку времето и парите да си дадеш.
Јас спремам деца и знам барем како е.

Сепак тригонометрија и интеграли се во прашање ? Повеќе внимание да обрнам на овие ? Или ?

Сепак тригонометрија и интеграли се во прашање ? Повеќе внимание да обрнам на овие ? Или ?

еве ти ја математиката на ФЕИТ

Реални броеви, математичка индукција, биномна формула.
Низи од реални броеви, гранична вредност на низи, особини и операции со конвергентни низи, некои специјални низи.
Реални функции од една реална променлива, особини, гранична вредност на функција, некои специјални гранични вредности.
Диференцијално сметање на реални функции од една реална променлива, прв извод и негова геометриска интерпретација, тангента и нормала на крива во рамнина, основни правила на диференцирање, прв диференцијал, изводи и диференцијали од повисок ред, основни теореми на диференцијалното сметање, примена на изводи, Лопиталово правило, Тајлорова теорема, испитување тек и скицирање график на функција.
Интегрално сметање на реална функција од една реална променлива, неопределен интеграл, определен интеграл, теореми за средна вредност, формула на Њутн - Лајбниц, несвојствени интеграли, примена на определениот интеграл во геометрија.
Теорија на матрици, основни поими, операции, видови матрици. Детерминанти, особини и пресметување.
Векторски простори, линеарна независност на вектори, база и димензија. Инверзни матрици, ранг на матрица, сопствени вредности и сопствени вектори на матрица, примена на матриците за решавање системи линеарни равенки. Вектори во простор, скаларен, векторски и мешан производ.
Аналитичка геометрија во простор. Бројни редови, особини и конвергенција. Функционални редови, особини и конвергенција.
Степенски редови, Фуриеови редови. Поим и својства на функција од две променливи.
Диференцијално и интегрално сметање на функција од две променливи. Обични диференцијални равенки. Исказна алгебра. Логички еквиваленции. Комплетност во исказна логика. Предикатно сметање. Теорија на множества. Релации. Теорија на броеви. Алгебарски структури. Комбинаторика

другар за да дојдиш до интеграли треба да ги поминиш од 1.низи 2. редови 3. лимеси 4. изводи
јас би ти ги препорачал овие 4 теми да ги совладаш летово + интеграли ако имаш време

другар за да дојдиш до интеграли треба да ги поминиш од 1.низи 2. редови 3. лимеси 4. изводи
јас би ти ги препорачал овие 4 теми да ги совладаш летово + интеграли ако имаш време

А за да ги совлада лимесите, изводите и интегралите треба да знае за функции. А за да знае за функции треба да ги знае полиномните, експоненцијалните, логаритамските, тригонометриските функции. А за да ги совлада тие пак треба да знае Алгебра, така да... :D Цела математика до 4та средно треба да си совлада. Освен пример веројатност, аналитичка геометрија во простор, конгруенции и некои други работи кои доколку знаеш општа алгебра, лесно се совладуваат.

Citav i nekoi prethodni postovi i nekako za energetskite smerovi recisi i ne se diskutira. Zbor dva i toa e se. Na tablo gledam deka se brkaat tie sto imaat diplomirano. Zavrsiv vo Josip Broz, mi ide matematika i fizika, imam skoro 99 poeni za na fakultet i sakam da se zapisam na eden od energetskite smerovi. Prvo se mislev za EES pa nekako me predomislija kako EES e maski smer a gi razgleduvav i predmetite i mozebi se vo pravo... Mi se svigja i smerot za Elektroenergetika upravuvanje i menadzment a isto i ovoj so obnovlivi izvori na energija, mislam deka ima perspektiva vo drzavava. Ke moze li nekoj poiskusen da me posovetuva ili nekoj sto veke studira na nekoi od smerovive bidejki sum vo golema, pregolema, najgolema zbunkaa

јас кога студирав имаше `електроенергетика`-производство,пренос и дистрибуција на ел.енергија и `индустриска електроенергетика`-каде се изучуваа машини и трансформатори.нешто како за во Раде Кончар.Електроенергетиката е насока и за во МЕПСО и за ЕЛЕМ и за ЕВН.

Сега како е појма немам

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom