А да почекаш уште месец - месец и пол за новите K процесори т.е. 4690K? Ќе имаат подобар TIM што би требало да значи бајаги пониски температури и повисок оверклок, конечно ќе го решат проблемот од Ivy и Haswell + ќе земеш Z97 матична. Ривјуа ќе има на 2-3 јуни можда и порано па таман ќе се види колкава разлика ќе направи.
Мислам не е нешто којзнае што (единствено што Z97 има во споредба со Z87 е Sata Express и M.2 порт, а 4670K и 4690K се истите чипови со тоа што вториот нема срање TIM) ама бидејќи рече ќе го користиш компјутерот мин. 5 години мислам дека се исплати да почекаш уште малце.
Размислував за ова и за да ги почекам новите Nvidia GTX800, па по нив одговорот на AMD и така до недоглед. Некогаш мора човек да пресече, знаеш како е со технологија секогаш има нешто помоќно наредниот месец. Плус други фактори играат исто улога. Колку време ќе помине додека нашиве фирми ги набават новите делови, па пошто се нова технологија ќе имаат и премиум цени (бар кај нас) итн.
Сега за сега кон ова целам:
Core i5-4670k 3.4Ghz
Cooler Master Hyper 212 Evo
Samsung SSD 840 EVO 120GB
Asus GTX770 DirectCU II OC 2GB
Cooler Master V650S Semi-modular 650Watt
Gigabyte Z87X-D3H
2x4GB Kingston HyperX Genesis 1600Mhz DDR3
Fractal Design Arc Midi R2 case
Значи гледав CM HAF 912 Plus и Corsair Carbide 300R, и двете ми се допаѓаат и на изглед и на функционалност но премногу се отворени, посебно на горниот дел. Чувам мачка која обожава да лежи на куќиштето и да ме гледа како играм, па ако моето сегашно најобично куќиште со еден отвор за кулер од страна на графичката собира толку влакна и прашина тогаш овие 2 (HAF 912 и 300R) навистина ме плашат. Како и да е ова ми е сеуште отворена опција. Преферирам минималистички дизајн како на Corsair/Fractal Design, да има филтри на отворите, да има бар преден/заден кулер вградено да неморам дополнително да купувам, да пружа добро ладење на компонентите внатре и нормално да не изгледа како евтина пластика. Прозорче не ми е многу важно. Би одвоил и повеќе зашто може да се искотисти и за некој нареден билд.
За GTX770 се одлучив пред се поради добрите рецензии а и мислам дека е предоволна за игрите кои ме интересираат на 1680x1050 резолуција на 22" (понатаму планирам IPS 24" 1080p). R9 290 една класа помоќна но не ми се зема референтна карта со сомнителен квалитет која само ќе ми го направи системот погласен и потопол, и онака капувам на 60 FPS со Vsync, да имаше нереферентна за слична цена на GTX770 ќе беше опција.
За рамов што е разликата меѓу HyperX Genesis и HyperX Black?
Пишете што мислите, ги ценам сите коментари но на крај сепак јас одлучувам според лични преференци и потреби. Знам дека излегувам од предходно предвидените средства и можам да кратам на куќиште, матична и се што ми е оверкил но сепак мислам дека системот ми е добро балансиран и ќе бидам рајат 4-5 год со можеби нова графичка ако испадне нешто вредно за 2-3 год.