Facebook, најмоќната разузнавачка алатка на CIA?

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
Ова би било точно, ако се плаши некој од евентуално крадење на податоци (мада кои податоци, датум на раѓање, име презиме...тоа веќе го имаат, дури и многу повеќе) нека не отвора профил на фб, по форуми, по меил сервери...сите тие се следат преку...У ствари ако некој е премногу исплашен, дури и параноичен нека не остварува воопшто интернет конекција. Според некои чепкала (популарните ИТ гуруа) дури и самиот оперативен систем windows препраќа одредени информации, мимо знаењето на корисникот...каде зошто и како...кој ѓавол ќе го знае.
Затоа, кому му е до приватност подобро да не користи конекција.

Али добар дел од овие информации се веќе преземени преку други активности (виза, патување, аплицирање низ светот за било што, врските на нашите служби со серверите низ светот...) значи џабе е криење на фб кога нема ниту што да се крие :)

Ова не е врзано со лични податоци... Тактички е нпр. да ги следат жените; тие чавкаат и што треба и што не треба... Нивната тактика секогаш била да се следат слабите карики. :smir:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.778
Поени од реакции
12.243
Ова не е врзано со лични податоци... Тактички е нпр. да ги следат жените; тие чавкаат и што треба и што не треба... Нивната тактика секогаш била да се следат слабите карики. :smir:
Мислиш на таканаречено однесување, навики, интереси?
...за да се најде во сето тоа НЗС, а за одредени тактичко показни...односно за некои идни активности при планирање на одредени регионални претумбации (како на балканот на пример)?

Можда и не го мислиш баш тоа, но јас го мислам:smir:...како што се испитуваат навиките, интересите на едно глувче во лабораторија...
Можи е ова и чист сф, но...

Но пак би подвлекол дека истото може да се следи и од многу други извори, премногу се...едноставно се што е електронско, а поврзано на било која комуникациска мрежа може да се искористи во таа цел. Пример, кој купувал од Амазон, кој се интересира за огласи, кој летува каде, кој што пребарува...за било што во животот.
Ако само замислиме (но за кој ку*ац би им требало :nesvest: такво нешто) можно следење на пример преку глобал локатор системите на мобилните сони ериксон на особи од женски пол, со примања од 30-50.000, со позиција во државни институции, со навика да се допишуваат преку хотмаил, со можно користење на мсн, користење на картичка од Динерс, со 4-члено семејство...
Зависи од алгоритамот кој ќе се внесе...или слично :) не сум до толку упатен во програмирање, управување и слични проблематики.
Но можно е нели? :wink: ммм, у ствари знам дека е можно, само ако ги имаш информациите, може да се игра и казачок со нив, а нив ги имаш преку огромен број отворени порти во нашиот електронски, модерен технолошки живот :)

Самото приклучување кон мрежа, мојот софтвер го "гледа" тоа како можност да се поврзе со некој друг соодветен софтвер...впрочем може да се проба. После инсталација на firewall, после одредени нормални активности со најниски можни секјурити подесувања, пробајте блокирајте ги повеќето апликации, вклучително и одредени (пажња тука...не сите-донт ду дис ет хоум, после да не пцуете) сервиси на самиот ОС...ќе забележите бунење и логови во firewall-от кој од тие сервиси, модули...сака да подизлезе и да се прошета низ мрежата, носејќи сигурно одредена информација. Е сега, не секој софтвер носи лична информација, но како да сме сигурни во тоа?
Заради сето ова, би рекол дека фб и не е нешто што ќе открие повеќе за мене, вас и моите или вашите навики и активности...само еден дел од мозаикот :)

Барем ја така ги сфаќам комуникациските сервиси и глобализацијата :)

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
Високата технологија е нешто сосема друго. Јас верувам дека ваќа се „фаќаат“ информации кои на прв поглед не изгледаат битни и корисни. Можеби информација за движење, иднипланови(семејни)...
Тоа што се однесува до технологијата, таму далеку се отидени... Сега се 15USD камерите кои се ставаат во копче на сако...
Во поново време масовно се поклонуваат мобилни телефони... :smir:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.778
Поени од реакции
12.243
Високата технологија е нешто сосема друго. Јас верувам дека ваќа се „фаќаат“ информации кои на прв поглед не изгледаат битни и корисни. Можеби информација за движење, иднипланови(семејни)...
Тоа што се однесува до технологијата, таму далеку се отидени... Сега се 15USD камерите кои се ставаат во копче на сако...
Во поново време масовно се поклонуваат мобилни телефони... :smir:
Океј, чисто зборот ми беше дека баш од фб и не мора толку да се плашиме, пошто тоа е една можна варијанта, а постојат уште многу други. Но ако сакаме...и да сакаме, денеска не можеме да се изолираме од високата технологија и можното течење на податоците од нас кон надвор. Само ако замислиме каде се сме испишани по компјутерите на институциите кои пак комуницираат кон "светот"...ќе не заболи глава, нели? :)

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
Океј, чисто зборот ми беше дека баш од фб и не мора толку да се плашиме, пошто тоа е една можна варијанта, а постојат уште многу други. Но ако сакаме...и да сакаме, денеска не можеме да се изолираме од високата технологија и можното течење на податоците од нас кон надвор. Само ако замислиме каде се сме испишани по компјутерите на институциите кои пак комуницираат кон "светот"...ќе не заболи глава, нели? :)
Не треба уште... ќе зборуваме кога ќе биде реализиран Законот за прислушување... уште малце...

BeatMaster

The Rising of The Neofit
Член од
22 септември 2009
Мислења
51
Поени од реакции
5
Самото приклучување кон мрежа, мојот софтвер го "гледа" тоа како можност да се поврзе со некој друг соодветен софтвер...впрочем може да се проба. После инсталација на firewall, после одредени нормални активности со најниски можни секјурити подесувања, пробајте блокирајте ги повеќето апликации, вклучително и одредени (пажња тука...не сите-донт ду дис ет хоум, после да не пцуете) сервиси на самиот ОС...ќе забележите бунење и логови во firewall-от кој од тие сервиси, модули...сака да подизлезе и да се прошета низ мрежата, носејќи сигурно одредена информација. Е сега, не секој софтвер носи лична информација, но како да сме сигурни во тоа?
Заради сето ова, би рекол дека фб и не е нешто што ќе открие повеќе за мене, вас и моите или вашите навики и активности...само еден дел од мозаикот :)
Дали имаш заприменето дека на ФБ, околу 60% од корисниците имаат оставено потполни информации за себе? Посебно оние "групи", како што ги нарекуваат... Религиозни, политички, (анти)терорирстички и слично.. Сето тоа е информација.
Имам прочитано книга, каде се зборува за Светска Влада, која главна цел и е МАСОВНА контрола на СИТЕ информации од случувања, муабети, размислувања и такви ствари што се случуваат во светот. Зошто мислите дека ова не е еден начин за да спроведе таков систем на контрола?? Точно е дека самиот ОС на компјутерот изнесува информации за нас. Точно е тоа со Firewall, кој работи на уникатен начин. Доколку не е уклучен, шансата да самиот ОС изнесе некоја информација е помала. Самиот FireWall генерира патеки, кои одредена апликација која е раширена секаде по мрежата, треба да ги проследи, да навлезе во системот, ископира одредени информации, да го напушти системот, и да ги складира во изворот, каде подоцна други софтвери ги групираат, распределуваат и одделуваат важните од неважните.
Интересното кај ФБ е тоа што, иако за некој не-заприметливо, во Pirvacy Policy има наведено некои факти кои треба да се прочитаат. Кај пишува дека податоците кои ќе ги оставите вие, се ГАРАНТИРАНО сигурни, безбедни и дека никој нема пристап до нив? Никаде...

Самиот ФБ е составен од сложени алгоритми кои генерираат разни видови софтвери за изнесување на intel (информации) од вашиот профил. Така, секој кој во својот профил има напишано дека е анти-политички настроен, анти-владино расположен, се проверува, па во зависност од неговото досие, тој е под одреден надзор. Немојте да мислите дека ова не се случува. Таму концизно стои: Political Views. Некој ќе напише: "Анти-владина тајна организација" и тоа на шала, но со тоа, автоматски се преведува она што го напишал, и тој е под надзор.

Има многу непознати, не само x, y и z... Многу многу повеќе.

Acid во неговиот пост многу добро кажа: Пазете какви информации оставате на ФБ. Јас за име наведено термин кој се користи во масонеријата, за прв FreeMason... Но друго ништо немам наведено. Само тоа, затоа што јас прво ја прочитав таа Privacy Policy..
Поздрав, и тејк кеар

Член од
28 март 2006
Мислења
17.778
Поени од реакции
12.243
Посебно оние "групи", како што ги нарекуваат... Религиозни, политички, (анти)терорирстички и слично.. Сето тоа е информација.
Оставаат де, али имаш и миљон други извори каде се оставаат вакви информации. Хм, не се оставаат, течат, но се ловат...тоа и не е проблем.

Таму концизно стои: Political Views. Некој ќе напише: "Анти-владина тајна организација" и тоа на шала, но со тоа, автоматски се преведува она што го напишал, и тој е под надзор.
Ех, значи ако јас напишам терорист, Каеда...сега овде, мене ќе ме следат? Ммм, сигурно имаш слушнато или читано за кросчекинг начин на проверка на податоци при обработка на истите...тоа е еден најприфатен вид на проверка...има многу начини истите да се проверат така да...јас сум запознаен со само неколку легални за легални податоци. Којзнае што се има развиено за манипулација и раководење со тие податоци.

Знаеш ти ако не си на фб, во колку различни институции си влезен? Дали некогаш си размислил за тоа? Ти си батко во системот и без фб...од windows 3.11 наваму, па сега може да прајме муабет за страв од фб и конспирации откако се појави фејсбук на интернетот наш :) пред тоа сигурно ништо не знаеле, ниту за религија, ниту за терористички келии :)
Ех...
Мм, да додадам, да не испадне дека релативизирам некој можен извор... ова го поистоветив со темата за цигарите и нивната интеракција при срцеви и други заболувања...
Значи како што има повеќе фактори за заболување, така и за ова...има повеќе извори на релевантни информации за одреден човек, регион, народ...кои никако не можеме да ги избегнеме, а за целта не знам која им е, тоа е над мојот мал мозок :)

BeatMaster

The Rising of The Neofit
Член од
22 септември 2009
Мислења
51
Поени од реакции
5
Абе јас те разбирам. Ама како што некој пред мене кажа, ќе им се слоши од екстра информации??
И немој да мислиш дека не си под надзор ако пишеш терорист. Се што нив им буди сомнеж е под надзор, бркај работа :smir:

Член од
25 септември 2009
Мислења
2
Поени од реакции
0
лелелеле и без фејсбуук се многу способни сто би казаја колега Ајсшутер многу се јаки :))

Kajgana Shop

На врв Bottom