Ех колку парите го запустија фудбалот

• Креатор на темата Креатор на темата Tomi_Pompey
  • Време на започнување Време на започнување
Не ја хејтам сопствената лига,тоа му доаѓа како да ја хејтам Македонија.
И Гемиџиите не навиваа поради тоа што организацијата беше слаба ептен,бевме собрани деца,и се испокаравме за 10 маици што беа испечатени со пари од спонзори.
Но,пак навлагаме во други теми.

Во мак.фудбал требаат пари,требаат спонзори,требаат вложувања.
Ама нема кој да го направи тоа.Затоа сме на вакво дереџе..а не заради тоа што Давор навивал за Челзи,Марли за Милан или пак Син за Интер.
Таа константација и те како не е точна,но ако мислиш дека е така,ок нека ти биде.

Би бил задоволен кога стадионите би биле полни,кога Градски би крцкал како против Спарта,ЦСКА или против Бордо пред многу години,би бил задоволен кога некоја мак.телевизија би откупила права да ја пренесува нашава лига,и би бил задоволен кога мојов град би имал ТИМ како што доликува.

Но,тоа е тоа.Ситуацијата е таква,ниту јас ниту ти не можеме да ја смениме.
Епа сите сакаат да се напунат стадионите па они да дојдат е неможе така.Дојди на стадион со другарчиња немора секоја утакмица али ако сте доволно редовни ке има пари со полни трибини...Така спонзорите ке влагаат во клубовите ке види дека се полнат трибините ке инвестира ке се подобри клубот ама и ја да сум некој богаташ кој се причините да инвестирам тука?На стадион со капацитет 30.000 само 600 души доагаат од кој пола сме ние комитите и редарите ретко коа има обичен гледач исто важи и за тетекс пелистер и другите тимови.Екипа како победа која ја мрзам од дното на душата жал ми е што се распадна заради некој кретен Ацуле кој сакаше да лапне пари...Епа сеа ти види што ти напишав прочитај 2-3 пати и ако почнете сите да доаѓата на домашни натпревари ке видите како ке ни се подобри спортот али не пак тука се странски клубови и седење пред тв за странски екипи а нашите стадиони ке се полнат од навивачи кои ги нарекувате НАРКОМАНИ ПИЈАНИЦИ ХУЛИГАНИ и некој си редари...

Нажалост премногу се уништува фудбалот поради парите , еве пример Арсен Венгер , човекот сеуште го живее оној фудбал од пред горенаведените 10 години... но другите не... и затоа еден Сити троши по 100 милиони на трансфер период , а Арсенал е по 20 милиони во плус , и сепак кој завршува пред кого на табелата?
Доволно доказ дека не е се до парите!

Друже ја не сум англичанец,ја сум МАКЕДОНЕЦ.
И во Гостивар ако нема македонци за тимот,за кого јас да навивам?
За Башким,Фљорент,Шабан или некој четврт?(без навреда за албанците).

Значи според тебе,ја треба да идам до Скопје и да навивам за Вардар секоја недела,а сум гостиварчанец?

Никад нема да го сватам во право си.Знаеш зашто?
Затоа што Гостивар нема екипа во прв лига,за која би можел да одам на стадион и за која би можел да навивам.

Од такви како нас пропаѓа спортот а?Што можам ја...да го спречам Хари да краде од ФФМ,или да го продадам станот и да донирам пари за да Шкендија ја направи ,,јужната трибина,,

Која јужна трибина...се прашувам али си бил ти во Тетово!!

Ти ако сакаш да донираш нешто гледај да донираш за децата без родители бидејќи има кој се грижи за Шкендија!

Се гледа дека не пратиш мак.фудбал...не да не пратиш туку немаш претстава што се случува...градскиот стадион во Тетово не припаѓа на Шкендија,Тетекс или Ренова...тој е стадион на градот :)

Која јужна трибина...се прашувам али си бил ти во Тетово!!

Ти ако сакаш да донираш нешто гледај да донираш за децата без родители бидејќи има кој се грижи за Шкендија!

Се гледа дека не пратиш мак.фудбал...не да не пратиш туку немаш претстава што се случува...градскиот стадион во Тетово не припаѓа на Шкендија,Тетекс или Ренова...тој е стадион на градот :)

Иначе давор не го мислеше тоа буквално..не мора одма да рипаш......

Баш пред некој ден читав на еден англиски сајт за тоа колку парите го уништуваат фудбалот во секој негов дел.Има ситуации во Англија и секаде во Европа во поголемите европски фудбалски лиги,младите таленти од академиите на помалите клубови да бидат ``грабнувани`` од големите гиганти и тоа на најболен начин.Најталентираните тинејџери во Англија кои што играат за релативно помалите клубчиња во околините каде што потекнуваат се целта на академиите на поголемите клубови во земјата,каде што со мала пара,мнооооогу мала пара во споредба со цената на вистински професионалец,ги донесуваат младите играчи во своите академии и на тој начин за мали пари добиваат талентирани надежни играчи кои во идина би можеле да израснат во класа играчи кои ќе бидат продадени за цена 30 пати поголема од цената со која ги земале.Едноставно нема никаков ``закон`` со кој би се спречил тој начин на доведување на талентирани играчи во академиите на поголемите клубови во Англија.Газдата на клубот ги убедува родителите на младичот дека ќе имаат обезбедено и дом и работа во околината во која ќе се пресели целото семејство,а нормално и родителите не би одбиле таква понуда каде нивното дете би било член на многу поголем клуб.

Баш пред некој ден читав на еден англиски сајт за тоа колку парите го уништуваат фудбалот во секој негов дел.Има ситуации во Англија и секаде во Европа во поголемите европски фудбалски лиги,младите таленти од академиите на помалите клубови да бидат ``грабнувани`` од големите гиганти и тоа на најболен начин.Најталентираните тинејџери во Англија кои што играат за релативно помалите клубчиња во околините каде што потекнуваат се целта на академиите на поголемите клубови во земјата,каде што со мала пара,мнооооогу мала пара во споредба со цената на вистински професионалец,ги донесуваат младите играчи во своите академии и на тој начин за мали пари добиваат талентирани надежни играчи кои во идина би можеле да израснат во класа играчи кои ќе бидат продадени за цена 30 пати поголема од цената со која ги земале.Едноставно нема никаков ``закон`` со кој би се спречил тој начин на доведување на талентирани играчи во академиите на поголемите клубови во Англија.Газдата на клубот ги убедува родителите на младичот дека ќе имаат обезбедено и дом и работа во околината во која ќе се пресели целото семејство,а нормално и родителите не би одбиле таква понуда каде нивното дете би било член на многу поголем клуб.
Клубот му нуди услови на детето и фамилијата бе, оти да не? И тоа зборуваме за Англија, т.е. Британија, кај шо е многу тешко да се обезбеди цела документација, за разлика од Италија и Шпанија на пример. Пробувам да го замислам Горан Пандев се уште во Беласица....

А ти адвокатот на давор а!

Мило ми е што се запознавме :)

не му сум адвокат туку очигледна му беше поентата на Давор со тоа што ја спомена шкендија..ако не шкендија ќе беше ренова,тетекс,силекс,беласица..итн.....и не ми се верува давор да е толку неинформиран дека во мкд стадионите се во сопственост на градовите..едноставно е никој клуб од кај нас нема толкава финансиска моќ за да поседува свој сопствен стадион.....

Јас НАВИВАМ на стадион .
И во ова тема би требало да се пиши за македонскиот фудбал, оти гледаме до кај стигнаа Вардар и Пелистер, а не да ми кажвате портсмут, мортсмут за тимови со кои НЕМАТЕ НИКАКВА допирна точка !!!
Ок е се тоа што навиваш супер е да има такви дечки као вас,комитите итн.,ама зошто одите вие на стадион ги знаете играчите и све за нив?ви се допаѓа нивната игра или само чекате да се закачате со други навивачи да испадне што поголема тепачка и кажи ми дали кога одите на стадион го знаете ли играчот кој постигнал гол го извикувате неговото име(или само пеете националистички навредливи песни како таа во потписот) или само се дерете кога некој ќе постигне гол...
и што има везе дали е пред телевизор ја за реал навивам со срце,а верувај ми често знам да отидам на стадион да го гледам работнички,вардар и металург и секогаш се разочарувам,извини ако не сум во право за она горе ама тоа е моето мислење можеби и не е точно....

не му сум адвокат туку очигледна му беше поентата на Давор со тоа што ја спомена шкендија..ако не шкендија ќе беше ренова,тетекс,силекс,беласица..итн.....и не ми се верува давор да е толку неинформиран дека во мкд стадионите се во сопственост на градовите..едноставно е никој клуб од кај нас нема толкава финансиска моќ за да поседува свој сопствен стадион.....

Имаат моќ 1-2 екипи да поседуваат свој стадион.

Ете Ренова може кога да посака да изгради свој стадион ама каде ќе го изгради? Треба во Џепчиште да го изгради...а таму нема да има ниту 15 гледачи.Потоа сакаа да го земат стариот градски стадион во Тетово па да го средат но не добија дозвола бидејќи таму се базите на Тетекс,Љуботен а и Шкендија е тука близу до стариот стадион многу близу :)

--- надополнето ---

Ок е се тоа што навиваш супер е да има такви дечки као вас,комитите итн.,ама зошто одите вие на стадион ги знаете играчите и све за нив?ви се допаѓа нивната игра или само чекате да се закачате со други навивачи да испадне што поголема тепачка и кажи ми дали кога одите на стадион го знаете ли играчот кој постигнал гол го извикувате неговото име(или само пеете националистички навредливи песни како таа во потписот) или само се дерете кога некој ќе постигне гол...
и што има везе дали е пред телевизор ја за реал навивам со срце,а верувај ми често знам да отидам на стадион да го гледам работнички,вардар и металург и секогаш се разочарувам,извини ако не сум во право за она горе ама тоа е моето мислење можеби и не е точно....

Очигледно е дека не знаеш ти да сакаш свој тим.
Секој си има странски тим за кој навива но да имаш свој тим од твојот град и да навиваш за него овде во Македонија не го знае секој тоа.

Ете јас навивам од срце за Барселона но сепак Шкендија ја сакам повеќе...уште од детството одам низ стадиони ја гледам,се радувам,се разочарувам...тоа не е случај само со мене туку има илјадници исти како мене без разлика дали се албанци или македонци.

Ти веќе да сакаш овдешен тим не можеш...тоа не се учи!

Да ти велиш дека навиваш за Работнички кога игра во некое евро-натпреварување или за Вардар или било кој тим...но само за европски мечеви а за домашното првенство те мрзи да одиш до стадион :)

Имаат моќ 1-2 екипи да поседуваат свој стадион.

Ете Ренова може кога да посака да изгради свој стадион ама каде ќе го изгради? Треба во Џепчиште да го изгради...а таму нема да има ниту 15 гледачи.Потоа сакаа да го земат стариот градски стадион во Тетово па да го средат но не добија дозвола бидејќи таму се базите на Тетекс,Љуботен а и Шкендија е тука близу до стариот стадион многу близу :)

--- надополнето ---

Очигледно е дека не знаеш ти да сакаш свој тим.
Секој си има странски тим за кој навива но да имаш свој тим од твојот град и да навиваш за него овде во Македонија не го знае секој тоа.

Ете јас навивам од срце за Барселона но сепак Шкендија ја сакам повеќе...уште од детството одам низ стадиони ја гледам,се радувам,се разочарувам...тоа не е случај само со мене туку има илјадници исти како мене без разлика дали се албанци или македонци.

Ти веќе да сакаш овдешен тим не можеш...тоа не се учи!

Да ти велиш дека навиваш за Работнички кога игра во некое евро-натпреварување или за Вардар или било кој тим...но само за европски мечеви а за домашното првенство те мрзи да одиш до стадион :)
:zver:Има некои што никад нема да разберат која ни е целта по стадиони ама џабе им се објаснува...

--- надополнето ---

братко си слушнал за ЉУБОВ КОН КЛУБОТ?Од Македонија има малце што навиваат за мак клубови за жал и ја сум за манчестер, шалке, рома и остали ама на прво место е мак. тим ВАРДАР..За некои други палистер шкендија работнички и остали...А ттоа што има пцуења тепачки го има сегде...Ти у диско коа идеш или у град негде не си се степал или опцул?

Алоооо, прочитај кое прашање поставуваш бе !!! Дали ги знаеме играчите ?!?! Па јас колку шо знам за Пелистер и играчите, ти толку не знајш за твоите родители ! Шо мислиш ти бе ние сме наркомани, пијаници, хулигани ? ? Т.е. Не мислиш само ти така, то мислење го имате за нас вие ,,НАВИВАЧИТЕ ‘‘ шо не знајте кај се наоѓа стадионот во вашиот град !

Со кое срце навиваш за Реал бе ? Шо имаш заедничко ти со реал?!?! Како навиваш, пред телевизор се радуваш кога реал ќе постигни гол?? Слекваш маичката и кефој си а? Не е то навивање бате, то е ГЛУПИРАЊЕ.

Шо е љубов кон клубот можам да ти објаснувам еден ден, а ти да седиш и слушаш како прваче. Твојата љубов кон реал, наспроти мојата кон Пелистер не можи да се спореди .

Абе нормално поубаво е кога ке навиваш за клуб од твојот град,ама нема услови,мак.лига е катастрофа...

Абе нормално поубаво е кога ке навиваш за клуб од твојот град,ама нема услови,мак.лига е катастрофа...
А сте се запрашале зашто е така?
@Зелено бел...Алал да ти е за постот!Ама не му објаснувај џабе е коа не знае што е НАВИВАЧ(хулиган, наркоман, пијаница) и обичен фан(пристоен дечко со високо образование) е ова го мислат они...И друго е навивање друго е бодрење пред телевизор!

Ај ќе отидам малку офтопик од темата за кратко во врска со навивањето. Атмосферата дома пред телевизор неможе да се спореди ни најмалку со атмосфера на стадион, посебно ако има добро навивање. Тоа е нешто што може само да се доживее. Колку и да се расправаме тука војводи комити балисти чкембари итн сепак факт е дека најголема и заедничка сатисфакција ни е навивањето на стадион. Сега имало секакви испади и слично но как ошто кажавте погоре тоа се случува и во диско и по пат и секаде. Замислете и кога е мала груга од 50 до 200 души задоволството е огромно, а замислете на полн стадион и да грми. Кој имал прилика да присуствува на полн стадион знае за што зборим, а тој што гледа само пред ТВ нема никогаш да свати.

Ај онтопик, Парите колку го запустиа толку и го напреднаја фудбалот. Не дека го оправдувам огромното трошење на пари али тоа е реалност

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom