Економски факултет (reloaded)

• Креатор на темата Креатор на темата The Mummy
  • Време на започнување Време на започнување
управувачко сметководство до каде ке биде прв колоквиум и како ке биде на кој принцип на заокружување раскажување ?

управувачко сметководство до каде ке биде прв колоквиум и како ке биде на кој принцип на заокружување раскажување ?
Заклучно со 5та глава. Иначе на пишување 3 прашања со 3 задачи ако добро разбрав...mission impossible.:confused:

1.каков тип на инвестирање е тениското игралиште:а)еднократно влож-повеќекратен ефект б)еднократно вложување-еднократен ефект В)повеќе кратно влож-повекратен ефект г) повелратно вложува-еднократен ефект
2.Во кој случај имаме дезинвестиции?
3.што се случува со БДП ако декомографските инвестиции се еднакви на Бруто инвестиционата стапка: а)БДП останува исти б) БДП расте в) БДП се намалува
4.Да се пресмета економските инвестиции ако Бруто инвестиционата стапка е 20%, маргиналниот капитален коефициен е 7, а стапката на растеж на населението е 1%?
5.КОј се автонимсни ивестиции:а)изградба на мост б)набавка на авион в)изградба на фабрика за мебел г) овошни погони
6.Кои спаѓаат во техничките инвестиции?
7.Кои сектори го сочинуваат Бруто националното штедење?
8.кој од лседниве е негативност за СДИ: а)неквалификувана работна сила б)пониски даноци В)брза приватизација
9.што опфаќа прединвестиционата фаза?
10.што опфаќа инвестиционата студија?
11.Што опфача Пазарот и маркетингот?
12.што не спага во капитални инвестиции:а)гориви б)опрема В)машини г)крави :)
blank.gif

13.трошоците за транспорт се 100евра , а за ГП 20евра каква локација ќе се одбере?
14.нето-штедењето е 18милјарди, инвестициите за замена 100милијарди, БДП 100(не сум сигурна дали беше 100 или некој др изност) колку е бруто штедењето?
15.Ак е 10000, а кредитите 25000 со Каматна стапка од 15%, а спостевениот капитал од 10%, данокот на добивка 10% колку изнесува поединецниот трошок на капиталот за инвестирање? :)))
прашањата што се паднаа во струга на колоквиумот по Економија на Инвестици, но да напоменам Сашо Арсов ни го предава предметов

Колеги кој знае што е скратено Банкарски менаџмент за прв колоквиум?!?!

Колеги кој знае што е скратено Банкарски менаџмент за прв колоквиум?!?!
Кога бев кај професорот ми рече дека колоквиумот ке биде до 9 глава од старата книга а за скратено не ми кажа ништо

Кажа нешто посебно Љубиша денес на предавање ? Дека последно пред колоквиум ?
Зборам за ( Основи на сметководство )
--- надополнето: 24 октомври 2012 во 19:50 ---
И уште нешто. Сега од Пон почнува прв колоквиум. На огласна табла пишува од колку часот се полага, но не пишува каде ?
Како ќе го дознаеме тоа ?

Кажа нешто посебно Љубиша денес на предавање ? Дека последно пред колоквиум ?
Зборам за ( Основи на сметководство )
--- надополнето: 24 октомври 2012 во 19:50 ---
И уште нешто. Сега од Пон почнува прв колоквиум. На огласна табла пишува од колку часот се полага, но не пишува каде ?
Како ќе го дознаеме тоа ?

Ќе имате истакнато списоци кој во кој просторија полага ваљда 2-3 пред колоквиум

Мислите дека овие Петар, Баже, Еми што се имаат врски па сите што одат кај нив ги минат лесно или тоа нема врска?

Мислите дека овие Петар, Баже, Еми што се имаат врски па сите што одат кај нив ги минат лесно или тоа нема врска?

Нема врска тоа ... Кој како научил така и ќе си помине... А ако ти врши нешто работа ти можеш да ги земеш од некој колега задачите што ги решаваат кај Петар, Баже и Еми ... Во суштина вежбање од збирка и книга , и одредена основа за математика да имаш , и положуваш 100 %

Да поминам математика на колоквиум, дај Боже да е така, сите што сте активни на оваа тема ќе ве частам во кафана (y)

Ке оди ли некој на колоквиум по Политика на социјален развој ?
Ако некој бил,...тешко е ?

Нема врска тоа ... Кој како научил така и ќе си помине... А ако ти врши нешто работа ти можеш да ги земеш од некој колега задачите што ги решаваат кај Петар, Баже и Еми ... Во суштина вежбање од збирка и книга , и одредена основа за математика да имаш , и положуваш 100 %

Па јас одам кај Баже но дека чудно ми е што не знам досега што паднал некој а што одел кај него па за тоа прашав да не има нешто.. :) Иначе ептен сум задоволен од него, неколку дена пред колоквиум ќе ги пререшам сите уште по еднаш што сме ги решавале и доста е. Нешто од таблица ќе препишам ако можам и се надевам на пролаз. :D

Сигурни сте дека на испит Управувачко сметководство е на раскажување?????
--- надополнето: 16 октомври 2012 во 09:13 ---
Сигурни сте дека на испит Управувачко сметководство е на раскажување?????
Па досега беше така, 3 лекции на раскажување и 5 задачи

Работи ли читалната на факултетот во сабота/недела и ако да, до колку ???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom