Економски факултет (reloaded)

• Креатор на темата Креатор на темата The Mummy
  • Време на започнување Време на започнување
Математички методи беше предмет во кој уживав. Малце нервира тоа цртањето табели цело време, ама предметот е на некој начин рекреативен. :D

Некој да ми каже нешто повеќе за втор циклус (постдипломски)-смер-менаџмент на човечки ресурси? (една година)

Некој што има упишано/завршено да сподели искуство / импресии? :)

Фала :)

Годинава имате среќа сите што се запишувате на смеров, пошто има кого да прашате. Лани немаше кого да прашувам, прва генерација и искрено, воопшто не се каам што се запишав на смерот.Имаш 7 предмети се на се, и на крај нормално изработка на магистерска теза. Раководител на смерот е проф. Ефтимов и искрено поголема посветеност и ангажираност од некој професор немам видено. Предметите според мене беа корисни, применливи и што е најважно проследени со премногу практични примери, нели тоа е целата поента на магистерските. Професорот Ефтимов носеше постојано гостини-спикери и експерти од полето што многу ми се бендиса и одблиску не запозна со Македонската Асоцијација за човечки ресурси.
Многу позитивни импресии имам, па кажи што поконкретно те интересира, да ти одговорам/помогнам :)

Dajte kazete koj predmet e naj dobro da go zemam za tret semestar na menadzment? Ili koi se najlesni, poso znaete sea go iam trioto finansiski, osnovi na menadzment i marketing :)
Земај демографија,јас сум на менаџмент сеа втора привршувам и лани имав презапишано математика,така да имав менаџмент,финансиски,математика и маркетинг у еден семестар,ми се еба мајката :D. Иначе помош,дајте tips за маркетинг испит? Само у јануар се појавив и тоа буквално ич не го спремав,не ни памтам шо се паднало ниту пак прашања нешто..

Земај демографија,јас сум на менаџмент сеа втора привршувам и лани имав презапишано математика,така да имав менаџмент,финансиски,математика и маркетинг у еден семестар,ми се еба мајката :D. Иначе помош,дајте tips за маркетинг испит? Само у јануар се појавив и тоа буквално ич не го спремав,не ни памтам шо се паднало ниту пак прашања нешто..

Џабе tips, сите прашања се од типот на "кои од овие искази се точни" и имаш по 5 искази ископирани од книга само со по едно сменето зборче шо ќе те заебе, а што е уште позезнато не се уопште поврзани, на пр. под а е од прва тема, под б и в од трета, па г од четврта што значи дека треба да ја набубаш буквално цела книга на памет и така... Имаше и 5 кратки точно/неточно мислам и читај убаво дали се бара да се точни или неточни затоа што многу луѓе се зезнуваат тука а не дава нов шифрарник. Исто така дава и од фуснотите бајаги ствари. У глобала, освен ако не ја симне ептен границата (ко во јануари од 18 на 12), тешко се положува :D

Џабе tips, сите прашања се од типот на "кои од овие искази се точни" и имаш по 5 искази ископирани од книга само со по едно сменето зборче шо ќе те заебе, а што е уште позезнато не се уопште поврзани, на пр. под а е од прва тема, под б и в од трета, па г од четврта што значи дека треба да ја набубаш буквално цела книга на памет и така... Имаше и 5 кратки точно/неточно мислам и читај убаво дали се бара да се точни или неточни затоа што многу луѓе се зезнуваат тука а не дава нов шифрарник. Исто така дава и од фуснотите бајаги ствари. У глобала, освен ако не ја симне ептен границата (ко во јануари од 18 на 12), тешко се положува :D
Истово важи и за Методи на продажба, сите викаа 9ки 10ки најлесно, ама се заебавме јако. Најтежок изборен до сеа.

Ако може мене некој да ми предложи за 5ти семестар изборен, освен Е-бизнис, Демографија и Методи..:D

Истово важи и за Методи на продажба, сите викаа 9ки 10ки најлесно, ама се заебавме јако. Најтежок изборен до сеа.

Ако може мене некој да ми предложи за 5ти семестар изборен, освен Е-бизнис, Демографија и Методи..:D

Трговско право ти е многу лесен.

Дечки Аграрна политика некој лани што го имал да каже искуство со оглед дека беше сменет, го направи со отворени прашања. Исто и за управување со производ, што мислите, дали е добра опција за изборен, дали треба редовност, проекти? Или сметководство на јавен сектор..? Немам веќе некои опции за изборни..

Продавам збирка, таблици и учебник математика. Гратис решени задачи од приватен професор што се паѓаат на испит и колоквиум. :D

Годинава имате среќа сите што се запишувате на смеров, пошто има кого да прашате. Лани немаше кого да прашувам, прва генерација и искрено, воопшто не се каам што се запишав на смерот.Имаш 7 предмети се на се, и на крај нормално изработка на магистерска теза. Раководител на смерот е проф. Ефтимов и искрено поголема посветеност и ангажираност од некој професор немам видено. Предметите според мене беа корисни, применливи и што е најважно проследени со премногу практични примери, нели тоа е целата поента на магистерските. Професорот Ефтимов носеше постојано гостини-спикери и експерти од полето што многу ми се бендиса и одблиску не запозна со Македонската Асоцијација за човечки ресурси.
Многу позитивни импресии имам, па кажи што поконкретно те интересира, да ти одговорам/помогнам :)
+++++++++++++++++++++
Па вака:
Ме интересира распоредот на предавањата. Јас одам на работа по смени и за да знам дали би можела некако да ја усогласам работата со студиита.
Друго, во ценовникот стои 2000 евра, тоа е со вклучена магистерска или без?
Дали имаше проблем со некој професор за оценка или нешто друго?

За сега тоа, фала :)

Инаку, го гледам и смерот на ФИНКИ проектен менаџмена, па доколку некој има има да ми даде инфо, фала фала :)

+++++++++++++++++++++
Па вака:
Ме интересира распоредот на предавањата. Јас одам на работа по смени и за да знам дали би можела некако да ја усогласам работата со студиита.
Друго, во ценовникот стои 2000 евра, тоа е со вклучена магистерска или без?
Дали имаше проблем со некој професор за оценка или нешто друго?

За сега тоа, фала :)

Инаку, го гледам и смерот на ФИНКИ проектен менаџмена, па доколку некој има има да ми даде инфо, фала фала :)
Предавањата се од 5 саат, пошто голем дел од студентите се во редовен работен однос, генерално се оди четврток, петок од 5 саат и сабота сабајле, од кај 8-9 саат. Дури и да не можеш да стигнеш на некое предавање не е страшно воопшто, сите професори се многу заангажирани и враќаат на мејлови експресно, а можеш и да одиш на консултации кај нив во канцеларија доколку имаш нешто нејасно. Со ниеден професор немав никаков проблем, од аспект на оцени зимање, предавања, било што...
Околку плаќањето, два семестри се, првиот и вториот плаќаш по 500 евра, и кога ќе на напишеш магистерската плаќаш уште 1000 евра, вкупно 2.000 евра. Плаќаш и за пријавување на секој испит 25 евра, значи 7 испити по 25 евра и уште некои ситни трошоци за заверки на семестри и таксени марки. И то. :)

Дечки Аграрна политика некој лани што го имал да каже искуство со оглед дека беше сменет, го направи со отворени прашања. Исто и за управување со производ, што мислите, дали е добра опција за изборен, дали треба редовност, проекти? Или сметководство на јавен сектор..? Немам веќе некои опции за изборни..
Јас го зедов Аграрна лани пошо ми рекоа дека бил најлесен предмет. Арно ама од лани му текна да го смени начинот на полагање и да се полага со отворени прашања.
Е сега не знам каков ти е начинот на учење, затоа што на нашиов факултет генерално како што се набројуванки така и го програмираме мозокот да ни помни информации.
Моето искуство со Аграрна помина подобро од очекувано.
Првиот колоквиум се состои од 10 отворени прашања и има доволно време за во 2-3 реченици да се одговорат. Арно ама, не ги даде да се објаснат најважните работи туку даде до негде општи логички прашања, што значи дека материјалот треба генерално да се знае, да се сфати материјата (не е воопшто тешка, да не се учи на памет).
Вториот колоквиум беше прелесен затоа што знаев што да очекувам, и на него ги извадив сите бодови, па собрано со бодовите од првиот колоквиум каде што бев на граница, крајната оцена ми беше 8.

Добро кај предмет на раскажување е што можеш да се ваѓаш со 2-3 филер прашања каде ако не ти текнуваат, ќе напишеш нешто по свое.

Лошо со предметот е што носи 6 кредити, а реално треба да носи повеќе со оглед на специфичноста на полагање.

Нау ка за менаџмент и управувачко како се испитите во август помош некој?

Колеги, знае некој како е на испит монетарна економија и јавни финансии и дали некои скрипти од Зоки/Либро би помогнале ? :)
+ совет некој за изборен предмет? (до сега имав основи на е-бизнис и демографија)

Имам прашање, значи Математика не го пријавив онлајн, и вчера бев и си платив 400 ден. казна, но списоците се објавени пред да платам, што значи ме нема мене. Сега што да правам?!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom