Егејска Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата zelezen
  • Време на започнување Време на започнување
Ako dobro razbiram ovaa zena e Sofia Christou kjerka na eden od najgolemite predavnici Kote Hristov, koj prvo se borel za VMRO pa smeni strani i stana grkoman i go ubi svojot (poranesen) prijatel Lazar Pop Trajkov, koj barase pomos kaj nego, pa mu ja odsece glavata i ja odnese kaj grckiot Mitropolit Kravangelis koj go nagradi so pari/zlato. Toa kuce posle dobi sto zasluzi i go obesija vo Bitola.

Ne znam iskreno kako da go tolkuvam ova osven deka tie sto smenile strani pak ostanuvaat Makedonci po poteklo. Jazikot gi izdava. Ne mi e poznato kako decata na Kote stojat prema Makedonija i nivnoto poteklo.

Не знам како го разбра ова. Јас знам дека синовите на Коте имаат добиено стипендии во Атина уште одма откако сменил страна. Не сум сретнал да имал ќерка, а и да имал преку 100 години се поминати од тогаш, така да, тешко дека би пеела по ливади денес

Problemot e sto seuste Grcite vrsat pritisoci primerot vo Lerin toa pokazuva. Ima dosta lugje koi uste imaat strav i so toa se ograniceni. Zatoa treba sto pointenzivno da se raboti na toa da ima nastava vo Grckite skoli ama mi izgleda tesko deka ke uspee. Zaev e glup ko tele i ne iskoristi sansata, koga go smeni imeto, da obezbedi malcinski prava za Makedoncite vo Belomorska Makedonija. Ako veke priznavaat nacija i jazik (po kakvo bilo ime) bi bilo dosledno da im se ovozmozat tie prava za ucenje majcin jazik. Segasnava generacija e klucna, babite i dedovcite i delumno roditelite znaat uste Makedonski, gore dolu, ama mladava generacija ne go koristi aktivno i sama vaka preku pesni i panagjuri ide do kontakt so nego. Jazikot e nasata vrska so tie Makedonci. Deceniite koi pominaa ne odrodija za zal.
Од каде е по потекло тој градоначалник во Лерин и што е по етничка припадност дали знаеш?

Не знам како го разбра ова. Јас знам дека синовите на Коте имаат добиено стипендии во Атина уште одма откако сменил страна. Не сум сретнал да имал ќерка, а и да имал преку 100 години се поминати од тогаш, така да, тешко дека би пеела по ливади денес
Може су грешка, изразив само предпоставка. Изгледа су грешка, Котта е местото крстено по него. А името на жената по случајност е исто SOFIA CHRISTOU.

Captain Kottas (Kottas Christou), a prominent Macedonian chieftain born in Roulia, Greece, was married to Zoi Christou (née Sfektou). Together, they had eight children, all bearing the surname Christou: Sofia, Dimitrios, Sotirios, Vasiliki, Christos, Lazaros, Paschalini, and Evangelos.
Children of Captain Kottas:
  • Sofia Christou
  • Dimitrios Christou
  • Sotirios Christou
  • Vasiliki Christou
  • Christos Christou
  • Lazaros Christou
  • Paschalini Christou
  • Evangelos Christou
Автоматски споено мислење:

Од каде е по потекло тој градоначалник во Лерин и што е по етничка припадност дали знаеш?
Викаат влашко ама не сум сигурен.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom