Еден од боговите

Тенгра, бог на алтајските народи, tекстовите го опишуваат како “возвишен, небесен, вечен, и обдарен со сила

“Кога беше создадено горе синото небо, а долу темната земја, помеѓу нив беа синовите човечки“

И тука имаме раздвојување на земјата од небото и ги создаде луѓето. Тенгра кој дава земји и титули “Тенгри што дарува царства, и кој мене ме постави за каган...“
Интересно е што Тенгрра немаше свои храмови ниту пак беа правени идоли (слики од него), а посебно е длабока мислата зошто:

“Целата вселена е божји дом, зошто тогаш да се одбележи посебно место во кое чвек би одел (да се моли) Како и другите богови, Тенгра своето незадоволство го покажува со глад, поплави, комети, немаштии....“[FONT=&quot][/FONT]

нема проблем има во понудата цел магацин на богови...
Кришна?
A што пак со Кришна "црн" свирач на флејта кој мисли дека е инкарнација на Вишну,роден од влакно од косата на Вишну..(повеќе ми личи на генетички инженеринг)..ставен во Девака.
Знам има доста сличности помеѓу многу Богови..нивото раѓање,животот смртта и воскресението,и да најслични морам да признаам се Исус и Кришна. Но....
Јустин Маченик(160-165) тврдел дека Ѓаволот го копирал христијанството читајќи ја инднината однапред, и така создавал пагански религии-слични на христијанството - со цел да ги заведе луѓето од вистинскиот пат.
Tертулијан(160-225) го тврдел истото.

Хиндуизмот е сепак најстара жива религија (со многу приврзаници - милијарда верници), значи има во неа нешто што најдолго од сите привлекла и убедила голем дел од популацијата да веруваат

ПС
Ако не ги земеме в обзир оие неколку стотина милиони пагани кој уште му се клањаат на сонцето, месечинта, пурпурната змија, светиот тапир, кралскиот орел.... во последните 10.000 години континуирано

Јустин Маченик(160-165) тврдел дека Ѓаволот го копирал христијанството читајќи ја инднината однапред, и така создавал пагански религии-слични на христијанството - со цел да ги заведе луѓето од вистинскиот пат.

Стварно веруваш во ова ?

Као нешто бак то тхе фјучр спешал едишан религиос вержн ?

Стварно веруваш во ова ?

Као нешто бак ту д фјучр спешал едишан религиос вержн ?

SWEDEN напиша:
Стварно веруваш во ова ?

Као нешто бак ту д фјучр спешал едишан религиос вержн ?

Не баш ама и тоа е запишано како и се друго. Значи користиме литература..:smir:
А што е финтата со двата исти постови...

Mi se rasipa vremeplovot pa ispadnaa dva :)

Ti iskreno veruvas vo sve sto e zapisano ?

Abe kaj e avtorot na temive ?

Го снема, си отиде. И текстовите у една папка ги набута и си ги зема. Штета.

Дали Зевс... Елом.... Кришна... Озирис... Маниту... Буда... Тор... Сварог...
го создале човекот или законот за гравитација и уште милијарда други работи?

Izvini.....zakon za gravitacija? Vo Biblijata? LOL

Inaku, da, sekoj od ovie razlicno Bogovi ja sozdal planetata i sve zivo na nea. Sea zavisi od geografskiot region, nekoi velat deka brat i sestra se tepale pa se sozdalo sve, drugi deka bratot ja ubil sestrata (ili drugiot brat) pa od delovite na teloto e sve sozdadeno itn.......Jahve e regionski Bog sto po slucajnost i politicki igri se pretvoriul u ova sto e denes.

Еден од боговите сум јас...Messiah...Fabullous...кажете ме како сакате,битно факт е дека иам натприродни моки и позитивна енергија...или барем ја си мислам дека иам.Прилично сум сигурен дека ги поседувам уствари.Ама ме чеша стапот.И така...кој ме знае ге бодврди.Ај џао.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom