eBay (официјална тема)

• Креатор на темата Креатор на темата corpz
  • Време на започнување Време на започнување
Има ли некој до сега што купил ЛАПТОП од Ebay оти знам дека на некој производи зимаат некој данок или царина мислам за во Македонија, еве јас до сега имам земено маица и читач на картици (M2, SD...) и не ми земаа никаков дакон од Пошта. Нешто знам дека зимале 25% од цената на производот што ќе го купиш само на одредени прозиводи!? Некој поинформиран и поисксен.

Отприлика колку време им треба на цариниците да царинат нешто?
--- надополнето: 21 август 2013 во 20:36 ---
--- надополнето: 21 август 2013 во 20:37 ---
--- надополнето: 21 август 2013 во 20:38 ---
--- надополнето: 21 август 2013 во 20:39 ---
Отприлика колку време им треба на цариниците да царинат нешто?:eek:

Луѓе, вака сега порачав маица од Ebay за 19$ + 6$ за превоз. И сега маицава ми е пратена преку DHL, па сега како што знам во Велес DHL немаат претставништво а, запирале на автобуска ако имало нешто за оставање и требало јас да си отидам и да си го земам, затоа што комбето одело од Скопје до Битола. Друго, дали ќе ми земат пари тука за поштарина, царина... немам искуство со порачување односно прв пат порачувам.

http://webtrack.dhlglobalmail.com/?trackingnumber=GM295111190322359032

Еве имам и Tracking History за каде точно сега се наоѓа прозиводот.

И јас нарачувам цело време од Ebay и пратката мислам дека нема врска дали и пратена преку DHL или Hong Kong Post посекако треба да ти стаса дома.Нивна работа ќе биде дали пратката они ќе ти ја донесат до дома или ќе ја предадат на Македонски пошти па поштарот ќе ти ја донесе до дома со сметките...така е у Велес пријателе и пратката да ти е стасана у пошта , поштарот ќе почека коа ќе има сметки за носење накај дома тогаш ќе ти го донесе нарачаниот производ... :facepalm:

Луѓе, ако може степ бај степ да ми објасните се за порачка преку ебеј (како плаќање, поштарина, за колку време ќе стигне...). 60 страни се во темава, ќе се утепам од читање. Благодарам.
--- надополнето: 12 септември 2013 во 17:45 ---
Луѓе, ако може степ бај степ да ми објасните се за порачка преку ебеј (како плаќање, поштарина, за колку време ќе стигне...). 60 страни се во темава, ќе се утепам од читање. Благодарам.

--- надополнето: 12 септември 2013 во 17:45 ---

Прво и основно прашање до тебе пред да добиеш одговор на твоево, дали имаш и знаеш што е тоја ПЕЈПЕЛ (PAYPAL) ?
--- надополнето: 12 септември 2013 во 20:43 ---
Има ли некој до сега што купил ЛАПТОП од Ebay оти знам дека на некој производи зимаат некој данок или царина мислам за во Македонија, еве јас до сега имам земено маица и читач на картици (M2, SD...) и не ми земаа никаков дакон од Пошта. Нешто знам дека зимале 25% од цената на производот што ќе го купиш само на одредени прозиводи!? Некој поинформиран и поисксен.

За царинење отвори го царинскиот ценовник на нивната веб страна, се царини секој производ со вредност над 45евра

Прво и основно прашање до тебе пред да добиеш одговор на твоево, дали имаш и знаеш што е тоја ПЕЈПЕЛ (PAYPAL) ?
--- надополнето: 12 септември 2013 во 20:43 ---

За царинење отвори го царинскиот ценовник на нивната веб страна, се царини секој производ со вредност над 45евра
Не важи ова повеќе ... све се царини сега што има вредност над 15 евра . Прееска се јавив за патики ми се на царина ми вика нема врска цената колку е 25% се плаќа царина и 18% ддв нема врска под 45 или над 45 евра.

Не важи ова повеќе ... све се царини сега што има вредност над 15 евра . Прееска се јавив за патики ми се на царина ми вика нема врска цената колку е 25% се плаќа царина и 18% ддв нема врска под 45 или над 45 евра.

Што збориш :eek: сигурен си за ова?

Што збориш :eek: сигурен си за ова?
Пред 5 сати се јавив и праев муабет се искарав со нив .. ми вика нема врска цената се плаќа царина 25% и ддв 18% што значи 43% од цената за патиките .

На некој ептен не му се допаѓа тоа што интернет трговијата во Македонија драстично почна да се развива. Од истата причина и PayPal ке го сањаме уште неколку години.

Пред 5 сати се јавив и праев муабет се искарав со нив .. ми вика нема врска цената се плаќа царина 25% и ддв 18% што значи 43% од цената за патиките .

Друже гомнари се кој како е расположен така царини другарча нарача даска за бордање и везови потпишани лично од незнам кој таму светски сноубордер, 2000 и кусур евра го фати нарачката, му залута у охрид на аеродром беше до таму и ја зема и не плати ни денар царина, ти си немал среќа па те рчнале за мочани патики од 50-100евра, ја среќа до сега сум немал проблем да ме царинат безпотреба а сум имал дваесетина успешни трансакции

Друже гомнари се кој како е расположен така царини другарча нарача даска за бордање и везови потпишани лично од незнам кој таму светски сноубордер, 2000 и кусур евра го фати нарачката, му залута у охрид на аеродром беше до таму и ја зема и не плати ни денар царина, ти си немал среќа па те рчнале за мочани патики од 50-100евра, ја среќа до сега сум немал проблем да ме царинат безпотреба а сум имал дваесетина успешни трансакции
Овој кај што ги нарачувам ја еба работата .. имав порачано два пара патики тој двата ги ставил во еден пакет и затоа ме фатија дека голем пакетот .

Овој кај што ги нарачувам ја еба работата .. имав порачано два пара патики тој двата ги ставил во еден пакет и затоа ме фатија дека голем пакетот .

Од кај нарачуваше? пушти линк да разгледам, ја глеам да работам со кинезиве и јапанциве бизнисмени се опасни, попусти пуштаат и се договараш најлесно со нив, пример купувам нешто 100$ плаќам одма и му кажувам на јапанецов да го пише пакетот 15-20$ и неми го ни царинат ни ништо фино лепо у пошта на подигање :D

Од кај нарачуваше? пушти линк да разгледам, ја глеам да работам со кинезиве и јапанциве бизнисмени се опасни, попусти пуштаат и се договараш најлесно со нив, пример купувам нешто 100$ плаќам одма и му кажувам на јапанецов да го пише пакетот 15-20$ и неми го ни царинат ни ништо фино лепо у пошта на подигање :D
Aliexpress , таму само плаќам инаку преку скајп се договарам со човеков .

Aliexpress , таму само плаќам инаку преку скајп се договарам со човеков .

Епа дека немаш пејпел затоа алиекспрес и ја сум имал со нив 5-6 успешни зделки само што мноогу чекам за нарачките, мада што еднаш се изненадив за 14 дена ми стигнаа патики..

Епа дека немаш пејпел затоа алиекспрес и ја сум имал со нив 5-6 успешни зделки само што мноогу чекам за нарачките, мада што еднаш се изненадив за 14 дена ми стигнаа патики..
Имам и пејпал ама ваму се имам договорено со човеков а и посигурно ми е дека знам ако не стигне пратката се враќаат парите 100% ама многу е чекањето ако не стигнат 60 дена плус уште 10 додека да ти ги вратат парите =70 дена ..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom