Дупчењето на ушите е ризично

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.383
Поени од реакции
35.024
Локација
Скопје
Веб-сајт
www.kajgana.com
Имате ли дупнати уши? Ви се јавуваат инфекции и болки повремено?

Американските стручњаци предупредуваат дека дупчењето на горниот рскавичен дел од увото може да биде исклучително опасен.
Од неодамна во Америка е забележана вистинска епидемија предизвикана од бактеријата псудомонас аеругиноса.

Повеќе од стотина млади луѓе кои извршиле дупчење на горниот дел од увото добиле сериозна инфекција, а се покажало дека причината е токму гореспоменатата бактерија.

Дека ситуацијата е сериозна зборува податокот што кај повеќето млади пациенти била неопходна хируршка интервенција, односно отстранување на дел од увото. Стручните лица сметаат дека тоа е резултат на користење на неадекватно дезинфицирана игла со која се врши дупчењето и истакнуваат дека рскавицата на увото многу тешко заздравува и затоа дупчењето е опасно.

Поради тоа не се препорачува дупчење на ушите, особено на рскавицата која нема крвни садови, па доколку инфекцијата се развие, антибиотиците се потполно неефикасни бидејќи не постои можност со крвта да се пренесат до инфицираните места.

Еднаш дупчев уво.
Крвно платив за тоа. Мајка ми у 3 сабајле ми го извади брутално ушникот.
Ама арно ми направи.

uuuuuuuuuu da stvarno
jas tamu imav pirs, i Gospod go vidov.
Ali sama bev kriva, poso trebase da stavam prvo dva pirsa, znaci vo dvete dupki po eden pirs dodeka ubavo se oformi dupkata i zazdravi, ali jas staiv eden za jazik uste od odma. Uvoto mi stana gore kako list, koga ke go pipnev se vitkase celo uf gadno bese. Posle imav infekcii i crvenila, i go izvadiv i po 2-3 nedeli mi zazdravi. Po 4-5 meseci pocna da me cesa tamu mestoto, i vidov deka pak se otvorila dupkata, nosev pirs uste mesec dena i pocna mnogu da me boli, i go izvadiv:(
stvarno e opasno toa mesto i mnooooooooogu boli

Acid напиша:
Имате ли дупнати уши? Ви се јавуваат инфекции и болки повремено?

Имам повеќе дупки на ушите.
Си имам проблеми само со две од нив, и тоа стално кога ќе ставам нови обетчиња.
Инфекции досега не сум имала, ама болки да.
Се дешавало и крв да ми тече.:(

Повеќе од стотина млади луѓе кои извршиле дупчење на горниот дел од увото добиле сериозна инфекција, а се покажало дека причината е токму гореспоменатата бактерија.

Хмм..
Баш таму најмалку ме болеше и не сум добила никаква инфекција, ниту па болка после дупчењето.
Со рскавичниот дел од увото си немам ама баш никаков проблем.

ja imav mnogu problemi so dupkite na ushite imav i na dvete ushi po edna dupka i mnogu me bolea neznam nekoi mi vikaat deka sum alergichen na metal ili neznam sho i dobiv nekoja infekciiia na levoto uvo i posle 10 minuti gi izvadiv od togash neam staeno mengusha ama sea planiram da si gi obnovam dupkite pa ke viiiam kako ke bide

А зошто уствари планираш да ги обновиш дупките? Со тоа само можеш да ги обновиш и болките (и инфекциите). Зарем се исплати? Навистина не сфаќам зошто мажи ставаат обетки/менѓуши.

Ја имам три дупки и никад не сум имал проблеми и планирам пирс да закачам.

Acid напиша:
А зошто уствари планираш да ги обновиш дупките? Со тоа само можеш да ги обновиш и болките (и инфекциите). Зарем се исплати? Навистина не сфаќам зошто мажи ставаат обетки/менѓуши.
neznam sakam da viiidam dali pak ke me moli ili ne ako ne me boli togash ke si gi ostavam
ps mnogu mi se sviga mene so dve menjdzushii mislam toa e moe mislenje :wink:

Имам издупчено повеке дупки на ушето но користам само две.Немав никакви проблеми со дупчењето,но имам проблем со обетки бижутерија пошто сум алергична,доага во предвид само златни или сребрени...срање..А баш сум лубител на бижутерија(сепак си ставам ама после саат-два вадам):icon_lol:

nosam pirsoj na ushive.. sakam da dupnam ushte edna ili dve dupki, ama tatko mi ne mi dozvolvit mi vikat da ne sum se osakatvela (?!)

dajdo напиша:
neznam sakam da viiidam dali pak ke me moli ili ne ako ne me boli togash ke si gi ostavam
ps mnogu mi se sviga mene so dve menjdzushii mislam toa e moe mislenje :wink:

Koga bi gi obnovuval dupkite ti preporacuvam da se ispirsas a ne da odis na zlatar i da ti stavi mengjusa so pistolce.Toj proces e dosta nepreporacliv za lugje koi imaat osetliva koza ili se alergicni na bizuterii.Pirsot prvo e striktno od titanium(iako nekoi pirsaat i so zelezo-toa e nepreporaclivo) a vtoro e mnogu po precizno od pistolot i nemoze da se pogodi nekoj nerv:icon_lol:
Pa probaj ne bi trebalo da imas problem:) :)

абе остај ти дупчење на уши туку нека ми каже некој планирам да стаам над окото на вегата пирс колку е тоа ризично

CopyOfDeath напиша:
абе остај ти дупчење на уши туку нека ми каже некој планирам да стаам над окото на вегата пирс колку е тоа ризично

Баш ич не е опасно.Јас ставам пирсови и имам еден на веѓата кој сам си го наместив.Ако сакаш да видиш може на www.TattooArtists.org/Boogie
:wink: :wink: :)

a крв има ли мене ме заплашија дека имало крв и малце повеке било болно:lud:

Нема врска бе, не се секирај стави си, нека не те лажат.
Ич да не се плашиш.:wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom