Државна матура 2010

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.735
Поени од реакции
1.341
Задолжителна ли ќе биде имате ли повеќе иформации околу тоа кои предмети ќе се полагаат, ќе зависи ли запишувањето на факултет од матурата, кога ќе се полага?

Да де, се` по старо си останува, а кои предмети се полагаат, зависи на кој факултет сакаш да одиш, задолжителни се македонски и англиски/математика.

Се е исто како лани, само што македоснки јазик ќе имаме уште околу 10 дела плус и најверојатно ќе немаме втора шанса во август

мислам дека е дефинитивно дека нема да има полагање во август оваа година така да ако паднеме јуни чекаме следната година

BTW еве ги испитните програми за оваа година

http://www.matura.gov.mk/documents.aspx?language=MK&page=O6dtQQpiV3o=

нема нигде инфо уште дали ке се полага во август или не... само шпекулации.. али дајбоже да има.. зашо.. ке се убијам :)

Без разлика дали ќе имате или ќе немате полагање во август, ако не ја положите во јуни, секако ќе го пропуштите првиот уписен рок, барем така беше кога полагав јас. Ќе можете да се запишете дури вториот и третиот уписен рок на некој третокласен факултет.
А инаку за матурата, тоа е чиста ЛОТАРИЈА. Јас не се жалам, положив со висок резултат, ама имаше многу солидни ученици кои потфрлија.
За текстот по македонски, влијаат интрпункциските знаци, на крајот има текстови кои мора да ги читаш со 100% внимателност, зашто прашањата се со финти.
И запаметете дека од ова ви зависи каков факултет ќе запишете. Мене ми значеше со 40%, вас, мислам, со 60%.

Втора шанса за полагање матура ке има.. баш сега ја прашав професоркава што е секретар на матура у школово.. и ке има полагање во август али ако положиш во август првиот уписен рок го пропушташ...

12 Јуни македонски, а 14 Јуни другиот предмет и двата почнуваат во 9 часот.

Еве ви еден бесценет совет: НЕ УЧЕТЕ ГРАМАТИКА (100 страни во книгата за матура)

поздрав:smir:

Abe so se zamarate so toa maturata, gola voda e, site so 5,00 ke polozite...

Abe so se zamarate so toa maturata, gola voda e, site so 5,00 ke polozite...

da be toa tuku taka e....ima mn raboti sto si gi zaboravil, od gramatika, od literatura....treeba da se povtorat, a i matematika im dosta raboti za povtoruvanje...ne e bas taka toa gola voda

Ако сте учеле константно 4 години тогаш само треба да повторите малце и нема од што да се плашите.

da be toa tuku taka e....ima mn raboti sto si gi zaboravil, od gramatika, od literatura....treeba da se povtorat, a i matematika im dosta raboti za povtoruvanje...ne e bas taka toa gola voda
makedonski neka ne ve plasu boza e, plus imate i priracnici:smir: e sega za matematika ne znam ama i angliski e isto ko makedonski:smir::smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom