Државата воведува кованици од 10 и 50 денари

• Креатор на темата Креатор на темата Dzish
  • Време на започнување Време на започнување
Мислам дека е ок. Бар ке примаат сегде железни пари а не конкретно мене нејкат да ми ги примат железните пари по банкиве морало да се оди во главната банка и да бидат сортирани, па добро бе ја за да уплатам дневнен промет како ми се исплати секој ден да идам од лисиче до центар за да можам да ги уплатам и металните пари. :tapp::toe:

Прекрасно. Ко што имам навика да ги зафрлам монетите за да не ми тропка новчаникот, баш убаво... Ај море, кога е пара во прашање, ќе се навикнеме и оро ќе играме :icon_lol:

Еј погледнете на посветлата страна, ќе се отворат повеќе можности за автоматизирано плаќање, и ќе има повеќе автомати.

Девалвација.

Јако, отсекогаш сум сакал да плаќам онака чорбаџиски, мераклиски.
Колку кафето?
-70 гроша.
Ок, еве ти 50че и две пута 10. :)

Што ружен го направиле Александар Македонски
Кој го грабнал тендерот да му се исуши раката „дизајнерска„

работава е “алтани и грошеи честити садријазме’’ :):) и одеднаш не е више ''сељачки'' да ти тропкат кованиците :)

Еве ги монетите:
10 денари - Мозаик од книжната десетденарка:Гравиран Паун - мозаик од Стоби - VI век
AF6ABF7B9C56794BA534F7ADB9D9F8AF.bmp

F73BE811227F83448125BD871E08AE45.jpg

50 денарките се исто ко книжните со лик на Архангел Гаврил -фреска од црквата Св. Ѓорѓи во Курбиново - XII век, детал кој е земен од книжните пари од 50 денари. (а не со Александар Македонски точкест)

99CF136BFB036B4BBEAE7AD469FDED15.bmp

8F36A8EDBC54634B867E8A6E15AEE78E.jpg

Ајде сега со добра надеж ќе почнат да местат повеќе автомати за пијалоци, кафиња и чоколатца.

Што има врска ова, кикс...

Да се спрема инфлација, нема да прават кованици, туку ќе печатат банкноти од 100.000, 1.000.000 и 100.000.000 денари.

Се прават кованици на банкнотите со мала вредност затоа што повеќе чини редовно да се прават нови за да се заменат старите и дотрајани, отколку што имаат вредност пример 10 денари. Металните имаат трајност, не се кинат, не се распарталуваат и т.н.
ова го пишува и во објаснувањето зошто се прават, е сеа...
мене не ми е јасно, кога и како се врши замената на 10ки и 50ки книжни...
нон стоп кружат по народов, ќе се скини па ќе ја залепиш, сигурно нема да ја носиш во народна банка за да ти испечатат нова...
прашањево ми е, како стигнуваат оштетените пари до таму, па да се печатат нови?
Фала курцу =) Бар ќе заштедам нешто ... иам пасија =) Да штедам ситни пари хехехе
:pos::pos::pos:

Девалвација.

Јако, отсекогаш сум сакал да плаќам онака чорбаџиски, мераклиски.
Колку кафето?
-70 гроша.
Ок, еве ти 50че и две пута 10. :)

инаку, ептен ми е глупо да ми го полнат новчаникот ситни пари, и се трудам што побрзо да се ослободам, а сеа ќе мора да ми стојат нон стоп...
а и плус мене мала ми е преградата за ситни пари во новчаникот...:nesum:

иначе...

Еве ги монетите:
10 денари - Мозаик од книжната десетденарка:Гравиран Паун - мозаик од Стоби - VI век
AF6ABF7B9C56794BA534F7ADB9D9F8AF.bmp

F73BE811227F83448125BD871E08AE45.jpg

50 денарките се исто ко книжните со лик на Архангел Гаврил -фреска од црквата Св. Ѓорѓи во Курбиново - XII век, детал кој е земен од книжните пари од 50 денари. (а не со Александар Македонски точкест)

99CF136BFB036B4BBEAE7AD469FDED15.bmp

8F36A8EDBC54634B867E8A6E15AEE78E.jpg

Ајде сега со добра надеж ќе почнат да местат повеќе автомати за пијалоци, кафиња и чоколатца.

ALEX-1.jpg
:smir:

у сабота навечер со железни :pos2:

Ејјј стварно...кој момент е некаде нарачуваш за пиење и му даваш монета од 50 или 100, малце глупо ама ај. И од сега ќе ме потсетуваат овие монети на Бугарија, каде како питач броиш ситни пари. :nenene:

ова го пишува и во објаснувањето зошто се прават, е сеа...
мене не ми е јасно, кога и како се врши замената на 10ки и 50ки книжни...
нон стоп кружат по народов, ќе се скини па ќе ја залепиш, сигурно нема да ја носиш во народна банка за да ти испечатат нова...
прашањево ми е, како стигнуваат оштетените пари до таму, па да се печатат нови?

инаку, ептен ми е глупо да ми го полнат новчаникот ситни пари, и се трудам што побрзо да се ослободам, а сеа ќе мора да ми стојат нон стоп...
а и плус мене мала ми е преградата за ситни пари во новчаникот...:nesum:

иначе...

Еве ти добра можност да направиш малку пари, набави новчаници што сесо поголеми прегради за монети и почни да продаваш.
Парите инаку кои се оштетени кога тогаш ќе треба да бидат ради некоја такса или друго уплатени во банка или пошта, каде што ги одвојуваат оштетените и после ги предаваат на народна банка за да ги уништи. И тоа е постојан процес на обновување, никој не го ни приметува ама полека но сигурно се одвива, така да замената на сите книжни ќе трае најмалку едно година и пол до две.

Сепак не: http://www.nbrm.gov.mk/default-mk.asp?ItemID=1EF943CB6367824384CAF0E552F3729F

Ејјј стварно...кој момент е некаде нарачуваш за пиење и му даваш монета од 50 или 100, малце глупо ама ај. И од сега ќе ме потсетуваат овие монети на Бугарија, каде како питач броиш ситни пари. :nenene:

Мене пак ме потсетува на Германија, пошто морав да купам специјален новчаник за да можам да ги соберам сите ситни, што да правам кога има монети од: 1 цент, 2 центи, 5 центи, 10 центи, 20 центи, 50 центи, 1 евро и 2 евра. Дали тоа значи дека и Германија па и скоро цела Европска унија би те потсетувала каде како питач броиш ситни пари?

Ама подобра ти е идејата на 50ката да биде Александар Македонски...Дури тогаш ќе биде интересно :helou:

Да, ќе биде многу интересно...

Прво СДС на комуњарите ќе се јави како тоа ја провоцираме Педерската нација од југ, како тоа ние не сме македонци АМИ словени од шести век кои дошле од зад карпатите (кој комунистички моронизам, зад карпатите, абе АЛО карпатите се 1500 км долги, како тоа зад, не е ова скопска црна гора па зад нејзе!)

Одма после тоа праќаат допис до владата на Педерската нација како тоа тие се шокирани од ваквите симболи...кои го уништуваат социјалниот каракатер на БЈРм и духот на братството и единството.

Епа со такви комуњарски изроди - НЕ МОЖЕМЕ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom