Дрекслмајер

• Креатор на темата Креатор на темата cige
  • Време на започнување Време на започнување
Другарче, по втор ден, ги гледам работите од тотално економски аспект.
Ако ти имаш нешто против ВМРО, зачлени се на некој политички форум и бистрете политики.
Никаде не ги одбранив ВМРО. Имаат они безброј лоши проекти. Сите скоро. ДрекселМајер не е еден од нив.

Ти си психолошки случај

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ти си психолошки случај

Sent from my iPhone using Tapatalk
Се вика психички случај.

Кога ќе имаш факти или кога ќе престанеш да си мрзеливо тинејџерче или мрзелив стар социјалиста, ќе збориме пак. :D

Која е вистината? Дека у секое општество има невработени и неспособни?
Дека и у економии како Швајцарија, Германија, Франција, Данска, САД, има дебели мрзеливи социјалисти шо се борат за социјална еднаквост?

Да, Македонија е слаба економија, ама со тоа шо ќе ја избрксме ДрекселМаер ќе биде уште послаба.

У Македонија има високо ДДВ, се вршат државни интервенции и се купува социјален мир - и тоа ни ја стагнира економијата.

Нобеловци економисти зборуваат за слободен пазар и за пазарна економија, мрзеливи хипици се борат за социјален мир и за минимални плати. Бог да чува.
Ти се читаш ли воопшто што пишуваш?
Кој е бре неспособен, неписмен, мрзлив и што уште не според тебе?
Како смееш да си дозволиш да кажеш такво нешто и да бидеш безобразен?
Дај извади тоа наочарите малку и погледни ја реалноста.
Дипломирани луѓе, некои со два факултета, магистри и што ти уште не.. сите невработени дремат дома или работат за ебани 100евра пошто Владата на РМ, со мотото "ОСТВАРУВАМЕ!!" ги вработува само оние кои и одговараат. Остатокот или се сели од тука или останува да работи за мизерна плата, пошто премногу е плашлив да се побуни против тоа. На секој можен начин ги сечат во корен оние кои ќе се потрудат да направат нешто повеќе на чесен начин. Оние кои што ќе го кренат гласот против нив завршуваат во затвор или пак со огромни казни.
Сериозно, согледај ја реалноста. Отвори ги очите.
Те прочитав претходно некаде, стечајците биле изгубен случај и сакале од државата да зимаат пари без работа. Прво тој стаж не им е туку така напишан, второ на 60години оди ти да копаш ако можеш да те видам.
Врска немаш со економијава, ама ај нека ти биде. Швајцарија, Германија биле сиромашни земји...
Ауу ... Бог да чува!

Малку полошо за да се примети.
И јас мислев така порано.Ама сега мислам дека е бетер од тогаш.

Кога ќе има 100 Дрексели
ќе се осети.
Недајбоже.И да станат толку, не ќе можат да постигнат да ги вработат само луѓето чии приватни бизниси беа уништени од Управата за арач.

Ти се читаш ли воопшто што пишуваш?
Кој е бре неспособен, неписмен, мрзлив и што уште не според тебе?
Како смееш да си дозволиш да кажеш такво нешто и да бидеш безобразен?
Дај извади тоа наочарите малку и погледни ја реалноста.
Дипломирани луѓе, некои со два факултета, магистри и што ти уште не.. сите невработени дремат дома или работат за ебани 100евра пошто Владата на РМ, со мотото "ОСТВАРУВАМЕ!!" ги вработува само оние кои и одговараат. Остатокот или се сели од тука или останува да работи за мизерна плата, пошто премногу е плашлив да се побуни против тоа. На секој можен начин ги сечат во корен оние кои ќе се потрудат да направат нешто повеќе на чесен начин. Оние кои што ќе го кренат гласот против нив завршуваат во затвор или пак со огромни казни.
Сериозно, согледај ја реалноста. Отвори ги очите.
Те прочитав претходно некаде, стечајците биле изгубен случај и сакале од државата да зимаат пари без работа. Прво тој стаж не им е туку така напишан, второ на 60години оди ти да копаш ако можеш да те видам.
Врска немаш со економијава, ама ај нека ти биде. Швајцарија, Германија биле сиромашни земји...
Ауу ... Бог да чува!
Да бе, има у државава луѓе шо работат за 10.000, а се со факултет.
Ама исти такви има и у Америка шо одвај заработуваат 1.500 долари, и врзуваат крај до крај.
Од друга страна, обични електричари у САД заработуваат по 5.000 долари месечно. Оти? Ти одговори си.

Ете тоа е тој проблем, вие имате лично против политички структури, не против ДрекселМајер.
Кога си економски неписмен, и мама и тато се заглавени социјалисти шо преминале, у ездеез, и ти си мамино синче или ќеркичка шо го воспитале да мрази се шо е од некој друг, мање битно шо годишно носи по 20 милиони евра у македонската економија повеќе.

Да бе, има у државава луѓе шо работат за 10.000, а се со факултет.
Ама исти такви има и у Америка шо одвај заработуваат 1.500 долари, и врзуваат крај до крај.
Од друга страна, обични електричари у САД заработуваат по 5.000 долари месечно. Оти? Ти одговори си.

Ете тоа е тој проблем, вие имате лично против политички структури, не против ДрекселМајер.
Кога си економски неписмен, и мама и тато се заглавени социјалисти шо преминале, у ездеез, и ти си мамино синче или ќеркичка шо го воспитале да мрази се шо е од некој друг, мање битно шо годишно носи по 20 милиони евра у македонската економија повеќе.
Човек опорави се сериозно.
Како прво не ме познаваш, не знаеш апсолутно ништо за мене, затоа намири се со коментарите јас како сум одгледана и за чија партија навивам, пошто јас освен реалноста друго не гледам во ситуацијава за разлика од тебе.
Кој бе едвај врзува крај со крај во Америка? Илегалците ли? За нив ли ми збориш? Пошто Америка е полна илегалци, сите среќни и задоволно што е таму и што можат да си дозволат еден нормален живот.
Кој обичен електричар у Америка заработува 5000евра?
Или пак ќе ми правиш споредба тука, како што правеше за Швајцарија?
Против Дрекслермајер, немам апсолутно ништо верувај, само они можат да си заминат буквално кога ќе посакаат. И јас да сум германка би инвестирала тука. Поефтина работна рака од нашава очигледно во ЕУ нема. Бетер од циганите станавме. Ама твојот Грујо можеше да направи повеќе ако беше толку способен, и на својот народ и своите тн поданици да им обезбеди нормална плата. Не мора да биде 30 000 нека биде 15-16 000 -20 000, не битно, а не со 8000 да ги залажува. Тоа е исто како на куче да си му фрлил коска. Ние кучиња ли сме?

Човек опорави се сериозно.
Како прво не ме познаваш, не знаеш апсолутно ништо за мене, затоа намири се со коментарите јас како сум одгледана и за чија партија навивам, пошто јас освен реалноста друго не гледам во ситуацијава за разлика од тебе.
Кој бе едвај врзува крај со крај во Америка? Илегалците ли? За нив ли ми збориш? Пошто Америка е полна илегалци, сите среќни и задоволно што е таму и што можат да си дозволат еден нормален живот.
Кој обичен електричар у Америка заработува 5000евра?
Или пак ќе ми правиш споредба тука, како што правеше за Швајцарија?
Против Дрекслермајер, немам апсолутно ништо верувај, само они можат да си заминат буквално кога ќе посакаат. И јас да сум германка би инвестирала тука. Поефтина работна рака од нашава очигледно во ЕУ нема. Бетер од циганите станавме. Ама твојот Грујо можеше да направи повеќе ако беше толку способен, и на својот народ и своите тн поданици да им обезбеди нормална плата. Не мора да биде 30 000 нека биде 15-16 000 -20 000, не битно, а не со 8000 да ги залажува. Тоа е исто како на куче да си му фрлил коска. Ние кучиња ли сме?
7.25 долари е платата у Мекдоналдс од саат. Напрај ја математиката.

Ако Грујо ја диктираше платата у ДрекселМајер, дали треба да ја регулира и цената на краставиците и доматите?

Оти на пазарот, саатот работен и доматите стојат едно до друго. И едното и другото се продаваат. И едбото и другото ги диктира понудата и побарувачката.

Имам другарче работи како електричар, 18 долари му е саатот. Напрај си ја математиката исто.

7.25 долари е платата у Мекдоналдс од саат. Напрај ја математиката.

Ако Грујо ја диктираше платата у ДрекселМајер, дали треба да ја регулира и цената на краставиците и доматите?

Имам другарче работи како електричар, 18 долари му е саатот. Напрај си ја математиката исто.
Де не ми кажувај веќе за тие твои тн другарчиња, пошто нив ако им е лошо нема да бидат таму
Друго, не реков јас Грујо дека треба да ги диктира платите, туку дека можел да договори некоја подобра инвестиција. Бетер од кинезите сме.. они се управија... ние уште ќе тонеме.. Одамна сме испод нулата. Оправи се.

Како живееше Македонија 20 години пред Дрекслшајзен и слични на нив ?
Не сум компетентна да расправам за тогаш затоа што тогаш не сум работела и би било глупаво да солам памет за нешто што го поминале моите родители од едно друго време.Можам само од искуство да зборувам за денешната состојба и за состојбата на луѓето со кои соработувам,роднини и пријатели меѓудругото и да дискутирам за моменталната заработувачка и потрошувачка во Македонија која и лично нормално ме засега заради сопствена корист.Што било пред 20,30,50 години било и поминало не ме засега воопшто па нема да навлегувам во огорчена расправа за грешките на власта и на партиите.

Де не ми кажувај веќе за тие твои тн другарчиња, пошто нив ако им е лошо нема да бидат таму
Друго, не реков јас Грујо дека треба да ги диктира платите, туку дека можел да договори некоја подобра инвестиција. Бетер од кинезите сме.. они се управија... ние уште ќе тонеме.. Одамна сме испод нулата. Оправи се.
Оти не ви сметаат македонски фирми како Алкалоид, Витаминка, Ал Макс шо даваат македонски плати и извезуваат у странство, а ви смета ДМ шо е странска фирма шо дава македонски плати и извезува у странство?

Овде на форумот многу добро се гледа до каде е работата во Македонија. Самиот факт што некој луѓе сеуште ментално се заробени во некој други времиња и им е тешко да прифатат други мислења доволно говори со какви случаи треба да се оправа менаџментот на фирмите во Македонија вкулчувајќи го и оној во ДМ.
Незнам што е проблемот да се разбере и да се прифати дека сите луѓе неможат да мислат исто и дека тие времиња умреа и дека дојде времето кога дискусиите се водат со факти а не со закани, навреди и етикетирање. Неколку членови на овој форум веќе со денови се трудат да ги изнесат фактите, зошто ДМ е добра инвестиција, од другата страна со мали исклучоци доаѓат само навреди и некој бедни аргументи кои во најмала рака се смешни и нестручни. Јас до сега не успеав да прочитам ниту еден силен аргумент кој би ме натерал да размислувам. Она што исто така е повеќе од јасно дека истите луѓе не се дојдени да дискутираат туку по секоја цена се трудат да фрлат сенка врз некој работи кои се чисти како солза.

Оти не ви сметаат македонски фирми како Алкалоид, Витаминка, Ал Макс шо даваат македонски плати и извезуваат у странство, а ви смета ДМ шо е странска фирма шо дава македонски плати и извезува у странство?
Затоа што тоа е "фамозната" Груева инвестиција.
Затоа што таа т.н. инвестиција може да си дозволи повеќе, и Грујо е свесен за тоа, а сепак се согласи на 8000ден плата.
Затоа што тоа е секој втор збор на Грујо: "Ете ние што направивме".
Што направивте бе? Ги елиминира постепено сите помали претпријатија, за својот народ даноците растат, за инвесторите даноци нема. Го соголе својот народ, за на крај да му донесе инвестиција со мизерна плата и тоа да му биде најголемата гордост? И после зошто ми пречи.

Која е вистината? Дека у секое општество има невработени и неспособни?
Ти си брате избеган со умот. Сакаш да ти набројам 10 рамковни неспособни со име и презиме што работат во болници и разни институции со неисчистена втора? Сакаш да ти набројам 10 синови и ќерки и внуци на професори со име и презиме што после прва волонтираат во МАНУ, разни генетски центри, а за нас обичните смртници нема место? Сакаш да се обложиме кој ќе го земат да работи во тие центри кога ќе заврши ? Мене синот на обичниот смртник кој и последниот денар го дал за да го дошколува синот или синот на професорчето кој вози коли од 100 000 евра?

Образованието во Македонија е една голема фарса, освен електрашите/програмерите/машински, па и градежен/архитектонски можда кои со знаење не им требаат врски. За се друго поарно не ни почнувај, ако нема кој да те намести за да земаш барем 25-30 000 плата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom