Дрекслмајер

• Креатор на темата Креатор на темата cige
  • Време на започнување Време на започнување
Пополека пополека младината бега и од ДММ и си ги чекаат бугарските пасоши . Најстарите и оние кои што судбината си поиграла со нив ќе останат во оваа трула земја . А да и ми мириса на војна кога тогаш ќе се распука. А ДММ одма ќе си замине поради тоа што ќе биде нестабилна државата наша како што избега од Тунис или од која беше африканска држава и се пресели тука во Македонија.
Mozes da zamislis kakva rabotna snaga im treba i kolku malku im fali da fatat magla od tuka cim od Tunis ili Maroko mislam spakuvale kuferite i dosle tuka.

Mozes da zamislis kakva rabotna snaga im treba i kolku malku im fali da fatat magla od tuka cim od Tunis ili Maroko mislam spakuvale kuferite i dosle tuka.
Па сите го знаеме тоа не сме глупи РОБОВИ им треба кои што ќе им даде колку за леб да не умре е тоа е тиа капитализам кој е кај нас у примена од кога имаме независнот добиено.

Јас мислам дека добро што има инвеститори ама Македонците си го знаат трудот отприлика и знаат која цена е треба да биде платата не е шала ако бараат барем 16000денари нето сума затоа што нивната работа не е заебанција една грешка им кратат од плата нема заебанција .

Одговороноста на тие луѓе таму е голема и зависи во производствениот процес.

Тоа што нашите политичари се мешаат во целата прича е друга работа но не смеат да заборават дека луѓето имаат избор ако не е дрексмаер во МК тогаш не е смак света.

Еве како би требало да работат работниците според европски стандард

1)Платена хранарина
2)Врема за одмор од половина час
3)8 работни саати ефективни кои влегуваат во плата
4)Систем на најава и одјава и регистрирање на работни саати
5)Сабота и недела одмор или работа во сабота максумум 4 работни саати
6)Редовна плата за секоја закаснета исплата повеќе од 2 месеци да се плаќа затезна камата или додели бенефиција

Предложете нешто вие
Во право си и еве почетно нека даваат некој 15ооо или 16ооо значи никој не бара многу тука бара за да има скромен живот ,а не ти почнуе од 8500 и ако си утепаш од работа ке земеш 12ооо

Можам да се кладам дека бонусите отишле на сметката на оние главните. :icon_lol:
Следен пат пак нека работат за празници, а тие што не се јавуваат на телефон дојдоа до 50.000 плата благодарение на такви бонуси од работниците. :свиркам:

Можам да се кладам дека бонусите отишле на сметката на оние главните. :icon_lol:
Следен пат пак нека работат за празници, а тие што не се јавуваат на телефон дојдоа до 50.000 плата благодарение на такви бонуси од работниците. :свиркам:

Зошто им се потсмеваш на луѓето? Дај осет малце, петнаесетти циничен пост ти е ова тука.

Па сите го знаеме тоа не сме глупи РОБОВИ им треба кои што ќе им даде колку за леб да не умре е тоа е тиа капитализам кој е кај нас у примена од кога имаме независнот добиено.
А извини што ти работеше претходно , пред да работиш тука во Дрекслмајер.
Добив таков впечаток дека таму работиш или работеше.

Јас би работел за Дрекслмаер ама надвор брат тука не знам кој кого работи ама тие што не работат за тоа се ставени.

Од војна или немири не се секирам тие се неминовен процес ваков мир не ни треба.

А извини што ти работеше претходно , пред да работиш тука во Дрекслмајер.
Добив таков впечаток дека таму работиш или работеше.

Јас братко да ти кажам што сум работел пред да одам да работам во ДММ ќе замолчиш одма излитени ќе ти бидат сите коментари после мене. :)

Јас би работел за Дрекслмаер ама надвор брат тука не знам кој кого работи ама тие што не работат за тоа се ставени.

Од војна или немири не се секирам тие се неминовен процес ваков мир не ни треба.

И јас би сакал да ме префрлат надвор да работам од ДММ во кругот таму чисти си со машина патот одржавај си зеленилото и никој на главата нема да ти стое и да ти се дере ѓоа ненормални се кога се дерат и ти барат невозможна норма.

Јас братко да ти кажам што сум работел пред да одам да работам во ДММ ќе замолчиш одма излитени ќе ти бидат сите коментари после мене. :)
Некако ми си многу нервозен и очигледно погрешно ме сфаќаш. Моите коментари можеби ќе бидат излишни но сепак се вистинити и реални. Ете ке ти изџвакам.
Ако си работел на работни места кои биле каде каде подобри и подобро платени тогаш врати се на тоа работно место.Таму каде што си сега секако никој со сила не те држи. Ако си работел работи кои биле каде каде полоши и каде каде понеплатени од овде тогаш мислам дека треба да припазиш да не се вратиш на тоа полошо работно место. Толку е просто и едноставно. Се работи за опции и какви ти се тие. Ако имаш подобри опции од овде тогаш незнам што се нервираш и си ја чукаш главата. Знам дека не вреди за тие пари да се нервираш. Сум бил сум видел. Но ако другата опција ти е полоша работа од оваа тогаш......
Така да кога ке видиш мене воопшто не ми е битно каде претходно си работел и дали била полоша или подобра работа. Битно е тебе дали претходната работа ти била подобра од оваа или полоша и спрема тоа донеси си соопствен заклучок што е најдобро за тебе.
Така да немој да мислиш дека ти мислам лошо и биди ми поздравен.

Некако ми си многу нервозен и очигледно погрешно ме сфаќаш. Моите коментари можеби ќе бидат излишни но сепак се вистинити и реални. Ете ке ти изџвакам.
Ако си работел на работни места кои биле каде каде подобри и подобро платени тогаш врати се на тоа работно место.Таму каде што си сега секако никој со сила не те држи. Ако си работел работи кои биле каде каде полоши и каде каде понеплатени од овде тогаш мислам дека треба да припазиш да не се вратиш на тоа полошо работно место. Толку е просто и едноставно. Се работи за опции и какви ти се тие. Ако имаш подобри опции од овде тогаш незнам што се нервираш и си ја чукаш главата. Знам дека не вреди за тие пари да се нервираш. Сум бил сум видел. Но ако другата опција ти е полоша работа од оваа тогаш......
Така да кога ке видиш мене воопшто не ми е битно каде претходно си работел и дали била полоша или подобра работа. Битно е тебе дали претходната работа ти била подобра од оваа или полоша и спрема тоа донеси си соопствен заклучок што е најдобро за тебе.
Така да немој да мислиш дека ти мислам лошо и биди ми поздравен.

Владо пазарот е многу мал да речеме во една Австрија имаш многу поголем избор на работни места и синдикат кој стои позади тебе таму и ти си господин и менаџерите исто нема тука привилегии и двете страни имаат права а богами и обврски.

И да завршиме машки на оваа тема да речеме си менаџер во ДрекслМајер ШВАБА и од КИНА ти носат машина шо ќе замени 10 луѓе Македонија пак ќе ти одговара како место шо е Рај за Даноци за странски инвеститори ама тие 10 ќе ги избркаш со оправдување дека не ти чинат љубовта заврши и ќе најдеш изговор.

Благодарница дечки поради зголемени трошоци и рационализација на фирмата ју фарјед.

Владо пазарот е многу мал да речеме во една Австрија имаш многу поголем избор на работни места и синдикат кој стои позади тебе таму и ти си господин и менаџерите исто нема тука привилегии и двете страни имаат права а богами и обврски.

И да завршиме машки на оваа тема да речеме си менаџер во ДрекслМајер ШВАБА и од КИНА ти носат машина шо ќе замени 10 луѓе Македонија пак ќе ти одговара како место шо е Рај за Даноци за странски инвеститори ама тие 10 ќе ги избркаш со оправдување дека не ти чинат љубовта заврши и ќе најдеш изговор.

Благодарница дечки поради зголемени трошоци и рационализација на фирмата ју фарјед.
Па токму така во Автрија има голем избор на работни места и невработеноста е на пристојно ниво да речам, така да споредбите со таму и ваму се неспоредливи. Таму во секој момент ке најдеш работа само ако ти се работи. Ако не ти одговара таа работа од Х причини ке побараш друга и така натаму.
Тука од друга страна изборот на работни места и не е така голем и опциите ти се многу многу намалени. Едно е што зад тебе стојат еден куп невработени на кои не им пречат твоите забелешки за лоши услови и мала плата пошто тие не земаат никаква. Самото невработено работоспособно население му работи зад грб на синдикатот затоа што ке се сложи и на полоши услови само за да дојде до некој денар.
И за машкото завршување на темата ако воопшто беше прашање што јас би направил. Би го направил истото што на пример ако имав многу земја и наместо 1000 аргати да ми ја копаат и ораат со казми и лопати Кинезите ми понудат еден голем трактор и пропратна механизација и со тоа нивниот број ке го намалев на 10. Ем подобро ископано, ем побрзо ем поефтино ем повеќе ќар за мене. Ти на пример што би направил?
Би изигравал социјална служба или ке си го гледаш ќарот. Јас колку што гледам и слушам на нивите има се повеќе трактори а се помалце се копа рачно. Да не мислиш дека истите тие аргати ке останат кај тебе ако најдат подобри услови за работа. Ке ти речат абе газда кај другиот ми понудија и поголема дневница и други бенефиции што кај тебе ги немам. Ако ми ги понудиш истите ке останам ако не фала пријатно, пошто јас тука за пари идам. За дружење ене ја кафаната, ке се дружиме после.
Ако гледаме така зошто дошле тука странски инвестиции. Зошто на пример оваа фабрика тука не ја отвориле во Германија или Австрија. Зошто голем дел од фирмите од развиените земји своето производство го префрлија во Кина или бог знае каде. Па за поголем профит, за што друго. Се се врти околу профитот. Исто е како со машините. Еден германски работник го кошта колку 10 или повеќе наши. Со самото тоа што тој ја префрлил тука фабриката иди исто како да си купил некоја нова машина и избркал 10 Германци на улица. Помалце вработени, исто производтство , повеќе ќар. Му се допаѓало тоа на некому или не ама таа е реалноста.

Тоа е вистината :coffee:

Ти си типичен пример на еден македонец кој на било каков начин си го наредил животот и потоа ќе се занимава со туѓите животи, демек на отворен (циничен и со потсмев) начин им кажуваш како нештата треба да бидат.

Последно уредено од модератор:
sho ispadna mu gi isplatija li dnevnicite za veligden ili seto pagja vo voda :)

Недоразбирање е во прашање. Скоро сите мислеа дека покрај празнично, работа во смена и ваучер, ќе се обезбеди плус дополнителни 2200 денари. Всушност тие 2200 денари се 3-те работи (дневница, смена и празнично) плус ваучерот. Вкупно следуваа 3700 денари, а ако се додадат уште 2200 на овие (како што мислеа повеќето работници) тоа се 5900 што нема никаква логика за два дена да добиеш 100 евра а платата е минимална - 8800 денари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom