Дрекслмајер

• Креатор на темата Креатор на темата cige
  • Време на започнување Време на започнување
Грешка ме разбра изгледа ти али ајде кажи ми кој во дрехи е на функција а е со 8одд.

Брат дојди види бе што те кошта биди обичен работник сигурно си од кавадарци па знаеш кој се на позиција ставени одма се дознава . А особено со факултет биди па ќе видиш колку ќе сакаш некој со врски да те командува.
И да немат појма од англиски ставени на позиција а има еве од Романија од Германија што идат и како ќе се разбере да не ќе бара преведувач ? :D Испаѓа како Б.Ц. кога беше претседател а немаше појма од англиски .

Насилство не оправдувам под никој случај. Тоа дека го вратиле тепачот е грешка на фирмата.
...

И јас не оправдувам ама тоа е кога имаш братучед менаџер во ДММ. Па ќе ви ударе на двајцата по една чврга и опет на работа и на едниот како награда ставање на подобра позиција и поплатена работа. И ја не сум за револуција брат ама сепак треба да го поштуват работникот а не да го тераат рекорди да мава и квалитет да има плус. Јас сум брат да имаме добар синдикат кој што ќе не бране нас работниците а не да дојдат и да бидат како икони ама вие треба волку да зимате пари е треба де ајде што не се изборите да зимаме повеќе. Се знае кој во државата треба да гледа дали се почитуваат правилата синдикатот. А да па и не е далеку од вистината за логорот :D како овци сме. Како што вика еден мој пријател што чува овци - подобро овци ќе чувам отколку некој да ми се качува на глава за 8 илјадарки.

Боже,Боже сеа владата им била крива што носела инвеститори кои давале ниски плати.Значи поарно е да нема ич работа отколку да има со ниска плата,а?Откај сакате високи плати со 30 посто незапосленост.Ви мавнало у тоа црпката дека за да се зголемат платите треба фабриките да имаат поголема потреба од работници отколку што има незапослени.Е пријатели коа ќе дојде времето да можеш да бираш меѓу 2-3 работни места,тогаш странецот ќе се осеќа загрозен да не те лапне конкуренцијата и ќе нуди поголема плата.А тоа комунистичките времиња поминаа коа една обична чистачка и учителка земале иста плата.Колку плата сакате со ССС?Бидете благодарни што ве пријавуваат бар,ќе имате пензија на старост.Старциве мои од дарежлививе наши приватњаци,ден стаж немаат видено,90-тите поготово,на четири месеци еднаш плата земаа.Ако не ти чини бегај странство или дреми дома со 1500 социјално.
Ти мавнало тебе во црпката дека ДММ е ослободен од се можно што може да го чини вработување на еден човек,па пак даваат срамотно ниски плати.
Ви мавнало во црпката дека и покрај секакви поволности и најефтина работна рака во Европа,пак многу повеќе инвеститори има во земјите со неколку пати поскапа работна рака и таму не им е проблем да платат работник ? Ова е чиста експлатација и владата никако не смееше да си дозволи стрaнски инвеститор кој има толку повластена позиција да ги третира нивните граѓани.
Јас се залагам за тоа пазарот да ја диктира цената (не е совршен,но најдобро функционира),но ова е претеризам и ситуација која што е трагична и тука мора да се стави црта.

Па мене како газда или менаџер би ми било срам некого во очи да го погледнам и да му кажам еве ти 8.500 денари take it or leave it. Ова е потполно иста ситуација кога масовно се експлатирани работниците во 19 век и почетокот на 20 век.Нема разлика....давање плата колку да се покријат сметките и да се купи 1-2 леба дневно за да не се поцрка од глад.Единствена разлика од тогаш е помалиот ризик од повреда на работното место што е нормално со оглед на тоа дека сме во 21 век.

Јасно е дека имаме голема невработеност и дека не можеме да очекуваме западни плати и стандард.Сепак можеме бар да очекуваме тој странски ивнеститор кој е третиран како цар да даде некоја плата која нема да прави од работникот де факто роб.Работникот во Дрекс може да си дозволи и колку црнецот што берел памук пред 150 години.Смештај и храна колку да не приумре ништо помалку,ништо повеќе (секоја друга разлика е продукт на разликата на времето во кое живее робот на плантажа во Алабама и тој во ДММ).

Последно уредено:
Незнам како али изгледа вас треба да ви се нацрта, кој до сега земал плата 8.500 не се правите тролови а и платата му се накачува плус тоа никој не кажува дека декември земавте 2 плати. ;)

Незнам како али изгледа вас треба да ви се нацрта, кој до сега земал плата 8.500 не се правите тролови а и платата му се накачува плус тоа никој не кажува дека декември земавте 2 плати. ;)
И нека кажат колкав бонус ке земат за Велигден ако одат на работа Петок и Понеделник...

И нека кажат колкав бонус ке земат за Велигден ако одат на работа Петок и Понеделник...

Кажи јавно еве пред сите сигурно си во ДММ на добра функција барем кажи се

Смешно брат неделините не ги плаќаат за да земиш 13 плата ;) затоа само џокерите , тим лидерите и формените одат недела . Од обичните работници дали 1 % одат не им се исплати за 200 денари втора смена да одат кажи го и ова не молчи се гледа дека ја знаеш убаво работата :)[DOUBLEPOST=1396912298][/DOUBLEPOST]
Значи странски инвеститор ако не даде 15 илјади денари почетна плата за 20 дена никој од нашиве нема да даде повеќе од 12 илјади денари и секогаш ќе бидиме во овој ќорсокак со плативе само еден фени што дава во овој дел над 30 илјади денари затоа и преживуваше Кавадарци сега уште повеќе почна со оваа новава оти подобрите функции ги држат токму од кавадарчани. Нешто од нешто се менува но ако ги третираат вака не 100 души и повеќе што им напуштија во последниве 2 недели 500 па и 1000 души ќе избегаат и тоа воа рок од 1 месец

Последно уредено:
Кажи јавно еве пред сите сигурно си во ДММ на добра функција барем кажи се
Де бе, кажав јас не работам во ДММ. Само многу добро знам се што се дешава внатре.
За бонусот не можам јавно да кажам, ниту за покачувањето на платата, пиши ми ПП ако сакаш подетално. :pos:
Друго што ве интересира?

Последно уредено:
Де бе, кажав јас не работам во ДММ. Само многу добро знам се што се дешава внатре.
За бонусот не можам јавно да кажам, ниту за покачувањето на платата, пиши ми ПП ако сакаш подетално. :pos:
Друго што ве интересира?
Брат скоро сите ги знаиме муабетите по чаршијата шо се лафат и тоа а е али секогаш има некој шо не е задоволен од 4000 ке има некоа будала сигурно или некој што е избркан или шо не го викнале на работа па ке јадат бурек сеа.

Брат скоро сите ги знаиме муабетите по чаршијата шо се лафат и тоа а е али секогаш има некој шо не е задоволен од 4000 ке има некоа будала сигурно или некој што е избркан или шо не го викнале на работа па ке јадат бурек сеа.
Јасно, и да се разбереме работата во ДММ е лесна, но многу стресна. И не може секој да ја издржи, и народот му е чудно, како може некоја фирма да регрутира се и секого и после да ги брка. Епа може, не се покажале како добар кадар и не постигнуваат некоја зададена норма итн...
Јас во секое CV пишувам дека сум способен да работам под стрес, на смени и под строг надзор и буквално не ми смета некој да ми се дере над глава.
Во ДММ платата иде најкасно до 12-13, осигурани се, имаат медицинска подршка и оброк. Тоа се условите за работа должни да ти ги даде еден работодавец.
Наредно останува на работникот, дали сака и може да работи за таа плата... Ако не сака, па ке речам, лозјето за кавадарчани и галабите за велешани не им бегаат.

Многу се жалат, тактот им го намалиле. Епа помина обуката, сега држиш сам позиција. Плата никој не дава за пукање стеги... Има да го лепиш бутилот и оро да играш... хахахахахахахахаха. :pos:[DOUBLEPOST=1396914425][/DOUBLEPOST]
300 денари покачување. ;)
Малце поќе. :pos:

Не гледам да е нешто смешно во муабетот, ако на тебе тие 300 денари или малце поќе ти се океј, на некој друг не му се.
Башка ко за невработен некако премногу информации знаеш.
Позиција држиш уште од втор ден, а обуката трае три месеци за твое инфо.

Не гледам да е нешто смешно во муабетот, ако на тебе тие 300 денари или малце поќе ти се океј, на некој друг не му се.
Башка ко за невработен некако премногу информации знаеш.
Позиција држиш уште од втор ден, а обуката трае три месеци за твое инфо.
Супер одговор, обуката ти трае 3 месеци. Првиот месец не си на такт. Вториот си на такт да речеме 20-30 мин. Веќе третиот месец, треба да држиш такт од 15 мин и мање.
А некој се жалат брз им бил тактот а работат над 3-5 месеци. Ма ајде молим те.
Нема жал братче тука.
И пак ке речам не сум вработен во ДММ и јас сум за покачување на платите и сето тоа. На темава пишувам само онака за разонода, и за тоа и се смејам. Не сакам никој да напнам со коментариве, само муабет онака, лајт. :)

Друго што ве интересира?

Од авион се гледа дека си вработен па и можно е и да држиш убава позиција сигурно од разонода нема да ги знаеш сите позиции кои се работат и дека и бутил се става смешно е бе брат и ти ќе изгубиш многу ако се затвори оваа фирма сега за сега може да си играат курташак со вработените ама ако почнат да им бегаат како до сега што има избегано над 950 души ќе видиме кој послатко ќе се смее на крајот тиа што изгубил плата од 8 000 денари или тој над 30 илјади денари ;) како што ти ги читам коментариве не е можно а да не си вработен во ДММ а да знаеш толку многу јавно кажи го бе смешни се за овие од 8 000 што ќе им покачат ама не е смешно и 1 % на ниа од над 30 илјади што зимаат ако им покачат. Исти к.р е и со законот за социјалното 5 % им покачуваат смешни 100 денари а 5 % кога ќе си покачат политичариве и не се смешни тиа 5 % за нив :)[DOUBLEPOST=1396915807][/DOUBLEPOST]
4000 да бе брат за формените изгледа е толку ама за вработените е смешно покачувањето :)

Последно уредено:
Од авион се гледа дека си вработен па и можно е и да држиш убава позиција сигурно од разонода нема да ги знаеш сите позиции кои се работат и дека и бутил се става смешно е бе брат и ти ќе изгубиш многу ако се затвори оваа фирма сега за сега може да си играат курташак со вработените ама ако почнат да им бегаат како до сега што има избегано над 950 души ќе видиме кој послатко ќе се смее на крајот тиа што изгубил плата од 8 000 денари или тој над 30 илјади денари ;) како што ти ги читам коментариве не е можно а да не си вработен во ДММ а да знаеш толку многу јавно кажи го бе смешни се за овие од 8 000 што ќе им покачат ама не е смешно и 1 % на ниа од над 30 илјади што зимаат ако им покачат. Исти к.р е и со законот за стечајците 5 % им покачуваат смешни 100 денари а 5 % кога ќе си покачат политичариве и не се смешни тиа 5 % за нив :)[DOUBLEPOST=1396915807][/DOUBLEPOST]
4000 да бе брат за формените изгледа е толку ама за вработените е смешно покачувањето :)
Пријателе јас работам во велешка фирма, исто одам на смени и сум работник. За ДММ, знам многу оти ме интересира и сакам и јас да се префрлам. Секој ден со еден близок пријател се смееме за далгите во ДММ ми кажува додека пиеме пиво и пушиме џокац. Озбилен сум.
И не се смеам за тие 300-400 денари покачување, скраја да е. Напротив мислам дека е малку, сакам барем 1000-1500 денари да биде, и се надевам дека до нова година ке рипне до 1000 денари, заедно со овие 450 од сегашново покачување. И смешно ми е што мислиш дека јас зимам 30к и работам во ДММ, дај боже да зимам 30 илјади, никогаш во животот не сум зимал толку. 250 евра макс.
Знам како е да работиш за мала плата. Но ете, во другите фирми, нема јадење, нема превоз, секаде е исто толку строго, ако не и повеќе.
Реалноста е таа ако не си дете на некој тешко ке градиш кариера во Дрекс, али у целата држава е покур...

Лошо се изразив на 4000 вработени се мислеше. Може му имат избегано доста вработени и има доста вратени одма али сакам да направат како ИГМ шо направи да неможиш после да се вратиш кај нив па да видам после нека а мере илинденска или пак нека оде аргат у Тиквеш за 300ки дневница. А фабриката ке се управе ке се направе селекција на вработените слушај ми го зборот, сега може испаѓат по просек 20 коли од смена од една лента од кога ке се среде се ке биде подруго.[DOUBLEPOST=1396916530][/DOUBLEPOST]
Пријателе јас работам во велешка фирма, исто одам на смени и сум работник. За ДММ, знам многу оти ме интересира и сакам и јас да се префрлам. Секој ден со еден близок пријател се смееме за далгите во ДММ ми кажува додека пиеме пиво и пушиме џокац. Озбилен сум.
Брат префрли се има дружба во дрехи :)

Нема работа кукате,има платите не ви чинат.Па седете дома.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom