Додека имам зборови во главата и сонце во срцето, ќе светам и пеам за духот на Љубовта. Како наметка кога врне, заштита е.
Имаш ли Љубов, со која разговараш? Дури и кога си во молк. Прашај си се. Денес денов е благословен. Не дека е четврток или што годе, ама така. Пируети од млад кромид, иде пролет, мора да има полет. НаТочак или пеш, додека да трепнеш, мигот создал цел еден живот. Прозаично, ми доаѓа да напишам и напипам еден тон нешта. Мали, скриени во погледите на уморните продавачки на цвеќиња кај Буњаковец, во контејнерите што дремат осамени и полни со остатоци од среќата на другите. Да се израдувам што пешкирот ми е чист и со него си го бришам лицето после убавиот сон. Да создадам нешто по кое не мора да ме памтат мене, ами напишаното. Да каснам грам од сонцето, грам од месечината и да ја стопам далечината. Со рими, со гушкање, со патеки на кои лепчињата после колвањето на врапчињата, останува трага во облик на срце.
Сакав денес да подарам многу зборови, но имам само молк и звукот на перо кое пишува, или тастатура на која тропам. Музиката ми извира од стапала. Од секаде. Утрово кога ме бакна пред да одиш на работа си реков - Што друго ми треба? Да освојам нови тврдини, да барам граници кај што ги нема?
Добив позитивни одговори на многу нешта, добив негативни вибрации од многу сенешта, и балансот кој го имам е само знак дека се сакаме со животот. Колку што можеме. Во сите бои, во сите падови и подеми, сите фрлени ракавици од природните двобои и начини на кои не сум мислела дека ќе се појават.
Патот кој го одам или веќе сум го изодела, секогаш ми понудил по некоја нова Вистина. Како кога со калуѓерката Ана, одевме во ист правец накај Загреб. Се до мигот на збогување, не знаев дека делиме исто име освен седиште. И двете имавме завршено факултет за книжевност. Од сите патници во автобусот, ете, со неа споделив приказна. И тоа дека сништата се само одговор од другата страна. Ако ги немаш, те нема и тебе.
Ќе се посветам денес на концептот за корицата на стихозбирката, добив зелено светло од менаџментот. Деталите се во микро космосот. Како на врвот од четкичката за заби, или врвот на една зграда во Скопје.
Супа од печурки и нудлс со тиквички денес за моето либе. Тој, ќе ме води вечер во Камарите на денс.
Животот е убав. Зумирај. Не умирај. Барем не на оној обичен начин кој боли. Научи ги сите маки како тежок јазик.
Тој говор, е запишан во секој од нас, верувам.