Достоинство за пушачите! Забраните стануваат дискриминација!

Дали се врши дискриминација кон пушачите?

• Вкупно гласачи
    288
  • Гласањето е завршено на .
Пак овој со истото....

Сакам да пушам на работа, во посебна просторија одредена за тоа, каде нема да им сметам на здравјето на непушачите. Сакам коа сум напнат стресот да го ублажам со цигара, наместо да лупам по биро и да кршам тастатура.

Во ред, кажав најмалку 10 пати дека се сложувам со твоето барање. Да има пушални е прифатливо, во некои сектори секако е неприфатливо како здравството на пример. Јас одговарам тука на тие шо бараат посебни локали каде би било дозволено да се пуши.

Но во секој случај законот е позитивен, колку и да сакате да го негативизирате со вашата нервоза и себичност.

Во ред, кажав најмалку 10 пати дека се сложувам со твоето барање. Да има пушални е прифатливо, во некои сектори секако е неприфатливо како здравството на пример. Јас одговарам тука на тие шо бараат посебни локали каде би било дозволено да се пуши.
Јас цело време трубам за тоа, максимално почитувајќи ги непушачите, за кои се согласувам апсолутно дека мора да бидат заштитени. Но, мора да постои место за цигарче.

Но во секој случај законот е позитивен, колку и да сакате да го негативизирате со вашата нервоза и себичност.
Ne pusalna, vo vid na telefonska kabina, i da cekas pola saat red za da zacuris edna. Ne mi treba takvo ic...( sekako ako mislese na takva pusalna ). Neka odvojat prostorii kade sto ko i sekoj drug covek, sednat ke si pies kafe i ke pusis cigara na raat.

Земи ги во предвид те молам, РАБОТНИЦИТЕ кои работат во дискотеки, кафичи и секакви простории во кои е дозволено пушење. Не е нивни личен избор дали да одат таму, не одат таму за забава, одат таму за ЕГЗИСТЕНЦИЈА.

Нека ги земе нив во предвид државата т.е. на сопствениците на таквите локали ... нека удрат на нив, а не на сите поради нив. Незнам дали си бил во средени дискотеки и кафичи, како што е на пример Парк во Охрид. Таму и непушач не е штетно да работи, затоа што никогаш не е зачадено. Ама фрлил некој појќе пари и си го заштитил просторот со прејака вентилација.
Само да се тресело се` нешто за џабе. Како да се цигарите се` што ви смета и ве загадува на светов.:nesvest:

Добро де, се договоривме дека на хартија претходниот закон беше идеален. Секој локал има сектор за пушачи и сектор за непушачи. Во практика законот беше најголема фарса, кој кај сака пуши и контролата е невозможна.

Следствено ете ти порадикален закон, нема нигде пушење. Како шо разбрав, само во пушална со столче едно. Ако мораш пуши таму и готово.

И свати си го твоето лишување од задоволството на цигара во кафич или дискотека, како колатерална штета за постигнување на далеку поважни и позначајни работи.
Како бе невозможна? А вака била возможна, мајката...
Па ко што сега ќе казнуваат за пушење било каде - претходно требаше да бидат поригорозни во казнување доколку локалот нема (физички, со ѕид, со вентилација) одделена просторија за пушачи. Или ако во фирмата се пуши било каде, освен во просторијата неменета за тоа. Јас стварно не разбирам што е толку потешко да се контролира примената на претходниот закон, отколку на новиот...

Колку само повеќе се промовира пушењето со овој закон, не се свесни ни тие што го предложиле. Нема улица на која ќе поминеш, а нема да забележиш луѓе излезени на цигара... Поминувам покрај Тутунска - 10 души надвор пушат, пред банка. Т-мобиле исто. Пред К-15 поминав денес, гледам фино-лепо си извадиле две масички, кафиња, столчиња, пепелник... Нема место кај што ќе се сврти (на пример) ученик кога се враќа од школо, а да не забележи дека сите околу него пушат :)

Нека ги земе нив во предвид државата т.е. на сопствениците на таквите локали ... нека удрат на нив, а не на сите поради нив. Незнам дали си бил во средени дискотеки и кафичи, како што е на пример Парк во Охрид. Таму и непушач не е штетно да работи, затоа што никогаш не е зачадено. Ама фрлил некој појќе пари и си го заштитил просторот со прејака вентилација.
Само да се тресело се` нешто за џабе. Како да се цигарите се` што ви смета и ве загадува на светов.:nesvest:

Ај сега муабет за на маса.

Малку многу цигарите пречат. ФАКТ. Дали на здравје или на дискомфорт нема никаква врска. Вентилација или не, ако некој ти чади под нос пак вдишуваш чад, приморан си да го вдишиш.

Јас не викам дека овај закон ни ги реши сите проблеми. Има милион други поважни проблеми, никој од нив не е поврзан со овај закон така да нема потреба да се спомнат. Најважно е шо овај закон решава еден проблем, колку е важен или не е индивидуално.

Сакаш да кажиш сеа дека поважен е твојот каприц од здравјето и правата на вработените?

Како бе невозможна? А вака била возможна, мајката...
Па ко што сега ќе казнуваат за пушење било каде - претходно требаше да бидат поригорозни во казнување доколку локалот нема (физички, со ѕид, со вентилација) одделена просторија за пушачи. Или ако во фирмата се пуши било каде, освен во просторијата неменета за тоа. Јас стварно не разбирам што е толку потешко да се контролира примената на претходниот закон, отколку на новиот...

Колку само повеќе се промовира пушењето со овој закон, не се свесни ни тие што го предложиле. Нема улица на која ќе поминеш, а нема да забележиш луѓе излезени на цигара... Поминувам покрај Тутунска - 10 души надвор пушат, пред банка. Т-мобиле исто. Пред К-15 поминав денес, гледам фино-лепо си извадиле две масички, кафиња, столчиња, пепелник... Нема место кај што ќе се сврти (на пример) ученик кога се враќа од школо, а да не забележи дека сите околу него пушат :)

Таму кој ќе работи?

Сакаш да кажиш сеа дека поважен е твојот каприц од здравјето и правата на вработените?
Toa pa uste polesno se resava. Ete cim rabotnicite vo ugostitelskite objekti se zagrozena kategorija, neka vladata donese zakon da minimalnata plata za niv bide recimo 700 evra. Segde taka se resava toa. Rizikot se plaka dopolnitelno. Pa sekoj na sopstvena odgovornost posle toa. :toe:

Ова стана како партиско препукување. По изкажаниот став се гледа кој е пушач а кој не. Законот не е чисто македонски. Слични закони против пушење има , скоро, во сите демократски-западни земји. Медицинските статистки, нивната презентација и прифаќањето на медиумите да ги пласираат, го направо своето. Се направи притисок врз политичките елити и резултатот се гледа. Мене лично, како непушач, ми одговара.

Јас цело време трубам за тоа, максимално почитувајќи ги непушачите, за кои се согласувам апсолутно дека мора да бидат заштитени. Но, мора да постои место за цигарче.

Па си има бе... на улица, дома, или незнам што не се праваат локали исклучиво за пушачите, па таму.:toe:

Ова стана како партиско препукување. По изкажаниот став се гледа кој е пушач а кој не. Законот не е чисто македонски. Слични закони против пушење има , скоро, во сите демократски-западни земји. Медицинските статистки, нивната презентација и прифаќањето на медиумите да ги пласираат, го направо своето. Се направи притисок врз политичките елити и резултатот се гледа. Мене лично, како непушач, ми одговара.
Nema.
Ete Bacillus kaza kako seto toa e reseno vo Germanija. Tie objekti koi sto se nad nekoja odredena kvadratura primorani se da obezbedat fizicki odelen prostor za nepusaci, a na onie koi se pod taa kvadratura im se dozvoluva celosno da se pusi. Po dobar zakon, amin.

Јас најмногу се бунам затоа што јас апсолутно ништо погрешно и штетно не правам. Како што веќе ти спомнав, имам две простории, пушачка и непушачка. Во првата, никогаш и никој не запалил цигара, значи строго и макотрпно сум го средила тоа. Вработените мои имаат исто избор. Едниот што не пуши си седи во непушачката просторија, а другите имаат каде да запалат цигара.
Друго е што скоро сите непушачи влегуваат и се мешаат со пушачите ... тоа е сосем друго. Уште да знаев зошто си го загрозуваат здравјето кога јас им нудам избор, убаво ќе беше.
И на ова ќе ми кажеш дека сепак треба да го прифатам законов затоа што е добар? Мене ми штети, а за тебе баш и не ми е гајле.

Јас најмногу се бунам затоа што јас апсолутно ништо погрешно и штетно не правам. Како што веќе ти спомнав, имам две простории, пушачка и непушачка. Во првата, никогаш и никој не запалил цигара, значи строго и макотрпно сум го средила тоа. Вработените мои имаат исто избор. Едниот што не пуши си седи во непушачката просторија, а другите имаат каде да запалат цигара.
Друго е што скоро сите непушачи влегуваат и се мешаат со пушачите ... тоа е сосем друго. Уште да знаев зошто си го загрозуваат здравјето кога јас им нудам избор, убаво ќе беше.
И на ова ќе ми кажеш дека сепак треба да го прифатам законов затоа што е добар? Мене ми штети, а за тебе баш и не ми е гајле.

Знам дека ти пречи иначе немаше да скокаш џабе. Мене ми одговара и сега шо да прајме. Поделено е мислењето и зато бараме кој има лице да приговара.

Според моите етички норми, нечие задоволство не смее да компромитира здравје на некој друг, а и да причинва неудобност. Колку и да е според тебе безначајно влијанието, сепак постои и мора да се спречи за да имаме фер опшество.

Ете и јас пушам ама си имам мера, нејќам некој до мене да има право да изчади 50 цигари во 10 минути. Некој има шо нејќи а и можеби поради медицински проблеми не смее да си дозволи и најмалку чад од цигара. Нема сега да реторизираме ние шо во колкава мера штети.

Не можи ти да вработуваш луѓе во зависно од нивната здравствена состојба и определба кон пушењето. Ти можиш де, ама тука има дискриминација.

КРАЈ на работно место не смее да се пуши. Кафеаните, дискотеките и куп други локали се работно место на многу и таму не смее да се дозволи да се пуши. Како работник го имам правото да бидам заштитен, можеби како корисник на угостителските објекти не, ама како работник мора државата да ме заштити.

Замисли да работиш во дискотека или кафич.

Ne mozham, kje se zagusham - bukvalno! Ne znam dali razbirate, odreden procent od lugjeto ednostavno ne mozhe da podnese dim od cigari.

Pushachi, ajde sega iskreno, ne mi se veruva deka posebni prostorii go reshavaat problemot. Barem ne go reshavaat za nas nepushachite (za vas - da, vie prodolzhuvate da pushite).

Primer odnosno sporedba: Aleksandar Veliki/Petrovec, pred nekolku godini, posle pasoshka kontrola, chekam da vlezam vo avion, a avionot kasni. Vnatre zachdeno od cigari nebare ima pozhar, dobivam napad, a nema kade, morav nasilno nadvor kaj avionite za da ne se zagusham, pod prismotra od cajkan. Istiot den, na aerodromot vo Viena, koj e daleku pogolem od Petrovec, so mnogu visok tavan + ima mesta odredeni za pushenje, i toa mali po povrshina, eliptichni "obvieni", kako da si na masa vo kafule. Shto mislite, da ne sluchajno imashe razlika? Nikakva. Ista reakcija, teloto ne mozhe da se izlazhe, dimot vo toj zatvoren sistem doaga do tebe vo bilo koj sluchaj.

Pa zborot mi e, dokolku nema uredi za vertikalno usisavanje vo odredenite prostorii za pushachi, i toa turbo, kako i razlichen dotur-odtur na vozduh, mislam deka ova apodelba navistina e samo "flaster" namesto vistinsko reshenie.

Ete iskreno za prostoriite za nepushachi, a na site vas sepak vi posakuvam da se skinete od nikotinskoto gjubre.

Мамата у ****..... Денес поручек онака фино поштено си идам у кафанче на ручек и му викам на келнерот дај пепељара и ми вика не се пуши.....ц.ц.ц.ц.ц.ц. И изедов на брзинка една шарска, пивото не си го допив и таков изнервиран пошо ми го ебаа филмот и расположението си тргнав да терам работа! И да, се осеќав дискриминирано! И не, не размислувам да се откажам од пушењето, едноставно ќе си јадам дома :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom