Достоинство за пушачите! Забраните стануваат дискриминација!

Дали се врши дискриминација кон пушачите?

• Вкупно гласачи
    288
  • Гласањето е завршено на .
Ги немав ставено очилата. Ова анкета да ти било!
Сеа боцнав кај шо треба:smir:

Хахахахаха.....
Тооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооо!!!!
Тројка Џорџевиќ (scored by Aceva :back:)
и у самиот финиш анкетата доби пристоен изглед!!!
Тооооооооооооооооооооооооооооооооооооооо!!!

http://uk.youtube.com/watch?v=30nJ-4sMaRY

Aко треба да кандисам уште 50-60 души да гласаат пристојно,само кажете.:smir:

Овие пак подолу се големи лисици,барале со лиценци за пушење да се означат неколку ресторани во државава,како газдите да им се дипломирани пушачи па можеле да се стекнат со лиценца.Или можеби тие знаат како да им дозволат на своите муштерии да пушат а да не заболат.Абе Господ да чува и брани,кај глуп закон,уште поглупи засегнати само неколку бизнисмени.Или се пуши секаде каде не се служи храна или се назначува дека во тој објект е дозволено пушењето па кој сака нека влегува,никој не го тера со сила,зошто секое друго решение изгледа дискриминирачко.:toe: :

Против Законот за пушење се огласи и Туристичко - угостителската комора

Комората бара итен состанок со Владата и надлежните министерства. На состанокот денеска сопствениците на ресторани, кафулиња, хотели, се договориле да побараат од Владата измени во законот – ќе побараме пречистен текст на законот, бидејќи тој е конфузен стои во соопштението до јавноста. За решавање на проблемот со пушењето, од комората предлагаат да има неколку кафеани во кои со лиценца ќе биде дозволено пушењето. Ова вчера на одделен состанок го побараа и угостителите кои не членуваат во комората.

http://www.kanal5.com.mk/ShowNews.aspx?ItemID=42212&mid=1500&tabId=1&tabindex=0

Повеќе од јасно беше дека се работи за лиценцирање. Да погодам...20.000 денари? :):):)

За таа сума пак секој кафич/ресторан ќе биде пушачки. Да ги видам непушачите да идат после во тие кафичи :):):)

Бунете се сеа да ве видам...идете по тениски собиралишта сеа пијте си кафе.

Ако бре луѓе ќе имате деца некој ден, ај моето здравје оди ама ќе дојде и денот кога ќе пушите со децата во кола... едноставно грозно.

Не треба вакви забрани... данок да ви репнат па така ПАРТНЕР да е 150денари... тогаш да ве видам... или пак светски цени... малборо кутија 360денари. Тогаш дали ќе се буните за дискриминација... :D

Сите еден ден ќе престанат да пушат,ама дилемата ќе остане.

Сум за заради страствениот пушач во мојата околина и сериозно ме загрижува.Сум за делот со забраната за пушење во простории на претпријатија.Сум заради тоа што луѓето свесно се уништуваат и не можам да го разберам тоа,ниту пак се трудам и терам некому да ми објасни.На кој како му чини.
Против сум со делот со кафичиве и дискотекиве,не ми пречи друштво на пушачи,ниту задимени простории,сакам да се дружам бре,а не да се двојам на пушачи и непушачи.Дискриминација е навистина.Како пушачите да се болни од заразна болест.Практично е ограничено движењето на луѓето кои се пушачи.
Има и други начини да се намали бројот на пушачи,ама изгледа најлесно е вака...за некому,иако не го делам тоа мислење.
Имам за и против ставови,сепак 3-1 е,па се одлучив за втората опција,најмногу заради делот здравје.

Ако бре луѓе ќе имате деца некој ден, ај моето здравје оди ама ќе дојде и денот кога ќе пушите со децата во кола... едноставно грозно.

Не треба вакви забрани... данок да ви репнат па така ПАРТНЕР да е 150денари... тогаш да ве видам... или пак светски цени... малборо кутија 360денари. Тогаш дали ќе се буните за дискриминација... :D

Баш ќе не уплашат........оддамна се снабдуваме на други места:kesa:

А бе шо е право, право е.
И да се лиценцираат некои пушални...јас пак би одел со екипата таму, ако не пушам.:)

Сепак постојат места каде децата не се толку пожелни муштерии,или со овој закон ги бркаат пушачите по парковите и новите игралишта фарбани портокалово,кој единствено останаа слободни зони за пушачите.Значи ќе има замена на теренот,никако нема да има намалување на овој порок.:toe:

Сите еден ден ќе престанат да пушат,ама дилемата ќе остане.

Сум за заради страствениот пушач во мојата околина и сериозно ме загрижува.Сум за делот со забраната за пушење во простории на претпријатија.Сум заради тоа што луѓето свесно се уништуваат и не можам да го разберам тоа,ниту пак се трудам и терам некому да ми објасни.На кој како му чини.
Против сум со делот со кафичиве и дискотекиве,не ми пречи друштво на пушачи,ниту задимени простории,сакам да се дружам бре,а не да се двојам на пушачи и непушачи.Дискриминација е навистина.Како пушачите да се болни од заразна болест.Практично е ограничено движењето на луѓето кои се пушачи.
Има и други начини да се намали бројот на пушачи,ама изгледа најлесно е вака...за некому,иако не го делам тоа мислење.
Имам за и против ставови,сепак 3-1 е,па се одлучив за втората опција,најмногу заради делот здравје.

Мислиш ќе го сочуваш делот здравје,ако се движиш во “стерилни“ кафеани,интернети и дискотеки?Не би рекол кога дома ќе имаш стравствен пушач,или кога ќе излезеш надвор и ќе те “заплиска“ смогот,од прекубројните автомобили од кој само еден во еден ден ја загадува твојата околина колку еден пушач за цел живот.Со гласот за ваков закон само се придружуваш кон оние кој егоистички сакаат да ги загубат и онака намалените дружења,заеднички забави и поврзаност помеѓу индивидуите и кај нас,всушност одлика за која ни завидуваше останатиот свет.:toe:

Повеќе од јасно беше дека се работи за лиценцирање. Да погодам...20.000 денари? :):):)
За таа сума пак секој кафич/ресторан ќе биде пушачки. Да ги видам непушачите да идат после во тие кафичи :):):)
Бунете се сеа да ве видам...идете по тениски собиралишта сеа пијте си кафе.

Точно,сега сите ќе мислат дека здравјето ќе им го купи некој газда на локал со 20 000 денари колку што кошта една доза на некој цитостатик,доколку парите предвреме не ги лапне некој административец,член на некаков управен одбор што измислува и спроведува вакви моронски закони.:toe:

Има слична мерка спроведена во Њу Јорк. За разлика од овде таму пушењето било дозволено пред објектите, и како што вика нашиот министер за финиансии во една колумна "придонесло за поинтензивно дружење", сепак од Њујорк доказите се јасни драстичен пад на продажбите во угостителските објекти. Што ќе значи ова за македонската кревка економија, ќе видиме, ќе има доволно податоци во stat.gov.mk да направиме споредба, да утврдиме колку сме го папале со пропаста на угостителските објекти - макар што ќе пробаат да го товарат на светската криза.

После, од друга страна, како што читнав во тоа законот пропишува големина на објекти за да им биде дозволено пушење. Прашањето е, дали пак големите риби ги јадат малите ? Големината не е само физичка, туку и финансиска, така државата практично ја уништува конкуренцијата за која декларативно се бори. Очигледно во случајов не е се замешани само неписмени екологисти - поради фактот што не знаат како да се справат со пушењето - туку замешани се и специјални интереси, на посебни поголеми фирми кои можат да си ги дозволат пропишаните стандарди.

НАЈЧУДНО Е, ШТО УШТЕ НИКОЈ НЕМА СПОМНАТО ДА СЕ ОРГАНИЗИРА НЕШТО КАКО ПРОТЕСТИ!

Дали партиската припадност е доволна за вас да се откажите од пушењето, или индиректно да не превземете ништо во оваа ситуација ?????
Ако таа моќ е толку голема, тогаш груевкси можеше само партиска директива да издаде.

Сепак верувам дека поќето од вас, посебно засегнатите, работат на принципот wait and see what happens, па отом потом ако треба нешто да се превземе.

cigargj5.png

Немаш право. Ако газдата на локал на пример не сака или кај мене дома јас не сакам, ти немаш право да пушиш. :D

Имате грешка во потписот. ИМАВ наместо имам. Е така.:baeh::baeh::baeh:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom