Достоинство за пушачите! Забраните стануваат дискриминација!

Дали се врши дискриминација кон пушачите?

• Вкупно гласачи
    288
  • Гласањето е завршено на .
А бе 5 евра кутија да ја направат цената, пак 90% од пушачите ќе продолжат да пушат.:)

На таа финта ме фатија минатата власт, а и оваа истото ми го прави.
Принц не паѓа на таа финта повише.

Со актуелниов закон,и моронски најавените казни,мислам дека владава си создаде нова категорија на “ДПМНЕ-ПУШАЧИ“ при следниве избори.Ќе предизвика уште еден хаос,овојпат во услужно-угостителската дејност од која егзистира уште прилично голем број вработени граѓани.
Згора на се,информациите говорат дека Грците иако се во ЕУ,сеуште го немаат вистински имплементирано овој закон,како ни Бугарите од соседите.

Со актуелниов закон,и моронски најавените казни,мислам дека владава си создаде нова категорија на “ДПМНЕ-ПУШАЧИ“ при следниве избори.Ќе предизвика уште еден хаос,овојпат во услужно-угостителската дејност од која егзистира уште прилично голем број вработени граѓани.
Згора на се,информациите говорат дека Грците иако се во ЕУ,сеуште го немаат вистински имплементирано овој закон,како ни Бугарите од соседите.
Исто како скоро и половината од европските држави.:toe:

Како пушач, ми пречи законов...се чувствувам дискриминирано, но под закана со парична санкција се воздржувам и не пушам. Што да правам??!!
Инаку, и пред законот не пушев по улица, во кола кога возам и ме возат, на работа само на определено место за тоа, (сега ни таму), а дома сум сконцентриран само во кујната (дома само јас пушам, па да не им сметам на другите)
Ако можам да кажам дека има нешто позитивно од тој закон, тоа е дека го намалив пушењето, и дека купувам помалку цигари.
По Нова Година и во угостителски објекти нема да пушам...иако мислам дека и ова ќе помине како што помина наводната одделеност на масите за пушачи од оние за непушачи. Секое чудо за три дена.

Добро... дајте да конкретизираме,нервозата само иницира една ситуација во која што губиш фина енергија и време а не решаваш ништо.
А од таквиот расплет...
никој нормален нема ќар.
:toe:
Суштинскиот дел на овој закон (кој што ќе треба бај д веј и судски да се провери,пошто мислам дека е агресивно прекорачување на овластувањата од страна на торковците у централната влада) треба да лежи во желбата да се изолираат пушачи од непушачи.
И у тој дел јас максимално ги подржувам. :wink:

Меѓутоа,не можеш и според сите норми не смееш да правиш `позитивна дискриминација` и цела,огромна групација на луѓе да ја лишиш од правото да искочи,да си го пие вообичаеното кафенце или штокче у саканиот кафиќ.
Навлегуваш во апсолутно кршење на човечките права на ОГРОМНА популација луѓе.

Каде е решението?
Соодветно на тоа што претходното со маси за пушачи и непушачи беше апсолутно дегенско `решение` ,чајрето мора да се бара во унифицирање на кафичите, т.е поделба на пушачки и непушачки такви.
И сопствениците на локали у најбрзо време би требало да изберат дали у нивниот локал ќе сакаат да имаат пушачка или непушачка клиентела.
:vozbud::toe: Молим лепо.
Соодветно на тоа што знам колку пари јас рецимо (како пушач) (кол`ко BMW-та испихме по тези к`рчми-Upsurt) сум оставил по кафичиве,и правејќи брза споредба со желбата за трошење на непушачите кои што ги познавам,јас верувам и знам која опција ќе ја одберат газдите на поголемите и поубавите локали.
Пошто јеби га,никој од нив не живее од тоа што раствара cedevita и дава пилули од матичен млеч у неговото место.И убеден сум дека им е јасно колку `надежна` кафанска популација се непушачите.

У кој дел имам втор амандман?
Би било апсолутна греота и многу неправедно, после една таква сегрегација непушачите да може да влегуваат по пушачките места, а обратно не.
Соодветно на тоа што секој еден од нас пушачите е јасно видлив и може да се одбележи (според цигарите на маса),во обратните случаи барам непушачите да бидат бркани и да немаат пристап до пушачките клубови (пошто нив им смета димот и им се повраќа,а јас сум многу сочуствителен дечко и многу ми е тешко кога гледам таква ситуација)!!! Исто барам да се организира друштво на пушачи на Р.Македонија кое што ќе издава легитимации и по пушачките места ќе може да одат исклучиво пушачи!!!

Па да видиме чија нана црну вуну преде.
Кај и да е... ќе им останат тениско и уште пар локали на тоа непушачите за да може да се `журкаат на раат`.

Шо туку плачиш ти бе на секоја одлука. Од ко памтам на форумо плачко невиден си. Да се огледаме на Бугарите сеа бараш демек, па во Софија уште малку на лајно шо не сум стапнал од шо е гнасно.

Радикални се законите и немат многу логика некој работи и на многу од истиве тешко ќе се навикнат граѓаните, ама хаос нема да се створи. И како сакаш врти ти политички реторики, пак од законот само арно можи да произлези.

Јасно е многу луѓе се заебани и силована му е лична слобода. Ама па и на наркоманите му е одземена слободата и то е дискриминација, оти да не можат да се дрогират кај шо сакат за нивно здравје се работи шојма државата да гледа.

Мора со радикални мерки за да почни малце да се формира некоја свест кај граѓаните. Никој не поштова кај нас знак за забрането пушење, такви сме гнаси луѓе сме кур не боли за другите. Е сега ако имаш маде пали цигара и биди мангуп.

Има и позитивна страна законо која е многу важна за споменување. Кај децата под 18 години можноста да пропушат е минимализирана, пошто дете дома не пуши цигара, ќе оди на флипери на интернет кафе таму се труе.

Исто како шо гледам и по анкетава на мнозинството му одговара законот. А сигурно со време ќе се издејствува барем по некое собиче 2 на 2 да има за пушачи.

Исто како скоро и половината од европските држави.:toe:

Се пуши во скоро сите ЕУ држави,само што мнозинството граѓани мораат да веруваат дека не е така,затоа што властите прават се овој народ да остане во своевидно ГЕТО.:toe:

Pa ajde be luge da dignete glave ne li gledate stp ni pravat.
Pa ova e cista diskriminacija na pusacitre, preterizam !!!!!!!!
Kako nie da nemame prava nie pusacite kako nie da ne sme luge ako do tolku se sekiraat za nasteto zdravje ovie od Vladata neka go zabranat tutunot voopsto sega nie sme na ulica bukvalno isfrleni a homoseksualcite zarazenite so SIDA se vnatre kako e ovaa mozno
NEMA PRAVDA !!!
Има правда...не си ти дискриминиран.Ти си пушач исто и јас,ама не ти е дозболено тебе некој да биди загрозен поради тоа шо ти и јас пушиме цигари.Законот е тој и сакал или не ќе го пичитуваш,јас на пример пушам цигари по улица ама внимавам каде ќе ја фрлам цигарата,одам во кафич прашвам каде се масите со пепељари,одам на гости прашвам дали можи да запалам цигара,ако одговорот е да ќе запалам ако не,излегвам надвор.
Сакам да кажам јас не чувствувам дискриминација,нити пак ми е гајле дали на тој до мене му смета то шо пушам.Место за пушачи да,фала многу.
Толку

А сигурно со време ќе се издејствува барем по некое собиче 2 на 2 да има за пушачи.
Не,не,не...
апсолутно имам против и ќе мора да се стави крај на ваквата глупа комбинација.
Собиче,стаклени паравани со вентилација...
:tapp:
чекај бе... ние и онака не комуницираме со непушачите у такви услови,така или не?

Пошто така,јас сметам дека нема потреба да се излагаат сопствениците на додатни трошкови за вентилација и преградување,а и апсолутно не се слагам да изигравам Чак Норис и да ти мафтам од другата страна на стаклениот параван.
Зошто... нема потреба.
Барам владата да се пронајде у реалноста во Македонија и да не се труди да ДИСКРИМИНИРА половина од популацијата.
И да ги заштити непушачите од нас со тоа што ќе се поделат местата на пушачки и непушачки.
Решен проблем,сите задоволни.
Не може бе ти клошар у местото кое што посредно јас сум го изградил фрлајќи пари оберучки на пиење да ми се правиш на Jack. :tapp:
Молим лепо... may day- pay day.
Ајт таму у тениско да пиете cedevita пошто гледам нивото на витамини ти се намалило.

Шо туку плачиш ти бе на секоја одлука. Од ко памтам на форумо плачко невиден си. Да се огледаме на Бугарите сеа бараш демек, па во Софија уште малку на лајно шо не сум стапнал од шо е гнасно.
Радикални се законите и немат многу логика некој работи и на многу од истиве тешко ќе се навикнат граѓаните, ама хаос нема да се створи. И како сакаш врти ти политички реторики, пак од законот само арно можи да произлези.
Јасно е многу луѓе се заебани и силована му е лична слобода. Ама па и на наркоманите му е одземена слободата и то е дискриминација, оти да не можат да се дрогират кај шо сакат за нивно здравје се работи шојма државата да гледа.
Мора со радикални мерки за да почни малце да се формира некоја свест кај граѓаните. Никој не поштова кај нас знак за забрането пушење, такви сме гнаси луѓе сме кур не боли за другите. Е сега ако имаш маде пали цигара и биди мангуп.
Има и позитивна страна законо која е многу важна за споменување. Кај децата под 18 години можноста да пропушат е минимализирана, пошто дете дома не пуши цигара, ќе оди на флипери на интернет кафе таму се труе.
Исто како шо гледам и по анкетава на мнозинството му одговара законот. А сигурно со време ќе се издејствува барем по некое собиче 2 на 2 да има за пушачи.

Хм,погрешно си ме разбрал,децата под 18 години имаат дома интернет,не влегуваат во кафич каде се точи алкохол и се пие кафе за да пропушат.А можноста од собиче 2 на 2 ќе ја преиспитаат на следните избори каде нема да им гласаат деца под 18 години,ако ме разбираш што сакам да кажам.Гледам денес објективе окулу моево интернет кафе останаа празни,сендвичари и пицерии,и кај мене додуша имаше малку намален промет ама не осетив некоја преголема разлика како кај споменатите комшии.Но ако и тие го затворат бизнисот ќе морам и јас затоа што сме нераскинливо поврзани преку заеднички муштерии кој ги користат услугите обострано.:toe:

Демек тие шо пушат цигари се големи трошачи и пијачи, ти вришти логиката жими се.

Не е само за здравје, јас не сум пушач ама знам да запалам цигара со кафе некогаш. Мене ми пречи чад во очи, глупаци во дискотеки шо те горат со цигара, ми пречат луѓе шо пушат по 2 пакети на излегвање и ми ги смрдват алиштата. Мене ми пречат тие работи и зато законот ми одговара.

Исто како ти шо се нервираш сеа, се нервират и наркоманите. Тие па на никој не му сметат, шприцот ни чади ни труе некој друг.

Тебе како пушач никој не ти забранва да одиш во кафич или дискотека, само шо не смееш да пушиш во истата. Поделба на пушачи и непушачи е многу глупа и неизводлива идеја, пошто во реалноста се враќаме на истото шо и сега.

Не ми го прај ти пушењето сеа основно човечко право. Како шо збеснуваш и се нервираш ти сега, така и јас се нервирам кога некој ми дува во очи чад во дискотека. Колку сакаш филозофирај ти, поделбата не е решение, забраната е.

Хм,погрешно си ме разбрал,децата под 18 години имаат дома интернет,не влегуваат во кафич каде се точи алкохол и се пие кафе за да пропушат.А можноста од собиче 2 на 2 ќе ја преиспитаат на следните избори каде нема да им гласаат деца под 18 години,ако ме разбираш што сакам да кажам.Гледам денес објективе окулу моево интернет кафе останаа празни,сендвичари и пицерии,и кај мене додуша имаше малку намален промет ама не осетив некоја преголема разлика како кај споменатите комшии.Но ако и тие го затворат бизнисот ќе морам и јас затоа што сме нераскинливо поврзани преку заеднички муштерии кој ги користат услугите обострано.:toe:

Доста бе не влегвај, демек бизнисите ќе пропаднат готово сеа. Луѓето дома ќе се затворат оти не можеле да пушат по кафичи. По филмој праење сеа ти само да форсираш некоја политичка поента тука. Луѓето нема да го сменат живото фала богу заради цигарите, само малку појќе ќе се нервират дури не се помират.

Пак ќе се оди и во дискотеки и во кафичи, само шо сега ќе се мрштат пушачите и нема да пушат ами ќе распушават како не му чинел законот, а непушачите задоволни ќе се ситат.

Пак за арно е како сакаш гледај.

Демек тие шо пушат цигари се големи трошачи и пијачи, ти вришти логиката жими се.

Не е само за здравје, јас не сум пушач ама знам да запалам цигара со кафе некогаш. Мене ми пречи чад во очи, глупаци во дискотеки шо те горат со цигара, ми пречат луѓе шо пушат по 2 пакети на излегвање и ми ги смрдват алиштата. Мене ми пречат тие работи и зато законот ми одговара.

Исто како ти шо се нервираш сеа, се нервират и наркоманите. Тие па на никој не му сметат, шприцот ни чади ни труе некој друг.

Тебе како пушач никој не ти забранва да одиш во кафич или дискотека, само шо не смееш да пушиш во истата. Поделба на пушачи и непушачи е многу глупа и неизводлива идеја, пошто во реалноста се враќаме на истото шо и сега.

Не ми го прај ти пушењето сеа основно човечко право. Како шо збеснуваш и се нервираш ти сега, така и јас се нервирам кога некој ми дува во очи чад во дискотека. Колку сакаш филозофирај ти, поделбата не е решение, забраната е.
Значи ... не може да се разбереме,така?
Факат... тебе ти смета димот,јас па не може да си го замислам штокчето или кафенцето без цигара.
И што има сега да се расправаме ко две јатрви до сто и едно и назад?
Кое фајде и зашто?

Пошто не ни оди муабетот...најубаво да се поделиме.
Ти пошто си сигурен дека газдите `знаат` (а знаат они,и тоа многу добро,не се секирај,од тоа живеат јеби га) која `популација` (т.е пушачи или непушачи) е поблагонадежна за него и неговиот џеб и тврдиш дека тоа сте вие НЕпушачите...
зашто бе тогаш се криеш зад параванот на `законот` и не дозволуваш самите сопственици да си одберат каква клиентела посакуваат?
Двојно нарушуваш човечки права, т.е дискриминираш.
На газдата му оневозможуваш да си каже каква клиентела посакува,а мене ми браниш едно од основните човекови права,т.е. слобода на движење.

Значи ... не може да се разбереме,така?
Факат... тебе ти смета димот,јас па не може да си го замислам штокчето или кафенцето без цигара.
И што има сега да се расправаме ко две јатрви до сто и едно и назад?
Кое фајде и зашто?

Пошто не ни оди муабетот...најубаво да се поделиме.
Ти пошто си сигурен дека газдите `знаат` (а знаат они,и тоа многу добро,не се секирај,од тоа живеат јеби га) која `популација` (т.е пушачи или непушачи) е поблагонадежна за него и неговиот џеб и тврдиш дека тоа сте вие НЕпушачите...
зашто бе тогаш се криеш зад параванот на `законот` и не дозволуваш самите сопственици да си одберат каква клиентела посакуваат?
Двојно нарушуваш човечки права, т.е дискриминираш.
На газдата му оневозможуваш да си каже каква клиентела посакува,а мене ми браниш едно од основните човекови права,т.е. слобода на движење.

Хахаха абе џабе чоек ти е реториката. Јас те разбирам шо сакаш да кажиш, знам дека ти се ебава живото на некој начин тебе. Факат је дека ако има можност да биди кафичот за пушачи ќе биди и крај. Шо не враќа на почеток, незадоволни непушачи.

Не е битно кој му е крив сега на непушачите шо не се добра клиентела, битно е шо иако на хартија не се дискриминирани, во реалноста СЕ.

Така да радикалниот закон и оваа дискриминација ги оправдувам, едно шо ми годат мене и на мнозинството, друго шо ништо лошо нема да излезе од истово само арно.

Друго, никој тебе не ти брани слобода на движење. Движи се каде сакаш, само не пуши. То е исто ко серко да се буни оти не можел да се сери насекаде, му сметаш на другите и крај. Ти забранвам со закон да пушиш, мнозинството е во право, а ти барај друга држава или плачи друго нема.

И сеа шо сакаш да кажиш, дека појќе нема да излегваш? Ќе се затвориш дома и ќе пушиш пошто на друго место не можиш?

Исто како шо јас одев кај пушачите, сега и ти ќе одиш кај непушачите. :baeh: :helou:

А си се запрашал ли ти дали некому му пречиш со своето несекојдневно однесување за овие наши простори и овој менталитет.Кој кур одиш во објекти каде се пуши бе?Не оди таму и седи дома ебаго,па газдите на тие објекти ќе одлучат дали им се исплати да работат со тебе или со пушачи.Тоа е реалноста,ако немаат есап да работат со пушачи ќе земат палица и ќе ги тепаат оние што ќе запалат цигара во нивните објекти само за таквите како тебе бидат задоволни од услугата.:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom