Домашно вино (црвено, бело, розе)

  • Креатор на темата Креатор на темата boogeyman
  • Време на започнување Време на започнување
Владе ти моеш колку сакаш примери да даваш и дома се да ти е кинеско ама фактот дека не се прецизни си останува, прво фушерај невиден се. Наместо кристално стакло имаат некаков си плекси глас, скалата им е принтана на хртија не е гравирана на друго парче стакло, телото е изработено од некоја си пластика, остави го на сонце ке се деформира, по некое време почнува сочивото да му испага стакленцето од напред лесно се гребе и се затемнува што уште повеќе допринесува за неточност итн итн итн.
Значи да не набројувам ова шо ти си го стаил кинесково е како да кажеш дека сат ролекс оригинал и кинеска копија се исто.

Добро де не ви го продавам јас, господ да чува. Ке ме натепате уште малце.
 
aj da prasam nesto kako pocetnik...

dali duri vrie kominata(momentalno 6-ti den) ne smej da se zapocnuva so lacenje?
i kolku vreme traj fermentacijata vo kominata?
 
aj da prasam nesto kako pocetnik...

dali duri vrie kominata(momentalno 6-ti den) ne smej da se zapocnuva so lacenje?
i kolku vreme traj fermentacijata vo kominata?

dodeka ne pocne da te mava u glava, do togas e sokce odnosno shira a posle koga kje smeni vkus e vino. E sega so ova lacenje ne mi e jasno sto sakas da kazes.
 
znaci go izmeliv grozjeto,go turiv vo bure i pocna so vrienje.
sega me interesira koga mozi da go lacam ot ko ke dovrie ili nema vrska so vrie uste?
 
znaci go izmeliv grozjeto,go turiv vo bure i pocna so vrienje.
sega me interesira koga mozi da go lacam ot ko ke dovrie ili nema vrska so vrie uste?

Ако сега почнеш со “лачење“ ќе му ја убрзаш ферментацијата со тоа што ќе додадеш кислород во ширата ( што е добро,подоцна ако започнеш со преточувањето ризикуваш нови квасни габи или оцетни да влезат во виното а и го оксидираш ) имаш и плус со тоа што долниот дел кој што поспоро ферментира ќе го префрлиш горе и ќе имаш подеднаква ферментација.
Ако имаш можност после 20 дена префрли го во други садови да доферментира и да се стабилизира но тоа направиго додека сеуште ферментира виното не кога ќе заврши ферментацијата.
 
хидрометар овој е пивски
dsc01767.jpg

рефрактометар
Refractometer-web.jpg

refractometer_kombi.jpg


абе човекот те праша за процент на алкохол како мериш не шеќери на терен :pos:

ако мере со рефрактометар има цел ден да се ебава и на крај нишо нема да измере
 
абе човекот те праша за процент на алкохол како мериш не шеќери на терен :pos:

ако мере со рефрактометар има цел ден да се ебава и на крај нишо нема да измере
Со рефракто метар се мерат шеќерите потоа се пресметува, ако употребува хидро-метар увек ќе има + - 5 до 25% грешка
 
Со рефракто метар се мерат шеќерите потоа се пресметува, ако употребува хидро-метар увек ќе има + - 5 до 25% грешка


кажи му со кој коефициент да ги множе шечерите за да знае колку проценти че има виното

се мислам дека 0,79 беше ?
 
Едно прашање, т.е. совет барам... Грозјето ми е сомелено и турено на 11 Октомври, си вриеше и си крчка како што си треба, само сега гледам дека има фатено муфла грозјето најгоре. Пуштив вино, веќе е на вино свртено и нема влијание од муфлата. Е сега, уште некој ден ќе го затворам...па прашањето ми е дали да го
вадам муфлосаното грозје дури стигнам до здравото или да го затворам вака. Ми е страв да не ми се заеби виното. Инаку виното ми е турено во пластично буре...ново го зедов, го измив со сјај...со вода под притисок, чисто беше.
п.с. На капакот има фатено капки вода...кондензација.
 
Како може со сјај да го миеш тоа е пластика прима се и свашта и сеа ти у него че чуваш вино......
 
Едно прашање, т.е. совет барам... Грозјето ми е сомелено и турено на 11 Октомври, си вриеше и си крчка како што си треба, само сега гледам дека има фатено муфла грозјето најгоре. Пуштив вино, веќе е на вино свртено и нема влијание од муфлата. Е сега, уште некој ден ќе го затворам...па прашањето ми е дали да го
вадам муфлосаното грозје дури стигнам до здравото или да го затворам вака. Ми е страв да не ми се заеби виното. Инаку виното ми е турено во пластично буре...ново го зедов, го измив со сјај...со вода под притисок, чисто беше.
п.с. На капакот има фатено капки вода...кондензација.
Прво и основно си згрешил што си го миел со сјај бурето,си требал само раствор од жива сода да стаиш во полно буре со вода али тоа ти е тоа, не го чепкај грозјето шо е “ мувлосано “ тоа се колонии на квасци така да немаш никаков проблем.
 
Леле леле:love: , колку е убавко домашно винце.:LOL: И јас ќе си направам. :pipi::coffee:
 
можело и со сумпурни ленти да запалиш и да го затвориш малце бурето,мада повеќе се практикуе за дрвени буриња.
 
dali nekoj probal da mesa sorti grozje(vino) posle fermentacijata ili pri krajot na fermentacijata znaci ne pri melenjeto tuku posle i sto mislite za ova?
 
dali nekoj probal da mesa sorti grozje(vino) posle fermentacijata ili pri krajot na fermentacijata znaci ne pri melenjeto tuku posle i sto mislite za ova?

Препорачливо е прво да се направи вино од секоја сорта, а потоа со пробување да се добие “највкусната“ комбинација на вино. (доколку се има услови за поединечно правење на вина од поединечните соти грозје).
--- надополнето: 21 ноември 2013 во 11:32 ---
За искуство со рефрактометар, можам да кажам дека набавива од Aliexpress по тогашна цена од 22 $, истиот е одлично изработен во метално куќиште, гумирани делови итн. мери количина на шеќер во бриксови и колку ќе биде алкохолизирано виното. еве линк, http://www.aliexpress.com/item/Port...ometer-0-40-Brix-0-25-VOL-with/739575686.html ,прочитајте па кажете. јас сум задоволен од рефрактометарот.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom