Домашно вино (црвено, бело, розе)

  • Креатор на темата Креатор на темата boogeyman
  • Време на започнување Време на започнување

"Нишавка Афустали Жилафка 60/20/20"

Лично сакам црвени вина кои се лесни за пиење, ама не гледам дека имаш такво нешто годинава.
Дома стариот тураше комбинација на Белан, Смедеревка, малку Вранец и Прокупец и излегуваше црвено вино со убава боја, но меѓутоа лесно за пиење.
 
"Нишавка Афустали Жилафка 60/20/20"

Лично сакам црвени вина кои се лесни за пиење, ама не гледам дека имаш такво нешто годинава.
Дома стариот тураше комбинација на Белан, Смедеревка, малку Вранец и Прокупец и излегуваше црвено вино со убава боја, но меѓутоа лесно за пиење.

Лесно е за пиење неама аутенција и странични фкусови иако е јако секогаш моеш да додадеш ладна вода без да направиш промена на вкус, башка контролирна ферментација.
За ова ќе мораш да причекаш младо вино не продавам, нити точам во туби.
Ако сакаш имам Нишафка Афустали Ракацители 50/30/20 2009, 170 денари 14,5%
 
dobro poznat како да видам колку проценти алкохол има? преку што мериш?

Иначе ние ставивме нишевка со смедеревка, Афусалито го јадеме :) Исто и Смедеревка ставивме со уште едно бело што не знаеме што е :))) Пред 2 години белото беше совршено а беше само смедеревка, не зна добропознатиов што го хејта толку, ако испадне добро ќе му пратам едно по пошта :D
 
dobro poznat како да видам колку проценти алкохол има? преку што мериш?

Иначе ние ставивме нишевка со смедеревка, Афусалито го јадеме :) Исто и Смедеревка ставивме со уште едно бело што не знаеме што е :))) Пред 2 години белото беше совршено а беше само смедеревка, не зна добропознатиов што го хејта толку, ако испадне добро ќе му пратам едно по пошта :D

Да ти ја раскажам приказната за смедерефката, СМЕДЕРЕФКАТА се спомнува уште во римско време попозната како смедерефкускорнитис римјаните виното од смедеревка го користеле за измачување на најголемие непријатели и затворениците поголема казна била и од кастрацијата.
потоа се сеќава и во првата светска војна кога ја реоткриваат германците, германците кога се повлекувале од некој ров оставале шишиња смедеревка непријателот обавено се труел по ефикасна била и од хлорот.
Смедерефката се забранува со женевска конвенција како оружје бидејки ја сметале за премногу окрутна, покрај неа го забраниле и хлорот.
Подоцна смедерефката се употребува како отроф за стаорци но! исто така се забранува и како таков отроф бидејки е премногу нехумано да труеш стаорци со смедерефка.
На балканов одредени поединци имаат имунитет и ја пијат без проблем, науката сеуште нема објаснување за овој феномен како луѓето што ја пијат остануват иви и плус чак шо више некој и уживаат во неа. :pos:
 
Да ти ја раскажам приказната за смедерефката, СМЕДЕРЕФКАТА се спомнува уште во римско време попозната како смедерефкускорнитис римјаните виното од смедеревка го користеле за измачување на најголемие непријатели и затворениците поголема казна била и од кастрацијата.
потоа се сеќава и во првата светска војна кога ја реоткриваат германците, германците кога се повлекувале од некој ров оставале шишиња смедеревка непријателот обавено се труел по ефикасна била и од хлорот.
Смедерефката се забранува со женевска конвенција како оружје бидејки ја сметале за премногу окрутна, покрај неа го забраниле и хлорот.
Подоцна смедерефката се употребува како отроф за стаорци но! исто така се забранува и како таков отроф бидејки е премногу нехумано да труеш стаорци со смедерефка.
На балканов одредени поединци имаат имунитет и ја пијат без проблем, науката сеуште нема објаснување за овој феномен како луѓето што ја пијат остануват иви и плус чак шо више некој и уживаат во неа. :pos:
:pos: :pos: :pos: :pos: :pos:

Да си ибиш векот, дај сеа кажи за првото прашање :D
 
:pos: :pos: :pos: :pos: :pos:

Да си ибиш векот, дај сеа кажи за првото прашање :D
А да со рефрактометар се мерат шеќерите, моеш да си порчаш од ибеј или да земеш хидрометар ( шо искрено може да краде од 5 до 25 % никогаш не си сигурен пошо ависи од многу фактори како ќе покаже (температура, други материи прашина ова он киселини итн итн значи краде обавезно од најмалку 5% до 25 а може да се деси и 50% ) а додека со рефракто метарот нема утка.
 
А да со рефрактометар се мерат шеќерите, моеш да си порчаш од ибеј или да земеш хидрометар ( шо искрено може да краде од 5 до 25 % никогаш не си сигурен пошо ависи од многу фактори како ќе покаже (температура, други материи прашина ова он киселини итн итн значи краде обавезно од најмалку 5% до 25 а може да се деси и 50% ) а додека со рефракто метарот нема утка.
Фала многу, ќе гледам да порачам од интернет, иако последните 2 нарачки не ми стигнаа...
 
Фала многу, ќе гледам да порачам од интернет, иако последните 2 нарачки не ми стигнаа...
Ако мислиш да порачуваш хидрометар немој не си ги фрлај парите пошо на јзик поубаво ќе процениш отколку со тоа, рефрактометарот е малку скапичок од 180 па до 500 евра зависи каков сакаш.
 
Ако мислиш да порачуваш хидрометар немој не си ги фрлај парите пошо на јзик поубаво ќе процениш отколку со тоа, рефрактометарот е малку скапичок од 180 па до 500 евра зависи каков сакаш.
Дај некој линк што е хидрометар? Она што се мери и степени на ракија? Поим неам :D
 
Дај некој линк што е хидрометар? Она што се мери и степени на ракија? Поим неам :D
хидрометар овој е пивски
dsc01767.jpg

рефрактометар
Refractometer-web.jpg

refractometer_kombi.jpg
 
Ако мислиш да порачуваш хидрометар немој не си ги фрлај парите пошо на јзик поубаво ќе процениш отколку со тоа, рефрактометарот е малку скапичок од 180 па до 500 евра зависи каков сакаш.

http://www.ebay.com/itm/RSG-100ATC-...013?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item46136c206d
Точно 26.29 долари со се поштарина.
 
Со кинеските имам лошо искуство, не се прецизни ако веќе земаш кинеско боље земи хидрометар отколку да си фрлаш пари за нефункционален рефрактометар кој ќе ти кажува неточни мерења.
 
Со кинеските имам лошо искуство, не се прецизни ако веќе земаш кинеско боље земи хидрометар отколку да си фрлаш пари за нефункционален рефрактометар кој ќе ти кажува неточни мерења.

Јас само пример дадов дека не се 500 долари туку 20 и нешто.
А друга работа е што 99% од се што имаш дома најверојатно е Кинеско или направено во Кина.
П.с инаку слабо се разбирам од вино пошто не го ни правам јас лично, а и освем комињакот лаченото многу слабо го пијам, купечкото пак ич.
 
Јас само пример дадов дека не се 500 долари туку 20 и нешто.
А друга работа е што 99% од се што имаш дома најверојатно е Кинеско или направено во Кина.
П.с инаку слабо се разбирам од вино пошто не го ни правам јас лично, а и освем комињакот лаченото многу слабо го пијам, купечкото пак ич.

Владе ти моеш колку сакаш примери да даваш и дома се да ти е кинеско ама фактот дека не се прецизни си останува, прво фушерај невиден се. Наместо кристално стакло имаат некаков си плекси глас, скалата им е принтана на хртија не е гравирана на друго парче стакло, телото е изработено од некоја си пластика, остави го на сонце ке се деформира, по некое време почнува сочивото да му испага стакленцето од напред лесно се гребе и се затемнува што уште повеќе допринесува за неточност итн итн итн.
Значи да не набројувам ова шо ти си го стаил кинесково е како да кажеш дека сат ролекс оригинал и кинеска копија се исто.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom