Додатоци (зачини) во јадењата?

  • Креатор на темата Креатор на темата bibika
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Sakate li zacineti jadenja? Koi zacini najmnogu gi stavate vo hranata dodeka ja prigotvuvate? Ili pak ne sakate dodatoci vo jadenjata?
Ako da,koi,ako ne zosto? :)

Jas sakam zacineta hrana,no ne samo domasna.I koga pravam sendvic sakam razni dodatoci vnatre. A vie?
Sto vi e najvkusno i neoddolivo kako zacin,sto vi otvara apetit?

Gi obozavam i ne jadam ako vo jadenjeto gi nema:nane,magdonos,lovorov list,biber,aleva piperka,origano,cili,a vo sendvicot ako nema majonez,tomato ne go priznavam.:)
 
Zachini i shto se podrazbira pod toa ime


qnsrh3.jpg


Zachinite se raznovrsni delovi od rastenijata, voglavno isusheni, koi sodrzhat aromatichni mirisi ili ostri vkusovi.
Se vbrojuvaat vo dodatoci na jadenja i pijaloci zaradi postignuvanje na odreden vkus i miris.

Ne postoi odredena granica izmegju zachini i aromatichni trevi.Denes pod trevi podrazbirame, vo prv red lekoviti i aromatichni rastenija, a pod zachini site onie rastitelni vrsti za kujnska upotreba koi so svojata sodrzhina na eterichni masla i sostojki na ostar vkus vlijaat na vkusot i svojstvata na hranata.
Ponekogash ovie dve grupi i se poklopuvaat, kako shto e sluchaj so naneto, koe istovremeno se koristi i kako lekovit chaj i kako dodatok za vkus i miris vo jadenjata.


Umetnosta na zachinuvanje na hranata se vbrojuva vo visoko shkolo za gotvenje.Neophodno e poznavanje na zachinite, oset za merka, vkus i kombiniranje.

Koi zachini megjusebno se podnesuvaat, koi ne mozheme da gi upotrebuvame zaedno, koi zachini vo jadenjeto kje bidat glavni a koi samo nadopolnuvanje na osnovnoto?!

Pravilna upotreba na zachinite e prashanje na vkusot, vo tekot na vremeto samo kje soznaeme koi kombinacii i kolichini odgovaraat na nashiot vkus.So sekojdnevno eksperementiranje i vezhbanje, razmisluvanje za boja i vkus na hranata kje postigneme nashata kujna da stane edinstvena labaratorija na vkus i miris.
 
Нормално дека сакам зачинета храна, ако нема зачин, не е убава, а од зачините највеќе ставам во храната (зависи од храната): оригано, вегета, буковец и толку. :)
 
hmmmm ne mi tekinja sto kaj stavam ali znam deka jadam presolena hrana ako e solta zacin i obozavam biber vo supa :)
 
Anason-lat.(foenkulum vulgare) ednogodishno rastenia koe raste vo Makedonija.Semeto se upotrebuva kako zachin za testa, za prigotvuvanje na slatkishi, za varenje na rakija-anasonka i sl.

Bel-piper e olupen crn-piper I e poblag.se upotrebuva kako zachin pri prigotvuvanja na sosovi, zelenchuk i jadenja od riba.

Vlasec-shnitling (lat. Allitium sccoeno prasum) vid zeleno kromitche so poblag vkus.Se upotrebuva kako zachin vo salati i vo drugi pikantni studeni jadenja.

Estragon-(lat. Artemisija dracunculus) grmushkesto mirizlivo rastenie.Se upotrebuva kako zachin za salatai, za razni sosovi, soleni i slatki filovi za testa i za prigotvuvanje na ocet za salati.

Zhalfija-(lat.Salvia officinalis) aromatichna grmushka so priaten miris i so malku gorchliv vkus.Se upotrebuva kako zachin za marinade i za razni sosovi za meso i riba.

Karanfilchinja-(lat.Caryopphyllus aromaticus)
Isushena cvetna pupka od tropsko drvo so prijaten miris.Se upotrebuva kako zachin, cela ili tolchena za slatki i soleni jadenja.

Kim-(lat.Carum carvi) ednogodishno rastenia chie seme ima moshne izrazit miris i vkus, se upotrebuva kako zachin za jadenja od meso i divech, kako i za soleni peciva.

qpl3dt.gif


Kopra-(lat.Anethum graveolens) rastenie so iglesti lisja i so mnogu izrazit miris.Se upotrebuva kako zachin vo chorbi sosovi i drugi jadenja.Cvetot se upotrebuva za prigotvuvanje na turshii, osobeno pri kiselenje na krastavici.

Koriander-(lat.Coriandrum salivum) rastenie so poteklo od Maroko.Semeto se upotrebuva kako zachin pri prigotvuvanje na salati, turshii i kolbasi.

qpl6k6.gif


Lavrov list-lavor (lat.Laurus nobilis) zelena grmushka od primorskite kraishta chii listovi se upotrebuvaat za prigotvuvanje na supi, chorbi, marinade i sl.

Majoran-(lat.Majorana hortensis) poznato aromatichno rastenie koe se upotrebuva kako zachin.

Mastiks-mirizliva smola od rastenieto trishlja(lat.Pistacija lentucus L)Koe raste na ostrovot hios.Koga kje se zaseche drvoto ispushta smola koja se upotrebuva za pravenje na rakija-mastika.


Matichina-(lat.Melissa oficinalis) aromatichno rastenie so jajchesti listovi i miris na limon.Se upotrebuva kako mirizliva zachinka za salati, likeri, kokteli i dr.



Majchina dushica-(lat.Thumus serpilium) poznata zachinka za ribi, chorbi I meso.
Modra smreka-kleka(lat.Juniperus communis) se upotrebuvaat bobinkite od rastenieto I toa za prigotvuvanje na poznatite rakii:”krinjevac” i ”klekovacha”.Bobinkite se upotrebuvaat i kako zachin pri prigotvuvanje na divech i razni sosovi.

qpl6xc.gif


Morsko orevche-plod od tropskoto drvo ”Myristica fragrans” Se upotrebuva kako aromatichna zachinka pri prigotvuvanje na razni soleni i slatki jadenja.
 
Mnogu sakam zacineta hrana,i dava na hranata nezamenliv vkus.Inace obozavam italijanska kujna i sos bez biber,bel biber,ruzmarin i bazilika ne mozam da go zamislam
Isto taka sakam mnogu i kari im dava na jadenjata nekoj orientalen smek i normalno origano
mmmm...mi se prijade
 
...origano, kari, crna i bela piper, magdonos, lovorov list, nane, cimet, susam, crvena sol,so sekoe jadenje jadam sirenje (belo-ovco) kako dodatok i majonez (obavezno),pa zatoa i gi smetam za zacini vo solenata ishrana,,,a za slatkite raboti da ne zboram..hmmmm..:)
 
Skoro sekogas koga gotvam meso dodavam ruzmarin,biber,origano ili lovorov list,drugi zacini:melen luk,bosilok( vo pasta najcesto),nane,crven piper,magdonos,i treba da dzirnam sto se iam u kujna,mnogu se:)
 
Sakam zacineta hrana i dodavam:origano,kari,nane,bukovec,susam,crven piper,a so mnogu jadenja jadam senf.
 
Сакам зачини, само магданосот не ми прави мерак...ич не го сакам.Знам дека е здрав и се, ама не ми се свиѓа.Во супа, или било какво јадење секогаш го тргам на страна!
Циметот го сакам многу и уште еден, ама не знам како се викаше има некое чудно име...Со различна комбинација на зачини може да се добие убав ориентален вкус!
 
Ja mnogu jadam zacineta hrana mozebi zatoa nekoas patam od burbrezi.Vegeta mi e zacin za se,bez nea ne pravam jadenje.
Majonez i senf isto taka,magdonos,luk,origano,crn biber...ma sve ..da ne nabrojuvam vise:)

p.s.mnogu sakam testenini so mnogu vegeta i sirenje...mmm..
 
Definitivno kariiii:D
 
Само - Вагета од Подравка!
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom