Додатоци (зачини) во јадењата?

• Креатор на темата Креатор на темата bibika
  • Време на започнување Време на започнување
Оригано и вагета, друго ништо не признавам.

Јас сакам доста зачинета храна и , сум јадел кинеска и ми покажуваакако се спрема, и обавезни зачини односно додатоци се лук ситно сечкан,
умбир свеж ситно сечкан (ѓумбир мислам дека скоро во се ставаат), Анасон ама не семето само туку по цел исушен цвет, кинески бибер (изгледа ко да е шуплив и има црвенкаста боја), и кинеската мешавина од 5 зачини, за соја сос да ен правиме ни муабет, а исто така во специјалитетите од централна кина има многу и чили исушена и издробена.

Vegeta , biber crna i sol.
Vo nekoi jadenja ruzmarin , oregano , basilika i magdonos.
Vo drugi roze biber , curry, chillli , sambal olek ( lici na tolceni piperki luticko e ).
Se zavisi od sto gotvam ama sekogas zacineto gotvam ako ima deca na rucek doma niv posebno mu spremam da ne gi otrujam.

obozavam zacini kako :bosilek,magdonos,nane..sekogas svezi gi stavam!Isto origano i sol mi se najenophodni,limon za vo salata i supa OBAVEZNO!

Ловоров лист при готвење на месо ЗАКОН

скоро сите зачини ги сакам, обожавам зачинета храна, а нормално највќе користам БУКОВЕЦ

Босилек (лат. Ocimum basilicum) Зачин и лек

Како вистинско гурманско доживување се употребува во салатите, разно-разните сосови, јадењата од свеж зеленчук, свежото кравјо сирење, сокот од домати, разните коктели, супи и тестенини, како и месото.
Сушениот добро се согласува со говедско и овчо месо, сос од домати, супа од зеленчук. А со оглед на тоа дека ја отстранува надуеноста, добро е да се користи и за зачинување на гравот или јадењата од други мешункасти растенија.

а бе секакфи зачини....научен сум уше од мал. Татко ми стафа се и сешто на сите видови јадења и богами убафо е....гурман....порано имафме дуќан нешо како сендвичара и имаше и печени кокошки и некад татко ми коа ќе се погодеше од чиста досада да пече кокошки, ги пунеше со зачини и беа ко посрани...

Kari rulz! Od doma ke me isterat oti vo se klavam a ne mu mirisalo ubo:toe:

Kari i kopar se najdobri zacini vo sve gi stavam a i soja sos...mmmmm.

Од зачини само вагета, иначе не ги сакам другите не ми се убави ич:toe:

Сол и кари.Порано многу сакав оригано,ама сега ми е смачено.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom