До кога христијаните ке бидат ограбувани од црквата?

• Креатор на темата Креатор на темата МЈ23
  • Време на започнување Време на започнување
А ако почнеш да пишуваш за Твојот личен морал, верувам дека ќе наидеш на троа појќе потешкотии, оти е полесно да се зборува (читај: оговара) туѓата моралност.
Моралот има различна тежина кај секој човек,кај поповите моралот им е работно место 24-7 така да не ми држи предавања ти на мене...

Е ај...:ne_zboram

Свештенството е професија. Тоа се луѓе кој како и сите ние се заглавени во материјалниот свет. Доколку не наплатуваат за своите услуги треба да бидат оставени на милостина на луѓето. Зошто гледаме нелогичности и ги осудуваме само оние кои се бават со духовност и за тоа земаат пари? Што е со политичарите? Ти ги бираш, им даваш мандат (и покрај сето лажење) ти удираат такси и за воздухот што го дишеш, крадат наши пари, и никој не вели-овие не ограбија! Зошто не ја работат нивната професија безплатно? Се додека постои свештенство, цркви и сл. секој ќе треба да се откаже од материјалните средства и да ги подари на црквата, тоа значи самопожртвување. Денес најтешко на човек му паѓа да се оддели од парите.

А ако почнеш да пишуваш за Твојот личен морал, верувам дека ќе наидеш на троа појќе потешкотии, оти е полесно да се зборува (читај: оговара) туѓата моралност.
Нема потреба да излегваш од темата. И нема потреба да наведам што и како се вози и што и каков имот поседуваат. Мислам дека можиш самиот да се увериш во тоа, барем сега се ни стои на располагање. А ако си беч во очите тогаш тоа е твој проблем. Јас само ја отворив дискусијата за тие шо мислат и не мислат како мене, пошто сум згрозен од тоа.

па до кога ќе им дозволуваат.... не им давајте пари и решен проблем.....а луѓето не дека даваат пари затоа што веруваат туку од традиција демек на икона морало да се остави пари и такви работи...па ако ти смета не оставај its simple

Моменталната состојба, која на верски план ја има во републикава, поточно од страна на МПЦ која ме поттикна да ја започнам оваа тема, е тоашто како вистински верник и христијански приврзаник ме боли тоашто МПЦ ги злоупотребува парите оставени по црквите ширум Македонија, односно ги присвојува за нивна корист, со цел тие пари да завршат во нечиј џеб односно во рацете на нивните најблиски роднини пријатели итн.
Ако во времето на турците, парите кои ги собирала црквата, биле наменети за подготвување на честите востанија, или пак во времето помеѓу двете светски војни парите биле наменети за сиромавите или стари и изнемоштени и гладни лица, денес во време кога владее демократијата, а МПЦ не дејствува ниту како организација или пак регистрирана како правно лице, парите кои верниците ги оставаат на иконите ги злоупотребуваат на секој можен начин.
Во хиерархиската поставенос на црквата од најнискиот па се до највисокиот орган или поединец од сигурни и докажани извори, парите кои од различни богослужби, без разлика на тоа дали се пеење на вода, крштевање на дете, бенчавка или било што друго, добиените пари, црковните лица ги присвојуваат и на крајот од месецот ги делат односно тоа е еден вид на нивен месечен приход кој тие го добиваат не само со нивната работа туку и со оставените пари на верниците во самите цркви.
Најмногу од се ме боли тоашто парите кои и сега се многу значајни и кои треба да бидат наменети за најниската класа на народ, за најсиромавите најбедните, кои живеат во најмизерни услови и на кои најповеќе им треба помош, да им се дадат тие средства или да се искористат за отварање во народни кујни кадешто ке се згрижат тие сиромави и болни граѓани, истите тие кои ја проповедаат нашата христијанска вера ги гледаме како се возат во најлуксузни возила или живеат во најлуксузни вили, патуваат во странство со парите на верниците и сето тоа без око да им трепне.
Затоа соверници верувајте му вистински на БОГ, Молете се, Дарувајте, Сакајте, Простувајте, но не мора да го правите тоа даваќи пари за истото. Некогаш доволно е само еден збор за да му докажете на некој колку го сакате.

Абе види неможеш да знаеш дали е така пошто не можеш да бидеш сугурен а како и да е не ти требало да го пишуваш ова како христијанин, наше е да си веруваме во нашиот господ Исус Христос а нивно е што ќе прават они (се мисли на МПЦ), не би требало и за тие работи да замеруваме до толку :toe: :oeoeoe:

od pop pogolem aramija nema da se jas prasuvam treba site popovi da gi neredat na plostad i na sekoj bradata da mu ja izbricat

od pop pogolem aramija nema da se jas prasuvam treba site popovi da gi neredat na plostad i na sekoj bradata da mu ja izbricat

А кое е фајдето од бричењето? Пак ќе бидеш назијан!!! Ќе ги избричиш, а скршен денар нема да ти дадат за бричењето.

jas kolku sto sum slusnal deka za pop toa bilo najgolema kazna ako go izbricis

jas kolku sto sum slusnal deka za pop toa bilo najgolema kazna ako go izbricis

...најголем Срам - можеби, а за најголема казна?....што знам....од Пеколот поголема казна во Христијанството не постои. Така да... не ќе е тоа.

...најголем Срам - можеби, а за најголема казна?....што знам....од Пеколот поголема казна во Христијанството не постои. Така да... не ќе е тоа.
mozebi pogresno sum razbral mozebi e i sram taka da ne ke im e bas se edno ako gi izbricat

....сите сме за бричење, пријателе! Ако слези Господ одозгора, од првиот до последниот сите ќе не обричи, не само поповите....влакно нема да остани!

Така да .....затоа можеби и не слегува. Работа ќе си отвори.

Седодека не се води никаква евиденција надвор од црковните одаи, к е се перат пари и сите роднини пријатели и блиски членови на семејството ке уживаат во нивниот живот на терет односно на со парите на народот кој ги остава парите во црквите. ТИЕ ПАРИ СЕ НАМЕНЕТИ ЗА СИРОМАСИТЕ И СРКОВНИТЕ ОБЈЕКТИ КОИ ТРЕБА ДА СЕ ГРАДАТ ВОЗОБНОВУВААТ.

--- надополнето ---

Видете, Плаошник во охрид ги нема платено комуналиите на општината. ЗОШТО???? Да не случајно нема пари во црквата за да ги подмири тие трошоци? А? А? Не можи да нема пари во црквата. НЕ МОЖИ.

Се додека не им опнат даночен број и биде регистрирана како еден вид фирма..до тогаш

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom