До кога христијаните ке бидат ограбувани од црквата?

• Креатор на темата Креатор на темата МЈ23
  • Време на започнување Време на започнување
Никој не им става пиштол на глава на граѓаните да остават пари во црквите? Тие своеволно ги оставаат своите пари таму. По цела година плукаат по поповите, ги оговараат, кажуват шали и вицеви на нивна сметка, ама кога ќе дојде слава, крштевка, погреб или брак повторно попот го викаат и рака му бацуваат. Балканска работа :)

Никој не им става пиштол на глава на граѓаните да остават пари во црквите? Тие своеволно ги оставаат своите пари таму. По цела година плукаат по поповите, ги оговараат, кажуват шали и вицеви на нивна сметка, ама кога ќе дојде слава, крштевка, погреб или брак повторно попот го викаат и рака му бацуваат. Балканска работа :)

Да, а јас сум сигурен дека ти ја осудуваш таа пракса...:bravo:...

Додека не умрат, ваљда.

Моменталната состојба, која на верски план ја има во републикава, поточно од страна на МПЦ која ме поттикна да ја започнам оваа тема, е тоашто како вистински верник и христијански приврзаник ме боли тоашто МПЦ ги злоупотребува парите оставени по црквите ширум Македонија, односно ги присвојува за нивна корист, со цел тие пари да завршат во нечиј џеб односно во рацете на нивните најблиски роднини пријатели итн.
Ако во времето на турците, парите кои ги собирала црквата, биле наменети за подготвување на честите востанија, или пак во времето помеѓу двете светски војни парите биле наменети за сиромавите или стари и изнемоштени и гладни лица, денес во време кога владее демократијата, а МПЦ не дејствува ниту како организација или пак регистрирана како правно лице, парите кои верниците ги оставаат на иконите ги злоупотребуваат на секој можен начин.
Во хиерархиската поставенос на црквата од најнискиот па се до највисокиот орган или поединец од сигурни и докажани извори, парите кои од различни богослужби, без разлика на тоа дали се пеење на вода, крштевање на дете, бенчавка или било што друго, добиените пари, црковните лица ги присвојуваат и на крајот од месецот ги делат односно тоа е еден вид на нивен месечен приход кој тие го добиваат не само со нивната работа туку и со оставените пари на верниците во самите цркви.
Најмногу од се ме боли тоашто парите кои и сега се многу значајни и кои треба да бидат наменети за најниската класа на народ, за најсиромавите најбедните, кои живеат во најмизерни услови и на кои најповеќе им треба помош, да им се дадат тие средства или да се искористат за отварање во народни кујни кадешто ке се згрижат тие сиромави и болни граѓани, истите тие кои ја проповедаат нашата христијанска вера ги гледаме како се возат во најлуксузни возила или живеат во најлуксузни вили, патуваат во странство со парите на верниците и сето тоа без око да им трепне.
Затоа соверници верувајте му вистински на БОГ, Молете се, Дарувајте, Сакајте, Простувајте, но не мора да го правите тоа даваќи пари за истото. Некогаш доволно е само еден збор за да му докажете на некој колку го сакате.

Прашањево е суштински погрешно, така да би му препорачал на авторот од парашњево, троа да седнит и да поднаучит што е тоа Црква и како е Црквата устроена. Вака, ќе испадне дека христијнаните (православните, нормално...) се ограбуваат самите себе...:icon_bigg

Прашањево е суштински погрешно, така да би му препорачал на авторот од парашњево, троа да седнит и да поднаучит што е тоа Црква и како е Црквата устроена. Вака, ќе испадне дека христијнаните (православните, нормално...) се ограбуваат самите себе...:icon_bigg
Суштината не е дали и како е црквата установена. Муабетот е тоашто парите кои ги оставаат граѓаните во црквите, а кои се наменети за сиромавите, народните кујни и градење и возобновување на црквите ги прибираат во својот џеб поповите.

Суштината не е дали и како е црквата установена. Муабетот е тоашто парите кои ги оставаат граѓаните во црквите, а кои се наменети за сиромавите, народните кујни и градење и возобновување на црквите ги прибираат во својот џеб поповите.
Некој мора и најскапи џипови да возат и да имаат пари хотели да купуваат и профаваат!

Море да сум јас, и попови и оџи на клада!

Муабетот е тоашто парите кои ги оставаат граѓаните во црквите, а кои се наменети за сиромавите, народните кујни и градење и возобновување на црквите ги прибираат во својот џеб поповите.

Воа е „класично набадање„ од луѓе кои се надвор од Црквата и кои Црквата ја гледаат „од страна„ а воедно се убедени дека се во право само затоа што така мислат...

--- надополнето ---

Море да сум јас, и попови и оџи на клада!

Оооооооо, спасителу на Светов? Па кај беше до сега?

Не си во право. Сум бил кум неколку пати и еднаш попот после пеењето на цел глас рече: „Ајде сега кумот да ја дарува иконата“ (мислејќи да оставам пари). Без срам, без перде. Само што ја дарував, клисарот ми дојде и како арамија тргнат по арач со дрзок тон ми се обрати: „Ти си кумот! Ајде да платиш за венчавката.“ И тоа уште не си честитавме со младите. Срамотилаци.

Да, има и попови кои што се луѓе, ама се ретки... многу ретки. На погребот на баба ми пееше поп, млад човек и од што му беше срам (а веројатно и жал) не ни побара пари за пеењето само си замина. Арно ама кога отидовме во црква да однесеме пченица и свеќа (не знам точно дали беше само пченица или само свеќата, не ме фаќајте за збор), клисарот беше тој што ни побара пари. 2000 денари за да ти се отворат рајските порти и да може душата да ти почива. Срамота.

Мене не ми е јасно, еве нека ми објаснат поупатените, што ако неам пари зар нема да пее попот или нема да венчава и зар и покрај мојата чиста душа јас не би имал пристап до рајот ако не му платам на попот !?

Уште едно прашање, а зошто католиците не земаат пари за пеење на погреб !? Или за различен рај правиме муабет, па за нашиот мора да се плати !?

Ти си суштински погрешен!

Нема погрешно прашање. Уште помалку има суштински погрешни прашања.

Има само (суштински) погрешни одговори, какви што најчесто се твоите.

Затоа, боље ќути си, кога немаш нешто СУШТИНСКИ да кажеш. Срамота е - ти се смеат луѓе.

--- надополнето ---

Уште едно прашање, а зошто католиците не земаат пари за пеење на погреб !? Или за различен рај правиме муабет, па за нашиот мора да се плати !?

Православниот е all-inclusive, а во католичкиот за све си плаќаш таму. Како што се гледа и на овој свет.

Ти си суштински погрешен!

Нема погрешно прашање. Уште помалку има суштински погрешни прашања.

Има само (суштински) погрешни одговори, какви што најчесто се твоите.

Затоа, боље ќути си, кога немаш нешто СУШТИНСКИ да кажеш. Срамота е - ти се смеат луѓе.

.

Не се сеќавам дека Ти се обратив, така да оди покриј се, да не испаднеш смешен...Од Тебе, ништо друго не прочитав, освен „препишанки„, негирање се си сешто, исмејување, иронија и тако даље и томе слично...

--- надополнето ---

Мене не ми е јасно, еве нека ми објаснат поупатените, што ако неам пари зар нема да пее попот или нема да венчава и зар и покрај мојата чиста душа јас не би имал пристап до рајот ако не му платам на попот !?

Ако немаш пари, тогаш седи си мирен дома, не се венчавај, не раѓај деца, не ги крштевај и то...

И гледај Пинк 15...Поевтино е.

Воа е „класично набадање„ од луѓе кои се надвор од Црквата и кои Црквата ја гледаат „од страна„ а воедно се убедени дека се во право само затоа што така мислат...

--- надополнето ---

Оооооооо, спасителу на Светов? Па кај беше до сега?

Да ти објаснам нешто, Јас верувам во Бог и се молам. Прашањето пто го поставив е многу едноставно и нема ништо погрешно во тоа. Јас искрено да ти кажам, гледам цркви кои веќе 20 години се во изградба или само се до фаза на темел изградени. Кажи ми ти мене дали црквата нема пари тоа за роко д половина година да го изгради. Знаеме дека на пример плаошник се изгради за многу краток рок. Значи ако се сака се се можи, али тоа кај нас е проблемот што се неќе, и дека поповите ги земаат парите во нивна корист. Не знам по кој пат го пишувам ова, веќе ми се смачи. али како и да е Тема на муабетов е оваа До кога парите на граѓаните ке ги присвојуваат поповите и црковните лица во нивна корист? А не да ги даваат за сиромасите и за изградба или возобновување на црквите и манастирите. ТОЛКУ

--- надополнето ---

Оваа тема која јас ја отворив, истовремено боше тема и пред неколку децении кога заврши втората светска војна и кога комунистите ја забранија, ја исклучија црквата на секаков можен начин. Ете поради ваквите причини.

Ако немаш пари, тогаш седи си мирен дома, не се венчавај, не раѓај деца, не ги крштевај и то...

И гледај Пинк 15...Поевтино е.

Ова требаше да е смешно !? :toe:

--- надополнето ---

Православниот е all-inclusive, а во католичкиот за све си плаќаш таму. Како што се гледа и на овој свет.

Најверојатно си во право. Барем да знаеме на време да не носиме пари со нас таму на оној свет. ;)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom