До кај стигнавме?

• Креатор на темата Креатор на темата Кртот
  • Време на започнување Време на започнување
Си го губат детството на тој начин. Мене па ич не ми е криво што не сум искачал у основно па и у средно, затоа многу другари викаат досадно ми е у градов. Па деосадно е ако искачаш од 10 години. :pop:

Не знам во каков правец оди младината,ама не чини...Јас почнав да излегувам на 16 години.Не дека моите не ме пуштаа или нешто,туку не ми беше толку интересно прв пат кога излегов на 14 год. Имам 3 внуки, двете се во нивни рани 20ти години,а најмалата е 13.Кога ке ја видам нашминкана со кармини и сенки и пудри,ми иде да и ја брцнам главата во ВЕЦЕ шоља!Деца треба да се деца!А не,ке ми се понаша како 30 годишна...Најверојатно е до домашно воспитување на крај на краиштата,може родителите немаат време да знаат што им се случува со децата.

Abe se e isprevrteno koja od koja od zenskite e pogola i po soblecena se e totalno vo voda neznam ako vaka se prodolzi ke bide interesno vo idnina.....

Jas celosno se soglasuvam so tebe zatoa sto uste od mali odat kon nasilstvo a sto ostanuva koga ke porasnat odnosno koga ke stanat polnoletni ili pa koga ke vidam deca na ulica se catalat na povozrasni od niv na sto lici toa nemaat kako prvo nikakva kultura sramota, a plus i drzavata nema zakon protiv toa na prvo mesto se roditelite i drzavata a decata jas voopsto ne gi krivam toa e od mene .....

NIppI напиша:
денешниве деца,на 3 до 5 години слушаат пинк наместо детски песни..
на 10 години наместо да играат ластик и да скокаат по топките,излегуваат до 1ипол2 (сведок сум јас,тука во градов!)
на 12-13 си фаќаат женски и обратно....
па ништо чудно коа ќе се каже дека на 14 или 15 го направиле 'тоа' за прв пат..
според мене мислам дека премногу брзаат,детството не се враќа...после ќе го бараат! не живеат децава,се раѓаат со цигарче во рака,одман стануваат тинејџери...не оди тоа така,за жал не оди...
посебно да додадам (спомна некој погоре за кармини и шминки)
поминаа полуматурите,а нашиве полуматурантки беа повеќе дотерани од ние кога славевме матура!! за обична вечер за излегување носат миничи,со залепени маички,со едно кило шминка,и специјално одат на фризер..па изгледаат како 20 годишни...
штета...само тоа ќе кажам..

п.с. иронично и најтрагично е шо добиваат поддршка од мајките,кои одат со нив во шопинг по штикли и на фризер по скапи фризури... :tapp:

Епа се отиде у неповрат....сепак самите се заебавме и таков ни е менталитетот......

Мене не ми сметаат,што сакаат нека си прават,се знае кој треба да ги контролира,барем до 15 години,натаму и веќе не се баш деца,можат и сами да размислат со своја глава што понатаму.Не сакам само кога се плеткаат на места што не се за нив,се знае кој каде оди.
Не ми е јасно како не им е интересно криенка,долга магарица,крадење на цреши по дворови,седење до доцна на маало,разни муабети,сеир.Некогаш и нека испаднат,нека видат како е,но овие работи не треба да ги прескокнат,зошто никогаш нема да им се вратат.

тоа е тоа,турбо фолк и слични некои малограгански манири!
не велам дека сите што слушаат турбо.... прават или ....
но индиректно---идол : некаква певачка :)...па од тука бледа копиjа и "гнасна" sex револуциjа!!!
тоа како прво!!!
второ : родителската грижа,родителските "обврски" бизнис и слично!!! се што "посакуваат - добиваат" ама "услов" да не ги "задеваат" со "глупости"
и трето : полициjата,како одлични приjатели или се ориентираат по презимето... и не превземаат - апсолутно ништо!!!!
поинтересно е да "бркаат" : "наркомани" со една цигара трева,"пиjаници" некоj коj со душа чека викенд или "арамии" кои се нашле на местото до некоja "кола" и веднаш ке крадат.....
а овие "маливе" деца се ке се "подружат" и ке си одат!
назнам ама треба нашто,ригорозно - да ги "мавнат" родителите по "паричникот" и тогаш,нама да биде сеедно!!!

leandra напиша:
Не ми е јасно како не им е интересно криенка,долга магарица,крадење на цреши по дворови,седење до доцна на маало,разни муабети,сеир.Некогаш и нека испаднат,нека видат како е,но овие работи не треба да ги прескокнат,зошто никогаш нема да им се вратат.
ее ама ме врети назад...хехе после фудбал туш и со сендвичи од дома до касно пред зграда...
мое мислење е дека не е се само родителите криви иако имаат и они дел од вината...општеството налага така...повеќето родители неможејки финансиски да им овозможат поубав живот барајки ја вината (појма немам каде)се тотално исклучени од она што се случува околу нив,и со тоа што им допуштаат повеќе работи мислат дека надокнадуваат за тоа што неможат финансиски да им овозможат..и тука е целата работа...а за тоа што искачаат уште од 5то 6то незнам...само знам дека пропуштаат многу работи за кои не се свесни.за искачање во град и за пијанчење има време!но како што реков такво ни е и општеството кога на телевизија ќе се појави "стегната" 14 гидишна девојка со изглед на 24 годишна и ќе пее нешто у стилот uporedi me знаеш колку е саатот.од една страна се продава празна политика од друга неморал и кич а детето конзумирајки ги овие работи станава како нив ...затоа и во градот нема "топлина" како многу да се отуѓени луѓево...

За жал работите така стојат и не гледам дека ќе се подобрат,туку мислам дека само ќе се влошат.Деца од 5-6 одд одат по дискотеки,се пијанчат,пушат...Мене тоа не ми е јасно.Најголемата одговорност паѓа на родителите.Јас да имав ќерка 5 одделение и да се облака ко 20 годишна,па искрено нема да ја пуштам да излезе така облечена.Друго и однесувањето им е заникаде..Немаат никаква култура на однесување.

stvarno ne znam sto da se pravi so ovie deca!!! a be neli ima zakon so koj se zabranuva sitkanje alkohol na maloletni lica!!!. jes da sum ija maloleten ali ja sea ke bidam 1-va godina sredno i za mene da se kaze ke bide normalno da kupam pivo ili vono od prodavnica ali dete od 5 odd. stvarno ne razbiram!!!

moskva_bojan напиша:
stvarno ne znam sto da se pravi so ovie deca!!! a be neli ima zakon so koj se zabranuva sitkanje alkohol na maloletni lica!!!. jes da sum ija maloleten ali ja sea ke bidam 1-va godina sredno i za mene da se kaze ke bide normalno da kupam pivo ili vono od prodavnica ali dete od 5 odd. stvarno ne razbiram!!!

Ова беше смешно :tapp:

Ееее и мене не ми е јасно!Искачаат од 10 години место да играат пред маало жмурки итн.
Еве и да искачаат од 10 години ќе искачаат искачаат па нема ли да им стане досадно истото да го прават следните 10-15 години!!!АЛОООООООООООООООООООООООО

СЕ ВО СВОЕ ВРЕМЕ!!!!!!!

Не ве исчитав сите ама до некаде сте во право. Од друга страна па годинитие и да немаат некоја врска. Еве јас сега ќе бидам трета средно и сеуште има деца што искачаат по дискотеки и деца што не ни значат како изгледа дискотека па нив ги сметаме за ... ај не е битно знаете и сами. Тука пушењето, пиењето и дрогата не знаат ништо. Еве со 17 години немам ниту еден дим земено ниту па планирам да проопушам, ама од 12 години сум почнал да искачам и толку многу шанси сум имал да пробам се ама сум издржал.
Почнав летото 6-то према 7-мо да идам во Хавана и Кабрио. Па после во Процес и Елемент. Јасно ми е сите постари што збореле за мене и за другарите али :toe:. Само има една разлика од тогаш до сега. Сега во дискотека на медиум 80% се како што сме биле ние тогаш 10%. Уште потргаично е што нас поради тоа не ни се иде на медиум, па идеме на сениор со 25 годишни и се тоа така се врти во круг. Се е испомешано во градов. Нас сега ни е интересно на сениор да им се правиме газди, да влагаме преку ред, сепариња.... зошто или влагаш како мафијаш или не те ни пуштаат на врата зошто си малолетен. Едино Колосеум остана дискотека на место зошто таму идат колешки на мајка ми, па глупо ми е да ме види некоја од нив:).

Ма не е само работата во дискотеките...сегде се случува ова,па и самите собиранки во нивните маала и пијанчење до бесвест,па првата цигара,па првиот контакт со лесните дроги и се останато се си води кон тоа!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom