Дилема

Ти веќе си во најголемите атеисти во Вселената, затоа што зборуваш нешто, а и самиот не веруваш во тоа што го зборуваш, прво!

Второ, во моите 20 години и во моето темпо на живот сум видел доста многу нешта, за разлика од твоите 40 од кој цели 30 ќе ги помножам со 0 затоа што се залудно потрошени низ цркви.

Трето, тебе не ти е жал затоа што си меѓу оние кој не им е жал за ништо, испрани мозоци. А мене лично дупло повеќе ми е жал поради твојата поделеност - христијанство и наука!

Не се зборува со вакви како тебе, затоа што не ти отвараат хоризонти за да имаш што да кажеш, едноставно мораме да се спуштаме на твое ниво и како бебе да те учиме од ново да одиш и збориш. И брат би те викал дури на пот и гној да смрдиш, ама ако смрдиш на темјан - тешко. Се додека не сум баниран овде со ваквите како тебе ќе се борам и цело време ќе бидам во право, оти изнесувам факти, а не научна фантастика!

Не му замерувајте на Мики1, тој е само еден изморен човек, и не е само тој.
Зошто!?

Ќе ви раскажам со пример:

Земете жаба, ставете ја во лонец со вода и почнете да го загревате.
Како што се загрева водата истовремено се загрева телото на жабата и се прилагодува на температурата.
Во моментот пред да почне водата да врие, жабата повеќе не е во можност да се прилагодува и одлучува да скокне, но не успева во тоа затоа што сета сила и енергија ја потрошила обидувајќи се да се прилагоди на температурата.
Наскоро жабата умира...
Што ја убива жабата?
Некои ќе речат дека тоа е зовриената вода...
Но вистинската причина е неможноста да одлучи кога да ја напушти водата.

Овој пример може да се земе и за секојдневни ситуации со луѓе и настани.
Ние треба да одлучиме кога треба да скокнеме. Додека сеуште имаме сила...

Последно уредено:
Досаден ми стана муабетов. Терај си Мики во центарот на универзумот и чекај го Бога да дојде.

Досаден ми стана муабетов. Терај си Мики во центарот на универзумот и чекај го Бога да дојде.

И да нејќеш, Бог ќе дојде.
Туку, што бидна со центарот од Вселената: дека е?...:unsure:

А видам нотификација од Мики, а знам ќе прочитам бисер на денот. Центарот на Вселената си ти момче, доколку е бесконечна и неограничена сите сме нејзин центар. Туку Бог иде веќе 2 000 години бе Мики, а и да дојде и нему вакви муабети ако почнеш да му правиш богами без тебе ќе се иде. :pos:

мкд владе,

само ти стај рака преку очите и денот ќе ти стане ноќ...Можи и така, не?
Можи, зошто да не. Значи сетилото за вид во комбинација со разум не е веродостоен метод за носење заклучоци, како што можеш и сам да забележиш и од мојот пример и од твојот. Но ТИ тврдеше дека цитирам:
.не постои поубедлив доказ од непосредниот, осознаен со вродните сетила и разум, со осознавање во реално време и простор.
И сега што правиме ? Од една страна велиш дека тој метод е најубедлив, а од друга страна даваш пример дека уствари тој метод и не е баш најубедлив, напротив.[DOUBLEPOST=1451478424][/DOUBLEPOST]
Се врти или не се врти, што бидна?

bicycle.jpg
Се врти, се врти, самоооо неможеме да се договриме што околу што. Некој вика вака , некој така, да незнај чоек шо да речи.

Некој вика вака , некој така, да незнај чоек шо да речи.
Тоа е барем лесно, ќе се јавиш во општински, они ќе се јават на Мартин, а Мартин ако треба ќе се јави на Влатко или Никола. Така најлесно ќе се дознае што чоек треба да речи.

А видам нотификација од Мики, а знам ќе прочитам бисер на денот. Центарот на Вселената си ти момче, доколку е бесконечна и неограничена сите сме нејзин центар. Туку Бог иде веќе 2 000 години бе Мики, а и да дојде и нему вакви муабети ако почнеш да му правиш богами без тебе ќе се иде. :pos:

Не бладај и не бегај од прашањето: каде е центарот од Вселената?

Знаеш или не знаеш? Гле‘аш колку е просто за кажување...[DOUBLEPOST=1451478776][/DOUBLEPOST]
Можи, зошто да не. Значи сетилото за вид во комбинација со разум не е веродостоен метод за носење заклучоци, како што можеш и сам да забележиш и од мојот пример и од твојот.

А бе ај....
А да го прашаме Хокинг, дали постои гравитацијата?...:sneaky:

Тоа е барем лесно, ќе се јавиш во општински, они ќе се јават на Мартин, а Мартин ако треба ќе се јави на Влатко или Никола. Така најлесно ќе се дознае што чоек треба да речи.
Можи и така, претпоставувам и сам си запознаен со постапката.
Туку го имаш гледано бе филмот или и за тоа треба да побараш дозвола?

.не постои поубедлив доказ од непосредниот, осознаен со вродните сетила и разум, со осознавање во реално време и простор.
И сега што правиме ? Од една страна велиш дека тој метод е најубедлив, а од друга страна даваш пример дека уствари тој метод и не е баш најубедлив, напротив..

Напротов: методот кој го наведов е единствено убедлив. Не си убелив токму ти, кој пласираш намерно намонтирани случаи, кои не се наоѓаат во природата во таков облик, а од кои сакаш да извлечеш генерален заклучок за наводната неспособност од човековите сетила и разум за осознавање на нештата во Светов.

Можи и така, претпоставувам и сам си запознаен со постапката.
Туку го имаш гледано бе филмот или и за тоа треба да побараш дозвола?
Од општински рекоа дека начелно можам да го гледам али подобро е да почекам Мартин да даде амин. Јас ќе причекам, што е сигурно сигурно е.

А бе ај....
А да го прашаме Хокинг, дали постои гравитацијата?...:sneaky:
Можеш некој да прашаш за да ти ја дефинира, пресмета колкава е итн итн, но немора да прашаш дали постои. Тоа можеш и сам да го заклучиш. Дури и не ти треба некоја софистицирана опрема и знаење. Качисе на некоја повисока зграда и скокни. После врати се и сподели дали има или не.
Туку што има гравитацијата врска со твоето тврдење дека сетилата во комбинација со разум се најубедливиот доказ за се.
Немој сега да ми ескивираш и да ми фаќаш кривини.[DOUBLEPOST=1451479562][/DOUBLEPOST]
Напротов: методот кој го наведов е единствено убедлив. Не си убелив токму ти, кој пласираш намерно намонтирани случаи, кои не се наоѓаат во природата во таков облик, а од кои сакаш да извлечеш генерален заклучок за наводната неспособност од човековите сетила и разум за осознавање на нештата во Светов.
Ова што го тврдиш едноставно не е точно, туку е само пример како функционира човечкиот мозок во комбинација на сетилото за вид. Ако не ти се допаѓа овој пример дека окото лажи пошто бил намонтиран и неприроден, тогаш да го земиме примерот за фатаморганата. Тој доволно природен ти е, или и фатаморгана не постои?

Можеш некој да прашаш за да ти ја дефинира, пресмета колкава е итн итн, но немора да прашаш дали постои. Тоа можеш и сам да го заклучиш. Дури и не ти треба некоја софистицирана опрема и знаење. Качисе на некоја повисока зграда и скокни. После врати се и сподели дали има или не.

Е ми, оти ти да не скокниш од стокатница, да станиш па да ми кажиш дека гравитацијата навистина постои?...
Јас не изразив сомнеж во постоењето од гравитацијата.[DOUBLEPOST=1451480680][/DOUBLEPOST]
Ова што го тврдиш едноставно не е точно, туку е само пример како функционира човечкиот мозок во комбинација на сетилото за вид. Ако не ти се допаѓа овој пример дека окото лажи пошто бил намонтиран и неприроден, тогаш да го земиме примерот за фатаморганата. Тој доволно природен ти е, или и фатаморгана не постои?

Пак се обидуваш да ми припишеш зборој кои не сум ги напишал?...
„Фатаморгана„ постои, во тоа не се сомневам, и тој природен (!) феномен е одамна познат и донекаде објаснет. Но, тоа е исклучок во природните појави, а не правило, како што ти сакаш да го наметнеш.

Од општински рекоа дека начелно можам да го гледам али подобро е да почекам Мартин да даде амин. Јас ќе причекам, што е сигурно сигурно е.
Не бе сериозно, убав филм е. Вреди да се потрошат сат и пол. Остај што се заебаваме тука, филмчето си е топ.[DOUBLEPOST=1451483606][/DOUBLEPOST]
Е ми, оти ти да не скокниш од стокатница, да станиш па да ми кажиш дека гравитацијата навистина постои?...
Јас не изразив сомнеж во постоењето од гравитацијата.[DOUBLEPOST=1451480680][/DOUBLEPOST]

Пак се обидуваш да ми припишеш зборој кои не сум ги напишал?...
„Фатаморгана„ постои, во тоа не се сомневам, и тој природен (!) феномен е одамна познат и донекаде објаснет. Но, тоа е исклучок во природните појави, а не правило, како што ти сакаш да го наметнеш.
А јас пак каде изразив сомнеж за гравитацијата. Нити ја имав спомнато туку ти од нигде никаде ја извади .
Фатаморганата постои но повеќе беше дека окото лажи( заедно со разумот) и затоа ти во пустина гледаш вода каде вода нема. Дали била наместена слика или природен феномен , заклучокот е очигледен. Окото лажи и без дополнителни испитувања, тестови, пресметки воопшто неможе да се земе како веродостоен доказ. Оттука ти паѓа во вода она твоето:
не постои поубедлив доказ од непосредниот, осознаен со вродните сетила и разум, со осознавање во реално време и простор.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom