Kadaif
M.D.
- Член од
- 21 јануари 2008
- Мислења
- 6.903
- Поени од реакции
- 8.482
Бијонс за нобелова награда за наоѓање на начин со кој се искоренува дијабетот (најверојатно со забрзување на прогресот на болеста и брза смрт па со тоа намалување на бројот на дијабетичари)...мене воопшто не ми е смешно, метформинот како лек се применувал кога ти уште си студирал, па питање дали и тогаш, се исфрли од употреба еден период поради страшни гастро тегоби и неоправданост како бигванидин повеќе бил како ,,придружен,, антидијабетски медикамент кај гојазни, читај, пациенти со голема телесна маса или тие кои внесувале повеќе храна, знаеме дека бигванидинот не делува на лачењето на инсулинот, но знаеме дека човек кој нема апетит и е слаб и му е пореметен метаболизмот со покачена гликоза во крвта со метформинот (бигванидин) дополнително ќе си има проблем со абдоминални болки,
за да по извесен период повторно влезе метформинот на голема врата како антидијабетски лек на избор за тип 2 дијабет, но проблемот со тебе кон мене е што ти не го читаш, а се смееш, што се прави со тие пациенти низ цел свет само се дозира метформин и тоа е тоа лечење? тоа е само лек за ,,остранување,, на зголемена гликоза во крв но не и причината зошто е зголемена, и затоа статус кво ситуација доживотно метформин? тоа е решавање на дијабетот со метформин и инсулин во 21 век? се додека така се размислува ќе има многу дијабетичари во светот повеќе и повеќе и нормално потрошувачка на една генерика орален лек и неколкуте инсулини, кажи ми дали вооошто некој се излечил од присуство на зголемена гликоза во крв освен што се етикетира ти си дијабетичар и толку, еве јас имам примери со делување на друг присутен фактор во телото со што се нормализира гликозата во крвта без антидијабетски лекови и се изема од ,,дијабетичар,,, само ќе се каже ,,имаш проблем на лачење од ЛХ на панкреас ,, тоа е доживотно ете ти метформин и инсулин...и тоа е лечење во 21 век?
Бил Гејтс лајк дис
Да знаеше што е дијабет 2 немаше овакви тешки глупости да тресеш, ама тоа е. Се крепи земјата.