Џе су паре ? !!! (мамицу ви јаречу).

• Креатор на темата Креатор на темата n/a
  • Време на започнување Време на започнување
N

n/a

Гостин
У услови на можда најтешка светска криза и рецесија,јас имам неколку отворени прашања кои што не сум спремен сам да си ги одговорам.
Кај исчезнаа парите???
О.К. Имаше еден систем на вредности,помалку или повече надуван со кредитни ветувања како и секој таков,и одеднашка... се сруши.
Падна топтан,се витоса...

И како се деси цела таа `комбинација`?
Кај се парите сега?
Како може да доаѓа до такви рапидни падови на цените на витални производи?
Како може еден конзорциум како Џенерал Моторс да пропаѓа?

У услови на можда најтешка светска криза и рецесија,јас имам неколку отворени прашања кои што не сум спремен сам да си ги одговорам.
Кај исчезнаа парите???
О.К. Имаше еден систем на вредности,помалку или повече надуван со кредитни ветувања како и секој таков,и одеднашка... се сруши.

Кај се парите сега?

Никогаш и немало пари...виртуелни беа..парите, сега кога требаше да се појават на Сонце се виде дека ги нема.:toe:

Ги зафркна Соња 1997 мислам кога беше прогласена за менаџер на годината, па цел свет заради тоа признание почна да работи како неа. :pos2:

Ги зафркна Соња 1997 мислам кога беше прогласена за менаџер на годината, па цел свет заради тоа признание почна да работи како неа. :pos2:
Ма јок бе.
Не е до тоа.
Соња `исправно` да ти работела,али се префрлила у јача лига...
па затоа малце ја судеа. :smir:

Не,шала на страна... ова со париве не ми е јасно.
Кај се бе сега ???

Кај исчезнаа парите???

Кај се парите сега?
Кредити, кредити, кредити...хипотеки, хипотеки, хипотеки...

Ајмо, сакаш да купиш нова куќа? Колку ти треба, 200.000 долари? Еве ти и уште 50.000 екстра за мебел да си купиш. Ќе ја отплаќаш на рати, што се секираш. И топ, куќата ти е под хипотека. Сакаш нова кола? Еве ти 50.000, купи си GMC џип, ej, eве ти и екстра 10.000 долари за бензин, и мадафакерски бандаши. Банката ја продава хипотеката на друга банка, другата банка на трета, третата на четврта (секој да ќари по малку провизија), и се прави еден ланец на тотална испозадолженост секој на секого, инвеститори, банки, корисници на кредити...ајмо...сите градат, сите среќни, пара се врти, ама еден ден...рикавела. И сите во дупка, домино.

Парите се заглавени во куќи и коли. Тоа е тоа.

Никогаш ни немало пари..се е тоа виртуелна електроника и надзидување.
Реалното материјално производство и трошење е фрактал од целата приказна.
Се е тоа и сеуште само КРЕДИТ...ДОЏЕМ ТИ...LEVERAGE... итн.
Сега кога некој ...веројатно наместено, во однос на изборот на моментот.....викна ЦАРОТ Е ГОЛ се урушува системот. Знаејќи дека во денешно време , на ова ниво на поврзаност и детални информации, СПОНТАНО УРУШУВАЊЕ не е можно, најверојатно се работи за КОНТРОЛИРАНА ИМПЛОЗИЈА со цел да се прерасподелат столчињата...:)
Кој во сето ова ќе остане без столче , нејќам да шпекулирам...иако мириса на нешто...б'зди...:)
Во секој случај Македонија може да биде само КОЛАТЕРАЛНА ШТЕТА , ако е мутава и не свати дека треба да се потргне од патот...каде трчаат слоновите во стампедо...:)
Во секој случај , Гwујо со тоа министерот му неасален....нешто многу се коцкаат со ГУЛИВЕРСКИОТ БУЏЕТ...но тоа ти е .... нема спас од простољудие , посебно кога е приучено , посебно кога има месијански амбиции....... :) и многу овци..наоколу

Кризата со хипотекарните кредити е идентична со Големата Депресија 1929.
Масоните ја спрoведуваат последната фаза на мастер планот.
Вештачки создадена криза со цел уништување на Американската хегемонија и устоличување на Обединетите Нации како последниот систем подигнат од човекот.

Не,шала на страна... ова со париве не ми е јасно.
Кај се бе сега ???

Рекоа претходно, не сум специјалист за економија, но мислам дека т.н. брз развој и пазарната економија доведе до една виртуелна реалност на нереален развој на светот и вистинските и реални можности. Тоа ти е исто како американските копани, ги качуваат пиленцата на брод и за десетина дена кога стигнуваат на нашиот пазар веќе се кокошки. Реалниот период за нивното растење е заменет со виртуелен. Тука е автомобилската индустрија. Замисли на пазарот излегува нов автомобил, а ти го земаш на кредит значи не даваш кеш пари, но фирмата од која го купуваш веќе наредниот ден исфрла на пазарот нов автомобил. Е сега за да го произведе тој автомобил на фирмата и требат пари, а ти сеуште не си го платил твојот што си го купил, па фирмата зема пари од банката, но не во кеш туку во вид на кредит, бидејќи банката ги чека твоите пари што ти си ги зел за кредит на твојот автомобил. Е сето тоа помножи го по неколку милиони и банките крахираат и ете ти финансиска криза. Тоа е моето лаичко гледање на работите.

Ајмо, сакаш да купиш нова куќа? Колку ти треба, 200.000 долари? Еве ти и уште 50.000 екстра за мебел да си купиш. Ќе ја отплаќаш на рати, што се секираш. И топ, куќата ти е под хипотека. Сакаш нова кола? Еве ти 50.000, купи си GMC џип, ej, eве ти и екстра 10.000 долари за бензин, и мадафакерски бандаши. Банката ја продава хипотеката на друга банка, другата банка на трета, третата на четврта (секој да ќари по малку провизија), и се прави еден ланец на тотална испозадолженост секој на секого, инвеститори, банки, корисници на кредити...ајмо...сите градат, сите среќни, пара се врти, ама еден ден...рикавела. И сите во дупка, домино.

Тачно така...
Уствари , парите се виртуелни, значи има материјални средства-хипотеки, кои се проценуваат на одредена сума пари, па така како што кажа мистичен, се прави еден ланец, значи понестабилните банки, земаат кредити од постабилни банки,тие од други , па тие пак од други -оставајќи ги хипотеките...значи една хипотека е користена за повеќе кредити.
Е сеа бидејќи хипотеките си губат вредност, така неможеа да се реализираат и повратат парите. Испадна дека повеќе се дадени пари, отколку што се заложени хипотеки..

Интересна беше ваквата состојба и систематизација на банките , за индивидуата, односно многу итри и лукави “бизнисмени“ остварија капитал користејќи ги слабостите на овој систем. Значи возможно беше да се земе кредити од повеќе различни банки, оставајќи иста хипотека. :)

Misticen brate vo pravo si.Inace kaj nas nema edna stabilna banka moze u sekoj moment nekoja da propadne kako sto se sluci so makedonska banka

Zanimlivo vo celava prikazna e kako Evropski banki , drcni za para nakupuvaa vakvi plasmani , za tretina cena ...i mislejki deka doobro zarabotile.... vsusnost zaglavija...ogromni sumi izgubija , germanski, francuski, svajcarski, angliski.....islandski banki..:) sepak ova evreive amerikanski lukavi...:)
Verojatno se sekavate na onoj JADEN referent od Soc.Generale li bese??? sto go ODREDIJA za ZRTVA vo toa zagubata..:).....kako demek nekoj sesti referent odlucuva za plasman od 5 MILIJARDI EVRA...:)

Мислам дека најголем ефект од сите големи ефекти имаше Кина.Во моментот кога одби да соработува со Америка во долари,кулата од карти се сруши.Сега Американците почнаа да ги трошат резервите и го стегнаа народот во некаква илузорна криза.

Zanimlivo vo celava prikazna e kako Evropski banki , drcni za para nakupuvaa vakvi plasmani , za tretina cena ...i mislejki deka doobro zarabotile.... vsusnost zaglavija...ogromni sumi izgubija , germanski, francuski, svajcarski, angliski.....islandski banki..:) sepak ova evreive amerikanski lukavi...:)
Verojatno se sekavate na onoj JADEN referent od Soc.Generale li bese??? sto go ODREDIJA za ZRTVA vo toa zagubata..:).....kako demek nekoj sesti referent odlucuva za plasman od 5 MILIJARDI EVRA...:)

Постар си па поубаво се сеќаваш на 90 сетите нели сегашнава ситуација не наликува премногу на онаа од минатиот век пред распадот на југославија кајшто ју земаше и земаше кредити кој никој не ги вракаше,да имаше благосостојба и развој одреден период но кога никој повеќе неидаваше кредити на ЈУ шо се случи! ? :vozbud: исто така мислам дека ова беше неизбежно мислам на кризава алтернатива беше,војна да војна но исто тисе фака бидејки последиците ке бидат исти ако не и полоши можеби нема да има разурнување но последиците ке бидат далеку поголеми,мислам на човечки животи кој ке се изгубат поради оваа криза што поради недостаток на храна која ке ја има но се помалку ке биде достапна поради високите цени и недостатокот од медицински услуги и лекови

jas mislam deka posle funtata na red da padne e evroto,mora nekoj da ja plati s\cenata na amerive,a nasiot denar izgleda ke pagja i toj,dodusa i realnata vrednost ne mu e 61 sprema evroto,ne se razbiram nogu ama zastedite sto gi imav vo banka vo denari gi pretvoriv vo franci svajcarski,ne se nogu ama 2000 se,i mi se smeeeja tamu,vikam ako de

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom