Џе су паре ? !!! (мамицу ви јаречу).

• Креатор на темата Креатор на темата n/a
  • Време на започнување Време на започнување
Паре су фиктивне:tv:.
Целиот систем капитализам е еден голем пропуст, но ќе држи уште некоја деценија.

Знаете каде ми е најголемиот неспоразум уствари?
О.К.
-Кредитни собранија,одбори на банки,народни банки,гувернери,ревизори...
па добро бе...
како им промакнуе соодносот на фиктивна со реална пара на пазарот?
`(ненамерно)`
И кој уствари би можел да има влијание врз гувернерите на Европската Унија или во случајов на U.S.A. и ги `замолува` културно да се прават мутави и да не реагираат кога соодносот е нарушен?
И дали тој сооднос (кредитни-фиктивни долари: испечатени такви) е дефиниран негде?

Затоа што ова кога ќе изброиш и преброиш уствари...
е најголемата кражба во историјата на земјава.

Знаете каде ми е најголемиот неспоразум уствари?
О.К.
-Кредитни собранија,одбори на банки,народни банки,гувернери,ревизори...
па добро бе...
како им промакнуе соодносот на фиктивна со реална пара на пазарот?
`(ненамерно)`
И кој уствари би можел да има влијание врз гувернерите на Европската Унија или во случајов на U.S.A. и ги `замолува` културно да се прават мутави и да не реагираат кога соодносот е нарушен?
И дали тој сооднос (кредитни-фиктивни долари: испечатени такви) е дефиниран негде?

Затоа што ова кога ќе изброиш и преброиш уствари...
е најголемата кражба во историјата на земјава.
Не им промакнува, тоа е нивниот систем на работа. И хипотека се рачуна како пара. И се препродава. Од банка на банка.

Ама, проблемот е кога корисниците на кредити ќе рикнат масовно, и ќе се активираат хипотеките. Дојде и тој ден : )

И тогаш...

Банките се пунат со хипотеки ....

Народот се празни со пари....

Банките ги пласираат/продаваат хипотеките .. и WTF никој неможе да ги купи освен државата ....

Енд државата вика, кој ги тркала овие ние ке си диктираме цена и онака нема кој да ги купи ...

Енд тхере ју го ... хипотекарна криза :smir:

И тогаш...

Банките се пунат со хипотеки ....

Народот се празни со пари....

Банките ги пласираат/продаваат хипотеките .. и WTF никој неможе да ги купи освен државата ....

Енд државата вика, кој ги тркала овие ние ке си диктираме цена и онака нема кој да ги купи ...

Енд тхере ју го ... хипотекарна криза :smir:

Да хипотекарна криза...ама како па берзата крахираше во истиот момент...зошто на пример да опадне металургијата во цел свет кога хипотекарнава криза се случува во САД а не во Европа...

За кој к*р они ја рушаат цела берза во светот кога може да се рече дека хипотекарнава криза е на ниво на САД...

На пример...еве да речеме се десило хипотекарна криза...зошто да не се сведе целата криза само на одделен дел од банките...

И како второ кризата не се деси во услови на рецесија...она се деси во услови на инфлација...така да нема потреба сега од рецесија,нека ги остават луѓето со истите примања да си ги исплатат кредитите,а со рецесија само ќе ги направат поголеми робови на државата(не сумњам дека тоа им е целта)

Да хипотекарна криза...ама како па берзата крахираше во истиот момент...зошто на пример да опадне металургијата во цел свет кога хипотекарнава криза се случува во САД а не во Европа...

За кој к*р они ја рушаат цела берза во светот кога може да се рече дека хипотекарнава криза е на ниво на САД...

На пример...еве да речеме се десило хипотекарна криза...зошто да не се сведе целата криза само на одделен дел од банките...

И како второ кризата не се деси во услови на рецесија...она се деси во услови на инфлација...така да нема потреба сега од рецесија,нека ги остават луѓето со истите примања да си ги исплатат кредитите,а со рецесија само ќе ги направат поголеми робови на државата(не сумњам дека тоа им е целта)

Другар целта беше да се се симне цената на нафтата како и секогаш. ОПЕК да си ебе матер и ондак Сад да набавува по пониски цени и да биде независна од азиските снабдувачи. И сега сме сведоци на инфлација веројатно ке биде во малце поблаг прираст овааа година од предходната , па ке дојде период на стагнација некојси 3-4 години .. и ондак Јеаааа ке видат народоф е исцеден и ке лупне дефлација и тоа нагла и така ке кружиме у едно место... :smir:

A se zaprasal li nekoj kaj otidoa parite od pokacenata cena na naftata,naftata se plakja so pari neli?Amerika za da se spasi od propasta sama si napravi kriza,za da ne padne cela drzava podobro e narodot neka strada,nekolku iljadi ke se samoubijat bidejki imaat golemi krediti,masonite ke si gi zacuvaat parite a narodot koj go e.e?

A se zaprasal li nekoj kaj otidoa parite od pokacenata cena na naftata,naftata se plakja so pari neli?Amerika za da se spasi od propasta sama si napravi kriza,za da ne padne cela drzava podobro e narodot neka strada,nekolku iljadi ke se samoubijat bidejki imaat golemi krediti,masonite ke si gi zacuvaat parite a narodot koj go e.e?

Масоните од увек биле диктатори на цената на владата , па така да не ме чуди што што го изоставуваат народот односно за нив обичните смртници, целта е да се спаси нивната света раса, ништо друго не е поважно од тоа. Меѓутоа и нивната цел овие години беше да се направи односно да се создаде нов светски поредок, па мислам дека превземаат конкретни чекори за истиот од биде остварен :smir:

парите излегоа од ФЕД.. како резултат на ниските каматни стапки од 2001 до 2006 и преку банкарските канали се расутрија насекаде...
кога ФЕД ги собра парите назад со високите каматни стапки во 2006/07/08 испадна дека тие не можат да се соберат оти за нив веќе се ангажирани ресурси...

структурниот проблем е што сега ФЕД не ги сака парите, т.е сака да ги врати назад тие што ги собра или сака да престани да ги собира, ама не работат каналите.. т.е банките не ги пуштаат парите понатаму..

само едно резонирање :D

има илјадници други

парите излегоа од ФЕД.. како резултат на ниските каматни стапки од 2001 до 2006 и преку банкарските канали се расутрија насекаде...
кога ФЕД ги собра парите назад со високите каматни стапки во 2006/07/08 испадна дека тие не можат да се соберат оти за нив веќе се ангажирани ресурси...

структурниот проблем е што сега ФЕД не ги сака парите, т.е сака да ги врати назад тие што ги собра или сака да престани да ги собира, ама не работат каналите.. т.е банките не ги пуштаат парите понатаму..

само едно резонирање :D

има илјадници други

Znimlivo razmisluvanje :) ke mora nekoja kurirska sluzba so dostava na vrata da smislat..:)
Najgolemiot vic e sto drzavata gi "spasuva" bankite koi ne mozat na kraj da izlezat so hipotekite, namesto da gi pomogne dolznicite da si gi serviraat dolgovite i poleka da ja izdisuvaat topkata...
Vaka parite vo bunar bez dno , a na druga strana PROLETERI kolku sakas....
Fali uste nekoj da vikne PROLETERI OD SITE ZEMJI...OBEDINETE SE !!! :)

Хе, хе, хе вакви времиња душа дале за појава на такви што би повикале на...PROLETERI OD SITE ZEMJI...OBEDINETE SE !!!

Отсекогаш ми било интересно, кога некој ќе спомнел абе што ти е ние не сме Америка. Најчест мој одговор беше дека повеќето од луѓето во МК се побогати од американците и тој коментар секогаш иницираше конфликт во дискусијата!Го образложував со фактот дека повеќето од луѓето овде поседуваат куќа, стан, кола, имот каков таков! Не се можеби луксузни тие имовини, но клучната работа беше што се нивни!
Мислам дека сега е повеќе од јасно дека Америка не е ветената земја!
Во Америка можеш да купиш што сакаш и кога сакаш! Како? На кредит!
Conrete убаво објасни... сакаш стан, сакаш кола, сакаш мебел, сакаш егзотични патувања, ќе го добиеш, а за да заработиш за тоа и да го вратиш на банката ти требаат 30 години... немаат банките веќе пари, дадоа се на кредит, не се ликвидни, ај у курац цела економија!
Самиот момент дај ми денес ќе ти плаќам 30 години е главниот проблем!
Еве да замислиме идеме 3јца голтари во Америка! Немаме скршена пара! Ја земам пари од банка на кредит 30 години и градам куќа и ти ја продавам тебе, кој што за да ја купиш мораш да земеш пари од банка и да ми ги дадеш на мене и потоа ти и должиш на банката 30 години, а јас сега сум богаташ и уживам и 30 години го исплаќам мојот долг иако ги имам сите пари во мене! Значи ја сум направил бизнис ти си купил нешто а и двајцата и должиме на банката! Е сега ти треба да работиш кај третиот од нас за да можеш да го враќаш долгот ама банката нема пари да му даде на него за да почне и почнува заебанцијата!
Додај на ова дека се враќаме со камата и уште повеќе се усложнува!
Значи парите се кај граѓаните и сите и должат години години работа на банката за да ги вратат! И сето ова би се решило доколку 30 години никој ништо не купува туку и враќа се на банката, ама така не иде нели :nenene:
Секако ова е многу проста варијанта за дел од проблемот кој првенствено настана во Америка!

Кај нас во МК банките се постабилни, затоа што нема долгорочни кредити, а и самите банки не се задолжени кај странските банки, туку работат со капиталот од граѓаните, кои до вчера ги чуваа парите под перница!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom