Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Веројатно имаш кила..оди на лекар момче!

Веројатно имаш кила..оди на лекар момче!
Океј, еве може да е кила.
Ама шо ако не е кила, и е пример тумор на тестисот? Камо да е кила, пола саат е операцијата, ама ако е нешто посериозно ... Затоа не се чека за такви работи.

Па да би ми било срам, и затоа пишав тука.. но мора по се изгледа да отидам, фала ви во секој случај
можно е да имаш епидимитис, ништо страшно, се лекува со антибиотик

Bolka vo edniot testis se dolzi na izvrtuvanje na testisot, koe zaboluvanje e so nejasna etiologija, no se pretpostavuva deka stanuva pri erekcija, bolkata se dolzi na namalenoto ili potpolnoto prekratuvanje na krvosnabduvanje na eden od testisite nastanato kako rezultat na precvukuvanjeto na krvonosniot sad koj sto go hrani testisot. za da doijagnosticiras dali stanuva zbor za ova sto go zboruvam dovolno e koga ke osetis bolka, da se obides sam da go dovedes testisot vo polozba koja sto treba normalno da bide. dokolku ostetis ublazuvanje na bolkata toa znaci, deka toa e usvari toa sto ti gopisuvam. ublazuvanjeto na bolkata se dolzi na toa sto ti krvonosniot sad so vrtenjeto na testisot go vrakas vo prvobitnata polozba i osiguruvas dotok na krv.
vo slucaj da e se kako sto ti pisuvam lekuvanjeto e strogo operativno, baras upat za na urologija, i ke gledas da bide po itnost. zosto namalenoto krvo snabduvanje doaga do nekroza na testisot, koe sto ja namaluva negovata sposobnost za sozdavanje na spermatozoidi. so drugi zborovi moze da bides strilen, ili vo najdobar slucaj, da ti se namali sposobnosta na polovina, t.e. spermatogenezata da moze da se ostvaruva samo vo edniot testis.
bolkata e iridiracka od testisot kon vnatresnosta na stomahot...taka li ja osekas?
nekolku meseci od kako go poloziv ispitov po urologija, me snajde istoto...ama bolkata bese tolku golema sto nemozev da razmislam do kraj sto moze da e tocnata dijagnoza, taka da pokraj site ovie raboti sto ti gi iznapisav...odi na urolog. pozdrav i lesno ozdavuvanje

Можда е Варикокела
Ако имаш болка и одма над тестисот или према препоните кај ципата и ако настанува при поголем замор од стоење на нозе и сл.
Во секој случај иди на уролог ќе те подрапаат, еден спермограм ќе направиш и од тука натаму ќе си знаат они ;)

безопасно масно ткиво кое се појавува од хормонален дизбаланс.
безопасно.
Матичната ми кажа немало ништо дури не сакаше ни упут за на ехо и не ми пиша...така да јас фино лепо ќе си отидам на приватно (y)

Матичната ми кажа немало ништо дури не сакаше ни упут за на ехо и не ми пиша...така да јас фино лепо ќе си отидам на приватно (y)
треба да се палпира болното место и за да се види дали се чуствува чвор (докторката можела да го направи прегледот )
Ја би ти советувал да бидеш упорна за да те прати матичната на ехо во Јавна Здравствена Установа НЕ НА ПРИВАТНО. бидејќи ќе те одерат на приватно и плус ќе ти направат додатни непотребни испитувања за да ти земат повеќе пари. Стручноста е иста дури јас имам повеќе доверба во Јавното здравство.
Инсистирај за упат или закани се дека ќе ја смениш матичната :) Toa секогаш успева :D

треба да се палпира болното место и за да се види дали се чуствува чвор (докторката можела да го направи прегледот )
Ја би ти советувал да бидеш упорна за да те прати матичната на ехо во Јавна Здравствена Установа НЕ НА ПРИВАТНО. бидејќи ќе те одерат на приватно и плус ќе ти направат додатни непотребни испитувања за да ти земат повеќе пари. Стручноста е иста дури јас имам повеќе доверба во Јавното здравство.
Инсистирај за упат или закани се дека ќе ја смениш матичната :) Toa секогаш успева :D
Ми рече да земам поголем број градник а ако имам болки по 2, 3 недели да појдам демек ќе ми даела упат за ехо.
Jaс сепак не се сложувам со тоа дека стручноста е иста затоа што гледаме што се случува во јавново здравство, се и сешто :)

Ми рече да земам поголем број градник а ако имам болки по 2, 3 недели да појдам демек ќе ми даела упат за ехо.
Jaс сепак не се сложувам со тоа дека стручноста е иста затоа што гледаме што се случува во јавново здравство, се и сешто :)
:)
Јавното Здравство е подобро и постручно, и поефтино. Али изборот е на пациентот.
Ако можеш да си дозволиш тогаш оди на приватно.

:)
Јавното Здравство е подобро и постручно, и поефтино. Али изборот е на пациентот.
Ако можеш да си дозволиш тогаш оди на приватно.
Не знам од кај си но овде јавно здравство=катастрофа. Чекање, безобразен и нервозен персонал, а да не зборуваме за мито и корупција 90% е тука... а за стручност, да многу се стручни буквално ги забораваат скалперите во луѓето и како врв на се никој не одговара за тоа. Дефинитивно не! А за приватно и не е многу скапо околу 500ден е ехо преглед.

Имам некој чуден проблем последниве месеци, од време на време одеќам болка во левиот тестис, некогаш по мала но некогаш неподнослива и секогаш на левиот , незнам што да правам, па еве пишувам тука да не има некој исто со слично искуство да ме посоветува, на крај краева ќе одам на лекар, но прво сакав тука да слушнам некое искуство, некој да подели со мене, страшно ли е , што е работата, ако знаете би ми биде од голема помош, ви благодарам !
најверојатно немаш никаков проблем,не паничи,но не е лошо да се консултираш прво со матичниот,после со специјалист да препорача нешто,ножот во секој случај е последна опција,затоа само РЕЛАКС и бркај работите со време,ќе видиш дека нема ништо ............. среќно (y)

најверојатно немаш никаков проблем,не паничи,но не е лошо да се консултираш прво со матичниот,после со специјалист да препорача нешто,ножот во секој случај е последна опција,затоа само РЕЛАКС и бркај работите со време,ќе видиш дека нема ништо ............. среќно (y)

Се консултирав со матичен ми рече чим нема оток или нешто такво дека нема потреба од уролози и слично, само ми рече да се отарасам сеа од тесните фармерки, а причично ги носам такви, и да се олабавам повеќе и да се раскомотам во нешто пошироко

Чекање, безобразен и нервозен персонал - Епа во јавно здравство има 10 пати да речеме повеќе пациенти а во приватното помалку затоа што не можат сите да платат.
Сега има мој термин, си идеш кога ти е закажан прегледот и нема чекање.Само што не можеш да завршиш све у ист ден како порано (Ќе појдеш и на интернист,Орл, Ренген и лабораторија све во ист ден)
- мито и корупција 90% е тука... Не се платени во јавно здравство ич така да тоа е друг проблем - да зимаше доктор како што зимаат плата судиите нема да има такви работи.
Стручност, да многу се стручни буквално ги забораваат скалперите во луѓето и како врв на се никој не одговара за тоа. - Не се секирај и во приватните забораваат :) И после ги праќаат во државно некој да им поправа грешките.
А за приватно и не е многу скапо околу 500ден е ехо преглед. - 500 денари е ехото на дојка, потоа матка следи, па лабораторија,хормони, па Ехо на Тироидна :)
па РТГ снимка ќе ти прават на бели дробови, па ќе те прати на интернист за "мислење"
и на крај Компјутер па Магнетна :)
Па после да дојдеш на контрола :)

Знае некој колку кошта еден систематски преглед во Систина и магнетно снимање на мозок на истата болница?

На баскет го набив прстот, сега ме боли отечен ми е малку кај коската и ми е ко двојно поголем од истиот прст на другата рака. Сега давајте совети што да му правам, досега го мачкав така го триев со крема и му ставав ладно, други некои идеи што би ми помогнале? Вчера ептен зезнато ми беше, ме болеше дури и на тастатура кога ќе куцнев со тој прст :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom