Дежурна Ординација! #2

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Prvo izvinete mnogu za latinicava,ama nemozam nikako da smenam vo kirilica.

Imam veke eden mesec osekanje na poduenost i nelagodnost vo levata strana na stomakot(odma pod gradite ),koja mnogu retko se pretvara vo mala bolka. Inaku od vremeto si imam problemi so zeludnikot,no ovoj pat mislam deka ne e vo nego problemot. Bev na lekar mi pravea eho,se bese ok,no mi rekoa deka treba da pravam i gastroendoskopija(sto bas i ne mi se pravi,a i mislam deka e samo za parite da mi gi zemat). Od sto moze da mi e ova i dali ima nekoj domasen lek? Fala odnapred.

Значи вака желудникот се наоѓа на левата страна, не ептен ама ако те интересира побарај си слика на гугл и ќе видиш точно. Со ехо ама баш ништо нема да видиш ако проблемот е во желудникот, тоа што се претвора во "мала болка" заедно со подуеноста и нелагодноста дава индикации дека можеби се работи за чир. Чирот не е мала и едноставна работа и затоа би ти препорачал да си ја направиш горната ендоскопија(гастроскопијата).

Го имам вкусот во уста спремна да настинувам. си купив вибрамицин и це витамин и чаеви тоа е тоа. сеа ме интересира баш оти це витаминот го топам во уста ми одговара киселото на грло колку пати на ден можам да го пијам да не претеруем?

Дали е нормално да после труење со храна (млеко) и повраќање,чистење наредните 12 часа и постепено смирување наредните 3 дена, и повторно да се повраќа по три дена и истата мачнина ?
Дали е возможно токсините да не се исчистиле после 3 дена ?
Првите 12 часа земаше редовно Хумана-електролити..и линекс-форте и повторно се влоши денес со повраќање..И дали е медицинскиот јаглен за чистење на организмот од токсини потребен во овие моменти да се пие?

Го имам вкусот во уста спремна да настинувам. си купив вибрамицин и це витамин и чаеви тоа е тоа. сеа ме интересира баш оти це витаминот го топам во уста ми одговара киселото на грло колку пати на ден можам да го пијам да не претеруем?

Антибиотик не се пие за настинка. Витамините кои се предвидени да се пијат, се пијат, не се топат во уста.
--- надополнето: 23 октомври 2013 во 20:24 ---
Дали е нормално да после труење со храна (млеко) и повраќање,чистење наредните 12 часа и постепено смирување наредните 3 дена, и повторно да се повраќа по три дена и истата мачнина ?
Дали е возможно токсините да не се исчистиле после 3 дена ?
Првите 12 часа земаше редовно Хумана-електролити..и линекс-форте и повторно се влоши денес со повраќање..И дали е медицинскиот јаглен за чистење на организмот од токсини потребен во овие моменти да се пие?

Сигурно си била на интернист, токсиколог. Ако продолжат проблемите секако дека треба повторно да се обрати на лекар. Активен јаглен т.е. медицинскиот јаглен нема гајле, може да се пие, пошо то не е лек туку служи да се апсорбираат токсините.

Сигурно си била на интернист, токсиколог. Ако продолжат проблемите секако дека треба повторно да се обрати на лекар. Активен јаглен т.е. медицинскиот јаглен нема гајле, може да се пие, пошо то не е лек туку служи да се апсорбираат токсините.
Фала, не сум јас т.е. не е за мене..А за лекар да ако не се смири ..мада сега е многу подобра, се смири све, па ќе видиме...
Само ми беше необично да се повтори истото после 3 дена пак..

Значи имав шприц со игла за ставање ова натриум хлорид што е на леќите и сеа несакајки со шприцов се збрцав во нога над коленото, не многу ама се забодев ми потече малце крв. Е сеа после 1 ден чувствувам ко модрица да иам ме боли местото. Прашањето ми е дали може да стане нешто посериозно или ќе помине?

Значи имав шприц со игла за ставање ова натриум хлорид што е на леќите и сеа несакајки со шприцов се збрцав во нога над коленото, не многу ама се забодев ми потече малце крв. Е сеа после 1 ден чувствувам ко модрица да иам ме боли местото. Прашањето ми е дали може да стане нешто посериозно или ќе помине?

По принцип зависи од длабочината, но ако е површински како што е во твојов случај ништо страшно секако под услов иглата да била чиста

Си требал веднаш по убодот да го истискаш добро месото, а потоа да се премачкаш со алкохол. Човек кога само малце за земање крв ќе го боцнат чувствува болка и му се појавува модринка.
Во твојов случај чим си ја збрцал иглата нормално е да боли од 1-2 дена. Доколку осеќаш поголеми болки тркни до лекар.
Но засега не грижи се не е ништо :)

Нз дали оваа прашање за овде но би ве замолил за помош. Вчера имавме систематски преглед и ми рекоа дека имам висок крвен притисок 140/90. Матичниот не ми е тука и нз од каде да побарам помош. Докторката што беше во училиштето ме прашуваше дали ме боли глава или дали имам проблем со сонот, но ништо од тие симптоми ми се немат појавено. Многу ли е над нормалата и како да го намалам ?

Здраво, имам едно прашање околу срамните усни(на вагината).Мојата девојка има проблем со тоа, онаа од лево е тврда и поголема.Што може да е тоа?

Не се жали на болки но е во двооумење што да прави.Дали тоа е инфекција нешто или ...?

Би ве замолил за помош да ми дадете некој дали го имал истиот проблем.

Благодарам однапред

Може ова смешно ќе му биде на некој али ја паничам ептен.
Неколку пати ми се случувало да се засркнам од вода, али до степен да едвај земам воздух.
И од тоа мислам сеа ми се дешава понекад додека јадам или пијам ми доаѓа како да неможам/незнам да голтнам.
Вчера пак ми се случи, ептен екстремно, дури и плуканицата неможев да си ја голтнам.
Некако почнав малце по малце да пијам вода, па испив дијазепам и заспав. Али околу 3 саат се разбудив со суво грло, испив може 2-3 литри вода али џабе.
Отидов у амбуланта, ми ставија дијазепам и се смирив малце. Сеа сабајле пак се напив уште еден, малце подобро ми е али пак понекад ме фаќа паника.

Дајте некој совет што да правам, ова повеќе е психолошки проблем.

Momci vikendov levoto use me boli ali sega go dostigna svojot vrv..kazi reci voopsto ne slusam ali i n go osekam..utre idam na doktor a sega vmomentov sto da napravam dali ima nekoj ideja

Momci vikendov levoto use me boli ali sega go dostigna svojot vrv..kazi reci voopsto ne slusam ali i n go osekam..utre idam na doktor a sega vmomentov sto da napravam dali ima nekoj ideja

Имаш инфекција. Сега можеш да се напиеш некоја таблета за болка: аспирин, аналгин, кафетин. Или уште поарно ако имаш Даливон таблети по дома, така да ќе можеш да отспиеш некој саат на раат.
А утре ќе те прегледаат и ќе ти дадат некој антибиотик и капки (најверојатно ампицилин и дексаметазон капки).

Друг пат немој да чекаш толку, болка во уво е една од најлошите болки, ако не можеш да издржиш отиди до итна да ти стават инекција, да ти се намали болката и да одмориш малку.

Имаш инфекција. Сега можеш да се напиеш некоја таблета за болка: аспирин, аналгин, кафетин. Или уште поарно ако имаш Даливон таблети по дома, така да ќе можеш да отспиеш некој саат на раат.
А утре ќе те прегледаат и ќе ти дадат некој антибиотик и капки (најверојатно ампицилин и дексаметазон капки).

Друг пат немој да чекаш толку, болка во уво е една од најлошите болки, ако не можеш да издржиш отиди до итна да ти стават инекција, да ти се намали болката и да одмориш малку.

Фала на советот, испив апче па сега сум подобар, утре ќе идам на доктор па ќе видиме што ќе ми кажат.. инаку осеќам некаква болка во внатрешноста на увото, и кога го чепкам.. болката е издржлива, али сепак непријатна. Фала на помошта :)

Фала на советот, испив апче па сега сум подобар, утре ќе идам на доктор па ќе видиме што ќе ми кажат.. инаку осеќам некаква болка во внатрешноста на увото, и кога го чепкам.. болката е издржлива, али сепак непријатна. Фала на помошта :)
Пошо ќе идеш на лекар сабајле кажи им да ти дадат упат за микробиологија, нека ти земат брис од нос и грло да не се работи за бактерија па џабе ќе се труеш со апчиња кои нема да делуваат на бактеријата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom