Денес е 22 декември - празникот на ЈНА

Ми текна едно прашање вака.Некој погоре рече ЈНА била многу јака, имале многу непријатели.А дел од нив велат дека сегашнава армија е мала и неспоредлива со тогашната.Епа дај да даваме третина БДП, па нека е појака.
--- надополнето: 22 декември 2011 во 16:28 ---

Кога сме веќе кај служењето војска во ЈНА времето, имам слушано за некој си дух или крици, грд глас навечер во една од зградите во касарната во Велес (тнр. *црвен павиљон*) , дали е вистина или или е урбана легенда?

tajni voeni bazi pod zemja (taen aerodrom so spremni 50 avioni mig 29 od sovetsko proizvodstvo, plan za sopstven ten m84 , sopstven avion orao helikopter gazela, da ostanese tito uste nekoi 20 godini ce imavme i atomsko oruzje (bomba) vo evropa po rang i sila bila 4 armija
--- надополнето: 22 декември 2011 во 18:25 ---
Почит кон што? Кон армијата што му се покори на Милошевиќ? Кон армијата што гранатираше и уништуваше градови во сопствената држава? Кон армијата што дозволи во сопствената држава 350.000 жртви во внатрешен конфликт бидејќи отворено зазеде страна на еден шизофрен лудак? Ете што значела ЈНА.

Вуковар да не го ни споменувам. Тука се виде силата...

da ne bese danke dojcland ce go jadea Hrvatite

Кога сме веќе кај служењето војска во ЈНА времето, имам слушано за некој си дух или крици, грд глас навечер во една од зградите во касарната во Велес (тнр. *црвен павиљон*) , дали е вистина или или е урбана легенда?

Мене ми кажуваше еден другар за ова кој бил на воен рок таму. Бил оставен на стража една вечер таму и некои неприродни ствари се слушале и дешавале.
Колку е вистина само он знае.

Мене ми кажуваше еден другар за ова кој бил на воен рок таму. Бил оставен на стража една вечер таму и некои неприродни ствари се слушале и дешавале.

Што се подразбира под неприродни ?

Да, да не беше германската логистика, ќе го јадеа Хрватите. Значи ЈНА изгуби од хрватски војници со германска логистика, слабо вооружени. Па нели беа трета светска веле-сила? Можам да замислам што ќе и се случеше на таа „сила“ доколку дојдеше во дуел со вистинска германска војска. Толку од третото место...

Што се подразбира под неприродни ?

Наводно некој војник одамна се самоубил во касарната после недобивање отсуство од старешините, па наводно навечер се слушале такви работи.Стариот мој и кумот биле во Велес заедно и од таму ги чуле овие муабети ама не слушнале никогаш во тие 9-10 месеци ништо.
Зато викам наводно, можда биле муабети за добредојде на гуштерите :D
Ama eве Ивица друго спомна... не знам...

tajni voeni bazi pod zemja (taen aerodrom so spremni 50 avioni mig 29 od sovetsko proizvodstvo, plan za sopstven ten m84 , sopstven avion orao helikopter gazela, da ostanese tito uste nekoi 20 godini ce imavme i atomsko oruzje (bomba) vo evropa po rang i sila bila 4 armija
--- надополнето: 22 декември 2011 во 18:25 ---

Да постоеше југославија ќе бевме во топ 5 светски воени сили .... иако застарена армија сеуште доста моќна ... 78 дена бомбардирање од НАТО за џабе :)

На денешен ден иначе е роден Кочо Рацин,некој ми отвара тема за ЈНА,бог да чува.
------------------------------------------------------------------------------------------
па има тема за Кочо Рацин, ако те интересира прочитај,
не е само “Бели Мугри“ и пред тоа пишувал на пр. “РЕЗУЛТАТ“
10 години пред мугрите.

Можете да се зезате... ваше право
али да се нема ни малце почит кон ЈНА .. не можам да разберам никако..
распрашајте ги малце вашите татковци или дедовци како било кога тие служеле војска и што значела ЈНА
а на што личи денешната наша "модернизирана армија"...

Да служиш војска во таква Армија било чест и привилегија ,таму се станувало човек и секое семејство било гордо на своето дете.И јас не го сакам тој режим ниту пак Тито но не значи дека треба да се потсмеваме на се.Иронијата е уште поголема кога ќе се направи една паралела и кога ќе видиш дека на темава даваат коментари меѓу кои и јас луѓе кои никогаш не биле во војска ,со тоа сме сиромашни за едно искуство и за една животна приказна наречена (војничките денови)

Наводно некој војник одамна се самоубил во касарната после недобивање отсуство од старешините, па наводно навечер се слушале такви работи.Стариот мој и кумот биле во Велес заедно и од таму ги чуле овие муабети ама не слушнале никогаш во тие 9-10 месеци ништо.
Зато викам наводно, можда биле муабети за добредојде на гуштерите :D
Ama eве Ивица друго спомна... не знам...

Истиов муабет и ја го чув од него, демек не бил пуштен на отсуство за да иде на погреб на мајка или брат.
Коа бил таму се слушале трескање на врати, чекори, трчање на луѓе иако влезната врата била затворена и била вон функција.
Ама појма неам ова само муабети, може и стварно на некој рандом гуштер му прават заебанции :D

3.jpg
Да служиш војска во таква Армија било чест и привилегија ,таму се станувало човек и секое семејство било гордо на своето дете.И јас не го сакам тој режим ниту пак Тито но не значи дека треба да се потсмеваме на се.Иронијата е уште поголема кога ќе се направи една паралела и кога ќе видиш дека на темава даваат коментари меѓу кои и јас луѓе кои никогаш не биле во војска ,со тоа сме сиромашни за едно искуство и за една животна приказна наречена (војничките денови)
Јас служев во АРМ и тоа е едно одлично искуство ..... не е приближно како што било на времето, порано ако не си бил војска нема жена да добиеш .... сеа само мојш да изгубуш женска зш 6 месеци не и се чекало

Покрај калаш научив и вакво да возам :D
1.jpg2.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom