Денес е 22 декември - празникот на ЈНА

ЈНА (југословенска народна армија) требаше да служам во Кичево(автоединица),ама дека трета и четврта година средно учев по двапати ја немав таа среќа.Погрешна информација имате за ЈНА,не била трета светска сила.ЈНА беше четврта во европа а седма во свет по наоружување

ЈНА (југословенска народна армија) требаше да служам во Кичево(автоединица),ама дека трета и четврта година средно учев по двапати ја немав таа среќа.Погрешна информација имате за ЈНА,не била трета светска сила.ЈНА беше четврта во европа а седма во свет по наоружување

ЈНА беше четврта во светски рамки .... btw индија и пакистан го прогласија на тито за врховен командант и сеа замисли ти колку војска имаше ЈНА. Ако служеше во АРМ сигурно ќе имаше повеќе инфо ама за твоја среќа убо шо не појде кичево ... една од најстрогите касарни беше јас кога служев .....
Мене обуката ми беше во илинден и тоа беше едно неописливо искуство .... хермелини,тенкови,хилихоптери,волци,ренџери и многу други работи се нешто што си пропуштил

Да, да не беше германската логистика, ќе го јадеа Хрватите. Значи ЈНА изгуби од хрватски војници со германска логистика, слабо вооружени. Па нели беа трета светска веле-сила? Можам да замислам што ќе и се случеше на таа „сила“ доколку дојдеше во дуел со вистинска германска војска. Толку од третото место...

zboruvame za obedineta germanija + toa hrvatite imaa pomos od Amerika i vo logistika, i vo finansii i da te popravam 4 sila vo evropa. 7 vo svetot.
i uste eden kuriozitet ce ti kazam vo toa vreme ne davale zena ako nemas otsluzeno vo taa armija.
Drugo e sega za sto i kako sluzela taa armija posle koja se plajkala od fondovi na narodot (i uste nesto hrvatite bea prvi koi go otepaa prviot vojnik na jna (nasiot Sase ) ).
vo Prvite borbeni dejstva hrvatite bea celosno razbieni i znaten del od hrvatska i bosna im pripadna na srbite, so Oluja na hrvatite i muslimanite od bosna se postavija denesnite granici.

А да ја оставите темава за првичната намена за која ја отвори авторот? И мене ме нервира тоа како се живеело во комунизмот и Тито ама не можам да ве разберам бе, за се да се кењало и опсесија за сегде да ве има.

На кој му било убаво нека си се потсеќа на тој момент.

... 78 дена бомбардирање од НАТО за џабе :)

Како мислиш за џабе?
Како резултат на тоа бомбардирање Србија, тогашна Југославија, го потпиша еден од најсрамните мировни договори во поновата историја, со која de facto се откажа од 1/8 од својата територија.

- уф што убаво ме потсетивте со видеоно од парадата на бивша ЈНА
јас возев т.с. се изнавозев на тенковине поточно (оние со 2 цевки)
против авионски самохотки со два топа 57 мм.(на каросерија-Т55)
-ех да ми беше еден таков на ридот кај гробиштана во Брњарци
пуздер ќе ги направев и тие во Арачиново и тие што дојдоа по нив.

zboruvame za obedineta germanija + toa hrvatite imaa pomos od Amerika i vo logistika, i vo finansii i da te popravam 4 sila vo evropa. 7 vo svetot.
i uste eden kuriozitet ce ti kazam vo toa vreme ne davale zena ako nemas otsluzeno vo taa armija.
Drugo e sega za sto i kako sluzela taa armija posle koja se plajkala od fondovi na narodot (i uste nesto hrvatite bea prvi koi go otepaa prviot vojnik na jna (nasiot Sase ) ).
vo Prvite borbeni dejstva hrvatite bea celosno razbieni i znaten del od hrvatska i bosna im pripadna na srbite, so Oluja na hrvatite i muslimanite od bosna se postavija denesnite granici.
ЈНА, за време на војните се однесуваше страмно и изгуби уште посрамно за армија во која е вложувано толку многу. Тоа е факт. Дека не давале жена ако не отслужиш во ЈНА е урбан мит. Познавам луѓе кои не служеле и се женети.

Јас не спорам дека било интересно да се служи во ЈНА и дека луѓето имаат емоции кон таа армија. Како што имаат и тие што служеле/служат во АРМ или било која друга армија на светот. Но, ЈНА апсолутно не ја оправда улогата поради која беше создадена и 50 години земаше голем дел од југословенскиот буџет, баш напротив помогна во растурањето на таа држава.

Како мислиш за џабе?
Како резултат на тоа бомбардирање Србија, тогашна Југославија, го потпиша еден од најсрамните мировни договори во поновата историја, со која de facto се откажа од 1/8 од својата територија.
Прам муабет на воено поле .... политиката од западот беше заслужна за распадот на цела југославија не само за косово, ама не е место за тој муабет ....изгледај го документарецов

ЈНА, за време на војните се однесуваше страмно и изгуби уште посрамно за армија во која е вложувано толку многу. Тоа е факт. .
Не.... факт е дека ЈНА престана да постои после фингираната војна во Словенија (ако не и порано бидејки словенечките педери скоро година дена пред настаните не испраќаа регрути надвор од Словенија) и договорот што произлезе од таа „војна’’, после тоа, тоа што преостана беше само српска војска..и по некој залутан.

Факт е и дека ЈНА на почетокот на калакурницата беше затечена, изненадена, не знаеше (мислам на војниците на служење и помладиот офицерски кадар) што се случува, не им се веруваше... и додека се свести ѓаволот ја однесе шегата, и како и во било која друга граѓанска војна, таа се распадна, секој си се прибра во своето јато.

Овде не можеме да збориме .... за срамно... војските се формираат за одбрана од надвор, додека при внатрешни конфликти први страдаат, се распаѓаат заедничките структури....тие се расклатени уште многу пред да почнат директните судири.
... земи ја за пример (можда е несоодветен, ама тоа е суштината) Македонија 2001... кој беше во АРМ и полицијата.. некако оние со помеѓу 17 и 35 посто таму ги немаше ни еден промил.

Сум бил во ЈНА...како што викаат... „било је лепо док је трајало’’.... но да се спомнува празник на нешто што го нема е илузорна и бесмислена работа.

ЈНА кога си одеше од Македонија дури и штековите со себе си ги понесоа. Од воените магацини во Кичево дури и цигли и ќерамиди си земаа :pos:

А добро ме интересира дали вие навистина мислите дека тие што ги земаа штекерите од касарните во Македонија и тие што правеа пустош по Босна и Херцеговина дека се всушност припадници на вистинската Југословенска народна армија?Или пак беа едноставно пијандури српски и четници кои беа регрутирани од страна на тогашниот режим на Милошевиќ?Не сте ги гледале документарните на Б92 изгледа.Постојат сведоштва, за време на граѓанската војна во српската војска секој можел да служи, секој имал право на оружје од причина што го бранел „српството и Србије“.Ги примале без медицински прегледи и ред други процедури, од веќе наведената причина.Јас сум бил премногу мал тие времиња, но има луѓе кои биле во таа војна и сведочат за тоа какви луѓе се учествувале на српската страна.
Би требало малку да се подзапрашате и да видите дали навистина тоа била вистинската ЈНА или било нешто сосем друго, како на пр. дувло на пијандури и психопати?!

А добро ме интересира дали вие навистина мислите дека тие што ги земаа штекерите од касарните во Македонија и тие што правеа пустош по Босна и Херцеговина дека се всушност припадници на вистинската Југословенска народна армија?Или пак беа едноставно пијандури српски и четници кои беа регрутирани од страна на тогашниот режим на Милошевиќ?Не сте ги гледале документарните на Б92 изгледа.Постојат сведоштва, за време на граѓанската војна во српската војска секој можел да служи, секој имал право на оружје од причина што го бранел „српството и Србије“.Ги примале без медицински прегледи и ред други процедури, од веќе наведената причина.Јас сум бил премногу мал тие времиња, но има луѓе кои биле во таа војна и сведочат за тоа какви луѓе се учествувале на српската страна.
Би требало малку да се подзапрашате и да видите дали навистина тоа била вистинската ЈНА или било нешто сосем друго, како на пр. дувло на пијандури и психопати?!

Пред распадот на Југославија цел балкан беше каша попара а не пак армијата ..... регрутираа идиоти и им даваа калаш ..... војна јбг . Многу убаво се сеќавам бев дете и се враќавме за Македонија од Чешка и на Словенска граница не пречекаа тенкови а не граничари ....или
Kad Srbin Hrvatu kaže brate, kad Slovenci piće plate, kad se Crnogorci posla hvate, Makedonci dobiju veće plate i sve to Bosanci shvate, biće opet SFRJ brate!

Не.... факт е дека ЈНА престана да постои после фингираната војна во Словенија (ако не и порано бидејки словенечките педери скоро година дена пред настаните не испраќаа регрути надвор од Словенија) и договорот што произлезе од таа „војна’’, после тоа, тоа што преостана беше само српска војска..и по некој залутан.
Војниците да. Ама вооружувањето на ЈНА беше под целосна контрола на Србите. Сета технологија што ја поседуваше ЈНА ја искористија во тие војни.
Сум бил во ЈНА...како што викаат... „било је лепо док је трајало’’.... но да се спомнува празник на нешто што го нема е илузорна и бесмислена работа.
Се согласувам. Сепак најубавите спомени се од времето кога си млад. И субјективно се гледа на работите од тоа време. :)
Kad Srbin Hrvatu kaže brate, kad Slovenci piće plate, kad se Crnogorci posla hvate, Makedonci dobiju veće plate i sve to Bosanci shvate, biće opet SFRJ brate!
Премногу невозможни работи во една реченица. :) Не ја бива СФРЈ веќе. Ќе го искористам изразот на Воне „било је лепо док је трајало“. Сега секој треба да си ја брка сопствената среќа.

Види мене не ми се сони дали генералштабот дал наредба или припадниците на ЈНА намерно самоволно си ги земале штековите, но можам сигурно да тврдам дека буквално се зедоа со нив од штекови до цигли и ќерамиди.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom